2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj (Dilatasyon Küretaj - D&c)
MAKALE #15724 © Yazan Dr.Sezgin SÖNMEZ | Yayın Kasım 2015 | 10,371 Okuyucu
KÜRTAJ (D&C)
Kürtaj yani D&C İşlemi Nedir?
Kürtaj yani Dilatasyon Küretaj, gebeliğin ilk 3 aylık döneminde rahim içindeki gebeliği tahliye etmenin en etkili yöntemidir. Rahimde perforasyon (delinme) ve kan kaybı riski daha düşük olduğundan vakumlu küretaj keskin küretaja göre daha avantajlıdır.
Dilatasyon küretaj (D&C) genellikle gebeliğin ilk trimestrindeki kayıplarda gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Dilatasyon serviksi genişletmek demektir; küretaj ise rahimdeki içeriği kaldırmak anlamındadır.
Genellikle gebeliğin ilk 12. Haftasında (ilk trimestr) uygulanır. Hasta için başka bir problem yoksa genellikle hastaneler , klinikler veya hekim muayenehanesinde uygulanabilir.
Ülkemizde isteğe bağlı küretaj kadının reşit olması (18 yaş) ya da eşinin yazılı iznini alması veya tıbbi sakınca olmadığı taktirde gebeliğin 10. haftasına kadar yapılması halen yasaldır.
Kürtaj nasıl yapılır?
Çoğu kadın işlem sırasında biraz ağrı tariflediği için doktorlar ağrı kesici kullanmayı, rahim ağzı çevresine lokal anestezi uygulamayı veya genel anesteziyi tercih edebilirler.
Lokal anestezide, serviks yani rahim ağzı uyuşturulur (paraservikal anestezi). Genel anestezi ise hasta işlem sırasında uyuyor olacağı anlamına gelmektedir. Lokal anestezi altında yapılacaksa işlem öncesi hafif bişeyler yemeniz tavsiye edilir. Eğer işlem genel anestezi altında olacaksa operasyondan 5-6 saat öncesine kadar ağızdan herhangi bir yiyecek ya da içecek almayınız, sigara dahi içmeyiniz.
Jinekolojik muayenede olduğu gibi muayene masasına yattıktan sonra doktorunuz litotomi pozisyonu almanız için yardımcı olacaktır, yani sırtüstü yatmanız ve ayaklarınızı ayaklıklara yerleştirmeniz istenecektir. Vajinaya bir spekulum yerleştirildikten sonra vajina içi ve serviks antiseptik solüsyonla silinir, ardından serviks çevresine lokal anestezik ilaç (paraservikal anestezi) enjekte edilir. Eğer genel anestezi ile uyutuluyorsanız bu işlemler siz uyuduktan sonra yapılacaktır
Doktor kürtaj işlemine başlamadan evvel öncelikle rahim ağzını genişletmesi gerekir. Rahim ağzını yumuşatmak ve yavaşça genişletmek için kürtaj işleminden saatler önce ya da bir önceki gün rahim ağzına ilaç yerleştirilebilir. Böylece kapalı olan rahim ağzı yumuşayarak açılacaktır. Doktor rahim ağzını yeterli boyuta kadar açabilmek için çeşitli boylarda metal çubuklar (hegar bujileri) kullanmayı tercih edebilir.
Rahim ağzını yeterince genişletme işleminden sonra kalem inceliğinde plastik bir tüp olan MR kanül rahim ağzından geçirilip rahim içine yerleştirilir. MR kanülü fetüs ve plasental materyali vakumla çekmek için bir vakum enjetörüne veya bir vakum makinesine bağlanır. Vakum pompası 70 mm Hg ve 100 ml/dakika hava basıncında kullanıldığında rahim duvarından döllenme materyali hızlıca ayrılabilir, takiben artıklar rahim iç yüzeyinden temizlenebilir, rahimde kasılmayı tetikler ve böylece kan kaybı azalır.
Vakumla küretaj işleminden sonra doktor eğer gerek görürse ucu küçük kaşık gibi olan cerrahi bir küret aletini nazikçe kullanabilir, böylece rahim içinde kalan tüm fetüs ve plasentaya ait materyaller rahim duvarından ayrıldığından emin olunur.
İşlem genellikle 10-15 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında hafif karın ağrısı duyulabilir. Yaklaşık 1 saat gözlem altında kaldıktan sonra eğer ciddi bir kanama veya başka bir komplikasyon söz konusu değilse hasta taburcu edilir.
Kürtaj işleminin riskleri ve olabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Aşağıdaki listede kürtaj operasyonuyla ilgili bazı risklerden bahsedilmektedir. Ancak bu risklerin hiç biri hastada görülmeyebilir. Bu nedenle doktorunuz bu konuda sizi bilgilendirmelidir.
Enfeksiyon, ağır kanama, rahimin delinmesi, servikal yetersizlik (rahim ağzını genişletirken aceleci yaklaşımlar gelecekteki bebeğin erken düşük riskini arttırmaktadır) ve rahim ağzının yaralanması gibi komplikasyonlar söz konusudur.
Tekrarlayan kürtaj işlemleri sonraki gebeliklerde bebeğin erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek olasılığını arttırabilir.
Bazı kadınlarda kürtaj sonrası depresyon, suçluluk, öfke, uyku bozukluğu olabilir. Eğer bu semptomlar oluşur ve kalıcı hale gelirse, profesyonel yardım almaları önerilir. Operasyona bağlı ölüm riski ise her 100.000 kürtajda 1’den daha az görülmektedir.
Uyarı Noktaları: Gebelik sonlandırılmak isteniyorsa gebelik haftası dikkate alınmalıdır. Son adet tarihi öğrenilmeli ve ultrason muayenesi yapılmalıdır. Bu şekilde 13 haftayı aşan gebelikler tespit edilebilir. Böyle durumlarda yani 2. Trimestr gebeliği sonlandırmak için kullanılacak yöntemler farklıdır ve getireceği potansiyel riskler belirlenebilir.
Cerrah her zaman kullanacağı vakum aletinin emiş gücünden emin olmalıdır. Yaklaşık 100 ml/dakika hava akımı olan sistem tercih edilmelidir. Çoğu standart vakum küretaj makinelerinde bu maksimum ayar demektir. Azaltılmış veya düşük hava basıncı kullanıldığında konsepsiyon ürünü yani döllenmiş materyal artıkları içeride kalabilir, kanama ve rahim içi enfeksiyon riski artabilir.
Eğer rahim perforasyonundan (delinme) şüphe ediliyorsa bağırsakları yaralama tehlikesinden kaçınmak için vakum kapatılmalıdır ve küret çekilmelidir.
Vakumlu kürtajın avantajları nedir?
Mekanik vakumlu kürtaj işlemi güvenli ve basittir.
Gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleştirilebilir.
İçeride parça kalma şansı %1’de azdır.
Dezavantajları nelerdir?
İşlemden 1-2 hafta sonrasına kadar ağrı, adet kanamasına benzer kanama ve karın ağrısı hissedebilirsiniz.
1 hafta kadar kramp çekebilirsiniz.
Nadir olmasına rağmen enfeksiyon, rahim ve/veya serviksin yaralanma riski olabilir. İleri hafta gebeliklerde bu komplikasyon riski daha yüksektir.
Kürtaj sonrasında nelerle karşılaşabilirim?
Ameliyatın hemen sonrasında gözlem için, hemşireniz sizi dinlenme odasına alacaktır. Dinlenme odasında 1-2 saat kalabilirsiniz. Taburcu olmadan önce doktorunuz ya da hemşireniz size reçetenizi verip iyileşmenize yardımcı olabilecek önerilerde bulunacaklar ve bir problem yaşadığınızda iletişime geçebilmeniz için telefon numarası vereceklerdir.
Kürtaj sonrasında eve döndüğünüzde dinlenin. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Tamamen iyileşene kadar veya kanamalarınız durana kadar 2-3 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmayı düşünebilirsiniz. Ancak buna gerek yoktur. İşlemden hemen sonra doğum kontrol hapı almaya başlayabilirsiniz. Ancak enfeksiyon riskinden korunmak için işlemden sonraki ilk hafta içinde mutlaka kondomla korunun.
Operasyondan sonra ilk 2 hafta boyunca düzensiz veya lekelenme tarzında kanamanız olacaktır. İlk hafta tampon kullanmaktan kaçının ve sadece ped kullanın. Genital bölgenizi temiz tutun.
Rahim gebelik öncesi boyutuna küçüleceği için adet sancısına benzer kramplar yaşayabilirsiniz. Bu durum birkaç saat veya bir kaç gün sürebilir. Bazı kadınlar 6 haftadan uzun sürdüğünü belirtmiştir.
Ayrıca 2-3 hafta boyunca duygusal tepkiler verebiirsiniz.
6 hafta boyunca ağır egzersiz, mekik veya ağır kaldırmaktan kaçının.
Ameliyattan sonra enfeksiyonu önlemek için reçete edilen antibiotik tedavinizi almanız önemlidir
Bir sonraki menstrüel kanamanıza kadar tampon kullanmayın. İlk adet kanamanızı D&C işleminden 4-6 hafta sonra göreceksiniz.
Ne zaman ovulasyon (yumurtlama) olacağı bilinemeyebilir. Doktorunuz yeni bir gebelik denemesi için izin vereceği tarihe kadar uygun bir korunma yöntemi uygulamalısınız.
Kontrole gitme tarihinizi unutmayınız.

Kürtaj sonrası kontrolüm nasıl olacak?
Kürtaj sonrası kontrol 1-2 hafta sonra yapılır. Kontrol sırasında doktorunuz pelvik muayenenizi yapacaktır ve herhangi bir şikayetiniz olup olmadığını soracaktır. Arzu ederseniz size uygun bir korunma yöntemi başlamanız konusunda seçenekler sunacaktır.
Kendimi kürtaj sonrası nasıl hissedeceğim?
Kürtaj sonrası %5-30 kadın anksiete, suçluluk ve orta dereceli depresyon ifade etmişlerdir. Ancak çoğu kadın doğru karar verdiğini düşünmektedir.
Kendinizi iyi hissetseniz bile kürtaj sonrası her kadın için farklı seyredebilir.

Gebelik kayıplarından veya düşüklerden sonra kürtaj yapmak gereklimidir?
Ne yazık ki American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), düşük yapmanın en sık görülen gebelik kaybı olduğunu yayınlamıştır. Çalışmalar tüm kliniklere başvuran gebelerin %10-25 ‘inin düşük yaptığını ve bu düşüklerin çoğunun gebeliğin ilk 13 haftasında gerçekleştiğini göstermiştir.
Tedavide amaç düşük sonrası kanamayı ve/veya enfeksiyonu önlemektir. Gebeliğin çok erken dönemlerinde vücudunuz gebelik dokusunu kendisi atar ve tıbbi bir işlem yapılmasına gerek kalmayabilir. Eğer bu doku tamamen atılamadıysa kanamayı ve enfeksiyonu önlemek için dilatasyon küretaj yapmak en yaygın prosedürdür.
Düşük yapan yaklaşık %50 kadında D&C (dilatasyon küretaj) gerekmemiştir. 10 haftaya kadar olan gebelik düşükleri güvenle kendi kendilerine sonlanabilir. 10 haftadan sonra ise büyük olasılıkla incomplet dediğimiz durum oluşur, D&C yapılması gerekebilir. Düşük yaptığınızda doğal haline bırakmanın ya da D&C işlemine ihtiyacınız olup olmadığına doktorunuz en doğru kararı verecektir. .
Kürtaj işleminin olası risk ve komplikasyonları nelerdir?
Anesteziye bağlı riskler olabilir (kullanılan ilaca karşı reaksiyon ve solunum problemleri gibi )
Uzamış kanama veya şiddetli kanama
Rahim veya diğer pelvik organlara ait enfeksiyon
Rahimde delinme veya yaralanma
Rahim ağzında yırtılma veya yetmezlik
Rahim veya servikte skar dokusu gelişmesi
Incomplete yani eksik yapılmış işlem (rahim içinde gebeliğe ait doku kalması )
Ne zaman doktorumu aramalıyım? Çoğu kadının kürtaj sonrasında çok fazla şikayeti olmaz. Doktorunuz karşılaşacağınız durumlar hakkında bazı önerilerde bulunabilir, ancak olası bir sorun hakında bazı şeyleri bilmeniz gerekir ve doktorunuzu aramanız gerekebilir:
Baş dönmesi veya bayılma
2 haftadan uzun süren kanama
2 haftadan uzun süren kramplar
Adet kanamasından fazla miktarda kanama veya 1 saatte 1 petten daha fazla kanama
Şiddetli veya giderek artan ağrı
38 derece üstü ateş veya titreme
Kötü kokulu akıntı
SIKÇA SORULAN SORULAR:
1. İstemeden kazara hamile kaldığımı öğrendim ve ne yapacağımı bilmiyorum …
Hamile kaldığından şüphelenmeye başlayan kadının sıklıkla verdiği ilk korkulu tepkidir. Genellikle soru şudur: “Hamileysem? Ama nasıl olabilir??” Çoğunlukla kadınlar gebeliğin en kısa zamanda sonlandırılması için hızlıca bir karara varma eğilimindedirler. Ancak bu konuda size önerimiz, güvendiğiniz bir kız arkadaşınızla, partnerinizle, ailenizle veya doktorunuzla durumunuzu paylaşmanız ve fikrini almanızdır. Veya kürtaj yaptırmayı düşündüğünüz klinikle temasa geçin. Size verdiğiniz karar hakkında yeterli cevap verebilecek bir kişiyle konuşun ve kafanızdaki soruların cevaplandırılması konusunda yardımını isteyin.
2. Kürtaj yaptırmaya karar verdiğim merkez verdiğim kararı etkilemeye çalışır mı?
Hayır, doktorunuz sizi etkilemeye çalışmaz, sizin adınıza karar vermez, ne yapmanız gerektiğini söylemez veya sizi yargılamaz. Bu sizin kararınızdır ve en doğrusunu siz bilirsiniz. Bu nedenle doktorunuz, aldığınız kararın sizin için en doğrusu olduğunu düşünecektir.
3. Kürtaj yaptıracağım merkezde neler konuşacağım?

· Büyük olasılıkla gebeliğiniz planlanmamıştır veya istenmiyordur.
· Büyük olasılıkla korunma yöntemi kullanmamışsınızdır. Genellikle istenmeyen gebelikler korunma yöntemi uygulanmadığında veya düzgün korunmadığınızda gerçekleşmektedir.
· Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da korunmaya ihtiyacınız olabilir.
· Gelecekte nasıl bir korunma yöntemi size uygundur?

Doktorunuza kafanızdaki tüm soruları yöneltmelisiniz. Operasyon konusunda ve gelecekteki gebeliğiniz konusunda endişeleriniz olabilir. Doktorunuzun anlayışı, sorularınız ve operasyon hakkında bilgi vermek için size ayıracağı zaman oldukça önemlidir. Son karar sizindir.
4. Anestezi alacak mıyım?
Genel anestezi almayacaksanız ağrı hissetmemeniz için serviks etrafına lokal anestezik yapılabilir. Buna “paraservikal anestezi” diyoruz. Eğer herhangi bir anestezi yapılmadığı taktirde (lokal veya genel) serviksi genişletme işlemi çok ağrılı olabilir. Rahim içine yapılan işlemler de son derece ağrılıdır, şiddetli adet sancısına benzer his yaşanmaktadır. Ne varki, lokal anestezi yapmak bu hissi tamamen gidermeye yeterli olmamaktadır. Sonrasında mutlaka ağrı kesici kullanmanız önerilir.
5. Kürtaj operasyonu riskli bir müdehale midir?
Kürtaj yaptırmak artık Batı dünyasında hayati bir müdehale değildir. Ancak geçmişte maalesef öyleydi. Kadınlar ehil olmayan kişiler tarafından, gizli saklı çalışan merdiven altı diye tabir edilen ruhsatsız muayenehanelerde, steril şartlara uyulmaksızın hijyenik olmayan ortamlarda bu operasyonu yaptırmak zorunda kalıyorlardı. Halen 3. dünya ülkelerinde pek çok yerde durum böyledir.
Kürtaj dahil olmak üzere pek çok tıbbi tedavi sırasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Ancak deneyimli bir doktor tarafından yapıldığında bu komplikasyonlar son derece nadir olmaktadır veya hızlıca üstesinden gelinebilir. Kürtajı yapacak olan doktorunuz size tüm prosedürü anlatacaktır ve operasyon sonrasında karın ağrısı, uzayan kanama veya ateş yükselmesi gibi herhangi bir şikayetiniz olduğunda kendilerini bilgilendirmenizi isteyecektir.
6. Kürtaj işlemi ağrılı mıdır?
Ne kadar ağrı hissedeceğinizi tahmin etmek zordur. Deneyimler kadından diğerine büyük farklılık gösterebilir.
Vakum küretaj öncesi yapılan lokal anestezi işleminde serviks etrafına enjeksiyon yapmanın genel olarak çok ağrılı olmadığı söylenmektedir. Ne varki, servikal genişletme hafif adet sancısı duygusu yaratmaktadır. Vakum küretaj için rahim içi kaviteye kanüller yerleştirildiğinde rahim kasılmaları olabilir. Çoğu kadın bu durumu şiddetli adet sancısına benzetmektedir. Adet döngülerinde şiddetli ağrıları olan veya aşırı sinirli olan hanımlar için bu işlem çok ağrılı olabilir. Doktorunuz size ağrı kesici yapacaktır.
7. Kürtaj operasyonundan sonra dinlenme odasında ne kadar kalmam gerekecek?
Kürtajdan sonra bir süre dinlenme odasına alınacaksınız. Bu süre kendinizi nasıl hissettiğinize ve doktorunuzun yapacağı değerlendirmeye bağlıdır. Ardından 30 dakika-1 saat sonra evinize gidebilirsiniz.
8. Kürtajdan sonra ne zaman çalışma hayatıma dönebilirim?
Bu tamamen size bağlıdır. Kürtaj sebebiyle, adet kanamasından bir miktar daha fazla kan kaybınız olacağını unutmayın. Uzun süreli ayakta kalmanız, yürümeniz veya ağır kalıdrmanız gerekirse birkaç gün evde kalmanız tavsiye edilir. Eğer işiniz sakin ve çok fazla fiziksel aktivite gerektirmiyorsa iş hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz. Bazı kadınlar yaşadıkları bu deneyimi sakince atlatabilmek için birkaç gün evde kalmayı tercih edebilirler. Doktorunuzdan bu konuda da fikir vermesini isteyebilirsiniz.
9. Kürtajdan sonra ne zaman gebelikten korunma yöntemine başlayabilirim?
Eğer doğum kontrol hapı kullanmayı planlıyorsanız hemen kürtaj yapıldığı gün veya ertesi gün haplarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Spiral (rahim içi araç-RIS) takılacaksa hemen aynı gün veya bir sonraki adet döneminizde takılabilir. Sizin için en iyi yöntemin hangisi olduğunu doktorunuzla görüşün
10. Kürtaj olduğumu kendi aile hekimime söylemek zorunda mıyım?
Yasal olarak hayır. Planlanmamış gebeliğiniz ve kürtaj yaptırdığınız hakkında konuşmak sizin kararınızdır.
11. Başka bir doktora kontrole gittiğimde daha önce kürtaj yaptırmış olduğumu anlayacak mı?
Kontrole ne zaman gittiğinize bağlıdır. Örneğin, kürtajdan 3 hafta sonra kan testi yaptırırsanız HCG (gebelik hormonu) halen pozitif çıkacaktır. Bu hala gebe olduğunuz anlamına gelmiyor. HCG hormonunun kandan tamamen kaybolması için 4 hafta gerekmektedir. Ayrıca kürtajdan sonra rahminizde biraz şişkinlik olabilir ve serviks birkaç hafta daha açık kalabilir. Ancak tüm bunların ardından 1 ay sonrasından itibaren hiçbir doktor kürta yaptırdığınıza dair fiziksel bir bulgu saptayamayacaktır.
12. Kürtajdan sonra yeniden hamile kalabilir miyim?
Kürtaj yapılan klinik ve hastaneler artık en yüksek standartlarda donanımlıdır. Eğer kürtaj olduysanız bu sizin yeniden hamile kalabilmenizi (fertilite) herhangi bir şekilde etkilemeyecektir. Hatta, çok hızlı şekilde yeniden hamile kalabilirsiniz. Bu sebeple kürtajdan sonra doktorunuz daha çok bundan sonra nasıl gebelikten korunacağınız konusuna odaklanacaktır. Hemen doğum kontrolü hapı başlayabilir, size en uygun olan korunma yöntemi hakkında fikir alabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj (Dilatasyon Küretaj - D&c)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sezgin SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sezgin SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sezgin SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Sezgin SÖNMEZ
Gaziantep
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sezgin SÖNMEZ'in Makaleleri
► Kürtaj (Küretaj) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Kürtaj Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Kürtaj Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kürtaj Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kürtaj Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kürtaj (Dilatasyon Küretaj - D&c)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kızlık Zarı ve Dikimi Kasım 2015
► Riskli Gebelikler Kasım 2015
► Jinekolojide Laparoskopi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:58
Top