2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı ve Dikimi
MAKALE #15723 © Yazan Dr.Sezgin SÖNMEZ | Yayın Kasım 2015 | 10,906 Okuyucu
KIZLIK ZARI DİKİMİ

Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları
Bekaretin Yeniden Oluşturulması
Kızlık zarı dikimi, tamiri, onarılması veya bekaret yenilenmesi aynı anlamlarda kullanılan değişik tabirlerdir. Kızlık zarının dikilmesi hakkında bilgilerden önce bekaretin nasıl bozulabileceği ile ilgili bilgileri vermekte yarar olacaktır.

Kızlık zarının yırtılması sonucunda diktirme operasyonları yapılabilmektedir.

Kızlık zarı dikimi operasyonları veya tıbben kullanılan ismi ile hymenoplasty ameliyatları hemen hemen bütün dünya genelinde yer alan genital estetik ameliyatlar içerisinde yer almaktadır.

Kızlık zarı dikimi, onarımı kalıcı ve geçici yöntemlerle yapılmaktadır.
Kalıcı kızlık zarı dikimi uzun sürelidir ve ömür boyu kalıcıdır. İki ayrı tekniği vardır:
1) Flep yöntemi ile kalıcı kızlık zarı dikimi
2) Mikrocerrahi ile kalıcı kızlık zarı tamiri

Geçici kızlık zarı dikimi ise evlenmeden bir kaç gün önce (1 ile 7 gün arasında) yapılmaktadır.

Kızlık zarı diktirme, onarımı, tamiri uygun cerrahi tekniklerde ve tecrübeli jinekolog doktorlar tarafından yapılırsa başarı şansı oldukça fazladır ve ameliyat sonrası riskleri oldukça azdır.


Kızlık zarı dikimi nasıl yapılır? Kızlık zarı diktirme (bekaret onarımı)
Kızlık zarı dikilmesi - bekaretin tamiri nasıl yapılır?
Evet. Pek çok hastamızdan aldığımız mail ve telefonlar arasında: "Kızlık zarı nasıl yırtılır, kızlık zarı dikimi nasıldır, kızlığı diktirme kolay mıdır, zar dikimi zor bir işlem midir, bekaret onarımı bütün jinekolog doktorlar tarafından yapılır mı, kızlık zarı dikimi kesin ve garantili çözüm olur mu" gibi sorular bulunmaktadır.

Günümüzde pek çok genç kız veya evlenmemiş kadın yaşadığı talihsiz bir cinsel deneyim sonrasında son çare olarak kızlık zarı onarımı ameliyatlarını yapan jinekolog muayenehanelerinin yollarına düşmektedir.

Yine genital bölgeye alınan darbeler ve masturbasyon sırasında aşırıya kaçılması durumlarında da kızlık zarı zarar görebilir.

Ayrıca istenmedik şekilde küçüklükte veya genç kızlıkta yaşanılan taciz ve tecavüzler sonucunda da kızlık zarı yırtılabilmektedir.

Tüm bu durumlarda kızlık zarı diktirme yani "bekaret tamiri" (bekaret onarımı) yapılabilir. Bu tür ameliyatların kişilerin psikolojileri üzerinde de pozitif etkileri bulunmaktadır. Nitekim pek çok genç kız bakire olmadıklarından ötürü evlenmeyi asla düşünememekte, hatta sağlıklı flört arkadaşlıkları kurmaktan bile çekinmektedir.

Kızlık zarı latince'de "hymen (himen)" olarak geçmektedir. Kızlık zarı diktirme işlemine de "himenoplasti (hymenoplasty)" ya da "hymenorraphy" operasyonu isimleri verilmektedir.

Kızlık zarı tam olarak nerededir?
Kızlık zarı vajinanın hemen giriş kısmında yer almaktadır. Dışarıdan yaklaşık olarak 2-3 cm kadar içeride yerleşmiştir.

Kızlık zarı dikilmesi operasyonu hangi hekimler tarafından yapılmalıdır?
Kızlık zarı dikilmesi operasyonu bu bölgenin anatomik yapısını iyi bilen ve himenoplasti operasyonu konusunda deneyimli jinekolog hekimler tarafından yapılması gereken işlemlerdir.

Herkese kızlık zarı diktirme (bekaret onarımı) operasyonu yapılabilir mi?
Evet. Her türdeki vajina ve kızlık zarı yapısına sahip kişilere kızlık zarı diktirme (himenoplasti) operasyonu yapılabilir.

Kızlık zarı diktirme için daha önceden ne kadar veya ne zaman ilişki olduğunun önemi yoktur. Hatta doğum yapmış kadınlarda bile kızlık zarı tamir edilebilir.

Kızlık zarı "esnek" yapıda olan kişilerde de kızlık zarı dikilmesi işlemi yapılabilir mi?
Evet. Halk arasında kızlık zarı "esnek" olan durumlarda yani kızlık zarının ince kenarlı ve girişe müsait olması durumunda dahi yapılan ameliyatlar sonucunda, ilk ilişkide kanamanın gelmesi sağlanabilir. Bazı kişilerde kızlık zarı geride olarak tabir edilen bir durumdur.

Kızlık zarının dikildiği anlaşılır mı?
Hayır. Siz söylemedikçe önceden kızlığın dikilmesi operasyonunun yapıldığı anlaşılmaz.

Ancak burada tek istisna durum vardır; o da bir jinekolog tarafından kızlık zarı muayenesi muayene olmak.. Çünkü kızlık zarının dikildiği (tamir edildiği) ancak bir jinekolog veya adli tabip tarafından yapılan jinekolojik muayene ile anlaşılabilir.

Uzun vadeli kızlık zarı dikimi nedir? Kalıcı kızlık zarı dikimi için flep yöntemi
"Flep" doku kaydırma anlamına gelmektedir.

Vajina duvarından alınan parçalar ("vajinal flebler") ile yani doku kaydırarak ilk cinsel ilişkide kanamanın gelmesi sağlanabilir. Bu şekilde ilk ilişkide kanama gelmesi sağlanabilir. Bu tür ameliyatlara da "kızlık zarının flep yöntemi ile dikimi" veya "flep operasyonu" adı verilmektedir. Uygun vakalarda uzun süreli kalıcı olma özelliği vardır.


Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi nedir? Kızlık zarı dikimi öncesi ve sonrası


Kızlık zarının yırtılan kenarları kesilerek yeniden bir araya getirilebilir. Buna mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi adı verilmektedir. Bu yöntemle de kızlık zarı kalıcı olarak onarılmaktadır.

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi flep yöntemine göre daha üstündür ve daha başarılıdır. Ancak bu konuda tecrübe gerektirir.

Kızlık zarı dikiminde kesin ve gerantili çözüm ameliyatı yapan hekimin mikrocerrahi becerisi ile paralel seyretmektedir.



Kısa vadeli kızlık zarı diktirme nedir? Geçici kızlık zarı dikimi

Mikrocerrahi tekniği ile sekonder onarım ve vajinal flep yöntemleri "uzun vadeli onarım" ameliyatları kapsamındayken, vajina içine atılarak vajinayı daraltan dikişler genel olarak "kısa vadeli onarım" kapsamındadır ve kesin başarı için ilişkiden 1 ile 7 gün öncesinde yapılması uygundur.

Geçici kızlık zarı dikimi evlilik günü yakın olanlar için daha uygun bir seçenektir.

Kızlık zarı dikimi ameliyatları ne zaman yapılmalıdır ?
Bu yapılacak olan ameliyatın türüne bağlıdır. Bazı ameliyatlar evlilikten bağımsız olup her zaman yapılabilirken (uzun vadeli onarım), bazıları evlenmeden 2-6 gün önce (kısa vadeli onarım) yapılabilir.

Kısa vadeli yani evlenmeden 1-7 gün önce yapılan ameliyatlardaki başarı şansı jinekoloğun tecrübesine de bağlı olarak %100'dür.

Uzun vadeli flep operasyonları ve mikrocerrahi yöntemi ile kızlık zarının tamiri ameliyatlarında ise kişilere evlenmeden 4-5 gün önce bir kontrol önerilmektedir. Bu şekilde kesin sonuç elde etmek mümkündür.

Ameliyat işlemleri genelde 20-30 dakika kadar süren, genel anestezi (uyutularak) veya daha çoğunlukla lokal anestezi (uyuşturularak) ile yapılabilen nispeten basit bir operasyondur. İşlemi yapan kişinin beceri ve tecrübesine yanında kişinin vajen durumuna göre başarı şansı değişmektedir.

Kızlık zarı dikimi sonrası dönem
Kızlık zarı dikimi sonrası dönemde kişilerde şiddetli bir ağrı olmaz. Yalnızca vajinal bölgede hafif bir gerginlik hissi ve hafif bir kanamanın olması normal kabul edilmektedir.

Eğer kişi şehir dışından geliyor ise aynı gün içinde yola çıkmasında, banyo yapmasında ve hareket etmesinde herhangi bir sakınca olmayacaktır. Özetle kişinin günlük hareketlerini kısıtlaması gerekmeyecektir.

Her jinekolog kızlık zarı onarımı ameliyatı yapabilir mi?
Hayır. Pek çok jinekolog doktor bu ameliyatı prensip olarak yapmaz. Ancak Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın hemen her ülkesinde bu ameliyatı yapan doktor ve klinikler mevcuttur.

Kızlık zarı operasyonları aynen vajina estetiği ile ilgili operasyonlar gibi son yıllarda güncelliğini koruyan ve arttıran operasyonlar arasındadır. Hatta vajina estetik ameliyatları ile eş zamanlı olarak kızlık zarı dikimi de yapılabilmektedir. Pek çok kadında kızlık zarının dikimi sırasında lazerle veya cerrahi olarak vajina daraltma ameliyatı da yapılmakta ve böylelikle kesinn ve garantili çözüm elde edilmektedir.

Kızlık zarı dikimi fiyatı nedir?
Kızlık zarı dikimi fiyatları Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki değişik kliniklerde farklılıklar göstermektedir. İşlemin yapılacağı kliniğin cerrahi açıdan teknik donanıma sahip olması, işlemi yapan jinekoloğun deneyimi, ortamın hijyenik ve nezih olması, ofisin hasta haklarına riayet ederek gizlilik ve etik değerlere sahip olması son derece önemlidir.

O yüzden bu ameliyatı düşünen kişilere daha sonra mağdur duruma düşmemeleri için bu bilgiler ışığında ve iyice araştırdıktan sonra güvenebilecekleri bir merkez tercihinde bulunmaları önerilmektedir.

Kızlık Zarı Onarımlarında Etik ve Hukuksal Boyut
Kızlık zarı onarımının hukuksal ve ahlaki boyutu tartışmalı olmakla beraber, bizim gibi bekaret nedeni ile cinayetlerin bile yaygın olarak görüldüğü toplumlarda bazan hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Bazılarına göre "bekaret tamiri" olarak da adlandırılan kızlık zarı onarım ameliyatları ile ilgili olarak tüm dünyada tartışmalar sürmektedir. Ancak bu "yapay bekaretin" ne kadar gerekli olduğu konusunda fikir birliği yoktur.

Özellikle batılı yazarlar bunun son derece gereksiz bir işlem olduğunu düşünürken, bazıları işlemin etik açıdan estetik ameliyattan farklı olmadığı fikrindedirler.

Hymen onarımını (hymenoplasti) isteyen kadınlar; bunu, yaşadıkları toplumsal çevreye bağlı olarak sosyal statülerini, mutluluklarını, evliliklerini, hatta yaşamlarını devam ettirebilmek için gerek duyduklarını ifade etmektedirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı ve Dikimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sezgin SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sezgin SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sezgin SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Sezgin SÖNMEZ
Gaziantep
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sezgin SÖNMEZ'in Makaleleri
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıldır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı Dikimi ve Tamiri Op.Dr.Firdevs UĞUZ
► Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı ve Dikimi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Riskli Gebelikler Kasım 2015
► Jinekolojide Laparoskopi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top