2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Kalsiyum
MAKALE #11999 © Yazan Dyt.Diğdem AKÇA | Yayın Ocak 2014 | 2,990 Okuyucu
Kalsiyum güçlü dişler ve kemiklerin oluşumu için vücutta gerekli bir besindir. Kalsiyum aynı zamanda vücutta kanın normal olarak pıhtılaşmasını sağlar. Kas ve sinirlerin düzgün çalışması ve kalbin normal çalışması için de gereklidir.

Kalsiyumun büyük çoğunluğu vücutta kemiklerin içinde bulunur. Bebek anne karnında büyürken gelişmek için önemli miktarda kalsiyuma ihtiyacı duyar. Eğer gelişmekte olan bebeğin ihtiyacını karşılamak için yeterince kalsiyum alınmazsa bebek annenin kemiklerinden kalsiyum alacaktır ve vücudun kemik kütlesi azalarak osteoporoz riskinde artış olacaktır.Osteoporoz kolayca kırılabilir, zayıf kırılgan kemik incelmesi ile sonuçlanan bir hastalıktır. Gebelik kadının kalsiyum tüketmesi için kritik bir zamandır. Hamilelik döneminde herhangi bir problem olmasa bile bu dönemde yetersiz kalsiyum alınması kemik gücünü azaltıp ileri yaşlarda osteoporoz riskini artırır.

Kalsiyum için önerilen günlük tüketim miktarı hamile veya emziren kadınlar için günlük 1300 mg dır.

Süt ürünlerinden günde en az 4 porsiyon tüketilmeli ve bir gün içinde yeterli kalsiyumu alındığından emin olmak için kalsiyum yönünden zengin besinlerle beslenilmelidir.

En iyi kalsiyum kaynakları, süt, peynir, yoğurt, kremalı çorba ve puding gibi süt ürünleridir. Kalsiyum aynı zamanda yeşil sebzeler, (brokoli, ıspanak ve yeşillik) deniz ürünleri, kuru bezelye ve fasulye gibi besinlerde bulunur.

D vitamini kalsiyum kullanımına yardımcı olacaktır. D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Süt, yumurta ve balık karaciğeri de D vitamini içerir.

Laktoz İntoleransı Varsa Yeterli Kalsiyum Alınabilir Mi?

Laktoz intoleransı sütteki laktozun sindirilememesidir. Eğer laktoz sindirilemiyorsa süt ürünleri tüketildiği zaman kramp, gaz veya ishal gelişebilir.

Günlük kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için;

Yemek ile az miktarda süt tüketimi denenebilir.

Laktoz içeriği daha düşük olan peynir, yoğurt, süzme peynir gibi bazı süt ürünlerinin tolerasyonu mümkün olabilir.

Yeşillik, brokoli, sardalya ve tofu gibi süt ürünü olmayan kalsiyum kaynakları yetersiz kalsiyum alımını önlemek için tüketilebilir.

Kalsiyum ile güçlendirilmiş laktaz süt (laktozsuz süt) tüketilebilir.

HAMİLELİKTE KALSİYUM TAKVİYESİ ALINMALI MI?

Eğer günlük yemek planınızda kalsiyum yönünden zengin besinleri tüketmekte sıkıntı duyuyor ve tüketemiyorsanız kalsiyum takviyesi alma konusunda doktorunuza veya diyetisyeninize başvurmalısınız. Alacağınız kalsiyum takviyesi miktarı gıda kaynaklarından aldığınız kalsiyum miktarına bağlı olarak değişir.

Gebelikte Beslenme Önerileri

• Gebelik döneminde beslenmenizi yemek miktarını arttırmadan çeşitli gıdalardan farklı vitamin ve mineral alacak şekilde düzenlemelisiniz.
• Çok zayıflık gibi, çok şişmanlıkta gebeliğinizi tehlikeye sokabilir. Gebelik süresince ideal kilo artışınızın 8 ile 15 kilo arasında olmalıdır.
• Gebelikte 3 ana öğünü atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Eğer mide bulantısı,
aşerme, kusma, mide ekşimesi gibi problemleriniz varsa öğünlerinizin sayısını arttırıp, yediğiniz miktarı azaltmanız gerekmektedir. Çünkü açlık gebelik bulantınızın artmasına neden olabilir. Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar.
• Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden( nohut, fasulye, mercimek ) sağlayabilirsiniz.
• Artan kalsiyum ihtiyacınız için normal beslenmenize ilaveten her gün 1 bardak süt / yoğurt yada 2 su bardağı ayran yada 2-3 kibrit kutusu kadar peynir yada 2-3 kaşık lor peyniri almanız yeterli olacaktır.
• Artan demir ihtiyacınızı et, sakatat, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra artan demir ihtiyacı sadece beslenme ile karşılanamayacağından ilaveten doktorunuzun uygun gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekmektedir.
• Vitaminleri bol su ile yıkanmış taze sebze ve meyvelerden karşılayabilirsiniz.
• Gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan kabızlık problemi için günde en az 8 bardak su içmek ve lifli gıdalarla beslenmek yardımcı olacaktır.
• Gebelik boyunca yağ ve yağlı gıdalar azaltılmalıdır. Yağ ihtiyacınızı hayvansal yağlardan çok, bitkisel yağlardan karşılamalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Kalsiyum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Diğdem AKÇA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Diğdem AKÇA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diğdem AKÇA Fotoğraf
Dyt.Diğdem AKÇA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Diğdem AKÇA'nın Makaleleri
► Obezite ve Kalsiyum Dyt.Serpil TARMAN
► Kalsiyum-Obezite İlişkisi Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kemik Gelişimi ve Kalsiyum Dyt.Andaç YEŞİLYURT
► Kalsiyum ve Fosfor Neden Gerekli Dyt.Canan DOĞAN
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Kalsiyum' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Balık ve Sağlık Ocak 2014
► Bayramda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:22
Top