2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus
MAKALE #15271 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Ağustos 2015 | 3,232 Okuyucu
Vajinismus, cinsel birleşme anında kadının vajina kaslarını istem dışı bir biçimde kasması sonucunda cinsel birleşmenin olmaması veya çok zor olması durumudur Fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak da tanımlanmaktadır.. Vajina ilişki sırasında penisin büyüklüğü, ya da küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genişler.Vajina oldukça esnek bir yapıdır ve doğumda bir çocuğun 10 cm çapındaki başını çıkaracak kadar genişleyebilir. .Korku ve kaygı ile kadın, erkeği ve erkeğin penisini vajen bölgesine yanaştırmazken, bazıları ise yanlızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar.Vajinismusun, öncelikle fiziksel bir engelden dolayı olup olmadığı araştırılır. Jinekolog tarafından muayene yapılır. Fiziksel bir engelin olmadığı tespit edildikten sonra psikoloji ve terapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunulur ve hastalığın kesin tanısı konulur. Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girmektedirler. Fakat, bir kısmı da rahatça muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.Vajinadaki istem dışı kasılmalar, çoğu kadın için büyük ve kötü bir sürpriz olur. Bu kaslar kişinin bilinçli kontrolünden bağımsız olarak kasılmaktadır. Vajinismus yaşayan kadınlar aslında cinsel birleşme konusunda isteklidirler.Vajinusmus psikolojik kaynaklı bir durumdur. Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinç altına yerleşmesi, cinsellik ve ilk cinsel deneyim konusunda yerleşmiş yanlış bilgi ve ön yargılar, bilinç altında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi psikolojik nedenler vardır. Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda (doğum, düşük, kürtaj, sert bir şekilde yapılan bir jinekolojik muayene gibi) da vajinismus gelişebilir.

Bazen de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri, ilk ilişki ile ilgili yanlış inanış ve önyargılar da beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir. Bazı kadınlarda bu yukarıda sayılan nedenlerin hiçbirisi de olmayabilir. Çocukluğunda çok rahat yetişmiş kadınlarda da sık olarak vajinismus gelişebilmektedir. Buna "nedeni bilinmeyen veya belirlenemeyen vajinusmus" denmektedir.Çok nadiren anatomik nedenlerden kaynaklanabilir. Vajinismus hastalarının yalnızca %10'un da yapısal bir nedenden söz edilebilir. Vajinismusun yapısal nedenleri;

Organik anatomik problemler (vajinal septum, kızlık zarının anatomisi ile ilgili problemler, vajinanın yapısal problemleri v.b)
Vajinitler, vajinal mantarlar
Pelvik Inflamatuar Hastalık
Bartholin Absesi – Kisti
Vulvar Vestibulit Sendrom

Vajinusmuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir. Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir. Ayrıntılı bir fizik ve jinekolojik muayene ve sonrasında jinekolog ve psikolog desteği ile tedavi süreci 3-5 seans arasında tamamlanmaktadır. Tedavinin tek görüşme veya tek seans da tamamlanması olası değildir.Tedaviyi erteleyen çiftlerde zaman içinde cinsel isteksizlik, erkekte sertleşme problemleri gibi ikincil sorunlar ortaya çıkabilir.Bu nedenle erken başvuru önemlidir.

Sağlıklı günler dileği ile
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Vajinusmus Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Vajinusmus ve Gebelik Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinusmus Bilmedikleriniz Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Vajinusmus Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:32
Top