2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenme, Oruç, Diyet ve Kilo Almamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #203 © Yazan Dyt.Kübra ENHOŞ | Yayın Eylül 2007 | 7,256 Okuyucu
RAMAZANDA TARTI İBRESİNİN İLERLEMESİNİ İSTEMİYORSANIZ BUNLARA KULAK VERİN!!...

Yine geldi on iki ayın sultanı: Ramazan ayı, yine inançlarımız gereği oruç tutacağız.
Günler uzun kimilerimizin aklında nasıl tutacağım endişesi olsa da herkes ibadetini tam anlamıyla yerine getirmek istiyor.

Oruç tutarken beslenme anlamında dikkat edilmesi gereken bazı konular var. Bir çok kişi ramazan ayında fazla kilo almaktan şikayetçidir. Bunun nedeni gün boyu açlıktan sonra kan şekerinin düşmesi ve kişilerin çok hızlı bir şekilde fazla besin almasıdır. Dolayısıyla kişi açlık nedeniyle zaten yavaşlamış olan metabolizmasının harcayabileceğinden fazla enerji almış oluyor. Ve tabi sonuç olarak da kilo artışı!...

Ramazanda yapılan bazı hatalar var. Bunlardan biri sahura kalkmamak. Bir çok kişi sahura kalkmayarak daha az enerji alacağını düşünür ve zayıflayacağına inanır. Aslında çok yanlış bir inanıştır bu, çünkü metabolizma açlık anında çok yavaşlıyor yani harcadığı enerjiyi kendini korumak adına minimuma düşürüyor. Dolayısıyla öğün sayısı ne kadar fazla olursa bu bizim için o kadar yararlı olacaktır. Tabi öğünlerin sıklığını artırırken miktarını da artırmamak gerekir. Ramazan ayında da sınırlı öğün sayımız olduğu için özellikle sahuru asla atlamamalıyız.

Sahuru atlamamalıyız fakat bu öğünümüzde çok ağır yemeklerden de uzak kalmalıyız. Sahurda protein oranı yüksek olan yiyeceklerden özlellikle peynir, yumurta ,süt , yoğurt veya ayranı tercih etmek proteinlerin kan şekerini dengeleme özelliğinden dolayı gün boyu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda sizi tok tutacaktır.

Özellikle kahvaltı tarzı beslenmek en doğrusudur.

1 bardak süt, 1-2 kibrit kutusu peynir, 5 adet zeytin, domates, salatalık, yeşillik, 1 porsiyon meyve ( 1 orta boy armut veya şeftali veya 1 küçük boy elma 1/8 orta büyüklükte karpuz veya kavun vb) 2-3 ince dilim kepekli ekmek
veya

½ yufkadan 3 yemek kaşığı lorla yapılmış bol sebzeli börek, 2 su bardağı ayran, salata, 1 porsiyon meyve
veya

1 adet haşlanmış yumurta veya 1 yumurtadan yapılmış bol domates biberli menemen (1 tatlı kaşığı yağ ile yapılmış) 2 dilim tam buğday unlu ekmek 5 adet zeytin 1 porsiyon meyve
örnek sahur menüsü olarak hazırlanabilir.
(Herkesin metabolizması farklı olduğu için miktarlar herkes için aynı olmaya bilir.)

İftarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise hızlı bir şekilde yemek yememektir. Çünkü bir çok kişi asıl hatayı bu noktada yapar. İştah merkezi 15 dk sonra uyarılır ve doyum hissi ortaya çıkar. Eğer biz çok hızlı yemeği tüketirsek kendimize bu zamanı vermemiş ve dolayısıyla ihtiyacımızın üzerinde fazla enerji almış oluruz. Sonuç olarak da ; Ramazan boyunca tartıda ilerleyen ibreler ile karşı karşıya kalınır!....

Uzun süre açlıktan sonra kan şekerinizin düşük olması iftarda sizi enerji değeri yüksek besinlere yöneltecektir. Bu noktada sizin yapmanız gereken ise iftarınızı hurmayla açıyorsanız 1-2 adet hurmayla ve su ile açmak daha sonra ise 1 kase çorba içmek olmalıdır. Çorba hem enerji değeri düşük hem midenizde yer kaplayacağı için size daha kolay tokluk sağlayacaktır çorba içtikten sonra yarım saat yemeğe ara vermek çok doğrudur. Uzun süre açlıktan sonra mideye bir anda alınan fazla besinler sizi yemekten hemen sonra çok rahatsız edecektir ( karın ağrısı, reflü, halsizlik vb). Ara vererek ise hem midenizi fazla zorlamamış hem de kendinize doyum hissini sağlayacak zamanı tanımış olacağınız için, daha az besin tüketeceksiniz.


İftarda hafif yemekleri tercih ediniz!!..

İftar menünüzde

1 kase çorbanın ardından özellikle az yağlı sebze yemeği veya ızgara veya fırında veya haşlanma az yağlı et ( tercihen beyaz et) veya 1 tabak kuru baklagil yemeği,1 kase yoğurt, yağsız bol salata 1-2 dilim tam buğday unlu ekmek tüketilebilir.

Kabızlık bu dönemde öğün sayısı çok az olduğu için çok karşılaşılan bir durum eğer böyle bir sorun varsa ve pilav tüketilecekse pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, ara öğünlerde kabuğu ile meyve veya posa değeri yüksek olduğu için 2-3 adet kuru meyve ve bol su tüketilmelidir.

Ramazanın vazgeçilmezi tatlılar iftardan hemen sonra değil de 1-2 saat geçtikten sonra ara öğün olarak tercih edilmeli ve hamurlu ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar seçilmelidir.Fakat ara öğünde en iyi tercih meyve dir. Bu yüzden enerji değeri düşük meyveleri tüketmenizde fayda var.

En önemli diğer bir konu: Su

Ramazanda su tüketimi çok önemlidir. Gün içinde oruçlu olduğumuz için iftar ve sahur arasındaki kısımda en az 2lt su tüketmeye özen gösterin.Su herkesin de bildiği gibi vücudumuzun olmazsa olmazlarından biridir.

Özetle ,
Ramazanda kesinlikle öğün atlmamalıyız.
İçmemiz gereken suyu iftar ve sahur arasında mutlaka tamamlamalıyız.
Posalı olan yiyecekleri tercih etmeliyiz. (kepekli ekmek, sebze yemekleri, bulgur pilavı, kurubaklagillri gibi).
Tatlı tüketmek istersek ara öğün olarak ve hafif tatlıları tercih etmeliyiz
( sütlü ve meyveli olanlar).
Yavaş yavaş yemek yemeliyiz. Ve iftarımıza bir kase çorba içtikten sonra biraz ara verip diğer yiyeceklerimizi bu aradan sonra tüketmemiz daha sağlıklı olacaktır.


Herkese sağlıklı, mutlu, formda nice Ramazan ayları dileğiyle...

Unutmayın

Doğru beslenme = Artmış yaşam kalitesi = Sağlık
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenme, Oruç, Diyet ve Kilo Almamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Kübra ENHOŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Kübra ENHOŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kübra ENHOŞ'un Makaleleri
► Kışın Kilo Almamak İçin Detoks Şart! Dyt.Burçin ÇELİKEZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenme, Oruç, Diyet ve Kilo Almamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top