2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek
MAKALE #6817 © Yazan Dr.Mehmet KOÇ | Yayın Nisan 2011 | 6,397 Okuyucu
Tüp Bebek Nedir:

Tüp bebek doğal yollardan gebelik şansı olmayan Ya da belli bir süre diğer tedavi yöntemlerini denemesine rağmen gebe kalamayan çiftlerde kadın yumurtalarının özel iğnelerle vücut dışına alınarak yine özel tekniklerle erkek spermi ile laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve elde edilen embrioaların(bebeklerin) anne rahmine yerleştirilerek gebelik oluşturulması işlemine Tüp bebek uygulaması denir.

İlk tüp bebek fikri 1960 yıllarda başlamış bir çok başarısız deneme sonrası 1979 yılında İngiltere de Dr Edwars ve ekibi ilk kez tüp bebek yöntemi ile canlı bir çocuğun dünya ya gelmesini sağlamışlardır. Tüp bebek yöntemi ile doğan ilk bebek Louise Brown dır.
Tüp bebek yöntemi ilk yıllarda tüplerde tıkanıklık olan hastalara yapılırken günümüzde sperm problemi --Endometriozis (çikolata kisti )-açıklanamayan infertilite-tekrarlayan düşükler ve sağlıklı bebeğin seçilmesi amacı ile de tüp bebek uygulaması yapılmaktadır.-

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları:

Tüp bebek tedavisi 4 aşamadan oluşur.

Tüp bebek tedavisinin birinci aşaması yumurtaların geliştirilmesidir.Normal siklus da her ay bir tane yumurta gelişir tüp bebek tedavisinde ise başarı şansını artırmak için daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç vardır.r.Vücudumuz da üretilen hormonlara benzer ilaçlar kullanılarak çok sayıda yumurta geliştirilir.Yumurtalar yeterli büyüklüğe ulaştığında (17-19 mm) yumurtaların çatlaması ve olgunlaşması için çatlatma iğnesi yapılır.Çatlatma iğnesi yapıldıktan 34-36 saat sonra ise yumurta toplama işlemi yapılır.

Tüp bebek tedavisinde ikinci aşama yumurtaların toplanmasıdır.Genel anestezi veya lokal anestezi altında yumurta toplamak için özel olarak geliştirilmiş iğnelerle ultrason eşliğinde yumurtalar toplanır.Tüp bebek tedavisinin ilk yıllarında laparaskopi ile yapılan ve zor bir işlemken şimdi hem çok kolay hem de riski çok az bir işlem haline gelmiştir.Yumurta toplanması sonrası hastanede yatmaya gerek olmayıp günü birlik uygulamadır.İşlem sonrası iki üç saat sonra hasta eve gidebilir.

Tüp bebekte Yumurta Toplanması

Tüp bebek tedavisinde üçüncü aşama yumurta ve spermin birleştirilmesidir.
Klasik tüp bebek yönteminde yumurta ve spermler aynı alana konularak spermler arasından birinin yumurtayı döllemesi beklenirdi.

Günümüz de çok fazla kullanılmamaktadır.

İkinci yöntem ise İCSİ yöntemi olup Tüp bebek te çığır açan yöntemlerden biridir.Bir sperm alınır ve yumurtanın içine direkt yerleştirilir.Böylece çok az sayıda sperm bile olsa hastaların gebe kalma şansı olur.(TESE (Testislerden ameliyatla sperm aranması işlemi) sonucu sadece 3 tane sperm bulunan ve şu an çocuk sahibi olan hastamız var.)

Spermin yumurtaya yerleştirilmesi

Tüp bebek de dördüncü aşama oluşan bebeklerin (embrio) anne rahmine yerleştirilmesidir.

Özel sıcaklık ve özel ortamlarda büyümesi için beklenen embriolar 2-5 gün sonra anne rahmine yerleştirilir.Eğer elimiz de yeterli sayıda embrio (bebek ) varsa transfer işlemi aralarından en iyi embriyoyu seçmek (blastosist transferi) için 5. güne uzatılır..Tüp bebek te transfer işlemi ağrısız ve çok kolay bir işlemdir.Çok kolay olmasına rağmen tedavinin en son ve en önemli aşamasıdır.Laboratuvarda embriolar kateter içine yerleştirilir ve o kateter anne rahmine yerleştirildikten sonra embrio ultrason eşliğinde rahme bırakılır sonra da kateter çekilir.Transfer sonrası çok uzun süre istirahat gerekli değildir ertesi gün günlük yaşama dönülebilir.

Tüp Bebekte Embriyo Transfer işlemi

Tüp bebekte transfer sonrası bebeğin rahim içine yerleşmesini desteklemek amacı ile progesteron içeren ilaçlar kullanılır.Transfer sonrası 10 .günde yapılacak kanda bhcg testi ile de gebelik oluşup oluşmadığına bakılır.3 hafta sonra ise ultrason ile gebelik kontrol edilir.

Op.Dr .Mehmet Koç
Kadın Hastalıkları ve Dogum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Mehmet KOÇ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet KOÇ'un Makaleleri
► Kısırlık ve Tüp Bebek Op.Dr.Atıl AKTAŞ
► Tüp Bebek Uygulaması Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
► Tüp Bebek Tedavisi Op.Dr.Firdevs UĞUZ
► Tüp Bebek - Mikroenjeksiyon Op.Dr.Gurur POLAT
► Tüp Bebek ve Tıroıd Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Prolaktin Yüksekliği Kasım 2010
► Polikistik Over Ağustos 2010
► Cinsel İstek Bozukluğu Ağustos 2010
► Gebelikde Beslenme Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:24
Top