2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Okul Değiştirmek Zorunda Kalmışsa...
MAKALE #18147 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Mart 2017 | 32,481 Okuyucu
Özellikle ilkokul döneminde okul yada öğretmen değiştirmek çoğu çocuğu etkiler. Çocuğa etkisi, önceden planlanıp planlanmamasına, travmatik bir deneyim sonrasına denk gelmesi gibi durumlara göre farklı olacaktır. Nedeni ne olursa olsun ebeveyn uygun biçimde önlem aldığında durumun olumsuz etkileri en aza inecektir.

Çocukla ilgili bir durum olduğunda kararı kim verecek?

1. Çocuk hakkında karar vermek,
2. Çocukla birlikte karar almak,
3. Kararı çocuğa bırakmak.

Okul veya öğretmen değişiminde her zaman karar anne babaya aittir. Bu kararı çocuğa bırakmak onun kaldıramayacağı bir yükü taşımasına neden olur. Bu nedenle okul veya öğretmen değişimi gibi kararların sorumluluğunu ebeveynler almalıdır.

Önceden planlanmış okul değişimleri:

Ebeveynlerin tayin olmaları gibi nedenlerle taşınmaları önceden bilindiği için okul değişimlerine çocuklar hazırlanabilirler. Çocuklar durumu genelde anlayabilirler, anne babaya zorluk çıkarmazlar.

1. Eğer çocuğunuzun okulunu değiştireceğinizi önceden biliyor iseniz, önce öğretmeni ile konuşun. Onunda değişimi kolaylaştırmak için destek olmasını rica edin.
Sınıfta arkadaşlarıyla öğretmeninin belirleyeceği biçimde vedalaşabilir. Sınıfta parti yapılabilir, çocuk öğretmeni ve arkadaşları için bazı materyaller hazırlayabilir.
Vedalaşma zamanı okulun son günlerine denk getirilmelidir.
2. Öğretmeni ile konuştuktan sonra okul değişimi gerektiğini çocuğunuza uygun bir dille anlatın. Tüm sorularını yanıtlayın. Anlayışlı olun ve zorlamayın. İtiraz ediyorsa kararlı bir biçimde bu değişimin gerekli olduğunu anlatın.
3. Okul değişimi kararını mümkün olduğunca senenin son zamanlarına bırakın.
4. Yeni okulunu belirlemişseniz birlikte gidin, öğretmen biliniyorsa çocuğunuzun tanışmasını sağlayın.

Planlanmayan okul değişimleri:

Ani iş değişikliği, boşanma sonrası ev değişikliği gibi nedenlerle aniden okul değişimi gerekiyor olabilir. Bu tür durumlarda çocuğunuza:

1. Durumu en uygun biçimde anlatın. Ani olmasının ve zorunluluğun altını çizin. Sakin ve kararlı olun.
2. Onu anladığınızı gösterin. Onun için zor olduğunu ancak başka seçeneğinizin olmadığını anlatın.
3. Zamanınız varsa öğretmeni ile konuşun ve öğretmeni ve sınıfıyla vedalaşmasını sağlayın.
4. Çocuğunuza güvende olduğu duygusunu mutlaka verin.
5. Yeni öğretmeni ile önceden tanışın. Durum hakkında bilgi verin. Çocuğunuzun uyumu konusunda destek olmasını rica edin.
6. Yeni okulunu görmesini ve mümkünse önceden yeni öğretmeni ile tanıştırın.

Travmatik deneyim sonrası okul veya öğretmen değiştirmek zorunda olanlar:

Öğretmenin şiddetine maruz kalma, okulda zorbalığa veya tacize uğrama, ekonomik zorluklar nedeni ile özel okulu bırakmak zorunda olma gibi durumlar çocuk için travmatik deneyimlerdir. Eğer travmatik bir deneyim varsa çocukta önceki yaşlara gerileme, korku, kaygı, içine kapanma gibi belirtiler ilk zamanlar normaldir. Anne baba, duyarlı, içten, sakin davranarak çocuğu güvende hissettirerek ilk zamanları aşabilir.

1. Eğer ebeveynler çocuğa destek olamayacak durumda iseler çocuğa en yakın olan akrabası sahiplenmelidir. Kaotik bir ortam varsa çocuk kendi başına bırakılmamalıdır. Çok önemli bir neden yoksa anne babasından ayrı bir yere gönderilmemelidir. Zorlukları anne babasıyla aşması daha sağlılıklıdır.
2. Çocuğun öğretmeniyle yada okuldaki diğer bireylerle yaşadığı bir travmatik deneyim varsa ve bu nedenle okul değiştirme kararı alınmışsa mutlaka travma çalışan bir uzmandan destek alınmalıdır
3. Yeni okul ve öğretmen seçimi asla tesadüfe bırakılmamalıdır. Travmatik deneyim sonrası yeni öğretmenin tutumu, kişiliği çocuğun toparlanmasını kolaylaştırır ya da zorlaştırır. Anlayışsız, katı bir öğretmen çocuğun normalleşmesini geciktirebilir.
4. Anne babanın travmatik bir deneyimi varsa çocuğun kendisini normalleştirmesi uzun sürer. Bu nedenle ebeveynler mutlaka kendilerini önemsemeli ve kendileri için de uzman desteği seçeneğini kullanmalılar.
5. Çocuk ne olursa olsun okul sisteminden uzak tutulmamalıdır. Çocuk için en uygun yer güvenli bir okuldur. Okulda yaşanmış bir travmatik deneyim varsa ve çocuğa yönelik değil diğer öğrencileri etkileyen bir olay ise çocuğun okul değişimi gerekmeyebilir. Örneğin öğretmen tüm sınıfa yönelik şiddet uygulamış olabilir. Değişecek olan öğretmendir, sizin çocuğunuz değil. Genel kural travma olabildiğince yaşanılan yerde çözülmelidir. Direkt çocuğunuza yönelik travmatik bir durum var ise; örneğin tüm sınıf tarafından uygulanan zorbalık gibi okul değişimi uygun olabilir.

Çocuğun okul değişimini istiyor olması:

Eğer çocuğunuz okul değiştirmek istiyor ise bunun nedenini mutlaka araştırın.

1. Onunla sakince konuşun. Olan biteni anlatmasını isteyin. Sorgulamayın, sadece durumu anlamaya çalışın. Anlattıkları size inandırırcı gelmese bile ciddiye alın ve dinleyin.
2. Eşinizle ve sorun çözmede pratik yakınlarınızla durumu değerlendirin.
3. Çocuğunuzun anlattıklarında yasal ihlal var ise avukatınızla konuşun.
4. Çocuğunuz, öğretmeninin ya da okuldaki bir yetişkinin tacizinden söz ediyorsa mutlaka adli mercilere durumu bildirin. Asla ört bas etmeyin. Kimse duymasın dediğiniz şey ileride çocuğunuzun size öfke duymasına, annem babam beni korumadı diye düşünmesine neden olabilir.
5. Çocuğunuzun okul değişimi isteği, içinde travmatik bir deneyimi taşımıyor, okul içinde aşılabilecek basit problemleri içeriyor ise anlattıklarını dinleyin ve duruma uygun çözümler üretmesine yönlendirin. O istiyor diye okul değiştirmeyin.

Yeni okul ve sorunlar:

1. Çocuğunuzu, geldiği yeni okulda onu bazı sorunlar bekler. Öğretmenlerine ve arkadaşlarına uyum sağlaması, yeni düzeni anlaması bazen kolaydır bazen zordur. Her sınıfın kendine özgü bir kültürü vardır. Bazı sınıflar yeni üyeyi hemen kabullenir ve içlerinde eritirler. Bazı sınıflarda ise bu o kadarda kolay olmayabilir. Bu tür durumlarda çocuğunuz okuldan geldiğinde o'nu dinleyin, hemen akıl vermeyin, çözümler üretmesini kolaylaştıracak sorular sorun. Örneğin "Bu durumda ne yapabilirsin?", "Okulda kimden yardım alabilirsin?" gibi.
2. Uyum süreci uzuyor ise öğretmeni, okul psikolojik danışmanı ve yöneticilerle konuşun.
3. En önemli kural yeni okulunda mutlaka sınıftan en az bir akranı ile arkadaşlık kurması gerektiğini çocuğunuza söyleyin. Çocuğunuzun yaşı küçükse sınıf arkadaşlarının anne babalarıyla tanışın, çocukların okul dışı ortamda birlikte olmalarını sağlayacak aktiviteler planlayın.
4. Yeni okulun akademik düzeyi önceki okula göre ileri ise çocuğunuzun ek ders almasını, açığı hızlıca kapatmasını sağlayın. Bunu zamanla düzelir diye kendi haline bırakmayın.
5. Eğer geldiğiniz okulun akademik düzeyi önceki okula göre düşükse çocuğunuzun süreçten zamanla kopacağını unutmayın. Bu nedenle evde farklı şeyleri öğrenmesi için teşvik edin. Kendi akademik düzeyini koruması ve geliştirmesi için evde farklı dersler yaparken okulun sosyal aktivitelerine daha aktif katılması için teşvik edebilirsiniz.
6. Yeni okulunda onu zorlayan sorunları yazın. Her biri için çocuğunuzla birlikte çözümler üretin. Uyum sürecinde zorlandığını ve aşamayacağını görüyor iseniz uzman desteği alın.
7. Çocuğunuz eski okuluyla bağlarını koparıp yeni okuluyla ve öğretmenleriyle bağ kurması gerekir. Eski okuldaki arkadaşlarını ve öğretmenlerini özleyebilir. Bu son derece normaldir. Onları imkan varsa görebilir ve zaman geçirebilir. Ancak yeni okul onun geleceğidir ve birincil ilişkilerini bu okulda geliştirmesi gerekir.
8. Her şey yolunda olsa bile zaman zaman öğretmeni ile konuşun. Çocuğunuz hakkındaki gözlemlerini ve varsa önerilerini dinleyin.

Bir çocuğun hayatında anne babası, öğretmeni çok önemlidir. Bazı görüşlere göre bu yetişkinlerden çok daha önemli ve etkili olan arkadaş çevresidir. Bir okul seçerken aslında çocuğunuzun çevresini de seçiyor olmaktasınız. Durumunuz ve koşullarınız ne olursa olsun kendi yaşam biçiminize ve size benzeyen ailelerin olduğu okullara yönelmelisiniz. Bu, çocuğunuzun sizden kopmasını, çok farklılaşmasını önler ve uyumunu kolaylaştırır.

Psikolog Ebru Zorlutuna
Psikolog Şenel Karaman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuz Okul Değiştirmek Zorunda Kalmışsa..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Alışkanlıklarımızı Değiştirmek Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Ergenlerde Davranış Değiştirmek Nasıl Olur? Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Süperanne Olmak Zorunda Mısınız? Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► Depresyonla Yaşamak Zorunda Değiliz Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Okul Değiştirmek Zorunda Kalmışsa...' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:34
Top