2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha İyi Bir Evlilik İçin Altı Altın Sır
MAKALE #10678 © Yazan Psk.Nur AYDOĞAN | Yayın Mart 2013 | 4,130 Okuyucu
Bazen sevdiğimiz insanlarla, çocuklarımızla ya da eşimizle niye çatışmalar içindeyiz diye düşünürüz. Şunu unutmamalıyız ki, hayat bir yolculuktur ve bu yolculuğun daha anlamlı ve keyifli hale getirmeye yardımcı olacak altı sırdan bahsedeceğim. Bu sırlar Evlilik Danışmanı David Frey’den alıntıdır.

SIR # 1 – İlk olan ilktir

Evlilikte eşimiz her zaman bir numaramız olmalıdır. O, önceliklidir. Eşimiz çocuklarımızdan da, işimizden de, hobilerimizden de, ev işlerinden de önce gelmelidir.

Tabi ki, bazen yoğun bir iş gününde ya da acil yapmamız gereken işlerimiz olduğunda ikinci planda kaldığı zamanlar olur. Ama bu durumlar bir kural haline gelmemeli, istisnai durumlar olarak kalmalıdır.

Şunu hatırlamalıyız, “hayır” dememiz gereken durumlarda “hayır” demek kötü değildir. Öyle durumlar olur ki, o durumlarda “hayır” demeli ve eşimizi önceliğimize almalıyız.

SIR # 2 – Değişime İstekli Ol

Eğer bir yıldan fazla evliyseniz, sadece bir dakikanızı ayırın ve eşinizle en çok hangi konularda tartışıyorsanız ya da fikir çatışmaları yaşıyorsanız bunları düşünün ve yazın. Ve yapabiliyorsanız kategorilere ayırın bu yazdıklarınızı: aile, iş, harcamalar gibi..

Eğer aynı konular tekrar tekrar bir problem olarak karşınıza çıkıyorsa bu sizi hayal kırıklığına uğratabilir ya da kapana kısılmış gibi hissettirebilir. Ama eğer ilişkiye değer veriyorsa, her iki tarafın da değişmeye istekli olması gerekir.

Görüşlerimizde, bakış açımızda katı olmaktan kaçınmak ilişkimizdeki bağlılığı artırır.

SIR # 3 – Güvenilir ol

Yaptığın şeyi karşındakinden bekle ve ona söyle, söylediğin şeyi ise yap. Söylenen şeyi yapmak, yapılmasını istemediğin şeyi yapmamak bağlılığı artıracaktır.

SIR # 4 – Bir Yabancı Gibi Davran

Yabancı biriyle ya da mesafeli olduğumuz biriyle tartışırken olabildiğince dikkatli ve kibar olmaya çalışırız. Eşimizle tartışırken de tıpkı bir yabancıyla tartışırmış gibi sözlerimizi ölçüp tartmalıyız. Karşımızdakinin eşimiz olması onunla tartışırken kaba ya da kırıcı olabileceğimiz anlamına gelmez.

SIR # 5 – Hislerine Güven

Her ne kadar bizden daha tecrübeli olanların nasihatlerine ihtiyaç duysak da, onları dinlemeli ancak kalbimizin sesine kulak verip, o sese göre davranmalıyız. Verilen nasihat ya da fikir çok iyi olabilir ancak bizim ilişkimize çok uygun olmayabilir.

Bazen sadece kendi yorumlarımız olayların başka açılardan nasıl göründüğünü görmemize yetmez. Böyle durumlarda güvendiklerimizin fikirleri ve yorumlarını dinlemeliyiz ama yapmadan önce kalbimizi, içimizdeki sesi dinlemeliyiz.

SIR # 6 – Çabalamak Gerek

Evlendiğimizde, evliliğimizin ne kadar “kolay” ve “muhteşem” olacağı hakkında gerçekçi olmayan beklentilerimiz vardır.

Ama hayatın gerçekleri, yol boyunca bir takım zorlukların olabileceğidir. Ama bu zorluklar ilişkimizi kuvvetlendirmek için olan fırsatlardır. Zaten dört dörtlük bir evlilik demek, hiç tartışma ve zorluğun olmadığı bir evlilik demek değildir. Tüm bu zorluklar ve çabalar, bizim gelişmemiz, değişmemiz ve birlikte daha iyi olmamız için fırsattır.

Başarılı bir ilişkide en önemli şeylerden biri dostluğunuzun niteliğidir yani partnerinizi iyi tanımaktır. Peki partnerinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Bu test Gottman’ın Enstitüsünde uygulanan ve Gottman’ın “aşk haritası” dediği unsurları öne çıkarmaktadır.

Aşağıdaki soruları cevaplayın: Evet: 1 puan Hayır: 0 puan

1.Partnerimin en iyi arkadaşlarının isimlerini sayabilirim.

2.Partnerimi neyin streslendirdiğini bilirim.

3.Partnerimi son zamanlarda huzursuz eden insanların isimlerini bilirim.

4.Partnerimin hayatının hayallerinden bazılarını söyleyebilirim.

5.Partnerimin temel hayat felsefesi hakkında bir şeyler anlatabilirim.

6.Partnerimin en az sevdiği akrabalarını listeleyebilirim.

7.Partnerimin beni çok iyi tanıdığını hissederim.

8.Ayrı kalınca partnerimi sevgiyle, sık sık düşünürüm.

9.Sık sık partnerime sevgiyle dokunurum ve onu öperim.

10.Partnerim gerçekten bana saygı duyar.

11.İlişkimizde tutku ve heyecan var.

12.Aşk, kesinlikle hala ilişkimizin bir parçasıdır.

13.Partnerim ilişkimiz için yaptıklarımı takdir eder.

14.Partnerim genellikle kişiliğimi beğenir.

15.Cinsel hayatımız çoğunlukla tatmin edicidir.

16.Günün sonunda partnerim beni gördüğüne sevinir.

17.Partnerim benim en iyi arkadaşlarımdan biridir.

18.Birbirimizle konuşmayı severiz.

19.Tartışmalarımızda karşılıklı olarak birbirimizden faydalanırız.

20.Aynı fikirde olmadığımızda bile partnerim bana saygı duyar.

21.Partnerim problem çözücü olarak genellikle bana çok yardım eder.

22 .Hayat amaçlarımız ve temel değerlerde genellikle çok iyi bağdaşırız.

Değerlendirme:

Puanlarınızı toplayın.

15 puan ve üstü: Güçlü bir ilişkiniz var. Tebrikler!

8 puan – 14 puan: İlişkinizde güçlü noktalar var ama dikkatiniz gerektiren bazı zayıflıklar da var.

7 puan ve altı: İlişkiniz gerçekten çok zor bir durumda. Eğer bu sizi hala ilgilendiriyorsa, ilişkiniz için yardım alacak kadar ilişkinize hala değer veriyorsunuz demektir.

Sorulan Sorular

Soru: 8 yildir evliyiz, yurtdisinda yasiyoruz. Esim mühendis. İsviçre'ye geldi geleli kendisine güveni kalmadi. Burada üniveriste okumak icin geldi, ama okuluna da gitmiyor. Ne is ariyor, ne de okulu bitirmek icin gayret sarfediyor. Ben artik ondan nefret eder oldum. Herhangi bir iste calismak gururuna dokunuyormus. Ben calisiyorum o yatiyor. Beni kullaniyor. Ne yapayim, ben de depresyona girdim galiba. Su an ne yapacagimi bilmiyorum. Lütfen bana bir yol gösterin.

Cevap: Eşler arasındaki önemli çatışma nedenlerinden bazıları ekonomik nedenlerden, amaç ve ya beklentilerin uyuşmamasından dolayı yaşanabilir. Şuan siz pek çok çatışmayı birden yaşıyorsunuz sanıyorum. Şehir değişiklikleri ve ülke değişikleri kişileri farklı şekillerde etkiler. Eşiniz uyum sağlamada zorlanmış ve bunun sonucunda iş ve okul gibi sosyal ortamlardan kendini çekmiş olabilir.
Eşinizle ilgili önyargılı düşüncelerinizi bir kenara koymanızı öneririm. Önyargılı düşüncelerimiz, karşımızdaki kişinin ne hissettiği ve ne yaşadığını anlamamızı engellediği gibi, uzlaşmayı zorlaştırır ve karşımızdaki kişiyle ilgili varsayımlarda bulunup(eşinizin sizi kullandığını varsaymanız gibi), kendimizi savunmaya geçmemize(karşımızdaki suçlamak, ona hakaret etmek gibi) neden olur.
Önce eşinizi dinleyin. Sakin ve iyi hissettiğiniz bir zamanda, amaçları ne, planları ne, hayatına bu şekilde mi devam etmek istiyor? yorum yapmadan sadece dinleyin. onun ne hissettiğini, düşünce yapısını anlamaya çalışın. Anladığınız şeyi dile getirin: _Senin düşüncen ......, doğru mu anladım? ya da _Sen ...... yaparken, aslında .... ifade etmek istedin, öyle mi?
Eğer öyle ise eşiniz onaylayacaktır. Ya da yanlış anladığınız noktayı düzeltecektir.
Her şey iletişimle başlar. İletişim ise dinlemekle başlar. Ve ardından kendinizi, karşınızdakini suçlamadan ifade etmek gelir. yani "ben dili"ni kullanmak: _Ben.......hissediyorum/düşünüyorum/yaşıyorum/
Yaşadığınız çatışmayı çözmek, sabır ve anlayış gerektirir. Ama çözülmeyen çatışmalar, ileride daha büyüklerine gebedir.

Çeviri: Uz. Psikolog Nur Aydoğan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Daha İyi Bir Evlilik İçin Altı Altın Sır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nur AYDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nur AYDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nur AYDOĞAN Fotoğraf
Psk.Nur AYDOĞAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nur AYDOĞAN'ın Makaleleri
► Daha Mutlu Bir Yaşam İçin Psk.Rumeysa GÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Daha İyi Bir Evlilik İçin Altı Altın Sır' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:58
Top