2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süperanne Olmak Zorunda Mısınız?
MAKALE #16211 © Yazan Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR | Yayın Şubat 2016 | 2,820 Okuyucu
Çalışan anneler, biliyoruz ki yoğun bir iş gününün ardından saatlerce göremediğiniz çocuğunuzun yanına gidip, ne kadar yorgun da olsanız onunla saatlerce oyun oynamanız ve ilgilenmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Çünkü vicdanımız ve duyduğumuz suçluluk duygusu, bizleri durumu telafi etme çabasına sürükler. Sonu gelmeyen oyun saatleri ve çocukların talepleri karşısında günü bitap bitirmek zorunda kalıyor olabilirsiniz.

Ama biliyor muydunuz? Çocuklar yorgun ve kendi ihtiyaçlarını karşılamadan hemen kendileriyle oyun oynayan annelerini gördüklerinde şunları hissediyor olabilirler:

“Ben onun için her şeyden önemliyim! Hatta onun kendi ihtiyaçlarından bile önemliyim. Annem benimle ilgilenmezse beni sevmiyor olabilir mi?”

“Büyüdüğümde ben de kendi ihtiyaçlarımı ikinci plana atmalıyım. Yoksa insanlar benim iyi biri olduğumu düşünmeyebilir. İnsanları mutlu etmeyebilirim.”

Tüm bunlar babalar için de geçerli!

Çocuklar aslında biz çok yorgun ve bitkinken onlarla oynadığımızda, enerjimizin düşüklüğünü hissedebiliyorlar. Bedenen orada ama ruhen orada olmadığımızı anlayabiliyorlar. Bu geçirdiğimiz vakit de aslında onları tam anlamıyla doyurmuyor ve bizim gerginliğimiz onlara geçebiliyor. Bu yüzden, çalıştığımız ve onlardan ayrı kaldığımız saatlerin acısını çıkarırcasına saatlerce oyun oynamak yerine, 30 dakikalık anne-çocuk, baba-çocuk oyun saatleri oluşturun. Nasıl mı?

İşte ipuçları:

- Her gün kendi ihtiyaçlarınızı karşıladıktan ve biraz dinlendikten sonra onunla oyun oynayabileceğinizi söyleyin. Oyuna gerçekten oyun oynamaya hazır ve istekli olduğunuzda başlayın.

- Oyun saatinizin başlangıç ve bitimini küçük çocukların anlaması için saat üstüne sticker yapıştırarak takip etmelerini sağlayabilirsiniz.

- Oyun başlamadan biraz önce ona haber edin. “Anne- kız oyun saatimiz yaklaştı!” “Anne-çocuk oyun saatimiz başlamak üzere, yaşasın!”

- Oyun bitmek üzereyken 5 dakika uyarısını yapın, kendini hazırlasın. “Oyunumuzun bitmesine 5 dakika kaldı.”

- Oyun oynarken bırakın o yönlendirsin. O size hangi role sokuyorsa onu oynayın. Hangi oyuncağı nasıl oynuyorsa ona eşlik edin. Kısaca, onu izleyin, takip edin, eşlik edin. Sadece sizden yardım istediğinde ona yardım edin.

- İşin bir diğer püf noktası da, sevmediğiniz oyunlar varsa bunları söyleyebilmek ve alternatifler önermek. Çünkü çocuğunuz isteksizce oynadığınızı hissedebilir ve bunun kendisiyle ilgili olduğunu düşünebilir. O yüzden ona durumu açıklayın. Örneğin; legolarla oynamak size sıkıcı geliyorsa; “Senin legolarla oynamayı sevdiğini biliyorum. Ben legolarla oynarken pek eğlenmiyorum, biraz sıkılıyorum. Bugün seninle birlikte keyif alacağımız başka bir oyun oynayalım. Baloncuk patlatmaya ne dersin?” Ya da bırakın o önersin…

- Diğer önemli nokta ise, bu oyun saatlerinde cep telefonuna, kapıya, kardeşe vs. bakmak yok! Bu ortamı oluşturabileceğiniz zaman dilimlerinde oyun oynayın. Eğer zorunlu durumlar oluşursa, oyunun başında bu durumun oyun saati içinde olabileceğini önden söyleyin.

Peki, nedir bu düzenli ebeveyn-çocuk oyun saatlerinin faydaları?

- Çocuğunuz sizin ona özel vakit ayırdığınızı gerçekten hissedecek.

- Onunla kısa da olsa kaliteli vakit geçireceksiniz. Bu da ilişkinizin kalitesini arttıracak.

- Sınırlı oyun zamanları çocuğunuzun yaşadığı talepkar halleri azaltacaktır. Çünkü oyunun ne zaman başlayıp biteceği ve sadece ona özel olacağı belli! Bu ona güven ve rahatlık hissettirir.

- Çocuğunuz kendini özel ve değerli hisseder.

- Onunla gerçekten oynayabileceğiniz bir zamanda oynadığınız için size gerçekten doyar ve kendini iyi hisseder. Siz de kendinizi iyi hissedersiniz.
Unutmayın, çocuklarınızın süperanne-babalara değil, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen ve çocuklarına kısa da olsa özel zaman ayırabilen ebeveynlere ihtiyacı var!

Psikolog, Oyun terapisti
Bahar GÜNDÜZ

Bahçeşehir Çınar Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Süperanne Olmak Zorunda Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR'ın Makaleleri
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Depresyonla Yaşamak Zorunda Değiliz Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Süperanne Olmak Zorunda Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top