2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanguru Bakımı- Ten Teması
MAKALE #17877 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017 | 3,268 Okuyucu
Son zamanlarda emziren annelerin sosyal medya gruplarında sıklıkla birbirlerine ten temasını önerdikleri görüyorum.

Son zamanlarda emziren annelerin sosyal medya gruplarında sıklıkla birbirlerine ten temasını önerdikleri görüyorum. Ve gerçekten çok seviniyorum. Çünkü hem annelerin bu işin özünü kavramış olmaları güz güldürücü, hem de danışmanlık verdiğim çoğu annenin bu paylaşımları görerek cesaretlenmeleri... Böylelikle hemen uygulamaya başlıyorlar ve kısa sürede sonuç alıyoruz... Bu yazımda da ten temasının biraz daha bilimsel faydalarına göz atmak ve hangi durumlarda kullanılabileceğini açıklamak istedim. Aslında her durumda faydalı :)

KANGURU BAKIMI- TEN TEMASI

Bebeğinizle sık sık ten teması yapın, çıplak emzirin (önü açılan bir gömlekte olabilir), bebeğiniz de çıplak olsun (ayaklarında çorap ve arkasında penye bir battaniye olabilir). Tiroid hormon azlığından dolayı süt üretimi sınırlı olan ve danışmanlık verdiğim bir annede kanguru bakımı olarak bilinen bu yöntem ile yeterli süt üretimine ulaşmıştık. Prolaktin seviyesi az olan bir başka annede de bu yöntem ile aşama kaydetmiştik. Ayrıca biberona alışmış ve memeyi red eden onlarca bebekte de ten teması ve kanguru bakımı çok işe yaramıştı. Üstelik kanguru bakımı yapılan prematür bebeklerin daha az ağladığı, yaşam bulguları ve kan şekerlerinin daha sabit seyrettiği, emmeye daha kısa sürede başladıkları bilimsel olarakta gösterilmiştir. Üşür diye endişe etmeyin çünkü kanguru bakımı ilk kez prematür bebeklerin üşümemesi için keşfedilmiş. Adını anne kangurunun yavrusunu sürekli kesesinde taşımasından almıştır. Yöntemin geliştirildiği bölge olan Kolombia’da yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin çok kalabalık olması ve küvezlerin sayıca yetersizliği gibi nedenler yüzünden yenidoğanları annenin göğsünde yatırmaya başlamışlardır. Bu yöntem sayesinde yenidoğanın vücut ısısının korunduğu belirlenmiştir. Annenin kendi beden ısısı, ten teması ile bebeğini korumaya yeterlidir. Ayrıca bebeğin memeye yakın olması, meme kokusu, bebeğin emme, arama, yutma reflekslerinin ortaya çıkması annenin bu sevgi ortamında oksitosin (sütün dışarı akışını sağlayan hormon) seviyesinin artması gibi etkileri sayesinde emzirme üzerine olumlu etkiler yaptığı, yenidoğanın yaşam bulgularında sabitlik sağlandığı gözlenmiştir. Böylelikle yöntem tıp, literatüründe “kanguru bakımı” olarak yerini almıştır.

Tensel Temasın Yararları
Bebek
Anne
Vucüt ısısının korunması
Vucüt ısısının dengelenmesi
Optimal oksijenlenme; sabit kalp hızı
Yüksek oksitosin düzeyi
Düşük kortizol (stres hormonu) seviyesi
Yeterli süt miktarı
Daha az ağlama
Sağ beynin uyarılması
Sabit-dengeli kan şekeri
Anne-bebek duygusal bağlanma
Kendiliğinden memeyi kavrama
Daha az emzirme problemleri
Koordineli nefes-emme-yutma
Yüksek özgüven

Tensel temas öylesine mucizevi bir yöntemdir ki,
bu yöntemi her karşılaştığınız sorun için uygulayabilirsiniz.
Ne kadar uzun süre ve maksimum temasla yaparsanız,
o kadar fayda sağlarsınız.

Ten temasının mucizesine bir başka örnek; evlatlık alan annelerin, günde en az 7-10 saat uyguladıkları ten teması ile memelerinden süt gelmeye başladığını bildiren çalışmalar vardır.

EMZİRMEK: DOĞAL AĞRI KESİCİ

Aşı yapılırken emzirilen bebeklerin daha az ağladıklarına bir çok kez şahit oldum. Aşının acısını hafifletmek için emzirmek doğal bir ağrı kesici.

Bebeğiniz duygusal ihtiyaçlarının karşılanması, size yakın olmak, sizle iletişimde kalmak, sizin sıcaklığınızı, kokunuzu ve teninizi de hissetmek için de emerler. O nedenle bebeğinizin sizle ya da sizin onunla iletişim kurmak istediğiniz her zaman emzirin. Tensel temasla emzirin. Çünkü bebeğiniz için emzirme; doğal bir ağrı kesicidir, gaz problemi, herhangi bir sıkıntı, problem durumunda onları rahatlatacaktır. Sizin içinse doğal mutluluk (serotonin) ve sevgi hormonu (oksitosin) salgılayıcısıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanguru Bakımı- Ten Teması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Güliz ONAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Güliz ONAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Yazıları
► El Bakımı ve Shea Butter Ebru KALAY SULAR
► Cilt Tipleri ve Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Düğün Öncesi Cilt Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Ayak Bakımı ve Ayak Sağlığı Ebru KALAY SULAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kanguru Bakımı- Ten Teması' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Bebek Masajı Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
◊ Hamile Pilatesi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:46
Top