2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermek İçin Yeni Beslenme Güncellemesi: Vegan Beslenme
MAKALE #17734 © Yazan Dyt.Kevser BAŞKARA | Yayın Aralık 2016 | 4,485 Okuyucu
Obezite ve aşırı kiloluluk dünya genelinde giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nda Türkiye’de erkeklerin %20,5’inin, kadınların %41’inin, çocukların %14,7’sinin obez olduğu açıklanmıştır. Durum böyleyken birçok çalışma, obeziteye çözümün beslenme alışkanlarının düzenlenmesi ve düzenli fiziksel aktivite olduğunu belirtiyor.

Obezite dahil birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanan az yağlı vegan beslenme konusunda bilimsel çalışmaların son yıllarda hız kazanmasından dolayı uzmanlar bu beslenme şeklinden daha sık söz eder oldular. Hayvansal kullanımın bırakıldığı, işlenmiş şekerden uzak, yüksek diyet posalı, doymuş yağ içermeyen, bitkisel gıdalara dayalı, çeşitlendirilmiş bir beslenme ile şeker hastalığı, kanser, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları, kalp krizi oluşum riski azaltılabilir (1). Aynı zamanda kronik hastalıklar ve iskemik kalp hastalıklarından ölümler azaltılır. Az yağlı vegan beslenme, romatoid artrit semptomlarını da iyileştirir (2). Kronik hastalıkları izoflovanlar, karotenoidler, diyet posası sayesinde azaltır (3).

Beslenme alışkanlıkları, sağlıklı beslenme için oluşturulmalıdır. Kilo yönetimi sağlıklı beslenme ile sağlanabilen bir durumdur. Yapılan çalışma ve derlemeler az yağlı vegan beslenmenin kilo yönetiminde etkin olduğunu ortaya koyuyor. Az yağlı vegan beslenme, yüksek diyet posası ve su sağlaması, doymuş yağ içermemesi yönleriyle enerji alımlarını azaltmasından dolayı kilo yönetiminde etkilidir. Diğer yandan vegan beslenme ile yağlar hemen yakılabilir durumda depolanmadan kullanılıyor. Aksine, hayvansal içeren diyetlerin depo yağları oluşturma riski daha yüksektir.

Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması’ndaki bilgilere dayanarak, et tüketimi ve obezite arasında doğru orantılı bir ilişki bulunmuştur (4). The Adventist Health Studies’e göre sadece et tüketiminin bırakılması ile obeziteden kaynaklanan diyabetin oluşum riski yarı yarıya azaltılıyor.

Et tüketiminin bırakılması, çocuk ve yetişkinlerde obezite görülme sıklığında ve beden kütle indeksinde azalmayı sağlar (6). Avrupa Kanseri Önleme Çalışması ve Beslenme Çalışması’na göre İngiltere’de balık yiyen, vejetaryen ve vegan erkek ve kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada beden kütle indeksi ve vücut ağırlığı değerlendirilmiştir. Beş yıl süren çalışmada, yetişkinler yeme alışkanlıklarını hayvansalı azaltma yönünde geliştirdiler. Çalışmada, yaşa bağımlı beden kütle indeksi diğer gruplarla karşılaştırıldığında veganlarda daha düşük bulunmuştur (5).

Çalışmalarda, bitkisel beslenmenin yüksek kompleks karbonhidrat, yüksek diyet posası ve su bakımından iyi olması fazla enerji alımlarını önlediği belirtiliyor. Bunu sağlarken düşük glisemik indeksli gıda alınmasıyla, doygunluk artıyor. Dinlenme enerji harcaması artıyor. Kan şekerleri düzenlendiği için açlık tokluk metabolizması dengeleniyor. Araştırıcılar, bitkisel beslenmenin tüm bu nedenlerden dolayı optimal sağlık için gerekli olduğunu savunuyorlar (7). Bunun dışında patates gibi yüksek nişasta içeren gıdaların beslenmenin temeline oturtulmaması gerektiğini de vurgulamak gerekiyor. Vegan beslenme, bilinçli bir şekilde uygulanırsa sağlık göstergelerini geliştirir.

(1) Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diet, 2013,
(2) Effects of a Very Low-Fat, Vegan Diet in Subjects with Rheumatoid Arthritis
(3) Antonella Dewel, A very low fat vegan diet increases intake of protective dietary factors and decreases intake of pathogenic dietary factors, 2007, Volume 108, Issue 2, Pages 347–356
(4) Wang Y, Beydoun MA. Meat consumption is associated with obesity and central obesity among US adults. Int J Obes (Lond) 2009 Jun;33(6):621-8. DOI: http://dx.doi. org/10.1038/ijo.2009.45
(5) Rosell M, Appleby P, Spencer E, Key T. Weight gain over 5 years in 21,966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. Int J Obes (Lond) 2006 Sep;30(9):1389-96. DOI: http://dx.doi. org/10.1038/sj.ijo.0803305
(6) Sabaté J, Wien M. Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J Clin Nutr 2010 May;91(5):1525S-1529S. DOI: http://dx.doi. org/10.3945/ajcn.2010.28701F
(7) Sabaté J, Wien M. Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J Clin Nutr 2010 May;91(5):1525S-1529S. DOI: http://dx.doi. org/10.3945/ajcn.2010.28701F
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Vermek İçin Yeni Beslenme Güncellemesi: Vegan Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Kevser BAŞKARA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Kevser BAŞKARA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser BAŞKARA Fotoğraf
Dyt.Kevser BAŞKARA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kevser BAŞKARA'nın Yazıları
► Kilo Almak İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermek İçin Yeni Beslenme Güncellemesi: Vegan Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bal mı Pekmez mi? Aralık 2016
◊ Vegan Probiyotik Yapımı Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top