2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over
MAKALE #5381 © Yazan Dr.Mehmet KOÇ | Yayın Ağustos 2010 | 6,172 Okuyucu

Kadınların % 20-25 i ni etkileyen tam mekanizması açıklanamayan kadınlarda bulundukları yaşa göre çeşitli problemlere sebeb olan bir hastalıktır.


Sendrom diyebilmek için
1.Az adet görmek veya adet düzensizliği(yumurta gelişim bozukluğuna bağlı)
2.Hormonal bozukluk (androjen artışı (erkeklik hormonu artışı) vücutta tüylenme artışı akne- sivilce gibi belirtiler.

Tüylenme Şikayeti
.
3.Yumurtalıkların Ultrasonda polikistik görünümü(inci tanesi şeklinde 8-10 mm çapında dizilmiş kistler)

polikistik over görünümü

Bu üç bulgudan ikisi olduğunda Polikistik Over Sendromu tanısı konur.Sadece Ultrasonda polikistik over görünümü olması durumunda hastanın şikayeti yoksa sendrom denilemez.


Kadınları hayatlarının her üç döneminde (ergenlik öncesi- üreme dönemi- menapoz dönemi) etkiler.
Ergenliğe geçişde daha fazla adet düzensizliği görülür.Daha sonra çok fazla kanamalı ve ağrılı adetler görülür. Adetlerin düzenli hale gelmesi ya çok uzun sürer Ya da adetler düzenli hale gelmez.


Kadınların en çok etkilediği dönem üreme dönemi dediğimiz 15-45 yaş arasıdır.Bu dönemde hastalarda adet düzensizlikleri çok ciddi bir sorundur yine adet düzensizliğinin bir sonucu olarak gebe kalmakta güçlük yaşanır .Kadın infertilitesinin (kısırlık) en sık sebebi dir.
Ek olarak vücutta kıllanma artışı özellikle karın çevresi ,bacakların iç yüzleri ,yüzde çene ve favori bölgesi ,meme ucunda belirgindir.Yine yüzde akne ve sivilcelerde artış vardır.


Menapozal dönemde ise bu hastalarda Hipertansiyon,kalp hastalıkları ve diabet gibi metabolik hastalıklar daha sıktır. Ayrıca daha önce adet düzensizliği olduğundan buna bağlı olarak rahim içi kanseride daha sık görülür.


Bu hastalığın yumurtalıklardan mı kaynaklandığı yoksa adrenal bezden kaynaklanıp yumurtalığımı etkilediği hala tartışmalıdır.
Tartışılmayan konu ise obezite (aşırı kilo) ile ilişkisidir.Kilo artışının bir neden mi sonuç mu olduğu tartışılabilir ancak kilo artışı fazla olduğu zaman şikayetler artar kilodaolacak bir azalma ile şikayetler azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir.


Tedavi:
Hastalığı tamamı ile ortadan kaldırabilecek bir tedavi yoktur. Ancak şikayetlerin durumuna göre tedavi yapılabilir.Oluşan probleme yönelik tedavi verilir adet düzensizliği varsa ona göre ,tüylenme artışı varsa ona göre,gebelik isteniyorsa ona göre tedavi verilir.

1.Hayat tarzı değişikliği ve kilo verme:
Kilo daki %10 azalma bile şikayetleri azaltıp ortadan
kaldırabilir.(adet düzensizliği) adetler düzene girebilir.Bu nedenle hangi tedavi uygulanırsa uygulansın mutlaka kilo verilmeli(eğer obezite varsa) düzenli egzersiz yapılmalıdır.

PCOS ve OBEZİTE

2.İlaç tedavisi:
  1. Adet düzensizliği için gebelik istenmiyorsa doğum kontrol hapları kullanılabilir.Doğum kontrol hapları rahim içi kanser oluşumunu da önleyecektir.
    Tüylenme için erkeklik hormonunun etkisini azaltacak ilaçlar kullanılmaktadır.Daha önce oluşan tüylere etkili olmadığından var olan tüyler için epilasyonu öneriyoruz.
    Kısırlık(infertilite ) tedavisi ise çeşitli ilaçlar kullanılarak yumurta gelişimi sağlanmakta süreç bazen uzun sürsede tedavide başarı oranı yüksektir.
  1. Cerrahi Tedavi:
    Laparaskopi ile overlerin bir kısmını yakarak kistlerde harabiyet oluşturma temeline dayanır .İlaç tedavisi genellikle başarılıdır .Ancak bir alternatif olarak düşünülebilir.

Laparoscopic Ovarian Drilling

Polikistik overin kadın yaşamının tüm dönemlerinde çeşitli sorunlara yol açtığı akıldan çıkarılmamalı.Problemlerin çıkmasını önlemede ve çıktıktan sonrada düzeltimesinde yardımcı olan yaşam tarzı değişikliği(daha aktif daha az kilolu- daha sağlıklı beslenmenin ve egzersizin olduğu bir hayat) çok önemlidir.Sorunların düzeltilmesi Polikistik Over Sendromunu ortadan kaldırmamakta daha ileride başka bir sorunla karşınıza çıkabilmekte.Polikistik over Sendromunun sadece adet düzensizliği ve tüylenme artışı olarak değerlendirmeyip sebeb sonuç ilişkisinde olduğu
Obezite- ve buna bağlı olarak Diabet hipertansiyon ve kalp hastalıklarının önlenmesi açısından da çok önemli olduğu kabul edilip ve bunu önlemenin en kolay yolu olan obezitenin önlenmesi ve yaşam tarzı çok önemlidir.

Op Dr. Mehmet KOÇ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
(Tüp Bebek ve Üreme Endokrinolojisi)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Mehmet KOÇ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet KOÇ'un Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Polikistik Over Hastalığı Dr.Şule AYDIN
► Polikistik Over Sendromu Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Polikistik Over Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over ve Prolaktin Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over Sendromu Nedir Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Polikistik Over Sendromu (Pkos) Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Polikistik Over Hastalığı (Pkos) Dr.Belgin HARZADIN
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Dr.Numan BAYAZIT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tüp Bebek Nisan 2011
► Prolaktin Yüksekliği Kasım 2010
► Cinsel İstek Bozukluğu Ağustos 2010
► Gebelikde Beslenme Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:08
Top