2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Öfke Patlamaları Neden Olur ?
MAKALE #17833 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Ocak 2017 | 7,619 Okuyucu
İlişkilerde basit bir sebep veya etki yoktur. Düz yollarda yoktur. Sadece eşlerin beraber yarattıkları döngüler vardır. Birbirimizi bağlanma ve bağlantısızlığın döngülerine sokarız.

Evlilik Terapisi deneyimlerimde gördüğüm, çiftler genellikle birbirlerini duymama konusunda olağanüstü bir kapasite sergilerler. Bu durum kafa karışıklığına , suçlamaya ve yanlış anlamalara neden olur.

Bir çok aşk romanı ve film, bir zamanlar seven bir eşin daha sonra sinsi ve sabotajcı bir ‘’düşman’’ a dönüşme mekanizmasını anlatır. Literatürde, kişinin kendi ailesinde öğrendiği eski zorbalık senaryolarının veya anormal davranışların bu durumların birçoğunda ana rol oynadığı düşünülür. Geçmiş bir tarafa şimdi ve burada, eğer onu dinleyip rehber olarak kullanabilirsek, duygu bize tam olarak neye ihtiyacımız olduğunu söyler. Ve bu negatif döngülerden çıkıp , doyumlu bir ilişkinin kapılarını aralatır.

Bir Deney : Engerek Yılanı

Duygunun yaşam mücadelesinde oynadığı rolden çok etkilenen Charles Darwin, duyguları üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduğunu görmek istemiştir. Büyük bir engerek yılanının durduğu Londra Hayvanat Bahçesi’nde camdan bir duvarın üstünde durmuş ve yılan kendisine hamle yaptıkça geri adım atmamaya çalışmış fakat asla başaramamıştır. Rasyonel bilinci her ne kadar güvende olduğunu söylese de vücudu her seferinde korkuyla tepki vermiştir.

Bu durumun ilişkide can bulmuş hali, muhtemelen hassas bir anda partnerinizin eleştirel bir yorumunu duyduğumuzda bedenimizin donup kaldığını hissetmemizdir. Bu incinmişliği ve geri çekilmeyi kaydetmek yaklaşık olarak 1 dakikanın iki yüzde biri kadar sürer (bilim insanına göre bu süre, kişinin bir başkasının yüzündeki duyguyu kaydetme süresidir). Hassas an yok olmuştur. Bize neyin önemli olup neyin önemli olmadığını duygular söyler. İçimizdeki pusula gibi yönlendirir ve ayakta tutarlar.

Evliliğimizde Kendimizi Kaygan Bir Zeminde Hissedersek

Yeri doldurulamaz bir kişiyle kurulan ilişki henüz kopma aşamasına gelmeyip tehdit altına girdiğinde , bu çok kısa olan sürede bağlanma sistemi aşırı derece de harekete geçer yada yoğun bir evreye girer. Bu kaygıyla birlikte, partnere yapışma, peşine düşme, hatta kontrol etmek ve sevilen kişiden karşılık görmek için sergilenen agresif girişimlerde artışa geçer ve şiddetlenir. Bu açıdan bakıldığında, sorunlu ilişkilerde görülen eleştirilerin, suçlamaların ve duygu yüklü taleplerin çoğu bağlanmayla ilgili acıların ve korkuların üstesinden gelme, bunları çözüme kavuşturma girişimleridir. Bu anormal davranışlar farkında olmadan, partnerimize ulaşmak için yaptığımız ilkel girişimlerdir.

Takıntılı Olarak İşe Odaklanmak Bir Savunma Olabilir

Güvenli bir duygusal katılımın eksikliğiyle ( özellikle de karşılık görme umudu çok zayıfsa ) baş etmenin ikinci yolu, bağlanma sistemini devre dışı bırakmaya ve bağlanma ihtiyaçlarını baskılamaya çalışmaktır. Bunun en sık gözlemlenen yolları, takıntılı bir şekilde işlere odaklanmak, bağlanma figürüyle kurulan duygusal yakınlıklarda sıkıntı yaratacak girişimlerden kaçınmaya ya da bu girişimleri sınırlamaya çalışmaktır. Bu 2 temel strateji, - kaygıyla yapışma ve kayıtsız kaçınma – yakın kişilerle kurulan, alışkanlık haline gelen bir ilişkiye dönüşebilir. Bağlanma açısından bakıldığında öfke dolu eleştiriler çoğunlukla diğer partnerin ulaşılmazlığını değiştirmek üzere yapılan biri girişim, diğer partner tarafından yalnız bırakılma ve terk edilme düşüncesine karşı sergilenen bir karşı gelme tepkisidir.

Evlilik Neden Çıkmaza Girer ?

Evlilik terapisi ‘ne başvuran çiftler arasında, iletişim ile ilgili problemler en çok şikayet edilen aynı zamanda da evliliğe en çok zarar veren problemler arasındadır. İki insan aynı ortamda iken aralarında mutlaka bir iletişim vardır. Evlilikte sağlıklı iletişim ise eşlerin birbirlerine verdikleri mesajları aynı anlamda algılamaları ve yanıtı ona göre vermeleri demektir. Karı koca birbirlerine verdikleri mesajları aynı anlamda anlayıp değerlendiremiyorlarsa, ilişkilerinde iletişim yetersizliği var demektir ki bu da evliliği çıkmaza sokar.

Duygularınızı Paylaşmamanızın Altında Ne Yatıyor ?

Duyguların paylaşılmaması, ilişkide doğru olmayan bir savunma mekanizmasıdır. Kaygılarını ve korkularını kişinin içinde yaşayıp, karşısındaki ile paylaşmayıp davranışlarına yansıtması kişinin sağlıklı iletişim kuramadığının göstergesidir. Kişinin ilişkide konuşmamasının özünde genellikle ‘kaybetme korkusu’ vardır. Bu nedenle ilişkilerini içlerinden geldiği gibi yaşayamayabilirler. Kaybetme korkusu yüzünden açık olamama, alttan alma, hissettiğinden farklı davranma, eşin ilişkiden ayrılmaması için içindeki duyguları söylememe ve bastırma kişinin ilişkiye bağımlı olduğunu gösterir. Kaybetme korkusu iki durumdan kaynaklanır. Birincisi sevilen bir kişiyi kaybetme korkusudur. İkincisi ise ihtiyacı karşılayan kişiyi kaybetme korkusudur. Yani ayrılık sonrasında oluşacak yeni sürece hazır olmamayı dolayısı ile o insana duyulan ihtiyacı temsil eder. Bu durum ise karşıdaki insanın sevgi nesnesi değil lazım olan bir nesne olduğu anlamına gelir. Bilinmesi gereken; korku ve ihtiyaç, sevgi değildir. Birinci durumda sevilen kişinin kaybedilme korkusu nedeniyle duyguları paylaşmama durumunun temelinde ise kırılmaktan korkma vardır.

Gerçekte korku ve kaygı içeren davranışlar kişiyi korumaz. Kişinin duygularını açıkça yaşamaması ve ifade etmemesi, karşıdakinin kişiye karşı gerçekte ne hissettiğinin, değer verip vermediğinin de görülmesini engeller. Çünkü kişi duygularını ne istediğini bildirmeyerek kırılma riskini göze almamış olur. Her şekilde duyguları açmama, ilişkiyi bulanıklaştırır. Çiftlerin duygularını paylaşması, iletişime emek vermesi ise ilişkiyi besler. Eşlerin birbirlerini anlamaya çalışmasına, kendilerini değiştirmeye çalışmalarına, çaba harcamalarına fırsat verir. Harcanılan emek, eşi ilişkiye bağlar. Çünkü kendisini önemli ve değerli hissettirir.

Evlilik ilişkisi ve tüm kadın erkek ilişkilerinde, çatışmalar sağlıklı iletişim kurulamaması ile beslenir ve büyür. Yukarıda belirtildiği gibi yakın ilişkilerde çatışma doğaldır. Doğal olmayan kişilerin kendisini yani duygu ve düşüncelerini tam ve doğru olarak yansıtmamasıdır.

İletişim iyi evliliklerin bir belirleyicisidir. İnsanların sahip oldukları iletişim becerileri evlilikten elde edecekleri doyumun ve mutluluğun düzeyini etkileyecektir.

İlişkilerde Asıl Problem nedir ?

Yakın ilişkilerde eşler birbirlerine karşı öfke hissettikleri zaman, bunu çeşitli yollarla ifade edebilmektedir. Bireyler ilişkilerinde öfke hissettiklerinde yıkıcı davranışlara başvurabilmekte,öfkelerini kontrol edebilmekte ya da her ne pahasına olursa olsun öfkelerini bastırıp hiçbir şey olmamış gibi de davranabilmektedir.

Problemlerin ortaya çıkmasını sağlayan şey kırılganlığın olduğu ve tehdidin algılandığı bir ortamda bu ihtiyaçların ve isteklerin nasıl sahneye koyulduğudur.

Bu durumda insanlar, genel anlamda yetersiz birileri olarak değil tüketici duygusal hallere ve kendi kendini pekiştiren etkileşim döngülerine sağlanıp kalmış birileri olarak görülmektedir. Partnerler, duygusal deneyimleri değerlendirme, organize etme ve düzenleme konusunda bazı davranış tarzlarına saplanıp kalırlar. Deneyimleri göz önünde tutulduğunda bir kişinin eşiyle duygusal süreçlerini ve etkileşimlerini kısıtlamasının mantıklı ve geçerli nedenleri vardır. Diğer eş tarafından eşine baktığında gördüğü; duvar ören , devamlı eleştiren suçlayan , geri çekilen birisidir. Fakat bu davranışların bir anlamı vardır. Yıkıcı ve irrasyonel tepkilerinin arkasındaki ‘’gizli mantığı’’ anlamak gerekir. Evlilik terapistleri olarak bu mantığı gün yüzüne çıkarmaya çalışır ve ihtiyaçların partnere nasıl ulaştırılabileceği üzerine çalışırız.

Sevgiyle Kalın

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Öfke Patlamaları Neden Olur ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Gece Neden Panik Atak Olur? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Neden Öfke ? Meral HASANDAYIOĞLU
► Öfke Nedir? Neden Öfkeleniyoruz? Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Öfke Patlamaları Neden Olur ?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:45
Top