2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yutma Güçlüğü-Bozukluğu Nedir?
MAKALE #12076 © Yazan Op.Dr.Sinan YÜCEL | Yayın Ocak 2014 | 3,823 Okuyucu
Yutma güçlüğü, özellikle yaşlılarda olmak üzere bütün yaşlarda sık görülür. Yutma güçlüğünde, sıvı ve katı gıdaların ağızdan mideye ulaşmasındaki zorluk kastedilir ve birçok sebebi vardır. Çoğu önemli değildir ve geçicidir. Nadiren önemli bir hastalığın, büyümekte olan bir tümör veya nörolojik bir problemin belirtisi olabilir. 10-15 günde geçmezse, mutlaka kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.


Nasıl Yutulur?

Kişiler; tükürüklerini, gözyaşı ve burun salgılarını, katı ve sıvı gıdaları gün içerisinde yüzlerce kere yutarlar. Yutma işleminin dört aşaması vardır:

• Oral hazırlık: Gıdalar çiğnenir, tükürükle ıslatılır ve yutmaya hazır kıvama getirilir.
• Oral dönem: Dil, katı ve sıvı gıdayı ağızın gerisine iter ve yutma işlemini başlatır.
• Farenks dönemi: Farenks, ağız ile yemek borusu arasında kalan kısımdır. Gıdalar buradan geçerek yemek borusuna ulaşırlar.
• Yemek borusu dönemi: Gıdalar, buradan geçerek mideye ulaşırlar. İlk ve ikinci dönemi, insan istemli olarak kontrol edebilir, fakat üçüncü ve dördüncü dönemler, insanın elinde olmadan otomatik olarak gerçekleşir.

Neler Yutma Bozukluklarına Yol Açar?

1. Enfeksiyon hastalıkları
2. Travma sonucu gelişen ödem ve yaralanmalar
3. Ağız ve diş sağlığını etkileyen hastalıklar
4. Tükürük bezi hastalıkları
5. Sinir sistemi hastalıkları (felç, tümör)
6. Tümörler
7. Doğumsal hastalıklar
8. Tiroid bezi hastalıkları
9. Bazı ilaçlar
10. Psikolojik hastalıklar (özellikle panik atak hastaları)

Yutma Bozukluğunun Belirtileri:

• Salya akması
• Tükürüğü, katı ve sıvı gıdaları yutarken boğaz veya göğüste takıntı hissi
• Ses kısıklığı, nefes darlığı, boğazda yabancı cisim ve kitle hissi, yutma anında öksürük
• Özellikle gastroözofajeal reflü varlığında boğaz ve göğüste yanma
• Uzun süreli ve ileri yutma güçlüğü sebebi ile yetersiz beslenme ve kilo kaybı
• Sıvı ve katı gıdaların, yemek borusundan rahat geçmemelerinden dolayı, nefes borusuna kaçmaları ve öksürük ile boğulma hissi yaratmaları

Yutma Bozukluğunun Değerlendirilmesi:

Yutma bozukluğu uzun sürmüş ve sürekli hale gelmişse sebebin belirlenmesi için öncelikle kulak burun boğaz uzmanları tarafından endoskoplarla detaylı olarak muayene yapılmalıdır. Gerekli görülürse, gastronteroloji uzmanları tarafından yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının endoskopik incelemesi, sindirim sisteminin baryumlu röntgen filmleri yapılabilir. Nöroloji uzmanları tarafından yutma bozukluğunun sinir sisteminden kaynaklanıp kaynaklanmadığının değerlendirilmesi de gerekebilir.

Yutma Bozukluğu Tedavisi:

• İlaç
• Yutma tedavisi
• Operasyon

Yutma bozukluklarının ve hastalıklarının birçoğu ilaç ile tedavi edilebilir. Özellikle reflü olgularında mide asit salgısını azaltan veya nötralize eden ilaçlar, yutma ile ilgili kaslarda spazm olgularında ise kas gevşeten ilaçlar kullanılabilir.
Yemek ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi de tedavide önemlidir.

• Sık sık ve az miktarda yumuşak yiyecek yemek
• Alkol, kafein ve çok yağlı yiyecek alımını kesmek
• Kilo ve stresi azaltmak
• Yatağa yatmadan 3 saat önceden başlamak üzere bir şey yememek
• Yatak başını yükseltmek

Birçok yutma bozukluğu, yutma terapisi ile tedavi edilebilir. Konuşma ve yutma bozuklukları uzmanı, yutma kaslarının düzenli çalışmasını sağlamak ve yutma sinirlerinin reflekslerini uyarmak için gerekli olan işlemleri, "Yemeği ağızlarına belli bir pozisyonda almak" ve "yutmak için vücutlarına farklı bir pozisyon vermek" gibi hareketleri öğretebilir.

Bazı durumlarda operasyon uygulanabilir. Yutma bölgelerinde bir daralma veya yapışıklık mevcutsa, bu bölge genişletilebilir veya açılabilir. Kaslarda gerginliği azaltmak için "miyotomi" denilen ameliyat gerekebilir. Bu tür ameliyatlar kulak, burun, boğaz, baş, boyun cerrahları tarafından gerçekleştirilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yutma Güçlüğü-Bozukluğu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Sinan YÜCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Sinan YÜCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinan YÜCEL Fotoğraf
Op.Dr.Sinan YÜCEL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Sinan YÜCEL'in Makaleleri
► Ritm Bozukluğu Nedir? Dr.Veli KALA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yutma Güçlüğü-Bozukluğu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baş-Boyun Kanserleri Ocak 2014
► Burun Tıkanıklığı Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:08
Top