2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Aldatma/Aldatılma Neden Olur? Daha Sağlıklı ve Sadık İlişkiler İçin Neler Yapılabilir?
MAKALE #21723 © Yazan Psk.Meral KAYA | Yayın Eylül 2020 | 1,783 Okuyucu
Bir ilişkinin olmazsa olmazı nedir?

Bu soruya verilecek onlarca cevap vardır belki, ama bu cevaplar içinde insanlarının çoğunun hemfikir olduğu üç unsur vardır genellikle: sevgi, saygı ve güven. Öyle ki bu unsurlar sadece ilişkinin değil, insan olmanın olmazsa olmaz unsurlarıdır. Birçok ilişki de sevgi, saygı ve güven ilişkisi üzerine inşa edilir. Ama ne yazık ki bazı ilişkilerde, ilişkinin ilerleyen dönemlerinde ilişkinin bu temel yapı taşlarından biri, bazen birkaçı sarsılabilir…

İkili ilişkilerde güven duygusunu en çok zedeleyen, en can yakan, hatta birçok kez ilişkinin bitmesine sebep olan şey, aldatılma… Günümüzdeki ilişkilere baktığımızda ne yazık ki sayısı da azımsanamayacak kadar fazla…

Peki ne oluyor da insanlar aldatıyor? Yada aldatılıyor? Aldatma/aldatılmanın psikolojik alt yapısında neler var?

***Bu sorunun cevabına geçmeden önce belirtmemiz gerekir ki; Her ilişkinin kendine has ve özgün bir yapısı vardır, bu yüzden ‘ilişkilerde aldatmanın sebebi mutlaka şudur’ demek hatalı bir tutum olacaktır. Burada, ilişkilerde aldatma/aldatılma durumuna sebep olan temel konuların psikolojik alt yapısına değineceğiz. Fakat değinilen durumların bir genelleme olmadığını, bu durumların yaşandığı birçok ilişkide aldatma/aldatılma durumunun hiç yaşanmadığını da belirtmek gerekir. ***

Birçok kişi ilişkide aldatma söz konusuysa o ilişkinin sorunlu olduğunu, çiftlerin birbiriyle mutlu olmadığını ve bundan dolayı da çiftlerden birinin ya da bazen her ikisinin de mutluluğu dışarıda aradığını düşünür. Bu birçok kez doğru bir düşüncedir.

Birçok aldatma hikayesine baktığımızda altından sürekli çatışma, uzun süren mutsuzluklar ve ilişkide yalnızlık çıkabilir. Öyle ki kişi partneriyle yaşadığı ilişkide birçok kötü duygu hisseder: öfke, yalnızlık, anlaşılmama, değersizlik, huzursuzluk, ümitsizlik, bıkkınlık ve daha birçoğu… Bu durumda kişi hissettiği olumsuz duygulardan uzaklaşmak için başka bir kişi ile eşini aldatabilir, bu aldatma kişinin yaşadığı olumsuz duygulardan bir süre uzaklaşmasını ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Bir süre sonra kişi ilişkide kendini kötü hissettikçe aldatma davranışına devam eder. Özetle kişi ilişkideki kötü duygulara dayanamadığı için kendini rahatlatmak amacıyla aldatır.


Ama her aldatma hikayesinin altında mutsuzluk yoktur. Hatta çoğu aldatma hikayesine baktığımızda çok düzgün bir çift ve mutlu bir ilişki çıkar karşımıza. Bu kafaları iyice karıştırır, öyle ki aldatılan kişi neden aldatıldığına bir türlü anlam veremez. İlişkilerinde her şey yolundadır, mutlulukları bozulmasın diye birçok kez sorun bile çıkarmıyordur, çok iyi anlaşıyorlardır, çok mutlulardır ama yine de aldatılmıştır. Peki ama neden? Bu mutlu ilişkiye rağmen karşı tarafın derdi neydi de aldattı? Gibi sorulara bir türlü cevap bulamaz…

Mutlu ilişkilerde kişileri aldatmaya iten şey ilişkinin rutine oturmasıdır. Evet mutludurlar, ama bu mutluluk bir süre sonra kişilerin zihninde sıradan ve monoton bir hal oluşturmaya başlar. Hep aynı şeyler yaşanıyordur, karşısındaki kişi hep aynı kişidir, hiç değişmiyordur… Ve zihin bir süre sonra bu monotonluktan sıkılır. Yeni şeyler deneyimleyip monotonluğu bozma ihtiyacı duyar. Bir çok aldatma hikayesinin temelinde tam da bu monotonluktan sıkılma ve değişim ihtiyacı yatar.

Aldatma/aldatılma hikayelerine biraz daha psikodinamik açıdan bakacak olursak, çoğunlukla hem aldatan hem de aldatılan kişilerin geçmiş hikayelerinde üçlü bir ilişkinin olduğunu görürüz. Bunun altında bazen kendi anne babalarıyla kurdukları sağlıksız bağlar(özellikle 3-6 yaş arası), bazen de üst kuşaklarda üçlü ilişki hikayeleri vardır. Şöyle ki, aldatan erkek ise, hem bu erkeğin hem de partnerinin geçmiş hikayelerinde (belki anne baba, belki üst kuşaklarda) bir erkek iki kadının olduğu yaşantılar olabilir. Ya da tam tersi aldatan kadın olduğunda da hem bu kadının hem de partnerinin hikayesinde, bir kadın iki erkeğin olduğu üçlü bir ilişki olabilir. Böyle durumlarda her iki kişi de bilinçdışı sistemde geçmişteki hikayeleri tekrardan yaşayarak bir nevi aile geçmişindeki travmaları tekrar etmektedirler.

Peki daha sağlıklı ve sadık ilişkiler için nelere dikkat etmek gerekir?

1) İlişkide hem olumlu hem de olumsuz duygu ve yaşantıların ifade edilmesi:

Yapılan araştırmalara göre en sağlıklı ilişkilerin çiftlerin birbirleriyle olumsuzlukları da konuşabildikleri ilişkiler olduğu görülmüştür. Yani ilişkide sürekli olumlu şeyler konuşmak, olumsuzlukların üzerini örtmek, ‘aman sorun çıkmasın’ tutumu içerisinde olmak ilişkinin bozulmasına sebep olmaktadır.

Bunun tam tersi olduğunda, yani ilişkide sürekli sorun çıktığında, sürekli kavga edildiğinde ya da sürekli sorun konuşulduğunda da ilişkiler bozulduğunu görüyoruz.

Peki ilişkilerdeki ideal denge nasıl olmalı?

Araştırmaya göre en sağlıklı ilişkilerin, 4 olumlu 1 olumsuz konunun konuşulduğu ilişkiler olduğu görülmüştür. Yani partnerimizle ilişkimizde 4 olumlu şeyden bahsediyorsak, 1 tane de olumsuz şeyden bahsedebilmeliyiz. (Burada dikkat edilecek nokta; Olumsuz olan şeyi konuşurken olabildiğince hürmetli bir şekilde ifade etmek olmalı) Bu veriler bize ilişkilerdeki ideal olumsuzluk oranını veriyor adeta: % 20 :)

Özetle, hep iyi duyguda kalan, hiç olumsuzluk yaşanmayan ya da olumsuzlukların ifade edilmediği ilişkiler ile sürekli sorun yaşanan, çok çatışmalı ilişkilerin temeli bir süre sonra sallanmaya başlayabiliyor ve bu sallantı ne yazık ki aldatma/aldatılma hikayelerine zemin hazırlayabiliyor.

Hem olumlu hem de olumsuz duyguların ve yaşantıların kabul edildiği ve açık bir şekilde konuşulabildiği ilişkiler ise daha sağlam bir şekilde ilerliyor.

2) Daha sağlıklı ve sadık bir ilişki kurmanın bir diğer yolu da çiftlerin birbirlerine alan tanımaları, her iki tarafın da bireysel olarak ilgilendikleri hobilerinin olması ve en önemlisi de her iki tarafın da kişisel gelişimine önem vermesi, sürekli bir gelişim ve değişim içinde olması.

Şöyle ki; kişiler kendilerini geliştirdiklerinde, hayatlarında değişiklikler yaptıklarında ve kendilerini yenilediklerinde karşı tarafın zihni bilinçdışı sistemde partnerini yeni bir kişi olarak algılama eğiliminde oluyor ve sürekli yeni bir partnerle birlikteymişçesine ilişki heyecanını korumaya devam ediyor. Bu da ilişkinin monotonluk tuzağına düşmesini engelleyerek daha sağlıklı ve sadık bir ilişki kurulmasını sağlıyor.

3) İlişkide sorunlar yaşanıyor ve bu sorunlar çiftler arasında çözülemiyorsa, iletişim problemi varsa kişiler çift terapisi/bireysel terapi gibi alanlarda psikolojik destek alınabilir.

4) Tüm bunlara rağmen yine de aldatma/aldatılma durumu yaşayan kişiler kendi hikayelerindeki üçlü ilişki bağlantılarını bulmaya çalışabilir. Fakat bu bağlantılar çoğunlukla bilinçdışı sistemde işlediğinden kişinin tek başına bu bağlantıları bulması ve çözümlemesi zor olabilmektedir. Böyle durumlarda derinlemesine bir psikoterapi kişilerin bu ilişkileri çözümleyip daha sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olabilir.

Sevgi, saygı ve güven dolu ilişkiler dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Aldatma/Aldatılma Neden Olur? Daha Sağlıklı ve Sadık İlişkiler İçin Neler Yapılabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Meral KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Meral KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral KAYA Fotoğraf
Psk.Meral KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meral KAYA'nın Makaleleri
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Aldatma ve Aldatılma Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Aldatma ve Aldatılma Psikolojisi Psk.Beniz YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Aldatma/Aldatılma Neden Olur? Daha Sağlıklı ve Sadık İlişkiler İçin Neler Yapılabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:36
Top