2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Doğan Bebeklerde Guatr ve Tiroid Hastalıkları, Belirtileri ve Topluktan Tiroid Testi
MAKALE #10654 © Yazan Prof.Dr.Cumali AKTOLUN | Yayın Mart 2013 | 127,558 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Bebeklerde tiroid yetmezliği en korkutucu hastalıklardan biridir. Çünkü tedavi edilmezse zeka geriliği ve bedensel gelişme geriliği yapar. Halk arasında bebeklerde guatr olarak bilinen bu hastalıkta aslında gerçek bir guatr yani tiroid büyümesi yoktur. tam tersine; bu bebeklerin tiroidi yaz az gelişmiştir, ya hatalı gelişmiştir ya da hiç gelişmemiştir.

Bir annenin tiroid açısından sağlam olması bebeğinin tiroid açısından sağlam olması anlamı taşımaz. Annede tiroid hastalığı varsa bebekte veya ileri yaşlarda tiroid hastalığı görülme riski artar ancak bu makalenin konusunda anlatılan bebeklerde tiroid yetmezliği (neonatal hipotiroidi), annenin tamamen normal olduğu ancak bebeğin tiroidinde yetmezliği (hipotiroidi) olduğu durumlarla ilgilidir.

Ülkemizdeki istatistikler bilinmemekle beraber; Batı ülkelerinde ortalama yeni doğan her 3500 bebekten 1 'inde doğumsal tiroid yetmezliği (neonatal hipotiroidi) görülmeketedir. Japonya bu oran daha yüksektir; Japonya'da yeni doğan her 3350 bebekten birinde tiroid yetmezliği görülmektedir.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1000.000 canlı bebek doğduğu dikkate alınırsa ve yukarıdaki istatistiklere göre hesaplarsak her yıl yeni doğan 285-300 bebekte doğumsal hipotiroidi yani doğumsal tiroid yetmezliği vardır. 2003 yılından beri Guatr ve Tiroid kanseri Derneği ve şahsımın yaptığı basın kampanyası ile toplum bu konuda bilinçlenmiş, T.C. Sağlık Bakanlığı da 2009 yılından sonra her yeni doğan bebekte topuktan alınan kanda neonatal TSH ölçümü yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Neonatal TSH testi, bir tarama testidir; yani hastalık olup olmadığını gösterir ancak bu hastalığın türünü ve nedenini göstermez.

Neonatal hipotiroidi, yani doğumsal tiroid yetmezliği hangi nedenlere bağlı olabilir?
Bazı bebeklerde; anne karnında iken tiroid isimli organın hiç oluşmadığını görebiliriz (bu duruma tiroid aplazisi diyoruz). Diğer bazı bebeklerde ise normalden çok küçük bir tiroid gelişebilir ama görev yapıp hormon üretmez (bu duruma tiroid hipoplazisi diyoruz). Daha sık görülen durum ise; tiroid isimli organ yerinde değildir ve olması gereken yerden başka bir yerde (dil kökü, çene altı, ağız içi, ense, göğüs boşluğu, vs) yerleşmiş olduğundan gelişmesi mümkün olmaz veya tam olarak gelişemez; bu duruma ektopik tiroid diyoruz). Son olarakö bazı bebeklerde ise tiroid normal görünümde ve yerindedir ancak bazı tiroid enzimlerinin eksikliğinden dolayı tiroid hormonu üretemez.

Bir bebekte doğumsal tiroid yetmezliği yani neonatal hipotiroidi olduğu nasıl anlaşılır?
Bebeğin kafası normalden büyük olabilir. Hemen hemen her bebekte görülen normal sarılık uzun sürebilir, bebek süt emmede isteksiz olabilir, bebeğin pembe ve parlak olması gereken cildi mat ve beyazdır, bebekte yüz ve göz etrafında şişlik vardır, saçları parlak değil mattır, kabızlık çok gürülen bir şikayettir, bebek zeka ve bedenen yavaş gelişir veya gelişemez.

Neonatal hipotiroidizm olan bebeklerde ne yapılmalıdır? Kanda FT3, FT4, TSH, TT4, TT3, tiroglobulin ölçülmeli; tiroid ultrasonografisi yapılmalıdır. Eğer tiroid isimli organ yerinde değilse, sintigrafi yapılmalıdır. Neonatal hipotiroidizme neden olan ektopik tiroid dediğimiz durum sadece sintigrafi ile ortaya çıkarılır. Bebeklere sintigrafi yapılabilir; yeter ki gerekli tecrübeye sahip bir ekip tarafından yapılsın.

Doğumsal tiroid yetmezliğinde; hem zeka gelişimi hem de beden (boy uzaması) aksar.

Tedavi için hemen yeterli tiroid hormonu verilmelidir. Bu hastalarda gecikme beyin hasarının devam etmesi anlamına gelir. O nedenle teşhis konulur konulmaz hemen tedaviye başlanmalıdır. Verilecek tedavi, daha çnce oluşmuş beyin hasarını geriye döndürmez ancak tedavi tam ve eksiksiz yapılırsa tedaviden sonraki gelişimi diğer bebeklerden farklı olmayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Doğan Bebeklerde Guatr ve Tiroid Hastalıkları, Belirtileri ve Topluktan Tiroid Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     40 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cumali AKTOLUN Fotoğraf
Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
İstanbul
Doktor "Nükleer Tıp"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un Yazıları
► Tiroid (Guatr) Ultrasonu ve Tiroid Sintigrafisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Guatr, Tiroid Bezi ve Tsh Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Karaciğer ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Menopoz ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Yorgunluk ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Stres ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Sigara , Guatr (Tiroid) ve Göz Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeni Doğan Bebeklerde Guatr ve Tiroid Hastalıkları, Belirtileri ve Topluktan Tiroid Testi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:01
Top