2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları ve Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler
MAKALE #16859 © Yazan Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ | Yayın Temmuz 2016 | 3,111 Okuyucu
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları
Genellikle açıklanamayan infertilite vakalarının başvurduğu gözlemlenen tüp bebek tedavisi 6 aşamalı bir tedavidir. Tüp bebek tedavisinde ilk aşamadan itibaren son aşama kadar yani gebelik testinden alınan sonuca kadar yaklaşık olarak bir ay süren bir tedavi yöntemidir. Ancak hastanın muayenesi ve laboratuvarda uygulanacak olan işlemlere göre tüp bebek tedavisinin süresi farklılık göstermektedir. En uzun süren tüp bebek tedavisi 1,5 ay; en kısa süreni tüp bebek tedavisi de yaklaşık olarak 15 ila 20 gündür. Tüp bebek tedavisinin sadece iki aşamasında baba adayına ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer tüm tüp bebek tedavisi aşamalarında anne adayı ön plandadır.
Doğal yolla bebek sahibi olamayan kısırlık vakasının saptandığı çiftlerin başvurduğu tüp bebek tedavisinin aşamaları hakkında kısa bilgilendirme yapmak gerekirse;
1. Aşama (İlk muayene ve çift değerlendirmesi)
(Kadın ve erkek bu aşamaya dahil olmaktadır.)
Kısırlık sorunu yaşayan çiftler tüp bebek tedavisine başvurduklarında ilk aşamada muayene yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce yapılan ayrıntılı muayenede çiftten bazı önemli bilgiler talep edilir. Tüp bebek tedavisinden önce uygulanan olası yardımcı üreme yöntemleri mevcutsa bunlarla ilgili veriler talep edilir. Anne adayının tüp bebek tedavisi öncesinde oluşan olası gebeliği, gerçekleşen olası doğumu ve düşük hikayeleri ile ilgili bilgi sahibi olmak adına doktor bir takım sorular yöneltir. Daha önce yapılmış eski tahlil ve tetkik gibi neticelerden de faydalanılarak çift tüp bebek tedavisinin uygulanması açısından değerlendirilir. Tüm veriler doğrultusunda uygunsa eğer çifte uygulanacak olan tüp bebek tedavisi planlaması yapılır.
2. Aşama (Yumurtalıkları uyarma ve yumurta oluşturma)
(Kadın bu aşamaya dahil olmaktadır.)
Muayene sonrasında tüp bebek tedavisi için uygun olarak değerlendirilen çift için ikinci aşamaya geçilir. Tüp bebek tedavisinde en uygun embriyoların rahme konulması için çok sayıda yumurtaya ihtiyaç vardır. Bu yumurtaları oluşturmak için de yumurta geliştirici iğne tedavisine başvurulur. Bu sayede tüp bebek tedavisinin bir diğer aşamasının sorunsuz ilerlemesi için adım atılmış olur.
3. Aşama (Yumurta toplama – OPU)
(Kadın ve erkek bu aşamaya dahil olmaktadır.)
Tüp bebek tedavisindeki ikinci aşamada yumurtaları uyarıldı ve çoğaltıldı. Sıra bu elde edilen gelişmiş yumurtaların toplanmasında… Tüp bebek tedavisinin üçüncü aşamasında yumurtalar toplanır ve döllenme aşamasına kadar laboratuvar ortamında muhafaza edilir. Bu tedavi aşamasında kadına yapılan işlem haricinde erkekten de mastürbasyon ya da mikro TESE yöntemi ile sperm elde edilir. Sperm örneği için erkeğin 2-4 günlük bir cinsel ilişkiye girmemesi ve boşalmaması gereklidir. Ayrıca bu cinsel perhiz zamanının 7 günden uzun süreli olmamasına da dikkat edilmelidir.
4. Aşama ( Döllenme – IVF veya ICSI yöntemi
Tüp bebek tedavisinde döllenme aşaması için gerekli olan yumurta ve sperm hücreleri önceki aşamalarda elde edildi. Şimdi döllenme (fertilizasyon) işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir ve döllenme işlemi yapıldıktan sonra yumurtalar tekrar laboratuvar ortamında muhafaza edilir.
5. Aşama (Embriyo transferi)
(Kadın bu aşamaya dahil olmaktadır.)
Döllenme işleminden sonra sıra döllenmiş yumurtaların rahime transfer edilmesindedir. Embriyo transferi 5 ila 10 dakika süreli ve ağrı hissedilmeyen bir işlemdir. Tüp bebek tedavisinin en kritik aşamasıdır ve bu süreçte anne adayının oldukça dikkatli davranması gereklidir. Yorucu aktivitelerden uzak durmaya özen göstermelidir. Ilık su ile duş almalıdır. Herhangi bir ağrı hissedilmesi halinde parasetamol grubu ilaçları doktorun bilgisi dahilinde kullanmalıdır.
6. Aşama (Gebelik testi)
(Kadın bu aşamaya dahil olmaktadır.)
Tedavinin en heyecanlı aşamasındayız. Tüp bebek tedavisinin uygulama aşamaları artık sona erdi. Şimdi tüm uygulamaların neticesi hakkında bilgi almayı bekliyoruz. Bu aşamada yapılan gebelik testi doğal yolla kalınan gebelikten farksızdır. Aynı gebelik testi yapılmaktadır. Süreci ise; embriyo transfer işleminden 12 gün sonraki güne denk gelmektedir.
Tüp bebek tedavisinde her aşamada titizlikle yaklaşılması tedavinin neticesinde elde edilecek olan başarıyı etkilemektedir. Çünkü her aşama tüp bebek tedavisinde ayrı bir önem ve detay taşımaktadır. Yumurtaların çoğaltılması en kaliteli yumurtanın elde edilmesi için uygulanır. Kaliteli yumurta elde etmek demek gebelik şansını yükseltmektir. Döllenme işleminde özenli olunduğu takdirde transfer edilen embriyonun tutunma olasılığı artacaktır. Özetle tüm tedavi aşamalarında sağlık profesyonelleri kadar anne ve baba adayı da dikkatli olmalıdır. İlk aşamada yani muayenede eksik bir bilgilendirme yapmamalarında fayda var. Çünkü doktor test ve tetkikler ışığında tedavi planlamanın dışında çiftten de aldığı bazı bilgilerden yararlanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler

Spermlerin seçimi için IMSI yöntemi nedir?
Tüp bebek tedavisinde, mikroenjeksiyon ile alınan spermler, özel bir mikroskop altında seçilir ve en iyi olan spermler, yumurta hücresine enjekte edilir. Bu işlem sırasında en önemli noktalardan biri, sperm hücresinin baş ve kuyruk kısmının düzgün olmasıdır.
Klasik yöntemde kullanılan mikroenjeksiyon uygulamasında spermler yalnızca 400-600 kat büyütülmektedir. Ancak günümüzde kullanılan IMSI yöntemi ile sperm hücrelerinin 8000 kat büyütülmesi mümkündür.Bu sayede sperm morfolojisi daha net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. IMSI yöntemi; yalnızca başarılı, deneyimli ve bu konuda uzman embriyologlar tarafından uygulanmalıdır. Daha sağlıklı sperm seçimi, tedavide şansın artmasını sağlayacaktır.
Laboratuar koşullarında embriyolar nasıl takip ediliyor?
Tüp bebek tedavisinde alınan yumurta ve sperm hücreleri döllendirildikten sonra embriyolar laboratuar şartlarında muhafaza edilir. Bu aşama, tüp bebek tedavisindeki en hassas aşamadır. Embriyoların saklandığı kültür ortamının anne rahmine benzemesi ve embriyoların dış ortamla temas kurmaması, oldukça önemlidir.
Eskiden embriyoların saklandığı inkübatör adı verilen ortamlarda embriyoların durumunu kontrol etmek için, embriyolar dışarı çıkarılmakta idi.Bu sebeple de embriyolar dış ortama maruz kalarak bozulabilmekteydi. Günümüzde ise bu ortamlar tamamen kameralı ve teknolojik sistemlerle donatılmıştır.
Bu sayede embriyolar dışarı çıkartılmadan, günün her dakikası izlenebilmektedir. ‘Embriyoskop’ adı verilen‘Dinamik Embriyo Takip Sistemi’ ile hem en iyi koçularda embriyolar saklanırken hem de devamlı gözlem altında oldukları için hangi embriyonun büyüme potansiyelinin daha fazla olduğu anlaşılmış olmaktadır. Embryoskop bize daha önceleri fark edemediğimiz bir çok gelişimsel problemleri de saptayabilmektedir.

Embriyoların genetik yapısı daha iyi nasıl anlaşılır?
Embriyolar, birbirlerine benzer hücrelerden oluşmaktadır. Tedaviden sonra elde edilmiş bütün embriyolar, aynı kalitede değildir fakat incelenmedikleri taktirde ayrıt edilmesi oldukça zordur.
Her embriyonun genetik yapısı ve kromozom sayısı farklıdır. Özellikle de ileri yaş hamileliklerinde kromozom sayılarındaki problemlerde artış gözlemlenmektedir.
Günümüzde embriyoların genetik yapıları PGD adı verilen yöntemle değerlendirilmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıpları, başarısız tüp bebek tedavileri ve ailede kalıtsal bir rahatsızlık olduğunda uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu yöntem 23 kromozom sorunun da hepsini incelemekte yetersiz kalmaktadır.
Bu sebeple de ‘Komparatif Genetik Hibridizasyon (CGH)’ adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntem sayesinde tüm kromozomlar araştırılabilmekte ve genetik yapısı sağlıklı olan embriyolar daha kolay ayırt edilebilmektedir. CGH özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı durumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde her gün iğne olmaktan kurtulmak mümkün mü?
Tüp bebek tedavisinde anne adayından daha fazla yumurta elde etmek amacıyla ilaç tedavisine başlanmaktadır. Bu sayede daha fazla embriyo elde edilebilir ve gebelik şansı artabilmektedir.
Fazla sayıda embriyo elde edilmesi durumunda ise embriyolar dondurularak saklanabilir ve ikinci bir çocuk isteminde, hasta tüp bebek aşamalarına başlamadan çocuk sahibi olabilir.
İlaç kullanımı sağlanamayan hastalarda ya da ilaç kullanımının sakıncalı olduğu hastalarda ilaçsız tüp bebek yöntemleri denenebilmektedir. Günümüzde kullanılan ilaçlar, ciddi ve kalıcı yan etkilere sahip olmamakla beraber, eski zamanlara kıyasla da oldukça azdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları ve Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Fatih ÖĞÜÇ Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'ün Makaleleri
► Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
► Tüp Bebek Dr.Mehmet KOÇ
► Kısırlık ve Tüp Bebek Op.Dr.Atıl AKTAŞ
► Tüp Bebek Uygulaması Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
► Tüp Bebek Tedavisi Op.Dr.Firdevs UĞUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları ve Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:57
Top