2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendimize Yeterince Güveniyor Muyuz?
MAKALE #13700 © Yazan Psk.Derya OĞUZTÜRK | Yayın Aralık 2014 | 1,513 Okuyucu
Çoğu zaman kendimize yönelttiğimiz soruların başında geliyor.Özgüven... Kimimize göre fazla kimimize göre az ama mutlaka olması gereken bir gerçeklik.*İnsanın kendine olan güveninde eksiklik yaşaması hem sosyal hayatta hem de iş yaşamında büyük problemleri beraberinde getirebilir. Peki özgüven eksikliğini gidermek için neler yapılmalı?

Özgüven neden bu kadar önemli ve geliştirilmesi için ne ya da neler yapabiliriz?

Özgüven, kendiniz hakkında nasıl düşündüğünüz ve kendinizi ne kadar değerli gördüğünüzdür. Kendinizi sürekli eleştiriyor,her hareketinizde bir eksiklik veya kusur arıyorsanız,görünüşünüz ya da konuşma stilinizi eleştiriyor ve başarılarınız da bile mutlu olmayıp değersizlik psikolojisi içerisindeseniz; sizde özgüven problemi yaşıyor olabilirsiniz. Çocukluğumuzdan başlayarak hayatımızın en önemli geliştirilmesi gereken özelliklerimizden olan öz güven özellikle ergenlik döneminde tavan yapmaktadır. Etrafımızdaki hoşlanmadığımız davranış ya da görüşleri sırf başkaları tarafından onaylanmak amacıyla uygulamak hepimizin başımıza gelecek olan yanlışların başını oluşturmaktadır. Sırf popüler olmak için evet diyebilen,zararlı madde ve bağımlılıklara yönelebilen,sonunu düşünmeden sadece onaylanmak düşüncesiyle hareket eden bireyler herzaman kaybetmeye mahkumdur. Hayır diyebilmek özgüvenin temelini oluşturmaktadır.Sağlam bir özgüven için de ailelere büyük iş düşmektedir,unutmayalım ki ağaç yaşken eğilir. çocuklarının özgüvenlerini hem sözel, hem de davranışsal olarak beslemeleri, onlara sorumluluk verip, başarılarını takdir etmeleri ' sen bunu yapamazsın ya da sen daha küçüksün' gibi engellemelerle değil de ' bunu yapabilirsin,sana inanıyorum ' gibi onure edici ve motivasyonunu arttırıcı söylemler hem çocuklarda hem de ergenlerde *kendi fikirlerine ve tutumlarına daha çok değer vermelerini sağlayacaktır.

Özgüvensiz kişilerin özelliklerine baktığımızda; kendilerini sürekli eleştiren,kafalarında sürekli öyle mi yapsaydım böyle mi yapsaydım şeklinde kararsızlıklarla meşgul olan,doyum ve tatmin sağlayamayan, kendi uğraş ve disiplinlikleriyle elde ettiklerini bile şansa bağlayan bir örüntü içerisindedirler. Özgüveni eksik kişiler geleceğe de çok umutla bakamazlar ve bu nedenle de sıklıkla kaygılı, depresif, suçlu, öfkeli hissedebilir. Bu nedenle de genellikle özgüven eksikliğine sıklıkla depresyon,sosyal kaygı,yeme bozuklukları da eşlik edebilmektedir.

Özgüvenli kişilere baktığımızda ise yapmak istediklerini şartlar daha zor olsa da daha kolay yapabilirler ve motivasyonları yüksek ve engellemelere daha dayanıklıdırlar.Kendilerini daha mutlu ve huzurlu hissederler.Keşkelerden ziyade atılım yaparak deneyerek gören ve yaşayan yapıya sahiptirler.

Peki siz özgüvene sahip misiniz? Sahip olmadığınızı düşünüyorsanız şunları uygulamakta fayda olduğunu göreceksiniz...

Her insanın farkında olmasa da olumlu özellikleri vardır. Işe bu özellikleri not etmekten başlayacağız. Evet yanlış okumadınız önce sakin bir yere oturun ve kendinizde bulunan olumlu özelliklerinizi en ufak ayrıntıyı bile kaçırmadan not edin. Kendinizde olumlu özellik bulamıyor musunuz o zaman etrafınızdaki insanlara sorun. Bunları sıklıkla okuyun ve motivasyonunuzu arttırın.Önce hergün okuyun daha sonra belli aralıkla...Bu olumlu özelliklerinizden güç aldığınızı göreceksiniz.

Hepimizin etrafında özgüveninin yüksek olduğuna inandığımız kişiler vardır. Bunlar birini örnek alalım,gözlemleyerek özgüven unsurlarının çıkarımını analiz etmeye çalışalım.

Kendimize değer verelim ve özen gösterebiliriz. Mesela spor yapalım,sosyal aktivitelere daha fazla katılalım,düzgün ve uyumlu beslenelim.Gerekli zamanlarda stressten uzaklaşalım ve beynimizi dinlendirin. Keyifli ve sizi mutlu eden şeylerle uğraşın.
Yapmak zorunda olduğunuz işleri ertelemeyin. Daha sonra karşınıza koca bir yığın halinde sorun yumağı olarak çıkmadan sizin için en basit olandan yola çıkarak işe başlatın. Bu başarabildiklerinizi görerek motivasyonunuzu arttıracaktır.

Yeni yaşantınız için kendinize yeni hedefler koyun.Cesaret ve sabırla bu doğrultuda ilerleyin ve başarınızı kendinizi pohpohlayarak kutlayın.

İlgi alanlarınızı keşfedin. Resim,müzik,tiyatro...vs . Kendinizi keşfedin ve ilgi alanlarınıza yönelin. İlgi alanları size yeni kişi ve ortamları yaratacaktır.
Kendinizi acımasızca eleştirmeden önce durun ve olumlu yönlerinizi hatırlamaya çalışın.Olumlu yönlerinizi görmek size kendiniz hakkında olumlu cümleler kurmanızı kolaylaştıracaktır.
Hiç kimse dört dört'lük değildir. Bunu yaşam standartı haline getirelim ve hatalarımızda kendimizi suçlamak yerine bu standartımızı uygulayalım.
Bunları okuduktan sonra evet benim de öz güven eksikliğim var diyorsanız yaşamınızı değiştirmek ve özgüven sahibi olmama yardım edecek birisini arıyorsanız mutlaka bu konuyla ilgili sizi bilgilendirecek ve motivasyonuzu yüksek tutmaya yardım edecek bir psikolog'dan yardım alabileceğinize de unutmayalım...
Özgüveninizi arttırabilecek 10 öneri;
Başarana kadar numara yapın; nasıl mı? Özgüven kişiliklerimizde stabil bir şekilde yer almadığına göre her an her gün ya da her dakika aşırı bir özgüven içerisinde olmamız mümkün değildir. Bu nedenle kendimizi özgüvensiz hissettiğimizde bile o konu üzerinde odaklanmak ve tabiri caizse numara yaparak tam özgüvenli bir şekilde konuya yaklaşmak bizi hedefimize daha çabuk ulaştırabilir. Bunun için maskemizi takalım ve işimize koyulalım . Bu iş hayatında da geçerli olabilir evlilik ya da sosyal ortamlarda da geçerli bir metodtur.
Yargılamaktan çok anlamaya çalışın. Etrafınızdaki kişi ve olayları yargılamak bireylerin en kolay yapabildiği kaçış noktalarının başında gelir. Oysa ki yargılamaktan ziyade empati kurarak anlamaya çalışmak sizi daha iyi hissettirecektir.
Dış görünüş toplumda ve sosyal ortamlarda en başta dikkati çekecek olan imge. Biz insanları ilk başta tanımadan önce dış görünüşlerine göre değerlendiririz. Salaş ve özentisiz giyimli biriyle sohbet etmekten ziyade bakımlı, vücut hatlarını ortaya çıkaran ve benim kendime özgüvenim sonsuz diye bağıran bir dış görünüşe sahip biriyle iletişim kurmak bize daha cazip gelir;bu şüphesiz hepimiz için geçerli... Erkek ya da kadın ilk duruş,görünüş eşittir özgüven.. Şişman mı olduğunuzu düşünüyorsunuz ya da göbeğim çıkar mı diye endişeleniyorsunuz. Unutun bunları önemli olan duruş değil verdiğiniz imaj. Yani ben kendime güveniyorum ve özgüvenim tam. İşte önemli olan da bu verdiğiniz imaj.
Görünüşten sonra yüz ifadesi,mimik ve ses tonu... dikkat çeken diğer önemli ınsurlardan. Gülün,gülmek hem sizi rahatlatacak hem de dışa verdiğiniz imaj ben mutlu,huzurlu ve kendimi seven bir bireyim olacaktır. Gülmenizi kolaylaştıracak film,dizi,videolardan faydalanabilir en önemlisi size kahkaha attıracak arkadaşlarınızdan da faydalanabilirsiniz.
Güldük eğlendik ama kendimizle başbaşa kalmakta kendi iç huzurumuzu sağlayacak etmenlerden. Bu nedenle kendimize zaman ayırmak,dinlenip iç huzurumuzu sağlamak yapılabilenecek en önemli hareketlerin başında geliyor.
Yaşam standartlarımız farklı olsada bazı kural ve davranış kalıplarına sahip olabilmemiz için kendimizi garanti altına almamız gerekmektedir. Bu nedenle kendimize bütçe ayarlamak hm kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır hem de güvenli bir limanda olduğunuzu hissettirecektir.
Sosyal ortamlarda maalesef en sık yapılan hatalardan biri de başkalrı hakkında dedikodu yapmak. Dedikodu yapmak evet belkide insanı rahatlatan bir uygulama olarak düşünülebilnir ama unutmayalım ki dedikodu yapan kişi ilk fırsatta sizin hakkınızda da dedikodu yapacaktır. Bu da sizi üzecek ve stress yaratacaktır. Bu nedenle bu tür insanlardan ve ortamlardan uzak durmak size daha iyi gelecektir. Emin olun.
Asla yalan söylemeyin. Evet herkesin büyük hayalleri,hedefleri vardır ama bunlara ulaşmak hemen mümkün olmamaktadır. Merdivenleri ağır ağır çıkmak ve küçük hedeflerden başlayarak hedef ve hayalleri ulaşmaya çalışmak size daha büyük bir haz verecektir.
Çok gezen mi bilir çok okuyan mı..? soru sormaktan vazgeçmeyin bilmediklerinizi sorun,okuyun,araştırın. Çünkü ne kadar çok bilirseniz o kadar çok kendinizi sever ve o kadar özgüveniniz yüksek olur.
Veeeee... En önemli unsur. Sakın bedeninize küsmeyin. Herkes fit ve düzgün hatlara sahip olucak diye bir kural hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. Yeter ki aynaya baktığınızda kendinize çekici gelebilecek bir özelliğinizi bulun. Çünkü herkesin mutlaka güzel ve çekici bir fiziksel özelliği var. Bu kısımlarınıza odaklanın ve güven tazeleyin.
Heyecan.. hayatınızdan asla ve asla heyecanı çıkarmayın. Sizi zinde tutan ve yaşama bağlayan bu olgu her zaman sizi mutlu kılacaktır.
Her günün sizin gününüz olması dileğiyle...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Yeterince İyi Anne miyim? Psk.Gülsen SÜSLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendimize Yeterince Güveniyor Muyuz?' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:56
Top