2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güçlü İlişkiler İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar
MAKALE #22887 © Yazan Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK | Yayın Ocak 2023 | 880 Okuyucu
Güçlü ilişkilerin insanların fiziksel ve psikolojik sağlığına etkisi oldukça büyüktür. Güçlü ve sağlıklı ilişkiler insanların özsaygısını, öz yeterliliğini arttıran ve çatışmaları çözmek için onlara fırsat tanıyan ilişkidir. Sağlıklı ilişkiler aynı zamanda güçlü ilişkiler anlamına da gelmektedir ve bu tarz ilişkiler kurmak için özellikle kaçınılması gereken birtakım davranışlar vardır. Bu yazıda sağlıklı ve güçlü ilişkiler için mutlaka kaçınılması gereken davranışlardan söz edilecektir.

Tehdit İçeren Söz ve Davranışlarda Bulunmak

Sağlıklı ve güçlü ilişkilerin temelinde güven vardır. Özellikle ilişkilerde, ayrılmak ile ilgili yapılan tehditler ilişkide güven duygusunu zedeler ve ilişkiyi daha zayıf bir noktaya taşır. İlişki içeresinde sık sık meydana gelen tehditler aynı zamanda ilişkide saygıyı da azaltarak bir süre sonra ilişkilerin bitmesine ya da toksit bir duruma dönüşmesine neden olmaktadır. Gerçek bir ayrılık düşüncesi olmadığı sürece ayrılmak ile ilgili tehditler ya da buna benzer yapılan tehditler ilişkide yapılmaması gereken davranışlardan biridir.

İlişkide Olduğumuz Kişiyi Değiştirmeye Çalışmak

Her kişinin kendisine özgü karakteristik özellikleri vardır, bu yüzden her insanın kişiliği bir diğer ile aynı değildir. İlişkiyi güçlü kılan durumlar arasında, ilişkide olduğumuz kişiyi olduğu gibi kabul etme becerisidir. Sağlıklı bir ruh haline sahip olgun bireyler, her insanın iyi ve kötü tarafları olabileceği bilgisini zihninde tutar ve bu bilgi ile ilişkilerine devam eder. Karşımızdaki kişiyi sık sık değiştirmeye çalışma girişimleri özellikle ilişkide olduğumuz kişiyi bir süre sonra öfkelendirebilir ve karşı koymaya itebilir. Karşımızdaki kişiyi değiştirmeye çalışmak ‘’seni olduğun gibi kabul etmiyorum’’ mesajını barındırır ve ilişkide olduğumuz kişinin, benliğinin kabul edilmediği hissini yaşamasına sebep oluruz. Güçlü ilişkilerin önemli yapı taşlarından biri de kişilerin birbirlerini olumlu ve olumsuz özelliklerini kabul ederek hayatlarına devam etmesidir. Bu sebeple güçlü ilişkiyi kurmak ya da devam ettirmek adına ilişkide olunan kişi ya da kişileri değiştirmeye çalışmamak oldukça önemlidir.

Ağır Konuşmak-Zayıf Noktalardan Vurmak

Her insan, kötü bir söze maruz kaldığında ya da zayıf noktalarından vurulduğunda savunmaya geçer. Her insanın aynı zamanda farklı savunma mekanizmalarına sahiptir. Kimi bireyler karşı tarafa saldırarak kendisini savunur, kimi kişiler aynı şekilde kötü söz söyleyerek kendisini savunur, kimisi içine kapanır, kimisi de o ilişkiden tamamen ya da kısmen uzaklaşmayı seçerek kendisini savunur. Tüm bunlar kötü söze ya da zayıf noktalarından vurulmasına karşın bireylerin gösterebileceği, kendini savunma yollarıdır. Kötü söz söylemek ya da karşımızdaki kişiyi zayıf noktalarından vurmaya çalışmak ilişkilerin zehridir ve zaman içinde ilişkilerin zayıflamasına neden olur. Ağır konuşmak ya da kişiyi zayıf noktalarından vurmaya çalışmak aslında bir öfke belirtisidir. Kişi öfkesini bu şekilde dile getirmeyi öğrenmiştir. Böyle durumlarda genelde öfke duygusu ikincil bir duygudur ve birincil duygunun üzerini kapatmaktadır. Birincil duygular zararsızdır ve kişinin birincil duygusunu ifade edemediği yerde ikincil duygular kendisini göstermeye başlar. Örneğin, ‘’benimle ilgilenmediğinde ya da beni dinlemediğinde üzülüyorum’’ cümlesinde ki üzülmek birincil duygudur. Fakat bu duygu görülmediğinde ya da ifade edilmediğinde kişi, yakın ilişki içinde olduğu kişi tarafından ilgilenilmediği ya da dinlenilmediğini hissettiği yerde öfke hissedecektir. Öfke ise burada ikincil duygudur. Öfke durumunda kişi, karşı tarafa sözel ya da fiziksel saldırıda bulunabilir ya da ilişkiden uzaklaşabilir. İkincil duygular aynı zamansa bireylerin anlaşılmasını da zorlaştırmaktadır.Bu gibi durumlar ise yakın ilişkilere zarar vermektedir.

Kıyaslama Yapmak İlişkileri Öldürür

Hangi ilişki türü olursa olsun ilişkilerde yapılan kıyaslama sakıncalı ve tehlikeli bir durumdur. İster arkadaş ilişkisi olsun ister ebeveyn-çocuk ilişkisi olsun isterse partner ilişkisi olsun, kıyaslama yapmak yakın ilişkilere derinden zarar vermektedir. Yakın ilişkide olduğumuz kişiyi başka biri kişiyle kıyaslamak aslında ‘’seni olduğun gibi kabul etmiyorum.’’ mesajını vermektedir. Kıyaslama yapmak aynı zamanda ilişki içinde olduğumuz kişiyi değiştirme çabasını göstermektedir. Bu durum kişinin benliğine yapılan bir saldırı gibi algılanabilir. Dolayısıyla kıyaslanan kişinin öfke ve düşmanlık duygularını uyandırarak, kişinin karşı atağa geçmesini tetikleyebilir. Kıyaslanan kişinin özgüvenini düşürebilir ve ‘’beni beğenmiyor, beni kıyasladığı kişiden aşağı görüyor’’ diye düşünebilir. Bu durum kıyaslanan kişinin değersiz ve mutsuz hissetmesine sebep olabilir. Genellikle kendimizi değersiz ve mutsuz hissettiğimiz ilişkilerde kalmak istemeyiz, bizi başkalarıyla sıklıkla kıyaslayan kişilerden uzak durmak isteriz. Bu durum, kıyaslama yapan kişiyle güçlü ilişkiler kurmamızı engeller. Sağlıklı ve güçlü ilişkilerin kurulmasında kaçınılması gereken önemli davranışlardan biri de kıyaslama yapmaktan mutlaka uzak durmaktır.

Sen Dili Kullanmak

Toksit ve güçlü olmayan ilişkilerin en belirgin özelliklerinden biri, sen dilini kullanmaktır. Sen dili sıklıkla suçlayıcıdır ve karşımızdaki kişiyi savunmaya iten bir iletişim tarzıdır. Örneğin, ‘’sen eve geç geldiğin için öfkelendim.’’ Sen dili kullanımı yoluyla sağlıklı bir iletişim ortamı oluşturmak neredeyse imkansızdır. Sen dili karşı tarafta olumsuz hisler ve düşünceler uyandırır. Bu durum özellikle sen dilini kullanan kişinin sıklıkla anlatmak istediği durumun anlaşılmamasına sebep verir. ‘’Beni hiç anlamıyor’’ diyen kişilerin ne kadar sen dilini kullandığına dikkat etmek gerekmektedir.

Sen dili kullanmanın karşı tarafa etkileri:

• - Kişiye kendini değersiz hissettirir.
• - Kişi durumu anlamlandıramaz.
• - Kişiyi incitir
• - Kişinin anlaşılmadığını düşündürür.
• - Kişinin savunma mekanizması geliştirmesine neden olur.
• - Kişinin öz saygısını olumsuz etkiler.

Hayatımız boyunca sürekli olarak insanlarla iletişim kurarız. İletişim yoluyla duygularımızı, düşüncelerimizi ve hislerimizi bir ötekiyle paylaşırız. İletişim kurarken özellikle ben dilini kullanmak ve karşımızdaki kişilere kırıcı olabilecek söz ve davranışlardan kaçınmak güçlü ilişki kurulmasında temeldir.
İletişim halinde olduğumuz bireylere karşı ben dili kullanımı ise anlaşılır ve sağlıklı bir iletişim ortamı sağlar. Ben dili, kişinin duygu ve düşüncelerini, insanlara daha anlaşılabilir ve sağlıklı şekilde aktarmasına yardımcı olur. Ben dili kullanımı, duygu ve düşüncelerin karşı tarafı kırmadan aktarmayı sağlar. Ben dili kullanılarak kurulan ilişkilerde, yaşanılan durumu ve bu durumun kişiye ne hissettirdiği ve ne düşündürdüğü, öteki kişiye rahatlıkla anlatılmasını sağlar. Ben dili sayesinde karşımızdaki insan içinde bulunduğumuz durumu, duygularımızı ve düşüncelerimizi daha iyi anlar. Böylece güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurulmuş olur. Örneğin, ‘’eve geç gelmen beni üzüyor.’’ İlişkide olduğumuz kişilerle iletişim kurarken sen dilinden uzak kalmak, ben dilini ise sıklıkla kullanmak güçlü ilişkilerin kurulmasına büyük oranda yardımcı olmaktadır.

Uzm.Psk.Berivan Şentürk
Derman Psikoloji
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güçlü İlişkiler İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan ŞENTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Güçlü İlişkiler İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 10 Adımda Stresten Kurtul Aralık 2022
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Hata Yapmaktan Korkmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:37
Top