2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bariatrik Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar
MAKALE #15661 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Kasım 2015 | 3,062 Okuyucu
Obezite cerrahisi sonrası beslenme operasyona karar verdikten sonra devam etmesi gereken en önemli basamaktır. Başlangıç kilonuz, boyunuz, vücut kas, yağ ve su oranınız büyük önem taşımaktadır. Operasyon sonrası istenilen hedefe ulaşmak için istikrarlı ve kararlı bir yol izlenmesi gerekmektedir. Aksi halde istenilen hedefe daha geç ulaşılması söz konusudur. Bu dönemde yağ, kas ve su kaybınızın kontrollü şekilde kaybolması gerekmektedir. Bu süreçte yol göstericiniz olan bariatrik beslenme uzmanına mutlaka danışmalısınız. Profesyonel bir yardım almadan ilerlemek size zaman kaybı yaratabilmektedir. Öncelikli olarak beklentiniz, hedef süreniz ve beslenme alışkanlıklarınız diyetisyeniniz tarafından analiz edilip raporlanmalıdır. Operasyon sonrası beslenme mutlaka kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Sıvı beslenme beraberinde gelen yarı katı beslenme ve katı beslenme geçişleri kontrollü ve dengeli şekilde adım adım ilerlemelidir. Beslenme tarzınız ve davranışınız tamamen değişmektedir operasyon sonrası dönemde. Bu duruma ayak uydurmak ve motivasyonunuzu yüksek tutmak size fayda sağlayacaktır. Her zaman vücut analizi tartımınızda yağ oranından kayıp olmasına, kas ve su kaybınızın olmamasına dikkat edin. Bu atlanmaması gereken bir basamaktır. Kulaktan dolma bilgiler size yarar sağlayacağına zaman kaybı yaratmaktadır. Şimdiye kadar duyduklarınızı, aklınıza takılanları yada doğru bilinen yanlışları bir kenara bırakıp şimdi anlatacağım bilgileri dikkate almanızı bekliyorum..
1.Öncelikle dikkatsizce ve plan yapmadan yemek yenilmemelidir. Yemeğin planı mı olur? dediğinizi duyar gibiyim.. evet ancak planınızı yaparak ne yiyeceğinizin farkında olabilirsiniz. Bununla beraber yediklerinizi, içtiklerinizi porsiyonlarıyla beraber not almayı da unutmuyoruz. Akşam yiyeceğimizi öğlenden, öğlen yiyeceğimizi sabahtan planlamak size kolaylık sağlayacak ve hedefinize daha yakın olmanızı sağlayacaktır.
2.Yemeği yerken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli unsur yemek yeme süresidir. Yemeği keyif için yemeli, karnınızı doyurmak için yememelisiniz. Hızlı yeme alışkanlığınızı bırakıp keyfini çıkararak çatal ve bıçak eşliğinde yemeğinizi yemeniz sofrada uzun süre kalarak tokluk hissi yaratacaktır.
3.Yiyeceğiniz besini seçerken miktarından çok kalitesine önem vermeniz sizi sağlıklı beslenmeye yakınlaştıracaktır. Besinin türü ve çeşidi nedir, içerisinde neler vardır gibi ufak ufak yemekle tanışarak tüketmeye başlamanız bilinçli tüketici olmanıza da katkı sağlayacaktır.
4.Seçtiğiniz besinleri farklılaştırmanız motivasyonunuzu arttıracaktır. Yemeğin lezzetine bakarak seçim yapabilirsiniz, tükettiğiniz besin size keyif ve lezzet vermiyorsa tüketmeyin.
5.Stres anınızda yemek yemeye eğiliminiz olduğu an, başka uğraşlara yönelin dikkatinizi yemekten uzaklaştırın. Atıştırma huyunuzdan vazgeçin, oturarak beslenmeye çaba gösterin.
6.Kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacak bir aktivite bulun. Herkesin kolaylıkla yapabileceği aktivite açık havada yürüyüştür. Kendinize pratik ve diyet içerikli tarifler geliştirin. Yasaksız diyet doğru olan diyettir. Porsiyon kontrolü dahilinde istediğiniz besini diyetisyeniniz ile belirleyip uygun miktarda tüketebilirsiniz.
7. Yemeklerden yarım saat önce ve yarım saat sonra sıvı tüketimine devam edilmelidir. Öğünler ile beraber sıvı tüketmekten uzak durun. Ancak öğünler arasında da optimal sıvı tüketimine ulaşmanızı hedefleyin. Su tüketimi doğru miktarda yağ yakımı için size çok yardımcı olacaktır. Yudum yudum dahi olsa tüketmeye dikkat edelim.
8.Bu süreçte önereceğim tavsiyelerden bir diğeri ise düzenli kan tahlili yaptırmanızdır özellikle ilk 1 yıl içerisinde. Sonuçlarınızı doktor ve diyetisyen değerlendirmesi sonucunda vitamin-mineral yetersizlikleriniz saptanıp beslenme programınız sonuçlara yönelik bireye özgü planlanmalıdır.
Unutmayın obezite cerrahisi öncesi, sonrası ve sırasında doğru ekip ile çalışmak sizin için en önemli unsurdur. Sizlerde sağlıklı bir takip, program, kişiye özel beslenme programına tabi olup çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Beslenme davranışınız tarzınızdır. Unutmayın her şey sizin elinizde. Sağlıklı ve formunuzun elinizde olacağı bir hayat yaşamanız dileğiyle..

Diyetisyen Mesude EVİRGEN

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bariatrik Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bariatrik Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Seyahatte Beslenme Haziran 2016
► Sonbaharda Beslenme Eylül 2015
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:35
Top