2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Ağız ve Diş Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor
MAKALE #15384 © Yazan Dt.Aslı TAPAN | Yayın Eylül 2015 | 3,096 Okuyucu
ÇOCUĞUN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Çocukların zihinsel gelişimi kadar fiziksel sağlıkları da okul başarısında oldukça etkilidir. Güzel bir yaz tatilinin ardından başlayacak yeni öğrenim dönemi için çocuklar, öncelikle genel bir sağlık kontrolünden geçmelidir. Öğrenim dönemi başlamadan yapılacak ağız diş sağlığı kontrolleri, çocukların okul döneminde karşılaşabileceği problemleri engelliyor.

Kontroller, büyük problemleri engeller

Çocuğun herhangi bir sorunu olsun olmasın okul öncesinde diş hekimi ziyaretlerinde bulunması, ileride çıkabilecek sağlık problemlerinin engellenmesini sağlayacaktır. Çocuğun bir problemi olmadan diş hekimi ile tanışması diş hekimi korkusunun oluşmamasına ya da böyle bir korkusu varsa zamanla yenmesine yardımcı olacaktır. Ebeveynler, çocukların ağız-diş sağlığını korumak ve ileride diş hekimine güven duyarak gidebilmelerini sağlamak için onlara destek olmalıdır. Bunun için erken yaşta çocuklarını doğru bir şekilde diş hekimleri ile tanıştırmalıdırlar.

Çürük, ortodontik sorunlar tespit edilir

Okul öncesi yapılan diş hekimi ziyaretleri her konuda yol gösterici olmaktadır. Süt veya kalıcı dişlerdeki çürüklerin, ortodontik problemlerin erken dönemde tespiti sağlanabilmektedir. Çocuğun sahip olduğu ancak anne ve babanın fark edemediği parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme alışkanlıklarının da tespiti bu kontroller sırasında sağlanabilir. Çocuğun sürekli ağızdan nefes alma durumu varsa bu ileride çürüklerin oluşacağının habercisidir. Çünkü ağız solunumu yapan çocuklarda çürük hızı daha fazladır. Yapılan okul öncesi taramalarla, bu tür problemler belirlenebilir.

Çocuğum dişlerini doğru fırçalıyor mu?

Çocuğa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve bu konuda bilinçlenmesi için diş hekimi kontrolleri esastır. Ebeveynler, diş hekimi kontrolleriyle çocuklarının doğru diş fırçalama yapıp yapmadığını öğrenebilirler. Çocuklara günde 2 kez diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekir. Bu yaşlarda çocuğa tıpkı el yıkama alışkanlığı gibi diş fırçalama alışkanlığı da kazandırılmalıdır.Diş fırçalama alışkanlığı kadar çocuğa uygun diş fırçası ve macunun da seçilmesi önemlidir. Çocukların ağız büyüklüğüne uygun yumuşak kıllı fırçalar tercih edilmelidir. Sevdiği çizgi film kahramanlarının yer aldığı malzemeleri almak, diş fırçalama alışkanlığını kazandırma döneminde etkili olabilir.

Ailelerin de bilinçlenmesi gerekir

Diş hekimi kontrolleri sadece çocukların tedavisi için değil ebeveynlerin de bu konu da bilinçlenmesi için oldukça önemlidir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler ve bunun için de beslenme düzensizlikleri ile çürük oluşum hızı artar. Bu konuda anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Beslenme planlarında yapacakları düzenlemeler ile çocuklarının ağız ve diş sağlıklarını korumaya destek olacaklardır. Yine okul beslenme çantalarının nasıl hazırlanması gerektiğine dair de doktorlarından bilgi alabilirler.

Karbonhidrat, nişasta, şekerli ve yapışkanlı gıdalar çürük oluşumunu hızlandırdığı için beslenme planında yer almamalıdır. Süt ve süt ürünleri beslenme mönüsünde eksik edilmemesi gerekir. Sebze tüketimi hem genel hem de ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Bu tür gıdaları önce ebeveynler tüketerek çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okula gidecekleri dönemde de beslenme çantalarına her gün mutlaka bir meyve konulmalıdır.

“Süt dişi” deyip geçmeyin

Süt dişleri normal maddelere göre daha çok organik madde içermektedirler. Ebeveynler, nasıl olsa süt dişinin yerine yenisi gelecek diye ihmalkar davranmamalıdır. Süt dişleri çocukların ağzında yer tutucu görevi görmektedir ve son ana kadar sağlıklı olması için korunması gerekir. 5-6 yaşlarında süt dişleri yerlerini azı dişlerine bırakmaya başlar. Bu açıdan ileride çürüksüz sağlıklı dişlere sahip olmak için diş hekimi kontrolleri yapmak gerekir.

Süt dişlerinde çürükler varsa tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen süt dişindeki çürükler; zamanla ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğuna yol açabilmektedir. Bu dönemde tedavi edilmeyen çürük dişler çekilmek zorunda kalacaktır ve ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluklara da sebep olabilir. Bu tür problemlerin okul döneminde ortaya çıkması çocuğun okul başarısını da etkileyebilir.

Koruyucu diş hekimliği

Okul öncesi kontrollerde, çürük oluşumunu önlemek ve dişleri çürük oluşumuna karşı güçlendirmek amacı ile uygun görülürse halk arasında diş ojesi olarak da bilinen fissür örtücü uygulaması yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra yine çocuk için uygun görülürse tüm dış yüzeyin çürükten korunmasına etki eden “yüzeyel fluorid” de uygulanabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı ile geçen çocukluk dönemi, çocuğu geleceğe hazırlayacağı unutulmamalıdır. Çocuğunuzun sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmasını istiyorsanız ilk dişin çıktığı andan itibaren gerekli özen ve kontrollerin ihmal edilmemesi gerekiyor.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Ağız ve Diş Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Aslı TAPAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Aslı TAPAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı TAPAN Fotoğraf
Dt.Aslı TAPAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Aslı TAPAN'ın Makaleleri
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
► Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
► Okul Öncesi Ağız ve Diş Bakımı Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Ağız ve Diş Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:52
Top