2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilgi ve Deneyimle Yapılabilirliği Olan Danışmanlık
MAKALE #14795 © Yazan Pdg.Sedat BAŞ | Yayın Mayıs 2015 | 3,321 Okuyucu
Ülkemizde meydana gelen değişme, toplumsal değişme, kentleşme, sanayileşme, iç göç hızının artması, aile kurumunun yapısının değişmesine, aynı zamanda yeni jenerasyonun globalleşme adı altında yayılan Yeni Dünya Genç Kültürünün bir parçası haline gelmesi, bu kültürün farkındalığını yakalayamayan ebeveyn tutum ve davranışlarında, çeşitli güçlükler ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Çocuk-Genç-Aile ruh sağlığı ve eğitim alanında yada eğitim dışında çalışan personelin, çocuk ve gençlerin eğitimi, yetiştirilmesi, uyum ve davranış sorunlarının çözümlenmesi ve anlaşılması aileleriyle terapötik ilişki içersinde olması ve toplumsal hayata kazandırılmasında ebeveynlerin terapötik sürece katılması gereğini ortaya koymaktadır.

Çocukta meydana gelen uyum ve davranış sorunlarında, ebeveynlerin ve toplumsal gerçekliklerin değerlendirilmesi konuşulması, özellikle çocuğun aile ve topluma kazandırılmasında, yani sosyalizasyon sürecinde ailenin nasıl bir rol üstleneceği, tutum ve davranışlarında nasıl değişikliğe gideceği hususu çocuk ve ebeveynleriyle yürütülen terapötik yaklaşımlarla belirlenmektedir.

Özellikle çocuk ve gençlerin pedagojik olarak desteklenmesi, ilk olarak ailenin nasıl bir eğitim stiliyle çocuklarını yetiştirmeleriyle yakından ilişiğe sahiptir. Bu anlamda aile genogram çalışmaları yapılarak, ailenin değerleri, toplumsal ihtiyaç ve gerçeklikler üzerinde durularak danışmanlık hizmeti sunmak esastır.

Birbiriyle uyumlu olamayan karı-koca, çocuklarının doğmasıyla birlikte, olumlu, verimli ve sağlıklı iletişim gerçekleştirememekte. Bunun sonucunda çocuklarıyla yaşadıkları çatışma ve kriz, çocukta uyum - davranış bozuklarına yol açmaktadır. Kısacası çocuk sokağa itilmektedir. Çocuk aile içerisinde bulamadığı ilgiyi, desteği, sokakta arkadaş grupları içerisinde sağlamaya çalışmakta, arkadaş grupları içinde kabul ve onay görmektedir. Dolayısıyla çocuk sokakta yaşamayı alışkanlık haline getirir ve bu onun bir parçası haline gelmesine olanak tanır. Bu durum özellikle ergenlik döneminde bağımsızlaşmaya, ve bunun gelişim sürecinde onu mutlu kılmasıyla kalmamaktadır. Aile içinde desteklenmeyen, onay görmeyen genç, sokakta arkadaş grubu içerisinde güçlenip, kişilik ve kimlik kazanmakta, böylelikle çocuk aileden koparak sokak kültürünün bir parçası haline gelmekte, bu sayede oluşan tüm manüplatif etkiler, arkadaş etkisi, maddeye alıştıran çıkar gruplarının etkisi, merak ve ilgi, çocuğu maddeye yöneltmektedir.

Dünyada son zamanlarda bilgi ulaşımının kolaylaşması, herkesin her alanda uzmanlaşmasına, yada uzmanlaşma isteğini süper egoyla birleştirerek farklı bir akım ortaya çıkarmasına sebebiyet vermiş, bunun özellikle ülkemizde kötüye kullanılmasını sağlamıştır. Bu anlamda hiçbir bilimsel gerçekliği olmayan eğitim koçluğu, yaşam koçu gibi yaklaşımlarla çocuklarımız ve ergen bireyler farklı bir düzenin içinde yaşamaya ve anlaşılmaya ve bunun deneyimlemesinin hangi terminolojiye ait olduğu bilinmeden yaşanmasına yol açmıştır.

Bu doğrultuda günden güne yozlaşmakta olan kültürümüzün geriye dönük canlandırılması ve ailelerin kendi ailelerinden aldıkları değerleri belki de nesiller arası ilişkiye bir renk verme adına bilgiyi eleyerek, günümüzde devamlılığı olabileceğine inandığı normları çocuklarına aktarmaları büyük önem arzetmektedir.

Son zamanlarda ailelerin büyük önem verdiği danışmanlık hizmetlerini daha da ritüel haline getirmeleri, aile içi iletişimi en iyi şekilde oluşturmayı, aynı zamanda çocuklarını anlayabilmeleri herşeyden önce kendilerini yani 'BEN'i tanıyabilmeleriyle mümkündür. Bu anlamda bireysel terapi son zamanlarda ülkemizde büyük bir başarı elde etmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilgi ve Deneyimle Yapılabilirliği Olan Danışmanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Sedat BAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Sedat BAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Sedat BAŞ'ın Makaleleri
► Malumat Mı, Bilgi mi? Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Bilgi Krallığı Psk.Dnş.Metin KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bilgi ve Deneyimle Yapılabilirliği Olan Danışmanlık' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pedagoji Nedir Şubat 2017
► Karne Uyarısı Haziran 2016
► Öfke Kontrolü Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:57
Top