2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kavgalarını(Savaşlarını) ve Kardeş Rekabetini Önlemenin 4 Yolu
MAKALE #10849 © Yazan Psk.Nur AYDOĞAN | Yayın Nisan 2013 | 5,058 Okuyucu
Birden fazla çocuğu olanlar için kardeş rekabeti son derece normaldir. Ama bir çocuk diğer çocuğa zorbalık, kabadayılık yapmaya başlamışsa bu bir probleme dönüşebilir. Bu göründüğünden daha da karmaşık bir konudur. Görünüşte birbiriyle sürekli atışan, savaşan ve anlaşamayan iki çocuğunuz vardır. Bunun pek çok sebebi olabilir, ama bu rekabetin merkezinde olan ise şu ki, biri diğerinin kurbanı ve diğerinden daha az baskın, güçlü vb. ise bu çocuk genellikle baskın ağabey ya da ablasına göre kendisinin daha az sevildiğini düşünür.

Kardeş rekabeti pek çok aile için zor ve acı veren bir konudur ama bir parantez açmak gerekirse: rekabet ve kıskançlık hayatın normal bir parçasıdır. Sizin sorumluluğunuz ise çocuklarınıza bu duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkmalarını ve bu duyguları dengelemeyi öğretmeniz. Duygu kontrolünü çocuklukta öğrenmeyenler bunu yetişkinlik hayatına da taşımaktadırlar. Kardeş kıskançlığına eşlik eden adaletsizlik, dürüst olmamak ve kurban etme, kurban olma duyguları ileriye doğru daha da baltalayıcı, engelleyici bir hale gelebilmektedir. Birkaç basit yöntemi çocuklarınızla çalışabilir, kardeş rekabetini yönetmeyi başarabilir ve bugün evinize huzuru taşıyabilirsiniz.

Zorba Kardeş

Sakın sizi şaşırtmasın, zorbalık yapmak normal bir kardeş rekabetinin parçasıdır. Her günkü kardeş kavgalarıyla başa çıkabilmek için teknikleri vermeden önce “zorbalık, kabadayılık” olarak tabir ettiğim davranışı yapan çocuklarla ilgili birkaç noktaya değinmek istiyorum. Genellikle daha büyük ve güçlü olan çocuk kabadayı rolündedir ve diğer kardeşine sürekli eziyet eder. Ezilen çocuk bir şekilde kızgınlığı bir şeylerden çıkarmalı ve bunu büyük kardeşe yansıtmalıdır. Genellikle alay edilen küçük çocuk doğrudan büyük kardeşin karşısında duramaz ve hırsını ve öcünü almanın dolaylı yolu olarak içinden bir şeyler söyler ya da ona isimler takar.

Eğer çocuklarınızdan biri diğerlerine zorbalık ediyor ve kendi patron gibi diğerlerini kontrol ediyor ve kullanıyorsa bunun altında ciddi kendine güvensizlik ve düşünce hataları yatmaktadır. Kendini iyi hissetmek için diğerlerine kırıcı davranıyor olabilir. Böyle durumlarda bir tartışma olduğunda bundan tüm çocuklarınızı sorumlu tutmalısınız. Fakat zorbalık yapan da herhangi bir öfkeli davranış ya da atışmadan sorumlu tutulmalı. Olayla ilgili her çocuğa davranışlarından dolayı bir karşılık(sonuç) verin (odaları ayrıysa odaya göndermek, 2 saat bilgisayar yasağı, fazladan 10 sayfa kitap okumak ya da kavga etmek yerine bu olayı nasıl çözmek için 10 çözüm yazmak gibi). “Hiç birimizin eziyet etmeye hakkı yok! , birbirinizi incitmenize izin vermiyorum! , Kızabilirsin ama bu vurabilirsin ya da küfredebilirsin demek değildir!” gibi şeyler söylemelisiniz. Kuralların öfkeli olsa bile uygulanacağını bilmeli. Kabadayılık eden çocuk herkesi test etmektedir. Çünkü gücünü herkes üzerinde göstermeyi ister. Fakat ebeveyn olarak bu düşünceleri düzeltmelisiniz ve davranışlarının sonucundan sevdiği şeylerden makul oranda mahrum bırakmanızı öneriyorum.

Kardeş Rekabetini Yönetmenin 4 Yolu

Çocukların her ikisini de davranışlarından sorumlu tutun. Pek çok kardeş kavgasında genellikle her iki çocuk da davranıştan sorumludur. Çocuklardan biri diğeriyle alay etmeye başlar ya da ona bir isim takar ve alay etme ve isim takma voleybolu başlar. Zamanla bu olayları kimin başlattığını anlarsınız ama size tavsiyem her ikisini de sorumlu tutmanız. Şuna benzer bir kural koyun, eğer kavga ederseniz, herkes yatağına yarım saat önce yatacak. Kimin hatası olduğu ya da kimin başlattığı önemli değil. Şöyle söyleyebilirsiniz, “Çocuklar kuralları biliyorsunuz, atışmak yok. Bunun hakkında konuşana kadar 15 dakikalığına odalarınıza gidin.”

Bir “Atışma masası” kurun. Eğer evinizde istisnasız her akşam atışmalar, dövüşler oluyorsa, her akşam bir saat belirleyin, mesela altı buçuk, her akşam o saatte o masaya karşılıklı oturup atışabilsinler. Oturdukları zaman konuşacak bir şey bulamayacaklar, bulsalar bile çok sürmeyecek. Konuşacak, atışacak bir şey bulamasalar bile yarım saat masada kalmalarını sağlayın. Ve gün boyu atışmazlarsa, akşam bu masada oturmak zorunda kalmayacaklarını söyleyin. Harika bir yöntemdir bu.
Çocuklarınızın kavgalarında hakemlik yapmayı bırakın. Çocuklarınızın kavga ederken kavgayı nasıl durdurursunuz? Bu zorbalık, kabadayılık olayı değil, o yüzden hakemlik yapmayın. Kimin doğru, kimin yanlış olduğunu yargılamayın. Bunun yerine şöyle diyebilirsiniz “evde kavga, dövüş etmek yok, ve bu da davranışınızın sonucu. Birbirinizle geçinmeyi öğrenmek zorundasınız. Eğer bunu yapmaya istekli değilseniz, davranışlarınızın sonucu ikiniz için de aynı olacak.” Çocuğunuz için önemli olan bilgisayar, cep telefonu, atari vs. yoksun bırakabilirsiniz makul ölçülerde.

Her zaman ebeveynlere çocuklar için serbest etkinlik saati yapmalarını tavsiye ederim. Bu saat, ödevler tamamlandıktan sonra olmalı ve çocuk oyun oynama, bilgisayar, telefonda konuşma gibi sevdiği etkinlikleri yapmalı. Ve bu zamandan kaybetmek onların hoşuna gitmeyen bir durum olacaktır. Kavga ettiklerinde bu zamandan 15 dk. gittiğini söylediğinizde yanlış davranışları için iyi bir sonuç olacaktır.

Kıskançlığın Fitilini Sökün. Çocuklarınızdan biri diğerini kıskandığında size tavsiyem kıskançlığını azaltacak bir oyun oynayın. Nasıl mı? Olayı büyütmeyin. “Bilirsin, bu çok doğal, bazen hepimiz kıskançlık hissedebiliriz. Ahmet çok iyi bir maç oynamış olabilir fakat seni matematik ödevini yaparken gördüm. Tüm gece uğraştın ve çok zordu ödevin.” Her zaman çocuğunuzun iyi özelliklerini ona hatırlatın, ona gösterin.

Bazen kıskanan çocuğa daha çok ilgi gösterirler. Bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ilgi göstererek onun yıkıcı duygularını ödüllendirmiş oluyoruz. Bunun yerine her iki çocuğunuzu da eşit ödüllendirin. Onlara sık sık güzel davranışları için küçük iltifatlar edin, onları onaylayın. Böylece çocuk onaylanmış ve ihtiyaçları karşılanmış hissedecektir.

Çocuklarınıza ailede desteğin, yardımlaşmanın önemini vurgulayın “Biz bir aileyiz, yardımlaşmalıyız, birbirimizi korumalıyız” gibi. Birlikte aktiviteler yapın.

Kıskançlık çok normal ve doğal bir duygudur. Önemli olan incitici noktaya vardığı zaman çocuğunuza bu duygularını dengelemeyi ve dengeli bir şekilde yaşamasını öğretmektir. Çocuğunuzun olumlu davranışlarını görün, onaylayın ve ödüllendirin. Onlara sevginizi ve ilginizi verin. Sınırlar koyun, her çocuğun sınıra ihtiyacı vardır. Davranışlarının karşılığının ne olduğunu bilsin. Tabi ki hepsi makul ölçülerde olmalı ve çocuğun haklarını istismar etmeden yapılmalı.

Duygusal Olarak Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek İçin..

Biz sevgi dolu ebeveynler olarak, kendini bilen, etrafındaki insanlarla iyi ilişkiler geliştiren ve başarılı bir hayat sürdüren mutlu çocuklar yetiştirmek istiyoruz.
Çocuklarımıza her şeyin en iyisini vermek istiyoruz, fakat tüm bildiklerimiz kendi yetiştiriliş stilimizken bunu nasıl yapabiliriz? Kendi bildiklerimizin ötesine nasıl geçebiliriz ve çocuklarımızla nasıl daha yakın ilişkiler kurabiliriz? Mümkün olan en iyi başlangıcı nasıl yapabiliriz?

1.Kendini tanı: Öncelikle kendini tanımalısın. Çocukluğundan beri nasıl yetiştirildin? Çocuğunun hayatının senden hangi konularda farklı olmasını istiyorsun? Peki bu farklılıkların olması için kendinde değiştirmen gereken neler var?

Öncelikle şunu bilmeliyiz; farkında olmadığımız şeyi değiştiremeyiz ve eğer kendi hayatımızdaki, yetiştirilişimizdeki bir takım değerleri incelemek ve bunların farkına varabilmek için kendimize vakit ayırmazsak pek çok alanda çocuğumuzu bilinçsizce yani tıpkı kendi yetiştirilişimiz gibi yetiştiririz. Ve tahmin ettiğiniz gibi bu da mutlu ve sağlıklı çocuklar yetiştirmek için yeterli değil.

2.Çocuğunu Tanı: Pek çok anne- babanın en çok istediği şeylerden biri çocuğunu gerçekten tanımak, onun özel hayatını bilmek ve ailesi yokken nasıl bir birey olduğunu görmektir. Çocuğum nasıl biri ve nasıl biri olmaya doğru ilerliyor, bunun farkında olmak çok önemli. Çocuğumuzla bir takım şeyleri paylaşmak çok önemli. Bir takım şeyler diyorum çünkü her şeyi öğrenmeye çalışmak onun özel hayatına saygı duymamak demektir. Aynı zamanda bizimle paylaşma hissini azaltabilir.

Çocuğumuzu her yönden tanımaya çalışmalıyız. Hislerinin, olaylar karşısındaki tepkilerinin, duygularının farkında olmalıyız. Bunun için çocuğumuzla vakit geçirmek önem taşıyor. Çocuğunuz sizinle paylaşmaya başladıkça ona güveniniz artacak. Çünkü karşılıklı iletişimde sizin de ona söyleyecek gerekli geribildirimleriniz olacak. Yargılamadan, azarlamadan. Sizinle paylaştığı şeylere şaşıracaksınız bazen çünkü bir çoğu biz gençken kendi ailemizle paylaşamadığımız şeyler.

3.Değerlerini Bil: Kendi değerlerinin farkına var ve değerlerine göre davran. Eğer değerlerinin farkında olursan, hayatta seçim yapmak daha da kolaylaşır. Değerler bize anne ve babamızdan ve onların anne ve babasından vs. mirastır. Biz de o mirası çocuklarımıza bırakacağız. Değerlerden bağımsız bir hayat düşünülemez. Fakat değerlerimizi yapılandırmak da önemli. Bazı değerler; dürüstlük, vefa gibi vazgeçilmezdir ama bazılarıysa eski usul, zarar vericidir; cezalandırma, suçlama gibi. Bunların farkına varıp yapıcı olanları hayatımızda sürdürmeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kavgalarını(Savaşlarını) ve Kardeş Rekabetini Önlemenin 4 Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nur AYDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nur AYDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nur AYDOĞAN Fotoğraf
Psk.Nur AYDOĞAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nur AYDOĞAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kavgalarını(Savaşlarını) ve Kardeş Rekabetini Önlemenin 4 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:01
Top