2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Dengeli Beslenme ve Yetersiz Beslenme Sonucu Oluşabilecek Komlikasyonlar
MAKALE #16880 © Yazan Dyt.Meral ÖĞÜT | Yayın Temmuz 2016 | 13,714 Okuyucu
GEBELİKTE YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMENİN ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI AÇISINDAN OLUMSUZ ETKİLERİ VE SAĞLIKLI GEBELİK İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN BESİN GRUPLARI
Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme bebek ve anne sağlığını etkileyen önemli etmenlerden birisidir. Gebelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden birisidir. Bu gerçek, halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği fikrini doğurmuştur. Oysa gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.
Gebelikteki beslenme şeklinin çocuk sağlığı üzerindeki etkileri;
Gebe kadının beslenmesinin doğan bebeğin sağlığı üzerinde etkisini inceleyen bir araştırmada sağlıklı beslenen kadınlardan doğan çocukların %94’ünün sağlık durumu, %3’ünün orta, %3’ünün kötü olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra yetersiz ve dengesiz beslenen kadın grubundan doğan çocukların sağlık durumunun %67’sinin kötü, %25’i orta, %8'inin iyi olduğu saptanmıştır.
Yine yapılan başka bir araştırma verilerine göre sosyo-ekonomik düzeyi düşük toplumlarda gebe kadınları gebelik süresince ortalama 6,5kg ağırlık kazandığı ve doğan bebeklerin %13,7’sinin prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebekler olarak doğduğu saptanmıştır.
Gebelik süresince alınan aşırı kilolarla sezeryanla doğum postmetürasyon beklenen bebekte mekonyum aspirasyonu gibi riskli durumlara neden olabilmektedir.
Yine İngiltere’de yapılan bir araştırmada konjenital bozuklukla doğan bebeklerin annelerinin %65’inde folik asit yetersizliği belirtileri görülmüş olup normal doğum yapan annelerin ancak %17’sinde bu tip belirtilere rastlanmıştır. Bu dönemde gerekenin üzerinde alınan A vitamini de konjenital bozukluklara yol açabilmektedir. Yetersiz iyot alımın anormal karakter taşıyan çocukların doğumuna yol açtığını bildiren raporlar vardır.
Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenmenin anne sağlığı üzerindeki etkileri;
Gebelikte beslenme şekli bebeğin sağlığı kadar annenin sağlığını da etkilemektedir. Bu dönemde artan protein ve enerji gereksiniminin özellikle ağır işte çalışan kadınlarda karşılamaması annenin zayıflamasına yol açmaktadır. Bebeğe anneden demir ve kalsiyum depo edilmesi annenin bu öğelere olan ihtiyacı artırmaktır. Artan ihtiyaç karşılanmadığı zaman anemi, diş çürüklüğü, kemiklerde yumuşama görülebilmektedir.
Yine gebelik zehirlenmesi sağlıksız beslenen kadınlarda daha sık görülmektedir. Çoğunlukla enerji dengesizliğine bağlı şişmanlık doğumu güçleştirmekte ve hipertansiyon riskini artırmaktadır.
Yetersiz protein alımına bağlı olarak da anne adayında ödemler oluşabilmektedir. Bütün bu raporlara göre konuyu toparlayacak olursak gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenen kadın gruplarında;
- Ölü doğum
- Prematüre doğum
- Konjenital bozukluklar
- Beklenen doğum tarihinin gecikmesi
- Annede kansızlık, diş çürümesi, kemiklerde yumuşama riski sağlıklı beslenen kadın gruplarından daha yüksektir.
- Gebelikte sağlıksız beslenmenin doğan bebeğin beyin gelişimini etkilediği görüşünü destekleyen araştırma verileri de gittikçe artmaktadır.
- Gebelik dönemindeki yetersiz ve dengesiz beslenme hem anne hem de bebek sağlığı açısından risk oluşturabileceği için anne adaylarının bu konuda oldukça bilinçli olması gerekmektedir.

ANNE ADAYININ SAĞLIKLI BİR GEBELİK GEÇİREBİLMESİ İÇİN HANGİ YİYECEKLERDEN GÜNLÜK NE KADAR ALMASI GEREKİR?

Anne ve bebeğin enerji ve besin öğeleri ihtiyacını karşılayabilmesi için 5 ana besin grubundan belirli miktarlarda alınması gerekir.
1. Grupta et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil gibi besinler yer alır. Bu gruptaki besinler iyi kalite protein ve minerallerden zengindir. Kasların güçlenmesi kan yapımı bebeğin sağlıklı büyümesi için gereklidir. Bu tür yiyeceklerin içerdiği FE’nin emilebilirlik oranı yüksek olduğu için kansızlığı önlemek acısından da oldukça önemlidir.
Günlük 4 köfte kadar et, bir yumurta yenmesi önerilir. Eğer gebenin sosyo-ekonomik durumu düşükse et yerine 2 porsiyon kurubaklagil yemesi gerekir.
2. Grupta süt, yoğurt, peynir, çökelek ve benzeri besinler yer alır. Bu besinler kemiklerin dişlerin gelişimi sinir ve kasların düzenli çalışması için gerekli CA, A vitamini, B vitaminleri ve iyi kalite protein içerirler.
Günde 3 su bardağı süt veya yoğurt 2 kibrit kutusu kadar peynir veya çökelek anne ve bebeğin ihtiyacını karşılaması için gereklidir. Eğer kişi süt sevmiyor veya tüketemiyor ise bu ihtiyacını yoğurt veya bir bardak süt yerine iki kibrit kutusu kadar peynirle karşılayabilir.
3. Grupta temel enerji kaynağı tahıllar yer alır. Bu gruptaki besinlerde bitkisel protein ve b vitaminleri bulunur.
Günlük 4 – 6 orta dilim veya 8 – 10 ince dilim ekmek veya ekmek yerine geçen besinlerden (pilav, makarna, bulgur, erişte, patates) tüketilmesi gerekir.
4. Grupta sebze ve meyve grubudur bu besinler c vitamininden zengindir özellikle yeşil yapraklı sebzeler A vitamini, c vitamini yüksek oranda içerirler, Bu vitaminler bebeğin büyüme ve gelişmesi annenin hastalıklardan korunması için gereklidir.
Günlük en az iki porsiyon yiyebiliyorsa 3 – 4 porsiyon sebze 4 - 5 porsiyonda meyve yemesini öneriyoruz.
5. Grup şeker ve yağlardır bu grup besinler vücuda enerji sağlar. Yağlar aynı zamanda yağda eriyen vitaminlerin emilimi açısından önemlidir. Bunlar şeker şekerden yapılmış besinler pekmez, bal, reçel, zeytin yağı ve diğer bitkisel yağlardır. Yemeklere konulan yağ, tatlı ve içeceklere konulan şeker ayarlı olmalıdır. Günde 3 4 adet kesme şekerden fazla tüketilmemelidir . Yemeklerde tatlı yenilirse tahıllardan bir porsiyon eksik almalarında ve daha çok sütlü tatlıyı tercih etmelerinde fayda vardır. Kahvaltıya 2 yemek kaşığı kadar pekmez ilavesinde yarar vardır.

GEBELİĞİN İLK AYLARINDA SIK RASTLANAN BULANTI, KUSMA VEYA KABIZLIK GİBİ ŞİKAYETLER DE BESLENME ÖNERİLERİ

Gebeliğin ilk aylarında karşılaşılan bulantı ve kusmaları azaltmak için besinler azar azar sık sık alınmalıdır yataktan yavaş kalkılmalı, yataktan kalkmadan yenilen tuzlu bisküvi, kraker veya kızarmış ekmeğin bulantıyı önlediği ve sonraki besinlerin alımını kolaylaştırdığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yemeklerin görünüş yönünden iştah açıcı olması yararlıdır. Bazı vakalarda şiddetli ve sürekli kusmalar annenin sağlığını bozabilir. Bu gibi durumlarda tıbbi tedavi gerekli olabilir.
Hamilelikte hazımsızlık, şişkinlik veya yanmalar olabilir bu gibi şikayetler olduğunda fazla gaz yapıcı besinler ( lahana, karnabahar, pırasa, kurubaklagiller) az miktarlarda alınmalı günlük alınan besinler sık öğünlere bölünmelidir yemeklerden sonra öne eğilmemeli ve sırt üstü yatmamalı, 45 derece yarı oturur pozisyonda istirahat etmelidir.
Gebelikte kabızlık olursa hemoroid oluşma ihtimalide artar. Bu durumda posa içeren sebze ve meyvelerin fazla tüketilmesi günlük 1,5 – 2 litre sıvı alınması, sabahları aç karnına ılık su içilmesi kuru incir, kuru kayısı gibi besinlerin yenmesi bağırsakların çalışmasına yardımcı olabilmektedir. Hatta sabah aç karnına alınan ılık suya 1 TK zeytinyağı ilave edilip içilebilir veya 1 YK kepek portakal suyu, ayran gibi içeceklerle karıştırılarak tüketilebilir.
Annenin aşırı miktarda kafein tüketiminin bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerine zararlı etkileri olabilmektedir. Aşırı miktarda tüketilen çay, kahve, kolalı içecekler FE, Zn gibi önemli minerallerin emilimini azaltmakta ve anemi riskini arttırmaktadır. Günde iki defa çay, kahve içilebilir. Çayı kahveyi sık tüketen hamilelere biraz önce saydığım nedenlerden dolayı yemek sırasında ve hemen sonrasında çay ve kahve içmemeleri, en az 2 saat sonra açık ve limonlu çay şeklinde içmeleri önerilir. Bunun yanında en uygun içecek hamileler için C vitamininin FE emilimi arttırıcı özelliğinden dolayı taze sıkılmış meyve suları, süt ve ayrandır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Dengeli Beslenme ve Yetersiz Beslenme Sonucu Oluşabilecek Komlikasyonlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meral ÖĞÜT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meral ÖĞÜT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meral ÖĞÜT'ün Makaleleri
► Yetersiz Beslenme Nedir? Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Dengeli Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Besin Grupları ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Dengeli Beslenme ve Yetersiz Beslenme Sonucu Oluşabilecek Komlikasyonlar' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:16
Top