2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun!
MAKALE #18434 © Yazan Uzm.Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA | Yayın Mayıs 2017 | 3,602 Okuyucu
MÜKEMMEL ANNE OLMA PSİKOLOJİSİ ÜZERİNE

Kadın; evlat, kardeş, abla, teyze, hala, kayınvalide, gelin, eş ve anne gibi pek çok rolün yaşatıcısı. Annelik her kadının üstlendiği en değerli rol, öyle bir rol ki bir kadının hayatına girdiğinde diğer bütün rollerin etkisini ikinci plana düşürüyor. Zira bu “kutsal rol”e empoze edilen “mükemmel olmak zorundasın” baskısı şu sıralar annelerin ruh sağlığını olumsuz etkilemekte. Teknolojik gelişmelerle birlikte internetin ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi bilgiye ulaşmamızı kolaylaştırdığı gibi birtakım sorunları da beraberinde getirdi. Çocuk yetiştirme konusunda internette bilgi kirliliği arttı. Maruz kaldığımız Sosyal medyanın anneler arasında sık kullanılması ve çocuk yetiştirme tavsiyelerin hızlıca yayılması annelerin “acaba ben iyi bir anne miyim” kaygısı yaşamasına neden oldu. Şimdilerde ise sosyal medya hesaplarından programlara, fenomenlerden uzmanlara herkesin dilinde bir mükemmel annelik. Anne hem çocuk bakacak, hem evdeki düzeni sağlayacak, hem de işe gidecek. Tüm bu rolleri yaparken de mükemmel olması gerekecek! Çocuğuna her şeyin en iyisini yapacaksın, en organiğini yedireceksin, en eğitici oyunları oynayacaksın, çalışıyor olsan da evin hep temiz, yemeklerin her gün taze olacak. Yetmeyecek üstüne birde daima kendini diğer anneler ile kıyaslayacak ve eksiklerini görüp kendine daha yüksek hedefler koyarak hayatı kendisi için daha da zorlaştıracak. Maalesef ki, mükemmeli yakalama kaygısı günümüz annelerinin “ süper anne sendromu” yaşamasına neden oldu. Gün içinde her işe yetişmeye çalışmak, her konuda çaba harcamak şeklinde bir koşuşturmanın vücut üzerinde fiziksel ve psikolojik baskı yaratması sorunlara yol açıyor ve bunun literatürdeki tam karşılığı ‘Süper Anne Sendromu’ olarak biliniyor.

Peki şimdi, günümüzdeki tüm tanım ve kriterlere kulağınızı kapatarak cevap verin lütfen; sizce nedir mükemmel annelik? Çocuğunun yanından hiç ayrılmayan anne mi mükemmel olan? Yoksa çocuğuna 2 yaşında tuvalet eğitimini veren mi? Ya da mükemmel olan anne çocuğunu hiç ağlatmayıp istediği her şeyi anında gerçekleştiren kişi mi? Tamam tamam buldum galiba, hiç kızıp bağırmayan anne mi mükemmel olan! Mükemmel bir anne olma ve her şeyi eksiksiz bir şekilde yapma düşüncesi size ne kazandırıyor? Yoksaa mükemmel annelerin mükemmel çocuklarımı oluyor? Ya da çevrenizdeki insanlardan, anneliğiniz ve yetiştirdiğiniz çocuk ile ilgili olumlu yorumlar duymak sizin için çok mu önemli?

Öncelikle şunu kabullenelim; İnsanız ve üstün güçlerimiz yok, kusursuz olamayız, kendimizi programlayıp her gün her işi aynı performans da gerçekleştiremeyiz. “Acaba” larla “Keşke” ler arasında sıkışıp kalmayalım, kıyaslamaktan vazgeçerek kendi dengemizi kurmaya gayret gösterelim.

Dünyada eşi benzeri olmayan anneler, sizlere sesleniyorum; Gerçek hayat, sosyal medyadaki veya televizyon programlarındaki mükemmel anne-eş-çalışan kadın profillerinden ibaret değil. Lütfen kendinizi yapabildiklerinizle sevmeniz gerektiğini unutmayın. Mükemmel anne olmak yerine doğal anne olun. Her şeyi kusursuz yapmaya çalışmak yerine kendinize hata yapma hakkı tanıyın. En önemlisi kendinize zaman ayırın. Mükemmel olmaya çalışmak sadece senin sizin değil çocuğunuzun gelişimini de olumsuz etkiliyor. Siz evladınızı koşulsuz sevin ve ona sevginizi gösterin. Onu duyduğunuzu, onu anladığınızı ve onu önemsediğinizi ona hissettirin. Anneliği sadece sizin söyleyebileceğiniz bir şarkı olarak görün ve bu şarkıyı kendi yorumunuzla tadını çıkara çıkara söyleyin.!

Zehra Akpınar Yenidünya
Uzman Psikolog & Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra AKPINAR YENİDÜNYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA'nın Yazıları
► “anne, Anne Bak!” Yerine Sosyal Medya! Psk.İdil Cemre ÖZTEP
► Anne-Baba Olmak Psk.Ali BIÇAK
► Anne Baba Olmak Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Çalışan Anne Olmak Psk.Çağla GÜNAY
► Annelik Yapmak Mı,anne Olmak mı? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Anne Olmak ve Anneler Günü Psk.Serap DUYGULU
► Anne-Baba Olmak ve Sorumluluk Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun!' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top