2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Dışı İlişkiler (Aldatma – Aldatılma Psikolojisi Üzerine)
MAKALE #20387 © Yazan Psk.Erol AKDAĞ | Yayın Şubat 2019 | 7,137 Okuyucu
İnsanlar samimi bir ilişkiye başladığında, sevdiği insanla evlilik düşündüğünde eşinin neredeyse mükemmel birisi olduğunu ve hayal gibi bir evliliklerinin olacağını düşünür. Aldatma, kabus gibi bir gerçeklikle, bu fanteziyi param parça eder.

Evlilik dışı bir ilişki (aldatma- aldatılma) evlilik hayatında çok ciddi bir olaydır. Sonuçları genellikle iki kategoriden birisine girer. Birincisi; evliliği yok etme potansiyeli ve ikincisi evlilik üzerindeki duygusal tesiridir. Boşanma, aldatmanın en yaygın sonuçlarından birisidir. Boşanma nedenlerine bakıldığı zaman ilk sırada sevgi eksikliği, ikinci sırada alkolizm, üçüncü sırada ise aldatmanın olduğunu görmekteyiz.

Evlilik dışı partner, ebeveynsel veya idealleştirilen bir figürün yansıtmasıdır. Sevilen ve hayran olunan ebeveynin niteliklerini (eşte eksik olan ya da olduğu düşünülen) evlilik dışı partnerde görmeyi içerir. Algılanan özelliklerden bazıları sevilmek, ilgilenilmek ve kabul görmektir. Evlilik dışı partneri idealindeki gibi algılamaktır. İdealleştirilen figür çoğunlukla kişinin sahip olmak isteyip olamadığı özellikleri de barındırır. Örneğin; evlilik dışı partnerin dışa dönüklüğü ve sosyal becerileri etkileyici gelebilmektedir. Aldatan eşler çoğunlukla partnerlerinin kendilerini açtığını , kendilerini iyi hissettirdiklerini, onun yanındayken dünya yansa umurlarında olmadığını söylerler. Adatarak aslında kendi asıl sorunlarından, sıkıntılarından, streslerinden kaçma yoludur. Aldatma aslında bir eyleme vurma davranışıdır. Ama herkesin eyleme vurma davranışı farklı olabilmektedir. Bazı insanlar, hayatlarındaki asıl soruna odaklanmak yerine; aldatarak, içerek, kumar oynayarak, çok hızlı araba kullanarak, adrenal sporları yaparak aşırı yemek yiyerek, aşırı işkolik olarak kendilerini rahatlatırlar. Bir nevi kafa dağıtırlar. Dinamik alt yapılarına bakıldığında, inildiğinde bambaşka şeyler çıkmaktadır. (çıkacaktır.)

Aldatmanın başlaması genelde 4 şekilde olmaktadır . Bunlar;

1. Tesadüfi karşılaşmalar: Bir parti, cafe, bar, gece kulübü, masaj salonu v.s meydana gelen veya birisinin uygunsuz teklifiyle gerçekleşen bir kerelik, bir gecelik ilişkilerdir.

2. Zamparalık alışkanlığı: Bu tür kişiler sürekli olarak cinsel partnerini değiştirmeye meyillidirler. Ve tek bir eşe sadık kal(a)mazlar. Bu bireyler, bu yaşam biçiminin bağımlılık yaptığını düşünürler.
3. Romantik ilişkiler: Bu ilişki biçimi aşka tutkun olma durumunu yansıtır. Kişi, hayatın güçlüklerinden kaçmak için aşık olunduğunda hissedilen şiddetli duyguları yeniden yakalamak ister. Aşık olmak için, aşk için yaşayan kişilerdir.

4. Evlilikte yaşanılan sorunlar: Eşler mesafe oluşturmak için ve evliliklerindeki sorunlardan kaçınmak için ilişki geliştirirler.

Evlilik dışı ilişkiyi tanımlamanın bu kelimenin içini doldurmanın zor bir durum olduğunu belirtmek istiyorum. Aldatmayı daha iyi anlayabilmek ve bu kavramın içini daha iyi doldurabilmek için hangi davranışların aldatma, hangi davranışların normal davranışlar olduğunun da kişiler tarafından bilinmesi gerekir. Bazen eşlerden birisinin kendi patolojik saplantılı düşüncelerinden dolayı eşinin normal bakışını, normal konuşmasını aldatma olarak nitelendirebilmektedir. Patolojik kıskançlık yaşayan eşler olabilmektedir. Sürekli aldatılmayı bekleyen, en ufak belirtiyi aldatma sayan kişiler vardır. Buradaki püf nokta şudur; bu sorun benden mi kaynaklanıyor? Eşimden mi kaynaklanıyor? Bunun ayırt edilmesi gerekiyor.

Evlilik dışı ilişkilerde bilinmesi gerekenler:

1. Yaşanılan ilişkinin süresi, sıklığı ve mekanı: Bazı ilişkiler tek gecelik, tek saatlik olabilmektedir. Bu ilişkilerde genellikle cinsel birliktelikler yaşanmaktadır. Süre son derece önemlidir. Evlilik dışı ilişki ne kadar sürdü? Sadece 1 gün mü? 1 hafta mı? 3 yıl mı? 10 yıl mı? Halen devam ediyor mu? Uzun süreli ilişkilerin sonlanması çok kolay olmamaktadır. Aldatan kişi, aldattığı kişiyle çok güçlü bir bağ kurmuştur ki, eşler arasında bir tercih yapamaz. Bir de ilişkinin yaşandığı mekan çok önemlidir. İlişki kişinin evinde gerçekleşmişse (yatak odası gibi) bunun aldatılan kişi için sembolik anlamı (duygusal yıkımı) çok daha büyük olacaktır. (Bizim yatağımızda nasıl başka birisiyle sevişebildin? diyecektir.)

2. Eski ve şu anki cinsel partner sayısı: Çok sayıda cinsel partnere sahip olduğunu belirten eşler, cinsel bağımlılık veya tutku bağımlılığı açısından değerlendirilmelidirler. Bipolar bozukluğu olanlar kişiler mani dönemlerinde çok yoğun cinsel dürtüler yaşarlar. Bunun da araştırılması gerekir.

3. İlişki partnerinin cinsiyeti: Genelde insanlar, aldatma olayında karşı cinsle bir ilişkiye girerek aldatıldığını üşünür. Oysa ki bazen, evlilik dışı ilişki aynı cinsten iki kişi arasında da gerçekleşebiliyor.

4. Cinsel aktivite düzeyi: Cinsel aktivite sözel veya yazılı iletişimden tensel birlikteliğe kadar gidilebilir.

5. İlişkinin tek taraflı mı, iki taraflı mı olduğu: Bazen aldatmalar karşılıklı olabilmektedir. Aldatılan eş de acısını dindirmek için eşine misillime yapabilmektedir. (Aldatıldığını öğrenen kadının, hiç tanımadığı bir erkekle barda tanışıp ilişkiye girmesi gibi.)

6. Duygusal katılım ve bağlılık derecesi: Erkekler evlilik dışı ilişkilere daha çok cinsel, kadınlar ise daha çok duygusal nedenlerle girmeye yatkındırlar. Erkekler genelde aşk ve cinselliği ayrı tutmayı başarabilirlerken, kadınlar ise aşk ve cinselliği birbirine bağlarlar.

7. Eşin evlilik dışı partnerle ilişkisi: Evlilik dışı partner, aldatılan eşin tanıdığı biri değilse, çiftin bu durumla başa çıkması daha kolay olmaktadır. Maalesef çoğu aldatmalar, aldatılan eşin yakın tanıdığı akraba, arkadaş, dost ilişkilerinden her iki eşin de bildiği, tanıdığı kişiyle (lerle) gerçekleşiyor. Böyle olunca aldatılan eş, ihanet duygusunu, aldatılma travmasını daha yoğun yaşıyor.

8. İlişkiye dair gizliliğin, yalanların ve hilelerin derecesi: Uzun süreli geçmişe sahip ilişkiler genellikle büyük hileleri ve yalanları da içinde barındırır. İlişki içindeki eş, gizliliği korumak için yalanlarını birbirinin ardına eklemek zorunda kalmıştır. Aldatılan eş, kendisine kasıtlı olarak sürekli yalanlar söylediği gerçeğini öğrendiğinde alt üst olur. Çok derin güven sorunu oluşur.

9. Aldatılan eşin örtülü onay veya izin derecesi: Bazen eşlerden birisi, aldatılmasına rağmen evliliklerinin itibarını korumak için, ya da ekonomik, sosyal statüsünü kaybetme korkusundan dolayı bilmesine rağmen bilmiyormuş gibi davranabilmektedir. (Bazen çiftler aynı evde arkadaş gibi yaşayabilmektedirler. Sen bana dokunma ben sana dokunmayayım anlayışı gibi.) Bazen de erkek ya da kadın kendi cinsel yetersizliğinden dolayı, kendi cinsel sorunlarından dolayı eşinin kaçamaklarına göz yummaktadır.

Aldatma Nedenleri:

1. Duygusal ve Cinsel yönden tatminsizlikler. İnternet günden güne daha çok insanın duygusal ilişki ve sanal sex için bir araya geldiği bir yer olmuştur. Sanal ortamda başlayan arkadaşlıklar ve dostluklar aldatmanın önünü açabilmektedir.

2. Ebeveyn çocuk ilişkisinin eşler arasında olması. Eşler farkında olmadan, fakat el birliği ile bir çocuk ebeveyn ilişkisi oluştururlar. Bu yapı zamanla aldatma olayına neden olacak çatışma ve tatminsizlikleri oluşturur.

3. Aldatma yoluyla, gerçekleşebilecek kavgaların, çatışmaların önüne geçilir. Aldatma ilişkisi, dikkati başka yöne çekerek, evlilikteki boşlukları doldurmaya yarar.

4. Bazen eşlerden birisi seks veya tutku bağımlısı olabiliyor. Bu kişiler, cinsel deneyim arayışında olma kompülsiyonları (tekrarlayan davranışları) vardır. Cinsel eylemleri (aldatmaları) evliliklerinin kalitesiyle değil, öncelikle bağımlılıklarıyla ilgili olabilmektedir.

5. Bazen eşlerden birisi evliliğini bitirmek ister, fakat yalnız kalmaya ya da yeni birisini bulamazsam düşüncesine tahammül edemezler. Evliliklerinden uzaklaşmak için evlilik dışı ilişkiye girişebiliyorlar. (Stepne arama görevi görebiliyor aldatma ilişkisi)

6. Evdeki hakimiyette güç mücadelesi, (güç çatışması) aldatmaya zorlar. Huzuru ve mutluluğu dışarıda, dışarıda egosunu tatmin etmeye yol açabiliyor.


Bir ilişkinin normal bir ilişki mi normal dışı bir ilişki mi (Evlilik dışı) olduğunu anlamak için kriterler vardır nedir bu kriterler :

a) Eşe açıklanamayan duygu ve düşüncelerin, partnerle paylaşılması. (Eşi duysa, görse kesin olay çıkacaktır.)

b) O kişiyle zaman geçirmek için hissedilen güçlü bir dürtü. (Onu görmek, onunla az da olsa zaman geçirmek için çılgınca istekte bulunmak. Çölde su ihtiyacı olan birisi gibi.)

c) İlişkinin gizliliğini koruma ihtiyacı hissetmek. (Duyulursa onun başı ağrır, benim başım ağrır, evlilik zarar görür.)

d) Aldatılan eşte, bir sınırın veya çizginin aşıldığı hissinin, duygusunun oluşması. (aldatılan eş kırmızı çizgisinin ihlal edildiğini hisseder. İhmal edildiğini, bir şeylerin ters gittiğini hisseder.)

Aldatan kişiler 3 gruba ayrılır:

1. Kronik aldatıcılar. (Her fırsatta, her ortamda aldatmak için, kaçamak yapmak için fırsat kollayan kişilerdir. Kadın erkek fark etmez.)

2. Normalde aldatmayan ancak ilişkideki sorunlar nedeniyle buna yönelenler.

3. Karşı cins tarafından ilişkiye çekilenler.


Aldatılan eşin şunları bilmeye hakkı vardır:

Eşi, kendisini kiminle aldattı?
İlişki ne kadar sürdü veya ne zamandır sürüyor?
Ne sıklıkla görüşüyorlar veya görüştüler?
Nerede buluştular?

Gerçekleri bilmediğinizde fantezi geliştirirsiniz. Bu fanteziler gerçekten çok daha ağırdır. Gerçek bir kere, fantezi her gün öldürür.

Terapide neler yapılır?

Aldatılan eşlerde aldatılmaya karşı şok, öfke ve inkar reaksiyonları gösterirler. Erkek aldattığında genelde kadınlar önce şok geçirirler, şok etkisi geçtikten sonra öfke açığa çıkmaktadır. Kadın aldattığında ise erkeklerde öncelikle öfke, sonra şok reaksiyonları gösterdikleri bilinmektedir.

Aldatılmanın duygusal ve sosyal etkileri yıkıcı ve dayanılmaz olmaktadır. Aldatılan eşin benlik saygısında, özgüveninde çok ciddi tahribat oluşturur. Terk edilmişlik hissi, güvenin kötüye kullanılması, dışlanmışlık ve reddedilmişlik, suçluluk, pişmanlık, üzüntü, nefret etme (kendisinden, eşinden, herkesten) duygusu oluşturur. Bu duyguların konuşulması, boşaltılması gerekir. Önce Aldatılan eşe duygularını anlatma fırsatı verilir. Daha sonra diğer eş nasıl hissettiğinden bahseder. Aldatılan eş ilişkinin tüm detaylarını bilmek isteyecektir. Kiminle, ne zamandır sürüyor, nasıl tanıştılar, kaç kez görüştüler, nereye gittiler, hediyeler aldı mı, cinsel anlamda ne yaşandı v.s bu sonu olmayan gerçekleri araştırmanın duyguların dışa vurulmasının yerini alır.

Aldatılan eşin en büyük ihtiyacı, ilişkinin kesin olarak bittiğinden emin olmak isterler. Neler olduğunu zaten bilirler, bunları tekrar tekrar duymaları onlara fayda sağlamaz. Aldatan eşin, evliliklerini kurtarmak için çabalamasını ve kendisini halen sevdiğini ve çekici bulduğunu görmek isterler. Duygular ne kadar çok konuşulursa, gerçekleri öğrenme gereksinimi o kadar az olur.

Aldatma vakalarında hızlı bir düzelme mümkün değildir. Zamanla güven ve saygı ilişkisi tekrar sağlandıkça iyileşme gerçekleşecektir. Bu sürecin sağlıklı atlatılması için mutlaka terapi desteği alınması gerekmektedir.

Aldatan eşin, evlilik dışı ilişkisini bitirmek isteyip istemediğinden emin olmaması ayrıca bir sorun teşkil etmektedir. Yakalanmanın verdiği suçluluk, utanç duygularıyla, ailesinden dışlanmışlık duygularıyla tamam bitti deyip iç aleminde bitirmekte sorun yaşayabilmektedirler. Bunun için bireysel terapi de alması da gerekir. Evlilik dışı ilişki bitmeden, evlilikteki ilişkide düzelme gerçekleşmez. Bunun için yasını tutması, ilişkiyi bitirmekte zorlanıyorsa da en azından 6 aylığına dondurmasının önemi ve gerekliliği anlatılır. Evlilik /Çift terapisi almalarının ilişkileri üzerindeki etkisi ve önemi anlatılır.

Aldatma, ilişkideki güven duygusunu yıkar. Aldatılan kişi sadece bu ilişki yüzünden değil, buna eşlik eden kandırmacalar ve yalanlardan dolayı da kırılır ve incinir. Güveni yeniden inşa etmek kolay değildir. Aldatan eşin basit bir özrü ve tekrar güvenilir birisi olacağını söylemesi yeterli değildir. Güven, iletişim ve deneyimler yoluyla yavaş yavaş oluşur. Aldatılan eş sürekli tetikte olur ve her şeyden, her hareketten şüphe duymaya başlar. Bu şüpheleri yatıştırmak ve sorumluluk göstermek için, aldatan eş, işe, eve, seyahata geliş gidişlerini açıklamada titiz davranmalıdır. Evlilik dışı partnerle ilgili daha önce edinilen bilgiler (Nerede, ne zaman buluşurlar v.s) aldatılan eşin ilişkinin yeniden başlamadığını anlamasına yardımcı olur.

Aldatmanın çift için ne anlam ifade ettiğini veya ediyor olduğunu, aynı şeyin bir daha tekrarlanmaması için bundan sonra nelerin yapılması gerektiği üzerine düşünülmeli ve konuşulmalıdır. Aldatmaya zemin hazırlayan faktörlerin de, ilişkiye devam etme veya ayrılma kararı verilirken göz önünde bulundurulması gerekir.

Mutlak dürüst olunmalıdır. Aldatan eş, diğer partnerle olan en ufak iletişiminden eşini haberdar etmelidir. Genellikle evlilik dışı ilişki yaşadığı kişi telefon eder, mesaj atar, mail atar, ya da iş yerinde, dışarıda, etrafında bir şekilde kendisini gösterir. Sokaktaki masum bir karşılaşma bile eşe anlatılmalıdır. Anlatılmaması tehlike doğurabilir. Güven ve sadakat duygusunu tazelemek, ne olursa olsun sadece ve sadece dürüstlük yoluyla başarılabilir. Dürüst ve samimi olunmalı ve kalınmalıdır.

Çiftler kendi kendilerine ya da terapistleriyle birlikte şu sorulara cevap bulmalıdırlar: 1. Evlilikte neden biz bunları yaşadık? Neler oluyor? Eksik olan, yanlış olan ilişkide ne var? 2. Aldatmanın ne anlam ifade ettiğini veya ediyor olduğunu? 3. Aynı şeyin bir daha tekrarlamaması, yaşanmaması için bundan ne gibi dersler alınabileceği üzerine hem düşünülmeli hem de konuşulmalıdır.

Aldatma, iyi işlemeyen bir evliliğin belirtisi olabilmektedir. Evlilik dışı ilişkilerin büyük çoğunluğunun evliliğin işlevsizliğinden ve tatminsizliğinden kaynaklanır. Evliliğin iyi gidip gitmemesi her iki kişiye de bağlıdır. Diğer bir deyişle her iki kişinin de problemin oluşmasında payı vardır. Terapide de tatminsizlikler, beklentiler ve işlevsizlikler üzerine konuşulur. Bu bilgiler iç görü kazandırması için terapide de vurgulanır. Terapist çiftin her problemini ayrı ayrı ele alıp değerlendirmelidir.

Eşler farkında olmadan, elbirliğiyle çocuk- ebeveyn ilişkisi oluştururlar. Bu yapı zamanla, karı koca olmalarının önüne geçer. Terapide davranışlar üzerinden, bu sorun ele alınır ve çiftlere gösterilir.

Barışma ve bağışlama aynı şey değildir. Barışma bağışlamaya benzer fakat aynı şey değildir. Tam bir iyileşmenin olabilmesi için bağışlamanın da olması gerekir. Genelde eşlerde bağışlarsam aynı şeyleri yaşarım korkusu olur. Bağışlama üzerine de çalışılması gerekmektedir.

Duygusal çalkantı birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Aldatma- aldatılma vakalarında duygular sürekli değişecektir. (kızgınlık, öfke, suçluluk, nefret v.s.) Aldatılan eş yatışmayan duygular taşıyabilir. Bunun kaynağı daha derinlerde olabilir. (Benzer geçmiş deneyimleri, acıları, travmaları varsa (Geçmiş nişan atılması, ya da eski eşi de aldattıysa, eski sevgilisi terk ettiyse) ya da kendi aile orijininden kaynaklı da olabilir. (baba, dayı, amca v.s. aldatma vakaları varsa) En son yaşadığı travma, eski yaşadığı travmaları tetikler. Onun için bunların hepsi bireysel terapide ele alınması gerekir. Bu süreçte mutlaka eş ve çift terapisi ve hatta bireysel terapi alınması gerekir.

Geçmiş acılar, travmatik yaşantılar EMDR, hipnoz, bilişsel davranışçı terapiler gibi terapi teknikleriyle nötralize edilebilmektedir. Hangi yöntem ve tekniğin daha işlevsel olduğu kişiye göre, danışanın yaşadığı sorunun büyüklüğüne ve derinliğine göre değişebilmektedir. Bunun için terapistinizle görüşüp bir yol haritası çizmeniz gerekmektedir.

Erol AKDAĞ
Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Dışı İlişkiler (Aldatma – Aldatılma Psikolojisi Üzerine)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Erol AKDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Erol AKDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     41 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erol AKDAĞ Fotoğraf
Psk.Erol AKDAĞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi38 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Erol AKDAĞ'ın Makaleleri
► Aldatma ve Aldatılma Psikolojisi Psk.Beniz YILMAZ
► Aldatma ve Aldatılma Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Dışı İlişkiler (Aldatma – Aldatılma Psikolojisi Üzerine)' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayal Kuran Çocuklar Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:43
Top