2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Spor Önce ve Sonrasında Beslenme Düzen ve Beslenme Piramidi
MAKALE #8413 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012 | 32,120 Okuyucu
SPOR ÖNCE VE SONRASINDA BESLENME DÜZENİ

Beslenme Piramidi



Pramidin en alt tabakasını günlük 6-11 porsiyon ile tahıllar(makarna, ekmek…)oluşturur. İkinci basamakta ise günlük 5-9 porsiyon ile meyve

ve sebzelere yer verilir. 3.basamakta günlük 2-3 porsiyon sut ve sut
ürünleri ile yine 2-3 porsiyon et yer alır. Pramitin en tepesini ise
günlük sadece 1 porsiyonla yağ ve sekerler oluşturur.

Kafein bağımlılığına son verin

Kahvenizdeki veya siyah çaydaki kafein öncelikle enerjiniz artırabilir. Ancak hemen ardından kandaki şeker seviyesinin düşmesine neden olarak sizi bitkin düşürür. Bu içeceklerin yerine bitki çayları ve suyu tercih edin. Bitki çayları ve su tüketmek duygusal nedenlerden kaynaklanan içme ihtiyacımızı karşılarken kafeine duyduğumuz isteği köreltir.


Oksidasyon sırasında birçok aroma arttırıcı öğeler oluşur. Bazıları çok az miktarlarda olsa da, 300'den fazla aroma öğesi belirlenmiştir.

Çaya özellik kazandıran öğelerin başında metilksantinler gelir. Metilksantinlerin çoğunluğunu kafein oluşturur.

Çay yaprağının önemli bir bölümünü polifenoller oluşturur. Bunların başında katesin, flanols, gallik asit ve depsides gelir. Çayın rengini veren pigmentler, klorofil ve karotenoidlerdir. Çaydaki minerallerin yaklaşık yarısı potasyumdur.


Siyah Çayın Hazırlanması


Siyah çay bir kısım paketlenmiş kuru çayın yüz kısım sıcak suda demlenmesiyle hazırlanır. Demlenme sırasında kafein, organik asitler ve polifenol türevleri ve minerallerin bir kısmı suya geçer. Demlenme süresi uzadıkça bu öğelerin suya geçen miktarları da artar. Böylece çayın rengi koyulaşır ve tadı acır. Çayın tadı polifenol türevleri ve kafeinden kaynaklanır.


Siyah çay ülkemizde genellikle sıcak olarak, isteğe göre şekerli, az şekerli ya da şekersiz olarak içilir. Çayın yanında dilimlenmiş limon bulundurmak da yaygındır. Bazı toplumlarda sıcak çay sütle birlikte içilir.


Bazı ülkelerde "buzlu çay" içme alışkanlığı yaygındır. Buzlu çay hazırlanırken. demlenmiş çayın içine bol buz konarak soğutulur ve dilimlenmiş limonla birlikte içilir.


Yeşil çay, Çin ve Japonya gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Yeşil çayın aminoasit içeriği siyah çaydan yüksek. polifenol içeriği ise düşüktür. Yeşil çayın kafein içeriği de siyah çaydan düşüktür. Yeşil çay da siyah çay gibi demlenerek hazırlanır. Çay yapraklarının suda çözünür bölümlerinin ayrılması ile toz halinde "poşet çay" hazırlanır. Poşet çayın kafein içeriği normal siyah çaydan biraz daha düşüktür.

Çayın Besin Değeri


Çayın demlenme sırasında suya geçebilen öğelerinden yararlanılır. Bunun başında kafein gelir. İki-üç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunur. Demlenme süresi uzadıkça bu miktar yaklaşık 60 mg'a çıkabilir.

SPOR ÖNCESİ MÖNÜ:


Sporcunun bir günlük karbonhidrat, protein, yağ dolayısıyla vitamin, mineral ve su dengesini sağlayacak o kişiye özel yeterli ve dengeli mönüler tüketilmesi önemlidir. Spordan önce enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik aşağıda ara öğün karşılığı bazı alternatifler vardır.


Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yapılan yeni çalışmalar göstermiştir ki spordan 10 dakika ile 2 saat öncesine kadar alınan karbonhidratlar kan şekeri ve dolayısıyla insulin seviyelerini yükseltebilir, egzersizin ortalarına doğru kan şekeri ve performans düşebilmektedir. Bunun için egzersizden ortalama 1 saat ya da daha uzun süre ile tekrar enerji stoklarını doldurmaya çalışan bedene sağlıklı karbonhidratlar verilmelidir.

Doğru seçim; egzersiz öncesi kuru meyve (kayısı, üzüm, incirvb.), tam tahıllı sandviç, taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir.


Vücutta yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlar metabolizmanın enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olup spor performansına destek vermektedir.

ALTERNATİF


1 kase mısır gevreği + 1 muz + 1 bardak keçi sütü + 1 avuç fındık,badem



ALTERNATİF


2 dilim kepek ekmeği arasına peynirli sebzeli tost veya sandviç+ 1 bardak ayranveya 1 bardak kefir


ALTERNATİF


Peynirli sebzeli omlet + Ayran, süt veya kefir



ÇOK AĞIR ANTREMAN ÖNCESİ:



Bunlara ilave meyve suyu eklenebilir.

Fındık, badem,ceviz sayısı artırılabilir.
Yumurta, peynir, süt eşliğinde kahvaltı tüketilebilir.

Spor Öncesi Güçlendirici Meyve Suyu



1 su bardağı ananas suyu,

2 avuç yaban mersini,
1 çay bardağı nar suyu,
2 yemek kaşığı light yoğurt ,
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz içi blenderdan geçirip tüketin.
Beyaz veya kaşar peynir
Bal veya reçel
Domates ,salatalık,marul
Ekmek
Açık çay


SPOR SONRASI ALTERNATİFLER


Spor sonrası karbonhidrattan zengin bir ana öğün veya atıştırmalık tüketmelisiniz. Bunun için tam tahıldan yapılmış kuru meyveli bir kek, kepekli galeta olabilirken aç hissetmiyorsanız zengin bir meyve suyu karışımı da olabilir. Kuru meyveler de doğru alternatiflerdir.


Spor sonrası Enerjiyi Dengeleyici İçecek

1 şişe sodaya, 1 çay bardağı nar suyu, 1 çay bardağı üzüm suyu, 1 çay bardağı portakal suyu karışıtırıp tüketin.

Akıllı atıştırmalıklar:


İş çıkışı spor salonuna gidiyorsunuz, öğle yemeğinden beri hiçbir şey atıştırmadınız bu durumda egzersiz programınızı yarıda kesmek zorunda kalırsanız sakın şaşırmayın.



1 avuç fındık, badem yanında

1 elma veya 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
5 adet kuru kayısı veya 3 adet kuru incir

YEDİKLERİMİZ KADAR İÇTİKLERİMİZ DE ÖNEMLİDİR:

NE ZAMAN NE KADAR SU
Egzersizden 2 saat önce 2 bardak ( her öğünde azar azar içilenlere ilave)

Egzersizden 15 dakika önce 1-2 bardak


Egzersiz sırasında 15 dakikada bir ½-1 bardak


Egzersiz sonrası ½ kg ağırlık kaybı başına 3 bardak


Sporcu Diyeti için 1 Günlük Örnek Mönü:



Diyetler kişisel farklılıklar (yaş, boy, kilonuz, cinsiyetiniz, beslenme ve yaşam alışkanlıklarınız, fiziksel aktivite durumunuz, tahlil sonuçlarınız vb.) içerebileceği için aşağıdaki mönü sadece örnek bir plandır. Spor cinsi, süresi ve sıklığına göre farklı kalori alımları hesaplanmalıdır. Bu mönü, zayıflama diyeti takibinde sporcular için uygun değildir.



Kahvaltı

1 su bardağı süt +1 tatlı kaşığı pekmez veya bal 2 kibrit kutusu beyaz peynir5-6 adet zeytin2-3 dilim ekmek 1 porsiyon meyve veya meyve suyu(taze sıkılmış)
Domates, salatalık, nane , maydanoz

Ara:

3 adet kepekli galeta veya 2 porsiyon meyve

Öğle

1 porsiyon ızgara veya fırın et/tavuk ( balık veya kuru baklagil )
1 porsiyon bulgur pilavı veya makarna (tercihen organic tam tahıl)
1 porsiyon yağsız salata
1 bardak ayran veya kefir (1 Kase yoğurt)
1-2 dilim tam tahıl ekmek


İkindi

1 bardak kefir veya ayran,1 porsiyon meyve ( 1 avuç kuru meyve + fındık )
Akşam
1 porsiyon etli sebze yemeği
1 porsiyon makarna veya 1 kase çorba
1 kase yoğurt
2 dilim ekmek(kepekli)
Yağsız salata

Ara

1 porsiyon meyve +1 su bardağı kefir/süt veya ayran (Özellikle 2 adet kuru incir ve 1 bardak süt tavsiye edilir.)

Özellikle vitaminlerden C, vitamini, B1,B2,B6 ve B12 vitamini ile A,D,E ve Niacin vitaminleri içeren 1 tablet vitamin kompleksi ağır spor yapan kişilere önerilir. Vücudun ihtiyacı artacaktır.

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Spor Önce ve Sonrasında Beslenme Düzen ve Beslenme Piramidi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Spor ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Spor Önce ve Sonrasında Beslenme Düzen ve Beslenme Piramidi' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:18
Top