2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sedef Hastalığında Beslenme Önerileri
MAKALE #11653 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Kasım 2013 | 46,910 Okuyucu
Ulusal Sedef Vakfına göre , Sedef Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın görülen otoimmün bir hastalıktır. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir,genellikle 15 ve 25 yaş arasındaki insanlarda meydana gelir. Başlıca belirtileri dirsek, diz, kafa derisi, sırt, yüz, avuç içi ve ayak gümüş renkli kabuklanmalar ile kalın deri kaşıntılı, kırmızı lekeler içerir.

Sedef deri hastalıklarının en önemlilerinden olup kronik, tekrarlayıcı ve sık rastlanılan bir rahatsızlıktır.Deri örtüsünün olduğu tüm bölgeleri tutabilir.Saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta,gövdede, dizde,dirsekte kısaca tepeden tırnağa bütün vücudu etkileyebilir.Ancak şiddeti kişiden kişiye değişir.Kimi hastalarda sadece bir nokta veya plaklar halinde gözlenebilirken,kimi hastalarda vücudun muhtelif alanlarına yayılarak çok geniş deri bölgelerini etkileyebilir.Şu bilinmelidir ki sedef bir cilt rahatsızlığı olup, diğer organların bozuklukları ile bir ilişkisi yoktur. Birçok kronik hastalıkta olduğu gibi belirli aralıklarla tekrarlama özelliği vardır.Bu nükslerin sıklığı, yaygınlığı bireysel olarak değişebilmekte bazen uzun yıllar boyunca hiçbir atak yaşanmamasıda mümkündür.

Sedef hastalığı olan kişilerde belirli gıdalar hastalığı alevlendir.
Herhangi bir özel sedef hastalığı diyeti yoktur. Santa Monica, Kaliforniya, ABD'de Dermatoloji Enstitüsü ve Cilt Bakım Merkezi Paul Yamauchi, MD, Ancak, sağlıklı bir diyetle beslenmenin hiçbir zararı yoktur diyor.Bazı gıdalardan kaçınarak ve sedefi fişekleyenlerden uzak durmak inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir .

Gluten ve Maya

Sedef hastalığı ve gluten-intoleransı arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır, glutene karşı bir duyarlılık (buğday, çavdar ve arpa bulunan bir protein) ile işaretlenir çölyak hastalığı, sedef hastaları daha çok risk altında olabilir . Bu insanlar için, glutensiz diyet sedef hastalığı belirtilerinde iyileşmeye yol açabilir. Bazı hastalarda da mayanın sedefin kötüleşmesinde rol oynadığı kanısında olan araştırmacılarda vardır. Yine, hiçbir çalışma teoriyi desteklememektedir.Ancak kısa bir süre için mayalı yiyecekleri ortadan kaldırmak ve yardımcı olmadığını görmek kime zarar verebilir.

Mandıra

Sedef hastalığı iltihabı bir hastalıktır, bu nedenle anti-inflamatuar diyet belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Yaygın inflamasyon ile ilişkili bir gıda grubu yüksek yağlı süt olduğunu göstermektedir. Tam yağlı süt ve tam yağlı peynirleri kesmeyi deneyin ve yerine düşük yağlı olanları tüketin. Bu sedefi düzelmese bile, az yağlı süt kalp için daha iyi, sedef hastalığı olan kişiler kalp ve damar hastalıkları için yüksek risk altındadır.

Sedef hastalığı, rahatsız edici, stresli olabilir. Krem, merhem, ilaç, ve ışık tedavisi yardımcı olabilir. Ancak, bazı araştırmalar diyetinde yardımcı olabildiğini göstermektedir.

Balık ve Omega-3

Araştırmalar omega-3 yağ asitleri (bazı balıklarda bulunan temel yağ asitleri) inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, Amerikan Kalp Derneği, insanların en az haftada iki kez kalp hastalıklarına karşı korunmak için , yağlı balık, uskumru, somon, ringa balığı, ve göl alabalığı yenmesini önerir. Çünkü sedef hastalığı olan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riski var onların diyetine anti-inflamatuar omega-3 dahil etmek , mantıklı, Ancak, hiçbir çalışma sedef için balık yağının bir yararı olduğunu kanıtlamıyor.

Antioksidandan Zengin Gıdalar

Antioksidanlar açısından zengin gıdalar kalp hastalığı ve kansere karşı korur. Antioksidanın İyi kaynakları meyve, sebze, fındık, ve tam tahıllardır . "Yine, antioksidan alımının sedefe iyi geldiğine dair bir araştırma yoktur. Denemekten zarar gelmez.Kap ve damar hastalıklarına karşı antioksidanlarda vücudu korur.

Alkol

"Çok fazla alkol tüketmek, sedefi daha kötü hale getirir," Hiçbir bilimsel çalışma bağlantıyı kanıtlamış olmasa da, alkol tüketimi sınırlama sizin için sedefin artmasını azaltır. Sedef hastaları arasında alkol tüketimi sıklığı yüksek oranlardadır. Alkol, histamin adlı maddenin salınımını artırdığından, deri lezyonlarında alevlenme olabilir. Ayrıca yüksek miktarda alkol alımı sırasında çok yağlı gıda ve doymuş yağ tüketiminde artış ve sebze/meyve tüketiminde azalma olabilmektedir. Bu nedenle, sedef hastalarında alkol tüketimi kısıtlanmalıdır.

Vitamin A ve D

A ve D Vitamini açısından zengin kaynaklar arasında kavun, havuç, mango, domates ve karpuz vardır. Vücudun güneşe maruz kalma ile ürettiği D vitaminiçünkü güneş vitamini olarak bilinen D vitamini, sedef tedavisi için yararlı olabilir. "30'lu yaşlarda, D vitamini ağız yoluyla alındığı takdirde sedefin azalmasına yardımcı olabildiği gösterildi. Günlük güneşten 10 ila 15 dakikada da yeterli D vitaminini alabilirsiniz.

Otlar

Sedef hastalığı ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek ve inflamasyonu azaltmak için kullanılan otlarla da yanıt bulabilirsiniz. Hiçbir bilimsel kanıt otlar ya da bitkisel takviyelerin kullanımını desteklemez.Bazı sedef hastaları çuha çiçeği yağı, süt devedikeni, ve kekik yağı ile başarılı olduklarını belirtmişlerdir. Zerdeçal da hasta sayısına göre kullanılmıştır, Ancak çalışmalar sedef tedavisinde etkili olduğunu göstermemiştir.

Sedef hastalığı için yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri her duyduğunuzu doktorunuza sormadan uygulamanızdır.

Evinizde veya ofisinizde cildinizi nemli tutmak için nemlendirici kullanın.

Güncel Tedaviler

Krem ve merhemler , iltihap ve deri hücre yenilenmesini azaltmaya yardımcı olur. Işık terapisinin bazı hastalarda alevlenmeyi azaltmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Ancak, ilaçların yan etkileri olabilir. Alternatif tedaviler arıyorsanız, bazı çalışmalar diyetler belirli türleri ile ümit verici sonuçlar göstermektedirler.

Diyet yardımcı olabilir mi?

Şimdiye kadar, diyet ve sedef üzerine araştırmalar sınırlıdır. Yine de, bazı küçük çalışmalar gıda hastalığın nasıl etkileyebileceği için ipuçları sağladı.

Araştırmacılar dergide bir çalışma yayınladı Dermatoloji Arşivleri , düşük proteinli diyet ve sedefin alevlenmesi arasında bir bağlantı gösterdi. Daha yeni çalışmalar, farklı sonuçlar buldu.

Düşük Kalorili Diyet

Bazı yeni araştırmalar, düşük yağlı, düşük kalorili diyetin sedefin şiddetini azaltabildiğini göstermektedir. Yayınlanan 2013'te çalışmada Dermatoloji JAMA , araştırmacılar katılımcıların 800-1.000 kalori sekiz hafta boyunca günde bir defa düşük enerjili diyet verdi. Daha sonra 1200 kaloriye sekiz hafta boyunca bir gün için arttı.

Katılımcılar sadece kilo kaybetti, ama sedef şiddeti azaldı. Araştırmacılar obezitenin sedefi daha kötü hale getirdiğini söyledi. Vücuttaki iltihabı artırdığını iddia ettiler.. Bu nedenle, ağırlık kaybına neden olan bir diyet yararlı olabilir.

Balık Yağı

Diyet takviyeleri içeriden sedef hastalığı belirtileri hafifletmek yardımcı olabilir. Balık yağı, D vitamini, süt devedikeni ve çuha çiçeği yağı bazı hastalarının (yardımcı olmak için bildirilmiştir NPF 2012 ). Bu diğer önceden varolan koşullar müdahale ya da zararlı yan etkileri yoktur takviyeleri sadece almak önemlidir. Doğrudan cilde uygulanır balık yağının iyi olduğu bilinmektedir.

Daha yeni bir çalışmada 2006 yılında yayınlanan aynı zamanda olumlu sonuçlar ortaya koydu. 15 hafta boyunca balık yağı takviyeleri alan hastalarda sedef toplam vücut yüzey alanı önemli bir azalma vardı.
Fakat tamamen yok olması mümkün olmadı.

Glutensiz diyet

Meyve ve sebze sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmasına rağmen, sedef hastalığı olan hastalar için özellikle önemli olabilir. Bir 1996 yılı çalışmasında , örneğin, havuç, domates ve taze meyve ve sedef bir alımı arasında ters bir ilişki bulundu. Bu gıdaların sağlıklı antioksidanı yüksektir.

Başka bir yayınlanan çalışma, bir yıl sonra sedef hastalığı olan hastalarda glutatyon düşük kan düzeyleri bulundu. Glutatyon sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karalahana, lahana ve karnabahar bulunan güçlü bir antioksidandır. Bilim adamları antioksidanlar açısından zengin bir diyet yardımcı olabilir diye iddia etti.

Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Kilo

Dermatologlar ve diyetisyenler sağlıklı bir diyetin sedef olanlar için iyi olduğunu tavsiye eder. Bu meyve ve sebze, kepekli tahıllar, ve yağsız protein anlamına gelir. Buna ek olarak, sağlıklı bir kiloyu korumak önemli bir rahatlama sağlayabilir.

2007 yılında yapılan çalışmada kilo alımı ve sedef hastalığı arasında güçlü bir bağlantı bulundu. Daha yüksek bir bel çevresi, kalça çevresi ve bel-kalça oranı da hastalık için bir risk artışı ile ilişkili bulunmuştur .

Bu yüzden sağlıklıyemek ve sedef hastalığının alevlenmesini azaltmak için yağsız kalmak.

Diyet sedef yönetiminde rol oynayabilir. Kırmızı et ortadan kaldırmak ve yağlı gıdaları yememek etkili olmuştur. Ulusal Sedef Vakfı tedavisi (için birkaç "fonksiyonel gıdalar" olarak soya, fındık, çikolata, ve kızılcık listeler NPF 2012 ).


Bazı uzmanlar kahve, şeker, beyaz un ve gluten içeren gıdaların tüketiminin sınırlanması ya da bırakılmasının sedef hastalığı belirtilerinde düzelmeye yardımcı olabileceğini bildirmektedir.

Sonuç olarak, beslenme ve sedef hastalığı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaların sayısı azdır ve çalışmaların sonuçları arasında da çelişkiler vardır. Bu alanda daha kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.29

Genel olarak bakıldığında, sağlıklı bir hayat tarzının sürdürülmesi, sedef hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlarda temel noktalardan birisidir. Sedef hastalığıyla mücadelede sağlıklı beslenmek, kiloyu kontrol altında tutmak, sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini sınırlamak çok önemlidir.

Bazı gıdalar sedef hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilir. Bu nedenle beslenmede herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sedef Hastalığında Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Şeker Hastalığında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Arzu AYDEMİR
► Şeker Hastalığında Beslenme Dyt.Seyhan TEMEL
► Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Dilşah KOLAÇ KAÇAR
► Diyabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Multiple Skleroz Hastalığında Beslenme Dyt.Müge BAŞER BOZOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sedef Hastalığında Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:55
Top