2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İstismarcıları Uzak Tutmak İçin Çocuklara Öğretilmesi Gereken 17 Altın Kural
MAKALE #17283 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Ekim 2016 | 3,849 Okuyucu
CİNSEL İSTİSMARCILARI UZAK TUTMAK İÇİN ÇOCUKLARA ÖĞRETİLMESİ GEREKEN 17 ALTIN KURAL
1. Çocuğunuza bedeninin sadece ona ait olduğunu öğretin ve bu konuda siz de davranışlarınızı buna göre şekillendirin. Çocuğunuza ve bedenine saygı duyun. O istemeden, ondan izin almadan bedenine dokunmayın.
2. Ona “Hayır” demeyi öğretin. Ona istenilmediği şekilde davranıldığında, bir yetişkin sevmek amaçlı da olsa sıkıştırdığında, bedenine dokunulmasını istemediğinde, öptürmek istemediğinde itiraz edebileceğini öğretin. Siz de o istemediğinde ona dokunmayın.
3. “Bedenim bana özeldir” mantığını öğrenmesini sağlayın.
4. “İyi dokunuş-Kötü dokunuş” kavramlarını ayırt etmesini sağlayın. Sevgi ile dokunma, başını okşama, yanağına kondurulan masum bir öpücük ile özel bölgelerine izinsiz ve kötü niyetli dokunmanın farkına varmasını sağlayın. Bu konuda bilinçlendirin.
5. Çocuğunuza mahremiyet eğitimi verin.
6. “Özel bölge” kavramını öğretin. Vücudunun özel bölgelerinin sadece ona ait olduğunu, o istemeden ve izin vermeden kimsenin özel bölgelerine dokunamayacağını, ancak ve ancak anne babanın ve doktorların gerektiğinde ve onun izin verdiği zamanlarda dokunabileceğini yaşına ve gelişim düzeyine uygun şekilde anlatın.
7. “Özel bölge” kavramını öğretirken “iç çamaşırı” örneğini kullanarak çocuk için daha kolay anlaşılmasını sağlayarak somutlaştırabilirsiniz. “İç çamaşırı giydiğimiz bölgelerimiz sadece bize aittir ve biz istemeden kimsenin dokunmasına izin vermemeliyiz” şeklinde basit ve anlaşılır açıklamalar yapabilirsiniz.
8. 2-3 yaşlarında vücudunun bölümleri öğretilmelidir. Bu süreçte “Özel bölge”lerinin de isimlerinin öğretilmesinde fayda vardır. Bu bölgelere isim takmayın.
9. Çocuklara gelişimsel olarak uygun olduğu dönemden itibaren öz bakım becerilerini kendisinin yapması sağlanmalıdır. Tuvaletini kendi yapabilme, tuvaletini yaptıktan sonra temizliğini yapabilme, banyo yapabilme gibi becerileri öğrenerek bu konuda yetişkinlere bağımlı olmaması sağlanabilir.
10. Birisi ona istemediği şekilde ya da kötü davrandığında bunu size rahatlıkla söyleyebileceği ortam oluşturun ve bu konuda ona güven verin. Çocuğa bu tür davranışlarının kesinlikle onu suçu olmadığı, utanmaması gerektiği, rahatlıkla korkmadan anlatabileceği, bu konuda cezalandırılmayacağı mesajı verilmelidir.
11. Bazı sırların saklanmaması gerektiğini öğretin.
12. Ona istemediği şekilde davranıldığında, bu davranışları “kötü dokunuş” olarak hissettiğinde, “özel bölgelerine” o izin vermediği halde dokunulduğunda, o “hayır” dediği halde devam ettiğinde, bu konuda zarar gördüğünü düşündüğüne “bağırma-çığlık atma” kuralını öğretin. Kendini koruyamadığını düşündüğü anda çığlık atsın, yarım istesin.
13. Cinsel eğitim mutlaka verilmeli. Cinsel içerikli konular hakkında size soru sorduğunda onu azarlamadan, utandırmadan yaşına uygun ve anlayabileceği şekilde cevap verin. Unutmayın bu konulardaki en doğru ve güvenilir bilgiyi ona siz verebilirsiniz.
14. Duyduğumuz ve gördüğümüz haberlerle cinsel istismar konusunda anne babalar olarak aşırı kaygı duyabiliriz. Çocuklarınızı koruma isteğiniz önemli ama bu konuda paranoya geliştirmemek lazım. Bu konular hakkında çok sık ve ısrarcı bir şekilde sürekli konuşmayın. Bu çocuk üzerinde de aşırı kaygı yaratacaktır.
15. Bu konularda zaman zaman onunla konuşun ve bilinçlendirin.
16. Kız erkek çocuk ayrımı yapmayın. Çünkü istismarcıların böyle bir ayrımı yok. Cinsiyeti ne olursa olsun ona kendini korumasını öğretin.
17. Çocukların sadece yabancılar tarafından cinsel istismarla karşı karşıya kaldığına yönelik yanlış bir inanç vardır. Halbuki araştırmalar cinsel istismarın yakın ve tanıdık kişiler akrabalar tarafından da yapılabildiğini göstermektedir. Çocukların sadece dışarıda yabancılara karşı değil herkese karşı bu altın kurallara uyması gerektiği öğretilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İstismarcıları Uzak Tutmak İçin Çocuklara Öğretilmesi Gereken 17 Altın Kural" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Çocuklara Kural Koyma Emine ERGÜN
► Cinsel Hazzın 10 Altın Öğretisi Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel İstismarcıları Uzak Tutmak İçin Çocuklara Öğretilmesi Gereken 17 Altın Kural' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:05
Top