2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Uyku Düzeni
MAKALE #13403 © Yazan Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM | Yayın Ekim 2014 | 4,302 Okuyucu
Çocuk ve Uyku

Erken çocukluk yıllarında ilk temel alışkanlıkların kazanılması ve devamlılığının sağlanması önemlidir.

Uyku düzeni oluşturulmasındaki temel amaç; çocuğa kendi başına uykuya dalmasını öğretmek, kendi yatağında uyumaya alıştırmak ve uyuyacağı saatleri bilmesini sağlayarak her gün ve akşam aynı saatlerde uykuya hazırlanmasını sağlamaktır.
Uyku düzeni olmayan çocuk; tek başına uykuya dalamadığından anne-babasının özel olması gereken odasına girebilir, sürekli annesinin onun odasında onu uyutmasını isteyebilir, uykuya koşullanamayacağı için enerjisinin son damlasına kadar uyumaya direnip ailenin bir araya geldiği akşam saatlerini anne-baba için eziyete dönüştürebilir.
Yaşamın ilk 6 ayından itibaren uyku düzeni oturtmak için çabalamalısınız. İlk aylarda çoğu kez küçük müdahalelerde oturtulan uyku düzeni, çocuğun artan yaşıyla birlikte oluşturulması daha zor bir hale gelebilir.

Her etkinlik gibi uyku saatinin yaklaştığını da önceden haber verip her gün ve akşam uyku saatinin geldiğinin işareti olan rutinlerin tekrarlanmasında fayda var. Uyku düzenini oturturken katı değil tutarlı tutumları öneriyoruz.

Uyku Düzeni için Öneriler
Yatağa Girmeye Hazırlık

30 dk önceden çocuğa haber vererek aklında kalanları tamamlaması için fırsat verilmelidir. Saatiniz uykuya geçmeye 15 dk kaldığını gösterdiğinde pijamalar giyilerek, uyku öncesi temizlik yapılmalı, belki ılık sütünü ve sevdiği kitabını alıp yatağına geçmesi gerekmektedir. Tüm bunlar birkaç gün ard arda tekrarlandığında uykuyu çağırıcı bir etkiye sahip olacaklardır.

Uyumaya Hazırlanma

Çocuk yatağa girdikten sonra yanındaki koltukta oturan anne veya baba ona hikâye kitabını okumaya başlamalı ve çocuk hikâyenin bitmesiyle birlikte güzel rüyalar göreceği uykuya geçmesi gerektiğini bilmelidir. Hikâyenin bitmesinin ardından anne-baba çocuğun üzerini örterek yanağına öpücük kondurur ve “iyi geceler, tatlı rüyalar. Biz odamıza gidiyoruz, sabaha görüşürüz” gibi cümlelerle uyumaya hazırlanma aşaması tamamlanmalıdır. Bunların ardından çocuğa sımsıkı sarılmak veya onunla sohbete başlamak bu rutini bozabilir.

Uykunun İlk Birkaç Saati

Çocuğunuz uykuya daldıktan sonra gece ara ara uyanıp size çağırabilir veya yanınıza gelebilir. Yanınıza gelmesinin doğru olmadığını, çağırdığı zaman yanına gideceğinizi bilmesi gerekir. Çocuğunuzun yanına gittiğiniz zaman, yada onu yatak odasına geri götürdüğünüz zaman yanındaki koltuğa oturarak uykuya dalmasını bekleyin. Bu arada onunla sohbet edip, uykusunun dağılmasına izin vermeyin. Uyku düzenini oturttuktan sonra yatak odanıza gelen çocuğunuza “Yatağında kalman gerekiyor, yatağından çıktığın takdirde, seni tekrar yerine yatıracağım” deyip bu davranışınızda tutarlı olmanız gerekir. Gecenin yorgunluğuna veya uykunun ağırlığına yenik düşüp, çocuğunuza göz yumduğunuz durumların yaşanması halinde çocuğunuz onu yatağınıza kabul etme ihtimali için şansını ısrarla denemeye devam edecektir ve bu süreç uyku düzenini oturtmaya çalışırken sizi zorlayacak ve bu eğitimin uzamasına yol açacaktır.

Uyanma Zamanı- Davranışçı Tabloların Kullanılması

Önceden haftanın günlerinin yazılı olduğu bir tablo oluşturarak bir süre gece uykusunun değerlendirmesini gülen yüz ve üzgün yüzlerle tabloya işaretleyerek yapın. Uykudan önce çocuğunuzun sabah kalktığında elde edebileceği ödülleri belirlemesine izin verin. Sabah yatağında uyanan çocuğunuzla birlikte tablosuna işaretleme yapın. Gülen yüzler için belirlediğiniz ödülleri kullanın. Üzgün yüz için “bugün ödün kazanamadın ama ben sana güveniyorum ve yarın kazanacağını biliyorum” deyin.

Uyku düzeni oluşturmaya çalıştığınız çocuğunuz geceleri yoğun kaygı yaşayıp, ağlamalarla uyanıyor ve yanınızda kalmak istiyorsa bir uzmana danışıp onun yönlendirmeleriyle hareket etmenizde fayda var.

0-6 Yaş Çocukların Ortalama Uyku İhtiyacı

Gündüz
Gece

1 Haftalık
8 saat
8 saat 30 dk.

4 Haftalık
6 saat 45 dk.
8 saat 45 dk.
3-4 Aylık
5 saat
10 saat
6 Aylık
4 saat
10 saat
9 Aylık
2 saat 45 dk.
11 saat 15 dk.
1 Yaş
2 saat 30 dk.
11 saat 30 dk.
1.5 Yaş
2 saat
11 saat 30 dk.
2 Yaş
1 saat 15 dk.
11 saat 45 dk.
3 Yaş
1 saat
11 saat
4 Yaş

11 saat 30 dk.
5 Yaş

11 saat
6 Yaş

10 saat 45 dk.

Kaynak: Yavuzer, H., 2003

Yukarıdaki tabloda gösterilen gece ve gündüz uyku süreleri bebek ve çocukların büyük bir kısmına uymakla birlikte bazı bebek ve çocukları kapsamayabilir. Fiziksel olarak daha fazla veya daha az uykuya ihtiyaç hissedilebilir. Özellikle Üstün Yetenekli/Zekâlı ve Hiperaktivite Tanısı olan çocuklar bebeklik döneminden başlayarak daha az uyurlar.

Uzm. Psk. Duygu KARAKULAK TAKVİM
Çocuk, Ergen ve Oyun Terapisti

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Uyku Düzeni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in Yazıları
► 0-36 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Sağlıklı Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
► Çocuklarda Uyku Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Uyku Düzeni' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Kasım 2014
► Çocuk ve Müzik Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:17
Top