2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Oyun
MAKALE #19532 © Yazan Pdg.Onur CAN ÖNCÜL | Yayın Nisan 2018 | 6,112 Okuyucu
OYUN NEDİR?

Oyun; çocuğun dış dünyayı keşfetmesini, doğal ve aktif şekilde öğrenmesini sağlayan, taklit becerilerini geliştiren, günlük yaşantısı, anne baba ve çevresi ile ilişkileri hakkında bilgi veren bir araçtır. Çocuk için oyun eğlencenin yanı sıra en önemli bir iştir. Hangi çocuğa sorarsanız sorun en çok yapmak istediği şeyin oyun oynamak olduğunu söyleyecektir. Bir çocuğun gün içinde zamanının en büyük bölümünü oyun alır. Hatta öyle ki, sık sık yemeği, tuvaleti bile unutur oyun söz konusu olduğunda.
Oyunun çocukların gelişimi üzerinde birçok etkileri vardır. Oyun çocuklara düşünmeyi, kendi başına karar vermeyi ve risk alabilmeyi sağlar. Çocuklar oyun oynarken sorumluluk almayı, işbirliği yapmayı ve paylaşmayı öğrenirler. Araştırmacı bir ruha sahip olur, nesneleri tanıma ve problem çözmeyi kolaylaştırır. Çocuklarda ki dikkat dağınıklığını giderir, dikkatini bir noktaya toplamayı ve becerilerini organize etmeyi sağlar. Oyun özellikle çocukların başkalarının haklarına saygılı olmayı ve kurallara uymayı öğretir.

Oyunun Gelişim Alanlarına Etkileri

Fiziksel Gelişim:
Koşma, atlama, tırmanma, sürünme, sıçrama gibi güç gerektiren hareketleri içeren oyunlardır. Çocukların vücut sistemlerinin (solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım) düzenli çalışmasını sağlayarak fiziksel gelişimlerine katkı sağlar.

Hareket Gelişimi
Çocuklar oyunda bedenlerini çalıştırır ve kaslarını çeşitli şekillerde kullanarak hareket becerilerini geliştirir. Oyun sırasındaki fiziksel etkinlikler çocukların ince ve kaba becerilerinin gelişmesini ve vücudun koordineli çalışmasını sağlar.

Duygusal Gelişim
Çocuklar oyunlarında özgür olma, kendilerini ifade etme ve çevreleriyle uyumlu ilişkiler kurma ihtiyacını giderirler. Çocuklar rekabet, kıskançlık, kızgınlık, düşmanlık ve öfke gibi duygularını oyunlarına yansıtabilir ve sevgi, mutluluk gibi duygularını oyun yoluyla sergileyebilirler.

Sosyal Gelişim
Çocuklar bu dönemde doğru-yanlış, iyi-kötü, haklı-haksız gibi toplumda değeri olan ahlaki kavramları oyun sırasında öğrenirler ve benliğinin bir parçası olarak benimseyebilirler. Sırasını bekleme, paylaşma, iş birliği yapma, kendi haklarını savunma ve başkalarının haklarına saygılı olma gibi sosyal becerileri oyun sırasında öğrenebilirler.

Bilişsel Gelişim
Yaşamın ilk 3 yılında çocuklar, etraflarında gördükleri nesneleri anlamaya ve açıklamaya yönelik nesneleri ve olayları belirlemelerini, karşılaştırmalarını ve sınıflandırmalarını sağlayan oyunlar oynarlar. Çocuklar gerçek nesnelerin yerini alan bilişsel sembolleri biçimlendirme, olayları anlatmak için kelimeleri kullanabilme yeteneğine ulaşırlar.

Dil Gelişimi
Oyun çocukların kelime haznelerinin gelişmesine, düzgün cümleler kurmalarına, duygularını rahat bir şekilde ifade edebilmelerine, fikirlerini paylaşabilmelerine ve yeni deneyimler kazanmalarına olanak sağlar.

Yaşlara Göre Gelişim Özellikleri ve Oyuncaklar

0 – 1 Yaş Gelişimi
Bu yaş gelişimi içerisindeki bebekler dış uyaranlara karşı açıktır. Çevrelerini algılamaya başlarlar. Bu yaş aralığındaki bebekler ses, şekil ve renklere karşı duyarlıdır. Seslere karşı tepkide bulunur ve bu sesleri taklit etmeye çalışırlar. Eline geçen her şeyi ağzına götürür, oyuncakları tanımaya başlar ve birbirine vurarak sesler çıkarmaya çalışır.
0 – 1 Yaş Dönemi Oyuncakları; yatağın yanına asılan bez kitaplar, dönenceler, değişik boy ve şekillerde çıngıraklar, ayna, değişik boyutlarda toplar (bez toplar), renkli halkalar, küpler, yumuşak bebek ve hayvanlar, renkli, sesli, müzikli kitaplarla banyo oyuncaklarıdır.

1 – 3 yaş Gelişimi
Bu yaş aralığındaki çocuklar küpleri üst üste koyup kule yapabilir, kalemi kavrayabilir, çocuk şarkılarına eşlik etmeye çalışır ve oyun oynarken kendi kendine konuşur. Bu yaştaki çocukların fantezi dünyası gelişmeye başlar mesela; yemek, ütü, tamir, temizlik gibi oyunlarında taklit etmeye başlar.
1 – 3 yaş döneminin Oyuncakları; itmeli, çekmeli oyuncaklar, yapbozlar, boyalar, boyama kitapları, resimli kitapları, oyun hamuru, mutfak seti, doktor malzemeleri, eşleme kartları, hayvan figürleridir.

3 – 6 yaş Gelişimi
Bu yaş aralığındaki çocuklar topu atma, yakalama, zıplatma, tekmeyle vurma gibi beceriler kazanırlar. Artık kalemi yetişkin gibi tutar, makas kullanır ve basit resimler çizerler. Çeşitli giysiler giyip kılıktan kılığa girmeyi severler ve her türlü malzeme ile yaratıcı şeyler oluştururlar.
3 – 6 yaş Dönemi Oyuncakları; uygulamalı oyuncaklar (tamir aletleri, temizlik seti, dikiş seti gibi). Minyatür oyuncaklar (ev eşyaları, çiftlik seti, askerler gibi). Basit kutu oyunları (kart eşleme, renkli-şekil-sayı kavramları). Oyun hamuru, boyalar, yapbozlar.

Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Oyuncak seçiminde özellikle zehirsiz boya kullanılmış olanlar tercih edilmelidir. Bebeğin yatağına asılan oyuncaklar iyi monte edilmelidir. Uçları sivri, kesici kenarları olan oyuncaklar seçilmemelidir. Oyuncaklar sık kontrol edilmeli ve kırılan parçalar atılmalıdır. Oyuncak kutusunda kilit olmamalı, çocuğa zarar verecek kapanma yerleri bulunmamalıdır.

Anne-Babaların Çocukla Oyun Oynarken Yapabilecekleri

Ayna karşısında vücut parçaları gösterilip isimleri söylenebilir.
Çevredeki nesneleri göstermesi ve isimlendirmesi istenebilir.
Nesneleri ve oyun materyallerini tanıması için fırsat verilmelidir.
Çocuğa elinde tutması için değişik eşya ve oyuncaklar verilip ellerini kullanması sağlanabilir.
Birlikte kitaplara bakma, müzik dinleme, dans etme, şarkı söyleme etkinlikler yapılabilir.
Oyuncakları birlikte toplayabilirler (sorumluluk ve yardımlaşma becerisi kazanma).
Evdeki artık malzemelerden oyuncaklar yapılabilir.
Oyuncaklar kapaklı kutularda ve çocuğun rahatça ulaşabileceği yerlerde olmalıdır.
Oyun ortamında çocuğun dikkatini dağıtacak kadar fazla uyaran olmamalıdır.
Çocuk oyun oynaması konusunda cesaretlendirilmelidir.

Pedagog Onur CAN ÖNCÜL
Çocuk Ergen ve Aile Danışmanı (Terapisti)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Oyun" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Onur CAN ÖNCÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Onur CAN ÖNCÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Onur CAN ÖNCÜL'ün Yazıları
► Çocuk ve Oyun Psk.Dnş.Gamze GÜDER
► Çocuk ve Oyun Psk.Kerem GÜMÜŞ
► Çocuk ve Oyun Psk.Elif TANIL
► Çocuk ve Oyun Psk.Gökül KARLUK ER
► Çocuk ve Oyun Mekanları Psk.Nurhan ÜNDER
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Zeynep Betül TARI TORUN
► Çocuk Neden Oyun Oynamalı? Psk.Başak TANRIVERDİ
► Oyuncaklarla Çocuk ve Oyun Terapisi Psk.Şeyma GÜRNAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Oyun' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocukla Birlikte Uyumak? Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:59
Top