Arama : | Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!




Psk. M. Berk KARAOĞLU
■ Çocuk ve Ergen Psikolojisi
■ Aile Terapileri
■ Bireysel Psikoterapi
■ Cinsel Terapiler
Eğitim - Seminer - Konuşma
■ Uzmanlık alanınızda çeşitli platformlarda konuşma yapıyor ya da eğitim mi veriyorsunuz?

■ İlgi duyduğunuz konu ile ilgili konuşmacı ya da eğitmen arayışında mısınız?

■ O zaman Makronot Ailesi’ne hoş geldiniz!..
Saç Ekimi ve Kellik Tedavisi ile İlgili Sorular ve Cevaplar
MAKALE #1253 © Yazan Prof.Op.Dr. Ata UYSAL | Yayın Temmuz 2008 | 6,143 Okuyucu
SORU 1 : Saç ekimi için özellikle kadınlardan mı yoksa erkeklerden mi talep var ?

CEVAP 1 : Saç ekimi için özellikle erkeklerden talep olmaktadır , çünkü saçların dökülmesinde başlıca etken Testosteron ( Erkeklik Hormonu) dır. Bununla beraber erkeklerde genetik yatkınlık da olması durumunda erkek tipi hastalıksız saç dökülmesi olur ve bu toplumda erkeklerde oldukça sıktır. Bayanlarda saç dökülmesi ancak genel veya yerel bir hastalık sonucu ortaya çıkar çünkü bayanlarda testosteron çok azdır.

Bayanlarda stres , saç dökülmesini arttıran önemli bir etkendir.


SORU 2 : Kadınların tercihleri ve erkeklerin tercihlerini sıralar mısınız ?

CEVAP 2 : Erkeklerin saç ekimi için tercihinde ilk sırada alın yukarsındaki kel sahanın tedavisi gelmektedir. Daha sonraki tercih başın tepe kısmı ( ön ve arka saçlı deri sahalarının birleşim yeri ) kelliğinin tedavisidir. Bayanlarda saç dökülmesi tüm saçlı deride yaygın olarak ortaya çıkar ama onlar da genellikle başın ön kısmındaki seyrek saçlı sahaların saçlarının sıklaştırılmasının istemektedirler.

SORU 3 : Saç ekimi uygulaması nasıl gerçekleşiyor ?

CEVAP 3 : Saç ekimi uygulaması mutlaka ameliyathanede ve saç ekiminde tecrübeli bir Estetik ve Plastik Cerrah tarafından yapılmalıdır , çünkü bu bir cerrahi işlemdir ve kanunen bu zorunluluk vardır. Saç ekimi yapılacak kişiye damardan sakinleştirici-uyutucu bir ilaç verildikten sonra saç alınacak ve saç ekimi yapılacak saçlı deri sahaları enjeksiyonlarla ağrısız hale getirilir. Sonra başın arkasında iki kulak arasında ensenin yukarsındaki saçlı deriden şerit biçimi bir saçlı deri parçası kesilerek çıkarılır ve dikilir. Alınan saçlı deri şeridi dilimlenerek tek tek saç köklerine ayrılır. Kellik olan sahalara yapılan küçük kesiklere tek tek saç kökleri ekilir. Başın arka kısmındaki dikişler 10-15. günde alınır.

SORU 4 : Yanlış bir saç ekimi uygulaması sonucunda kişide neler görülebilir ?

CEVAP 4 : Yanlış bir saç ekimi uygulaması sonrasında ekim yerlerinde yaşayabilen saç kökleri az ve seyrek olabilir. Ya da saç kökleri tek tek ekilmezse öbek öbek görünürler ( oyuncak bebek saçı).

SORU 5 : Saç ekimi uygulaması belli dönemlerde tekrar gerekir mi ?

CEVAP 5 : Saç ekimi uygulaması en az 3 ay ara ile en az 2 kez tekrarlanmalıdır. Tek bir ameliyattta saç kökleri çok sık ekilemez çünkü o zaman beslenemezler.

SORU 6 : Saç ekimi sonrasında özel bakım gerekir mi ?

CEVAP 6 : Saç ekimi sonrasında kabuklar dökülünceye kadar 1-2 hafta kişinin kendisi özel losyon ve şampuan kullanır . Sonrasında sadece özel sprey ( veya solusyon ) kullanılması yeterlidir.

SORU 7 : Saç ekimi işlemi sonrasında kişiler kendisini nasıl hissediyor ; neler söylüyor?

CEVAP 7 : Saç ekimi sonrasında ekilen saçlar 1 aya kadar dökülür. Yeni saçlar 3 aya kadar çıkar. Dolayısıyla bu dönemleri hastanın psikolojik olarak rahat geçirmesi için bu süreç Estetik Cerrah tarafından önceden hastalara gayet açık olarak anlatılmalıdır. Saçları uzamaya başladıktan sonra saç ekimi yapılan kişiler daha sonraki saç ekim uygulamalarının en kısa zamanda yapılmasını istemektedirler.

SORU 8 : Saç ekiminde kullanılan saç kökü elde etme yöntemleri nelerdir ?

CEVAP 8 : Saç ekiminde genellikle ense yukarısında saçlı deriden şerit kesilerek çıkartılır. Sonra bu saçlı deri şeridi , ince ince dilimlenerek saç köklerine ayrılır. Daha az kullanılan diğer yöntemde ise saç kökleri ense yukarısındaki saçlı deri alanından ayrı ayrı çıkartılır (saç kopartma yöntemi ).

SORU 9: Saç kökü elde etme yöntemleri karşılaştırıldığında hangi yöntem daha çok tercih edilebilir ?

CEVAP 9 : Saçlı deri şeridi çıkartma yönteminde sadece çıkartılacak saçlı deri şeridi üzerindeki saçlar traş edilir. Saçlı deri şeridi çıkartılıp yeri dikilerek kapatılınca dikiş çizgisi, çevre normal uzunluktaki saçlar arasında kalarak hemen gizlenir . Bu dikiş çizgisi iyileşince oluşacak iz, genellikle çok incedir ( kişiye gore değişebilir ) ve ensedeki saçlar arasında saçlar çok uzun olmasa da bu iz farkedilmez. Buna karşılık, saç kökü çıkartma( saç kopartma) yöntemini uygulamak için , tüm ense bölgesinin ( yanlara kadar) saçlarını çok kısa ( sıfır numara) kestirmek gereklidir.

Saç kökü elde etme yöntemleri arasındaki diğer bir fark, oluşacak iz uzunluğu ile ilgilidir. Saçlı deri şeridi çıkartma yönteminde düz çizgi şeklinde tek bir iz kalır. Saç kökü çıkartma (saç kopartma) yönteminde ise, ayrı ayrı çok sayıda ( çıkartılan saç kökü ünitesi kadar) yuvarlak ( yaklaşık 1 mm çaplı) izler kalır. Bunların çevre uzunlukları toplanırsa, aynı sayıda saç kökü elde etmek bakımından kıyaslandığında saçlı deri şeridi çıkartma yönteminin düz çizgi şeklindeki izi daima daha kısadır.

Saç kökü elde etme yöntemleri arasındaki en önemli farklardan birisi, saçlı deri şeridi çıkartma yönteminde saçlı deri şeridinde saç köklerinin büyüteç altında görülüp tek tek kesilerek elde edilmesidir. Halbuki saç kökü çıkartma ( saç kopartma) yönteminde ise saç kökleri körlemesine tek tek kesilerek çıkartılmaktadır ve bunun sonucunda bu yöntemde saç köklerinin hasarlanma riski fazladır. Hasarlanmış saç kökleri ekim yapılırsa saç çıkmaz.

Saç kökü elde etme yöntemleri arasında diğer bir fark, saçlı deri şeridi çıkartma yönteminde, ömrü en uzun olan ense yukarısındaki saç kökleri elde edilmektedir. Halbuki saç kökü çıkartma ( saç kopartma) yönteminde saç kökleri aralıklı olarak oldukça geniş bir saçlı deri sahasından elde edildiği için , bunlar arasında ömrü uzun olmayan saç kökleri de bulunabilmektedir.

Saç kökü elde etme yöntemleri arasındaki başka bir fark, ameliyat süresidir. Saçlı deri şeridi çıkartma yönteminde, bu işlem süresi saati bulmaz. Halbuki saç kökü çıkartma (saç kopartma) yönteminde çıkartılacak saç kökü sayısına gore değişmek üzere bu işlem süresi saatler hatta bazen günler almaktadır.

Saç kökü çıkartma yöntemleri arasındaki farklardan birisi de maliyettir. Saçlı deri şeridi çıkartma ve saç ekimi ameliyatının maliyeti, tek tek saç çıkartma ve ekme ameliyatının maliyetinin yaklaşık olarak üçte biri dörtte biri kadardır. Başka bir deyişle , saç kökü çıkartma ( saç kopartma) ameliyatının maliyeti yaklaşık olarak 3 veya 4 kat pahalıdır.

SORU 10 : Dünyaca tanınmış Saç Ekimi Uzmanları’nın saç kökü elde etme yöntemleri hakkındaki görüşü nedir ?

CEVAP10 : Dünyaca tanınmış Saç Ekimi Uzmanları olan Dr. Carlos Uebel (Brezilya), Dr. Alfonso Barrera ( Amerika) ve Dr.Walter Unger ( Kanada) ile yapılan görüşmelerde , saçlı deri şeridi çıkartma yönteminin, saç kökü elde etmek için daha iyi ve üstün bir yöntem olduğunu ifade etmişlerdir.

Prof.Dr.Ata Uysal
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi ve Kellik Tedavisi ile İlgili Sorular ve Cevaplar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ata UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ata UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Google Plus'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ata UYSAL Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ata UYSAL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Psk. M. Berk KARAOĞLU
■ Çocuk ve Ergen Psikolojisi
■ Aile Terapileri
■ Bireysel Psikoterapi
■ Cinsel Terapiler
Eğitim - Seminer - Konuşma
■ Uzmanlık alanınızda çeşitli platformlarda konuşma yapıyor ya da eğitim mi veriyorsunuz?

■ İlgi duyduğunuz konu ile ilgili konuşmacı ya da eğitmen arayışında mısınız?

■ O zaman Makronot Ailesi’ne hoş geldiniz!..
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ata UYSAL'ın Yazıları
► Emzirme ile İlgili Sorular ve Cevapları Doç.Op.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 16,480 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi ve Kellik Tedavisi ile İlgili Sorular ve Cevaplar' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:31
Top