2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seyahatte Beslenme
MAKALE #16762 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Haziran 2016 | 2,667 Okuyucu
SEYAHATTE BESLENME
Normal yaşantınızın dışına çıktığınız seyahat günlerinde, sağlıklı beslenme büyük önem taşımaktadır. İster iş seyahatleri ister yeni yerler keşfetmek olsun beslenmenize daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Gerek bayram tatilleri için çıkılan yolculuklar, gerekse uzun yaz tatilleri olsun, şehir içi ve şehir dışı yolculuklarınızda belirli noktalara uyum sağladığınız sürece kilo kontrolü, hazımsızlık, bağırsak problemi problemleri ortaya çıkmayacaktır. ‘’Nasıl olsa tatildeyim, her şeyi tüketebilirim’’ algısı kısa sürede vücudunuza yağ olarak geri dönecektir. Fast food menüler, yüksek kalorili gıdalar yada restorantların büyük menüleri kısa sürede yüksek kalori alımınıza neden olacaktır.
En değerli giysinizin bedeninizin olduğunu unutmayın. Kendinizi, seyahatte mutlu etmenin yolu rahat bir bedene sahip olmaktır. Çantanıza ekleyeceğiniz seyahate yardımcı besin ürünleri ile sağlıklı ve fit bir yolculuk geçirmek sizin elinizde. Böylece daha iyi vakit geçirip kilonuzu korumuş olacaksınız.
1.Sıvı Tüketiminizi Maksimum Seviyede Tutun
Su tüketimi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2-2.5 lt sıvı alımını gün içinde tamamlamanız gerekmektedir. Gerek bitki çayları, gerekse asit ve şeker içermeyen limonata türü içecekler ile sıvı alımınızı arttırabilirsiniz. Kahve ve demleme çay tüketimi sıvı alımı grubuna girmediğini unutmayın. Her içtiğiniz çay ve kahve miktarının ortalama 2 katı kadar vücudunuzdan su atımı oluşmaktadır. Ayran, maden suyu yada cacık gibi sulandırılmış süt ürünleri grubu da size iyi bir yol arkadaşı olacaktır.
2.Ne Yiyeceğiniz Konusunda Bilinçli Olun
Yüksek kalorili gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Yeşil yapraklı sebzeleri, salataları her fırsatta tercih etmelisiniz. Yanınızda taşıyacağınız salatalık sebze grubu içerisinde en pratik ve çantanızda taşıyabileceğiniz besindir. Kavurmalı, yağlı ve hamur işi türlerinden uzak durum. Yemeğe başlarken öncelikle salata ve çorba ile başlanmanız iştah kontrolünde size yardımcı olacaktır. Tabağınızın büyük bölümünü haşlanmış yada çiğ sebzeler ile doldurmalısınız. Karnınızı ana yemek ile doyurmaya çalışın. Ilk tercihleriniz asla tatlı olmasın. Tokluk hissini sağladıktan sonra tercih edeceğiniz ancak sütlü tatlı yada dondurma olmalıdır. Bol baharat ve acı tüketiminden de sakının aksi halde iştah acıklığına sebep olabilir. Her öğününüzü şölen haline getirmeyip sağlıklı tercihler yapmaya dikkat edin.
3. Bağırsak Sağlığınızı Koruyun
Özellikle uzun süreli seyahatlerde en çok karşılaşılan problem bağırsak hareketinin yavaşlamasıdır. Beslenme hataları, stress, sıvı tüketiminin yetersizliği, hareketin azalması sonucunda bağırsak hareketinin yavaşlamassı görülmektedir. Böyle durumlarda mutlaka ilk yöntem sıvı beslenmeye dikkat edip hareketi arttırmaktır. Ancak yolculukta böyle bir şansınız yoksa mutlaka bir destek alınmalıdır. Destek alacağınız ürün ise probiyotiklerdir. Bağırsağınıza dost olan bakterileri yani probiyotikleri ister tablet olarak isterseniz toz şeklinde yoğurdunuza ekleyip sağlıkla güne başlangıç yapabilirsiniz.
4. Bisküvi ve Çikolata Yerine Meyveleri Tercih Edin
Ara öğün alışkanlığı seyahatte, stabil hayatınızdan daha çok önem taşımaktadır. Özellikle gideceğiniz yer ilk seyahatinizse kendinize ve damak tadınıza uygun besinler bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Bağırsak hareketinizi fazlasıyla arttırıp tuvaletten çıkamaz duruma da gelebilirsiniz. Yada bir yerleri gezerken acıktığınızı anlamayabilirsiniz ve böylece ilk durak noktasında sağlıklı olup olmadığını düşünmeden yemeye başlayabilirsiniz. Bundan dolayı gün içerisinde size enerji verecek kalorisi uygun miktarlarda olan ara öğün alternatiflerini tercih edebilirsiniz. Basit şeker içeren bisküviler, çikolatalar yerine yüksek lif içeriğine sahip kuru meyveler, taze meyveler yada uygun yağ aralıklarına sahip paketli ara öğünler tercih edebilirsiniz. En kolay çantanızda size eşlik edebilecek ara öğün grubu kuru kayısıdır. Yanında enerji içeriğini ve tokluk sürecinizi uzatmak amacıyla mutlaka ceviz, fındık yada badem gibi kavrulmamış yağlı tohumları tercih edebilirsiniz.
5. Yeşil yada Beyaz Çay Seyahat İçeceğiniz Olmalı
Seyahat şekliniz ister otobüs, ister uçak isterseniz de kendi taşıtınızla olsun. Hepsinin bedeninizde ortak yarattığı nokta ödem oluşumudur. Ödemin yarattığı şişlik, sıkıntı yada giyilecek olan kıyafetin üzerinizde istediğiniz gibi olmaması ödemin sonuçlarıdır. Bunun için metabolizma hızlandırıcı, ödem atıcı ve bir miktarda sıvı alımınıza takviyede bulunacak olan yeşil yada beyaz çayı mutlaka çantanızda bulundurun. Poşet halinde taşımanız size olaylık sağlayacaktır. Verdiğiniz molaların birinde sıcak su ile kolayca demleyip tüketebilirsiniz. Beyaz çayın, yeşil çaya kıyasla daha fazla antioksidan içerdiğini unutmayın. Ancak ikisinin de yüksek miktarda ödem atıcı etkisi bulunmaktadır. Seyahatte günde 3-4 fincan tercih edeceğiniz mucize bitki çayları ile bedeninizi rahatlatabilirsiniz.
6. Az Az Sık Sık Beslenme Prensibini Edinin
Seyahatte en çok yapılan yanlışlardan biri uzun süreli açlıkların sonucunda büyük porsiyonlu ana öğün yapmaktır. Bu gibi durumların sonucunda midenizi yorarak bedeninizin yağlanmasını sağlıyorsunuz. Çok uzun olmayan yolculuklar için sağlıklı bir sandviç iyi bir seçim olacaktır. Tam buğday ekmeğinin içine ekleyeceğiniz beyaz peynirli bir tost ile iştah kontrolünüzü sağlayıp uzun süreli açlıklar yaşamanızı engellemiş olacaksınız. Özellikle otobüs yolculuklarında ikram edilen basit karbonhidratlı yiyecek türlerinden uzak durmalısınız. Hiç fırsatınız yoksa tuzsuz kepekli bir galeta ve yaında 1 küçük kutu süt ile size iyi bir yol arkadaşı olacaktır. Hipertansiyon yada şeker rahatsızlığı bulunan bireyler mutlaka tuz ve şeker içeriğine dikkat etmelidirler. Kronik hastalık taşıyan bireyler uzun vadede ne tüketmesi gerektiğini planlamalıdırlar. Özellikle insulin kullanan bireyler besin tüketim miktarı ve cinsine oldukça dikkat etmelidirler.

7. İkram Edilen Paketli Ürünlerden Uzak Durun
İster otobüs, ister, uçak isterseniz tren yada gemi seyahati yapın. Sağlıklı alternatif seçimleri eski dönemlere göre bulmak ve ulaşmak daha kolay olsa da ülkemizde hala abur cubur dediğimiz sağlıksız paketli ürün seçenekleri bulunmaktadır. Kesinlikle her yaş grubunun uzak durması gereken besin çeşitleridir. Sağlığınızı tehdit etmenin yanında seyahat esnasında bağırsak hareketlerinizin yavaşlamasına sebep olabilir. Posa ve lif içerikleri oldukça düşüktür. Uzak durmanız gereken gruptan oluşmaktadır.

Seyahatinizi keyifli hale getirmek için üzerinde durmuş olduğum püf noktalarına dikkat etmenizi öneiyorum. Sağlıklı ve doğru tercihler yaparak her zaman formda bir vücut ve enerjik bir bedene sahip olabilirsiniz. Kendinize ve bedeninize her zaman hakettiği ilgiyi gösterin. Midenizden once ruhunuzu beslemeyi ihmal etmeyin. Kendinizi önemseyin, unutmayın formunuz ve sağlığınız sizin elinizde.. Keyifli ve eğlenceli yolculuklar diliyorum..
Diyetisyen Mesude EVİRGEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Seyahatte Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Seyahatte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Eylül 2015
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:45
Top