2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj
MAKALE #13344 © Yazan Op.Dr.Ayşe DARAMA | Yayın Ekim 2014 | 5,027 Okuyucu
Kürtaj

Arzu edilmeyen bir gebeliğin cerrahi müdahale ile sonlandırılmasıdır.Kürtaj, kelime anlamı kazımak olan küretaj kelimesinden gelir.Kürtaj günümüzden onlu yıllar öncesinde, şimdiki teknikden farklı olarak kazıma yöntemiyle yapılırdı.Metal küretler kullanılarak kazınarak rahim içi boşaltılırdı.Kürtaj günümüzde carmen kanuller kullanılarak vakum esasına dayanan bir teknikle yapılmaktadır.Günümüzde rahim iç

Kürtaj jinekologlar tarafından yapılan cerrahi müdahaledir.

Kürtaj Şartları

Kürtaj ülkemizde 10 haftaya kadar olan gebeliklerde 1983 yılından beri yasal olarak yapılmaktadır.Gebelik haftası hastanın son adet tarihi ve vajinal ultrason muayenesi yapılarak tesbit edilir.Hasta son adet tarihini bilmiyor olabilir. Bu durumlarda gebeliğin ilk aylarında yapılan vajinal ultrasonografi ile gebelik haftası tesbit edilir.İlk haftalardaki ölçümler güvenilirdir.Hata payı azdır.Ultrasonografi ile gebelik haftası hesaplanırken esas alınan tarih son adet kanamasının ilk günüdür.Hastalar genelde gebelik haftasını gebe kaldığı tarihden hesaplamaktadırlar.Bu nedenle doktorun tesbit ettiği gebelik yaşı ile, hastanın tesbit ettiği gebelik arasında iki hafta kadar fark olur.Hastanın hesabı iki hafta daha küçüktür.

-18 yaş üstü bekarlar sadece kendi onayı ile kürtaj olabilirler.
-Evlilerde eşin de onayı gereklidir.
-18 yaş altındakilerde anne-baba onayı şarttır.
-Acil,kanamalı başvurmuş vakalarda ,hayatı tehdit eden kanama varsa hastanın kendi onayı yeterlidir.

10 haftayı aşan gebeliklerde embriyonun ölü olması veya sakat olması durumlarında hekim kurulundan çıkacak onay ile küretaj uygulanır.

Gebelik sonlandırma için kürtajdan başka bir yöntem yoktur.Halk arasında gebeliği sonlandırmak için kullanılan bazı iğneler kullanılmaktadır.Bu iğnelerin düşük yaptırma özelliği yoktur.Sadece vakit kaybına neden olur.Kişi gebe değilse çekilme kanaması denilen kanamaya sebep olur.Gebelik kesinse düşük oluşturmaz.

-Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj kadın doğum doktoru tarafından yapılır.Muayenehane şartlarında veya hastanede yapılır.Lokal anestezi,hafif sedasyon altında veya genel anestezi uygulanarak yapılabilir.Genel anestezi,anestezi uzmanı tarafından hastanede yapılmalı.Hasta önce muayene olmalı,gebelik haftası tesbit edilmeli.Hasta 4-5 saat aç gelmeli.Kürtaj 5-10 dakika kadar süren bir müdahaledir.Anestezi şeklini hasta ve doktor beraber belirler.Kürtajdan sonra 1 saatlik dinlenme peryodu yeterlidir.Kürtajdan sonra yemek yenebilir.Ertesi gün hasta normal hayatına devam eder.Kürtajdan sonra verilen antibiyotik ve ağrı kesici düzenli olarak kullanılmalı.

Kürtaj geçirdiğiniz daha sonraki yıllarda muayene sırasında anlaşılmaz.Sadece kürtajdan 1-2 gün sonra yapılan jinekolojik muayenede dikkatli bir jinekolog tarafından rahim ağzına kürtaj sırasında tutturulmuş bir aletin yeri tesbit edilebilir.Bu bulguda yakın zan-manda bir operasyon geçirilmiş olduğunun işaretidir.2-3 gün sonrasında bir komplikasyon oluşmamışsa tesbit edilemez.

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj küçükde olsa cerrahi bir operasyondur.Ve hiçbir cerrahi müdahale % 100 güvenli değildir.Gerekli kurallara uyularak ve sterilite sağlanarak dikkatlice yapılan operasyonlardan sonra risk oldukça azdır.

Oluşabilecek riskler:

1-Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı,ateş,kokulu akıntı,aşırı kanama şeklinde kendini belli eder.Enfeksiyondan korunmak için müdahale sırasında steriliteye dikkat edlmeli,kürtajdan sonra doktor tarafından verilen antibiyotik mutlaka kullanılmalı,kürtajdan sonraki günlerde havuza girmemeli,cinsel ilşki kurulmamalı,perine temizliğine dikkat etmeli.

2-Rahim delinmesi,çok ender durumlarda olur.Genellikle retrovert diye tabir edilen geri dönük pozisyondaki rahimlerdeki operasyonlarda veya 10 haftayı aşmış gebeliklerde rahim duvarının iyice yumuşaması sonucunda olur.Küçük delinmeler genelde sorun yaratmaz.Fakat metal küretler kullanılarak yapılan kürtajlarda oluşan delinmeler akut karın tablosu yaratır ve acil ameliyatla yırtığın tamiri gereklidir.

3-Kanama,10 haftaya kadar olan gebeliklerin kürtajında aşırı kanamaya pek rastlanılmaz.Ancak büyük gebeliklerin boşaltılmasında,ölü gebelik ,üzüm gebeliğinin kürtajlarında ve hastada bilinmeyen, kanama meyli oluşturan kan hastalığı olması durumlarında kanamaya rastlanır.

4-Parça kalması,rahim içinde parça kalması durumunda ilk zamanlarda görülmesi gereken kanamadan daha fazla miktarda parçalı,pıhtılı,koyu renkli kanama olur.Bu durumlarda kısa bir müdahale ile parçalar temizlenir.

5-Rahim içinde kan birikmesi,kürtaj sonrası rahim içinde ufak kanamaların birikmesidir.Rahim ağzı dilate edilerek sorun çözülür.

6-Gebeliğin sonlandırılamaması,rahim ağzı yapısal olarak sert ve karmen kanül geçişine izin vermiyorsa gebelik sonlandırılamaz.1hafta,10 gün kadar işlem ertelenerek rahim ağzının yumuşaması beklenir.

7-Kürtaj sırasında bulantı,kusma ve tansiyon düşmesi,genellikle kullanılan ilaçlara reaksiyon olarak veya hissedilen ağrı sonucunda veya rahim ağzının biraz aşağı çekilmesi sonrası oluşur.Geçici bir durumdur,bazı ilaçlar ve tedbirlerle bu durum kısa sürede düzelir.

8-Rahim ağzı yapışması,kürtajdan 5-6 hafta geçtiği halde adet olacakmış gibi ağrı hissettiği halde adet kanamasının olmaması halidir.Tedavisi rahim ağzının bujilerle açılmasıyla ve adet kanamasının başlamasıyla olur.

9-Asherman sendromu,ender görülen bir durumdur.Kürtajdan sonraki geç dönemlerde olur.Vakum tekniği ile yapılan kürtajlardan sonra çok nadir olarak görülür.Kürtajdan 5-6 hafta geçtiği halde adet görülmemiştir.Yapılan muayenede yeni bir gebelik yoktur.Verilen ilaçlarlada adet görülmemiştir.Rahim ağzı dilate edilse bile adet yine yoktur.Bu durumlarda rahim iç tabakasının yapıştığı düşünülür.Histeroskopi yaparak rahim içindeki yapışıklıklar giderilir.Östrojen tedavisi başlanarak yeni yapışıklık oluşması önlenir.

Kürtaj Kontrol Dönemi

Kürtajdan 5-7 gün sonrasında yapılan kontrol çok önemlidir,kesinlikle ihmal edilmemeli.Enfeksiyon olup olmadığı,gebeliğin tam sonlanıp sonlanmadığı,parça kontrolü yapılır

En çok merak edilen konulardan biride ilk gebelik kürtaj edilirse tekrar çocuk sahibi olunup olunamayacağıdır.Halk arasında bu konuda bir daha çocuk olmayacağı gibi yanlış bir inanış vardır.Tibbi bir gerekçesi yoktur.Şayet bu doğru olsaydı,dünyada ilk gebelikleri düşükle sonuçlanmış ve zorunlu kürtaj olmak durumunda kalmış milyonlarca çiftin çocukları olmazdı.

Kürtaj Nerede Yapılmalı ?

Kürtaj küçük cerrahi müdahale grubuna giren bir operasyondur.Kürtaj gebeliğin büyüklüğüne göre 5-15 dakika kadar sürebilen bir işlemdir.Kürtaj günümüzde vakum sistemine dayanarak çalışan cihazlarla,kazıma işlemi genelde uygulanmadan yapılmaktadır.Kürtaj jinekolog (kadın-doğum uzmanı) tarafından hastane veya muayenehanede yapılır.Kürtaj dikkatli,tecrübeli ellerde steril aletler kullanılarak yapıldığında ve kürtaj dönemi sonrasındaki günlerde hasta tarafından gerekli özen gösterilirse çok az risk oluşturur. Muayenehanede kürtaj kısa süreli sedasyon ve lokal anestezi kullanarak yapılır.Ve operasyon sonrası hasta kısa süre ,yarım saat gibi dinlendirilerek günlük hayatına dönebilir.

Kürtaj Sonrası Hamilelik

Genelde hastalar kürtajdan sonra hemen hamile kalmayacaklarını düşünür ve korunmasız ilişkileri olur.Problemsiz bir kürtajdan 15 gün sonra yumurtlama olur.Bu nedenle kürtajdan sonrada yeni bir gebelik ihtimal dahilindedir.Kürtajdan sonra etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmakta fayda vardır.

Kürtaj Sonrası İlk Adet

Kürtajdan 3-5 gün sonra başlayan kanamalar adet kanaması değildir.Yapılan işlem sonrası oluşan ufak tefek kanamaların rahimden atılması olayıdır.Daha önceden normal doğum yapmamış kadınların bu kanamaları biraz daha fazla ağrılı olabilir.Kürtajdan sonraki dönemde eski adet takviminiz değişecektir.Ortalama olarak kürtajdan 25-40 gün sonra ilk adet olur.Adet kanaması olmamışsa yeni bir gebelik ihtimaline karşı dikkatli olunmalı.Kürtajdan 15 gün kadar sonra yumurtlama olur,korunmasız ilişki olursa gebelik mümkündür.

Kürtaj Sınırı

Kürtaj sınırı ülkemizde 10 haftadır. Sınır ülkeler arasında farklılıklar göstermektedir.Bazı Avrupa ülkelerinde sınır 12-16 haftaya kadar çıkmaktadır.Gebeliğin 10 haftası dolana kadar annenin sağlığı açısından sakınca yoksa istek üzerine gebelik tahliyesi yapılabilir.Gebelik 10 haftadan büyük ise ve gebelik anne adayının yaşamını tehdit ediyor,yada doğacak çocukta ağır sakatlık hali tespit edilir ise,uzmanlardan oluşan bir heyetin gerekçeli raporuna dayanılarak gebelik tahliyesi yapılır. Acil kanamalı durumlarda hekim gerekli müdahaleyi yapar.Ancak bu durumlarda 24 saat içinde hastanın kimliğini,müdahale gerekçelerini il sağlık müdürlüğüne bildirmelidir.

Kürtaj Sonrası Kanamalar

Kürtajdan sonra 5-10 gün devam eden hafif kanamalar olabilir. Bu kanamalar çoğu hasta tarafından adet kanaması olarak algılanır. Bu kanamalar adet kanaması değil,yapılan işlem sonucu rahim içinde birikmiş olan kanın dışarıya atılmasıdır.Miktar olarak genelde adet kanamasından azdır.Rahim ağzı kanalı sıkı olduğu için hiç doğum yapmamış ve sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda ,kürtajdan sonraki ilk kanama ağrılı olabilir.Kanama başladıktan sonra ağrı rahatlar.Ağrı geçmiyorsa mutlaka doktorunuza ulaşmalısınız.Kanama miktarı fazla, parçalı ise rahim içi parça yönünden kontrol edilmeli
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ayşe DARAMA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ayşe DARAMA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DARAMA Fotoğraf
Op.Dr.Ayşe DARAMA
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ayşe DARAMA'nın Makaleleri
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Kürtaj Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Kürtaj Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kürtaj Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtaj (Küretaj) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Kürtaj Nedir Ne Değildir Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Kürtaj Nasıl Yapılır? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kürtaj' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Normal Doğum ve Seyri Aralık 2014
► Aile Planlaması Kasım 2014
► Rahim Hastalıkları Kasım 2014
► Gebelıkde Ay Ay Gelişim Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:52
Top