2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Mutlu Kalmak İçin...
MAKALE #18407 © Yazan Dr.Psk.Erdal USLUER | Yayın Mayıs 2017 | 2,992 Okuyucu
Evlilikte mutlu kalmak için…

Birçok evlilik mutlulukla başlar. Ancak yeryüzünde başından sonuna kadar mutlu bir evlilik sürdüren olmuş mudur? Olmamıştır. Olması da mümkün değildir çünkü mutluluk bir “süreç” değil “an”dır. Eğer sizin ya da partneriniz patolojik bir rahatsızlığı yok ise evlilikte mutlu “an”ların sayısını ve süresini arttırmak sizin elinizdedir.

Bu amaç için aşağıdaki önerileri okumanızı öneririz.

1. Kendinizden başkasını değiştiremezsiniz özellikle eşinizi.

Birçok kişi evlenmeden önce eşi için “değiştirilecek özellikler listesi” hazırlar. Bazıları daha da ileri giderek öncelikler sıralaması bile yapar. İronik olan ise aynı liste kendisi için de yapılır. Değiştirme yanılgısına kapılan her kişi sonunda görür ki sadece kendisini değiştirebildiğidir. Eğer bu konuda bir şey yapmak istiyorsanız değiştirilecekler listenizi yırtmakla başlayın. Karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul etmeyecekseniz asla evlenmeyin. Bu kabul eşlerin birbirini geliştirmesi ile karıştırılmamalıdır.

2. Eşinizin sizden öncede var olduğunu kabul edin

Çiftlerin yaygın olarak yaptığı önemli hatalardan biri de sanki eşinin kendisi ile tanıştığı tarihte doğduğunu varsaymaktır. Bu kişiler eşinin geçmişini, ailesini ve çevresini kabul etmezler. Bu bir yanılgı olup önemli bir çatışma nedeni olur. Eşinizle mutlu olmak istiyorsanız eşinizin geçmişini özellikle de ailesini sevin. Eşinin ailesi ile sorunu olan kişiler “sevmek zorunda değilim ama saygı duyuyorum” der. Bir ömür boyu yaşamı paylaşacağınız insanın ailesine saygı duymanız yeterli olmaz. Saygı sadece minimum ilişki düzeyini götürebilir. Aile bağlarının kuvvetli olduğu ülkemizde saygı maalesef mutlu bir evlilik sürdürmeye yetmemektedir.

3. Sağlıklı cinselliği öğrenin

Cinsellik sadece seksüel ilişkiden ibaret değildir. Kadın ve erkek rollerinin tanınması, kadın ve erkek olarak birbirlerini tanıması ve kadın-erkek arasındaki farkları kabul edip saygı duyması sağlıklı cinselliğin temelini oluşturur.

4. Ebeveynlik evliliği unutturmamalıdır.

Özellikle bizim coğrafyamızda çocuk sahibi olununca eşler unutulmaktadır. Bu davranış maalesef kadınlarda daha sıklıkla olmaktadır. Çocuğu olan kadın eşini unutmakta ve tüm enerjisini çocuğuna vermektedir. Diğer taraftan çocukla ilgilenmek zorunda olan kadına yardımcı olmayan erkek kendisini evin dışına atıyor ve mutluluklar başka alanlarda aranmaya başlanıyor. Bu evlilik sürecinde verilmesi gereken önemli bir sınavdır. Ebeveynlik, evliliği esir almamalıdır.

5. Bu sorunda benim rolüm ne?

İlişkide problem olduğu zaman eşler genellikle karşı tarafı suçlama eğitimine girmektedir. Bu tutum problemi çözmez tam aksine problemin artmasına neden olur. Gerçekten problemi çözmek istiyorsanız "bu sorunda benim rolüm nedir?", "ben hangi davranışımı değiştirirsem sorunun çözümüne katkısı olur", "ben nerelerde hata yapıyorum" gibi içgörünüzü geliştirecek samimi soruları kendinize sormanız gerekmektedir. "ben bu hatayı yapıyorum ama…" gibi başlayan kendi hatanızın nedenini karşı tarafta arama yanlışlığına düşmek ilişkinizin gelişmesine maalesef katkı sağlamayacaktır. Bu tutum ve davranışları çiftlerden her ikisinin de yapması sorunun çözümüne olumlu etki yapacaktır. Unutulmamalıdır ki evlilik iki kişi ile yapılan bir eylemdir.

6. Neden bu kişi ile evlendim?

Bu insanla neden evlendiniz? Evlenme nedenleriniz hala geçerliliğini koruyor mu? Evliliği sürdürmenizde ana neden unutulmamalıdır. Evliliğin başındaki neden ile şu anki evliliği sürdürme nedeniniz farklı olabilir. Asıl nedeninizi alsa unutmayın ve sık sık asıl nedende bir sapma olup olmadığına bakın. Zaman zaman minör değişiklikler olabilir, bu değişikliklerin sizin ilişkinizde olumsuzluklara neden olmasına izin vermeyin

7. Evlilikte akıl yoktur.

Evlilikte her şeyi bir mantığa ya da kurala bağlamak ilişkiyi zorlayacaktır. Evlilik akıl oyunu değil istek oyunudur. Özellikle erkeklerin çok zorlandığı konular bu neden dayanmaktadır. Bir çiçeğin evlilikteki önemini anlayamayan erkekler evlilik ilişkisini sürdürmekte zorlanacaklardır. Evlilik, akıl ve mantığın geçerli olduğu bilimsel bir platform değildir.

8. Anlaşamadığınız konularda anlaşın.

Bazı çiftlerin anlamadıkları ve hatta hiç anlaşamayacakları konular vardır. Bu konular her sofrada, her yıl dönümünde ya da her tatsız olayda gündeme getiriliyorsa ev cehenneme dönmüş ya da dönmek üzeredir. Belli ki bu sizin anlaşma sağlamayacağınız bir konu. Bu konuda anlaşamayacağınız konusunda anlaşmanız sizin ilişki sağlığınız için en iyi ilaç olacaktır. Bazı konularda anlaşamayacağınız konusunda anlaşırsanız gündeminizi boş yere doldurmazsınız. Tartışma, evlilikte gerekli olan adrenalin artması için iyi bir araçtır. Yeni tartışma konuları bulmak ve bu yeni konular üzerinde tartışmak evlilikteki heyecanı artırır bu da ilişkiye keyif katar.

Uzm.Psk. Erdal USLUER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Mutlu Kalmak İçin..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Erdal USLUER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Erdal USLUER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdal USLUER Fotoğraf
Dr.Psk.Erdal USLUER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Erdal USLUER'in Makaleleri
► Metropolde Mutlu Kalmak Psk.Arzu GÜNEŞ
► Geç Kalmak İçin Geç Kaldınız Psk.Serap DUYGULU
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Bir Evlilik İçin Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Mutlu Bir İlişki İçin Psk.Eda GÖKDUMAN
► Mutlu Çocuk Yetiştirmek İçin Psk.Aslı PAKSOY
► Daha Mutlu Bir Yaşam İçin Psk.Rumeysa GÜNAY
► Mutlu Evlilikler İçin Öneriler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Mutlu Kalmak İçin...' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişkinin Kaderini Yazmak Aralık 2017
► Bir Narsistle Yaşamak Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:15
Top