2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Tedavisi ve Hipnoterapi
MAKALE #20369 © Yazan Yeliz AKSU | Yayın Şubat 2019 | 2,167 Okuyucu
Son yıllarda Vajinismus tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri de hipnoterapidir. Hipnoz altında yapılan tedavilerden panik atak, anksiyete, fobiler, stres, korkular, bağımlılıklar vb. tıbbın pek çok alanındaki diğer tedavilerde de kullanılan hipnoterapi, vajinismusta da tedavi sürecini hızlandırmaktadır. Bilinç ve bilinçaltı düzeyde yapılan hipnoterapi ile vajinismusun tedavi süreci hızlı ve kolay olmaktadır.

2006 yılında yapılan bir araştırmada Türkiye’de her 10 kadından birinde vajinismus olduğu görülmüştür. Vajinismus sorunu yaşayan kişilerin arasında psikolog, doktor, ebe, hemşire de bulunmaktadır. Bu meslek grubu, meslekleri gereğince de vajinismusu en ince ayrıntıya kadar iyi biliyor olmalarına rağmen çözüm olmamaktadır. Çünkü sorunun çözümü bilinç ve bilinçaltı sistemle ilgilidir. Yani vajinismus bir bilinçaltı problemidir.
Oranın bu kadar yüksek olması kültürel değerlerle, aslı olmayan efsanevi korkutucu hikayelerle, ayıp, yasak, günah kavramlarının yanlış kullanımlarıyla ve çocukluk yaşantılarıyla ilgilidir. Bilinçaltına yerleşmiş hatalı düşünceler, olumsuz koşullanmalar, bilgi eksiklikleri veya kulaktan duyma yanlış bilgilerin yol açtığı bu sorun, hatalı inanışlara ve cinsel ilişkinin korkutucu, acı verici olarak algılanmasına neden olur.

Bunun için hipnoz altındayken verilen telkinler, nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri, imgesel uygulamalar ve otohipnoz ile kasılmalar, kaçınmalar, erteleme, acı, endişe, korku ve kaygılar ortadan kaldırılabilir. Bilinçli farkındalıkla ego güçlendirme teknikleri kullanılarak cinsel ilişkinin ağrı ve acı olmadan olabileceğine dair inanç artar. Bireyin bilinç dışına attığı tüm olumsuz düşünce ve duygular; regresyon ve duygu merkezli hipnoterapi teknikleriyle bilinç düzeyine çıkarılarak korku, kaygı ve diğer duyguların sağaltılması sağlanır. Korkulan durumla yüzleşerek, özgürleştirilerek, bilinçaltı kodu çözülür.

Vajinismus bir kader değil, bir bozukluk değil, ömür boyu sürecek bir hastalık da değildir. Bilinçaltında oluşan, yanlış kodlanan bir inançtır. Kişi anlamsız korkularının olduğunu bilmesine rağmen çoğu kez bilinçli zihin ile şimdiki zamanın sorunlarıyla çözülememektedir. Altta yatan neden ve bilinçaltı kodu bulunduğunda çözümlenmesi ve farkındalık düzeyine çıkarılmasıyla bir daha asla yaşanmamaktadır.

Ülkemizde de yaygın olarak görülen vajinismus yaşayan çiftler, çoğu zaman bunu çözümsüz görmekte, gelenekçi aile tutumları nedeniyle yardım almayı reddetmekte yada dile getirememektedir. Bu durum da evlilik sorunlarına, aldatmalara ve boşanmalara yol açmaktadır. Yıllarca bu sorunun çözülemeyeceğini düşünen çiftler, tükenmişlik, umutsuzluk, özgüvensizlik ve çaresizlik içerisinde bu sorunun bu kadar kolay çözülmesi karşısında şaşırmakta ve aralarındaki fiziksel, duygusal evlilik bağı yeniden güçlenmektedir.
VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE HİPNOTERAPİNİN AVANTAJLARI
Vajinismus tedavisinde hipnoterapinin kısa vadede çözüm olmasının yanı sıra terapi sürecine bireysel de devam edilebilir. Gelmek istemeyen eşler için uygun bir terapi modelidir.

Terapi sürecinde otohipnoz öğretilerek, bireyin süreci yönetme gücü deseteklenir ve kendine güveni gelir.

Sorunu bilinçaltından bilinç seviyesine çıkararak farkındalığı artar.

Hipnoterapi yan etkisi olmayan, zararsız bir yöntemdir.

Çiftlerin sağlıklı ve doyumlu bir süreç yaşamalarını sağlar.

Çiftlerin sağlıklı aile olma yolunda, aşk ve mutluluğu paylaşmalarına ışık olmaktadır.

Duygu Merkezli Hipnoterapi, 2019
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Tedavisi ve Hipnoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Yeliz AKSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Yeliz AKSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     26 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yeliz AKSU Fotoğraf
Yeliz AKSU
İstanbul
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Yeliz AKSU'nun Yazıları
► Hipnoterapi ile Panik Atak Tedavisi Psk.Fatih KİRİŞCİ
► Vajinismus Tedavisi Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.Aysun DEVRAN
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.İlhan BOZKURT
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.Eylem AYRANCI
► Hipnozla Vajinismus Tedavisi Psk.Fatih KİRİŞCİ
► Her Yönüyle Vajinismus Tedavisi Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Tedavisi ve Hipnoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:25
Top