2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dijital Çağın Bize Hediyeleri
YAZI #7589 © Yazan Psk.Hakan DEMİR | Yayın Mart 2023
Teknoloji güzel bir şey... İşlerimizi kolaylaştıran, iletişim kurmamızı kolaylaştıran -ama bu kolaylaştırma şu günlerde artık işi tam tersine döndürmüş durumda- ve bize birçok bilgiyi sunan bir araç oldu. Tek tuşla dünyayı avucumuzun içine aldığımız buluş olan internet... Bir bilgi deryasına döndü ve hala daha büyüyor. Cep telefonunun icadı, sonrasında internetin ceple buluşması ve sosyal medya... Tüm bu gelişmeler biz yeni dünyalara açtı . Bir yandan hayatımıza kolaylıklar ve yeni fırsatlar, gelişmeler getirirken tabi ki bir yandan da hayatımızın büyük bir parçası olunca -hatta kopmaz bir parçamız olunca diyelim- bu sefer de herşeyin çoğunun zarar olması yine burada da önümüze çıkıyor ve sorunlara neden oldu ve oluyor. hayatımıza ne getirdi dersek tabi ki yeni bir bağımlılık gelişti hayatımızda: '' Teknoloji Bağımlılığı/sosyal medya bağımlılığı''. Nedir bu sosyal medya bağımlılığı ya da teknoloji bağımlılığı? Neler neden oluyor?

Teknoloji bağımlılığı telefon, bilgisayar, akıllı cihazlar, oyun konsolları, tabletler ve benzeri gibi dijital aygıtların aşırı ve kontrolsüz kullanılması sebebiyle ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. Tıpkı sigara bağımlılığı ya da alkol bağımlılığı gibi ruha zarar verecek düzeydedir diyebiliriz. Yapılan araştırmalara göre her 8 kişiden 1’inde teknoloji bağımlılığı görülebiliyor. Teknoloji bağımlılığı hemen her yaşta görülebilir hale geldi. Teknolojinin zararları kulağımızı tırmalarken teknolojinin yararlarını da göz ardı etmemiz imkânsız. Uzmanlara göre aslında teknoloji kötü bir şey değildir. Ancak teknolojiyi bir bağımlılık haline dönüştüren bireylerde bu durum ciddi bir tedavi gerektirebilir. Hatta bazı profesyonel görüşlere göre teknoloji bağımlılığının tedavisi, uyuşturucu bağımlılığı kadar zorlayıcı olabilir. Çünkü teknolojiye aşırı düşkün ve kontrolsüz kişilerde artık bu durum gündelik hayatı etkiler. Teknoloji bağımlılığının altında yatan pek çok sebep vardır. Bunlardan birkaçını listeleyelim

=>Zihin sağlığı
Teknoloji bağımlılığın zihin sağlığı yerinde olmayan bireylerde daha fazla görüldüğü biliniyor. Özellikle anksiyete, depresyon, sosyal fobi ya da uyku sorunları olan kişilerde teknoloji bağımlılığının izleri daha çok görülüyor. Bu tür sorunları yaşayan kişiler sorunlarla başa çıkmak için veya sorunlardan bir kaçış yolu olarak telefon ve sosyal medyayı tercih ediyor çoğu zaman.

=>Kişisel özellikler
Özellikle sosyal ilişkiler konusunda başarısız ve aynı zamanda utangaç olan kişilerde teknoloji bağımlılığı görülebiliyor. Kişi utangaçsa ve sosyalleşme konusunda sıkıntı yaşıyorsa kendini sosyal mecralarda daha güvenli ve rahat hissedebiliyor. Bu nedenle topluma karışmak yerine tüm vaktini sosyal medyada geçirebiliyor. Hal böyle olunca da tabi hem teknoloji bağımlılığı oluşuyor hem de sosyal fobiler, yetersizlik hissi, gerçek duygusal ilişkiiler kuramamaktan kaynaklı depresyon ve anksiyeteler baş gösteriyor ve varsa da artıyor maalesef.

=>Dış etkenler
Dış etkenlere kısaca çevresel olaylar diyebiliriz. Örneğin iş stresi yaşayan kişilerin sosyal medyaya daha düşkün olduğu görülebiliyor ki aynı şekilde kişisel hayatta yaşanan olaylar da insanı teknoloji bağımlılığına doğru sürükleyebiliyor. Kişi iş hayatında başarısız ise kendini teknoloji ile yoğurabiliyor ve böylece stres seviyesini düşürebiliyor. bunun yanında eğitim de tabi yine dış etkenler içinde yerini alıyor, çünkü ebeveynlerin yetersiz bilgisi veya sağlıklı iletişim kurmakta zorlanmasından kaynaklı ya da sağlıklı bir düzen ve disiplin oluşturamamasından kaynaklı olarak çocuklar teknoloji bağımlılığına doğru maalesef ilerleyebiiliyor.

Teknoloji bağımlılığının belirtileri nelerdir?

Pek çoğumuz sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz. Konu teknoloji bağımlılığı olunca ister istemez “Acaba ben de bağımlı mıyım?” sorusu gelebiliyor. Teknoloji bağımlılığının belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Farkında olmadan ya da farkında olarak sosyal medyada ya da internette saatler harcamak.

Gece geç saatlere kadar bilgisayar başından ayrılamamak.
Bilgisayardan uzak kalındığında ya da telefon ile bir süre meşgul olunmadığında kendini boşlukta hissetmek diğer bir deyişle “eksik” olmak.
İnternete girebilmek için günlük hayattan feragat etmek. Örneğin yemek yemeği ya da sosyalleşmeyi es geçmek, buralardan kısmaya başlamak.

Teknoloji bağımlılığı tedavisi nasıldır?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi teknoloji bağımlılığı da en az diğer bağımlılıklar kadar zararlıdır. Teknoloji bağımlılığının altında psikolojik nedenler yatıyor olabilir. Bu nedenle önce psikolojik etkileri ve nedenleri ortaya çıkarmak gerekir. Yapılan tespitin ardından uzman görüşü doğrultusunda tedavi sürecine geçilebilir. Önemli olan mutlaka işin uzmanı kişilerden destek almaktır. Doğru tedavi ile teknoloji bağımlılığı konusunda iyi bir yol kat etmek mümkündür.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan DEMİR Fotoğraf
Psk.Hakan DEMİR
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hakan DEMİR'in Yazıları
► Somatik Deneyimleme Tam Bize Göre Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Pısa 2015 Bize Ne Dedi? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Çağın Hastalığı: Depresyon Psk.Handan ERDOĞAN
► Çağın Vebası: Narsisizm Psk.Hülya MACİT
► Çağın Hastalığı Depresyon Psk.Aysel ÜLGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dijital Çağın Bize Hediyeleri' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Sıcak Yumoş Hikayesi Aralık 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top