2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus ve Tedavisi
MAKALE #11017 © Yazan Psk.Aysun DEVRAN | Yayın Mayıs 2013 | 3,734 Okuyucu
İnsanın biyolojisi, psikolojisi ait olduğu kültür ve içinde yer aldığı toplumsal koşulların hepsi tarafından etkilenen ve onları etkileyen karmaşık bir bütündür. Kişinin doyum alacağı biçimde cinsel ilişkide bulunmasına cinsel sağlık denir.Sağlıklı cinsel ilişki dört aşamadan oluşur;

İlgi ve istek (Heyecanlanma)
Uyarılma (Plato)
Doyum (Orgazm)
Rahatlama (Çözülme)

Cinsel sağlığımız; yanlış ve eksik cinsel bilgi, geçmiş yaşantılarımız, travmalar, iletişim problemleri, fizyolojik nedenler ve kişisel problemlerimizin etkisi altındadır. Daha sağlıklı bir cinsel yaşam için psikolojik yardım almalıyız.

VAJİNİSMUS NEDİR? vajinismus; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilinir.[1]

VAJİNİSMUS TANISI;Öncelikle fiziksel bir patoloji (disparoni veya benzer durum)olup olmadığının jinekolog tarafından tespiti gereklidir.Yapılan muayene sonucuna göre tedavi planlanır. Fiziksel bir engelin olmadığı tespit edildikten sonra psikoloji ve terapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunulur ve hastalığın kesin tanısı konulur.

VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ;

-cinsel ilişkiye girememe
-jinekolojik muayene olmama
-disparoni(cinsel ilişkinin ağrılı olması)
-penisin vajen içerisine tam olarak girememesi
-tedavi amaçlı ilaç ve benzeri preparatları(fitil) vajene yerleştirememe
-kendi cinsel organına dokunamama

VAJİNİSMUS NEDENLERİ;

Esas nedeni psikolojik etkenlerdir.Cinselliğin kötü,günah,ayıp olarak değerlendirildiği toplumlarda kız çocukları cinselliklerini tanımadan ve bilgi sahibi olmadan yetiştirilirler.Kızlık zarına atfedilen değer,gerdek gecesiyle ilgili anlatılan kötü,acı veren ve kanlı öyküler kadınların cinselliğe olan bakışlarını olumsuz etkilemektedir.Ayrıca bu konuda eksik ve yanlış bilgi de kişinin anksiyetesini artırmaktadır.Daha önce yaşanılan kötü cinsel deneyim veya tecavüz gibi durumlar da vajinismusun nedenleri arasındadır.Hamile kalma ve doğum korkusu da vajinismusun psikolojik nedenleri arasında sayılabilir.Doğum ve jinekolojik ameliyatlar, sağlıklı ve aktif cinsel hayatı olan kadınları da bazı durumlarda etkiler ve geçici de olsa vajinismus yaşamalarına neden olur.Öyle bazı psikolojik dinamikler vardır kı bu sıraladığımız nedenlerin hiç biri olmadan da vajinismus görülebilir.

VAJİNİSMUS TÜRLERİ;

PRİMER VAJİNİSMUS:Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşmemesi durumudur.

SEKONDER VAJİNİSMUS:Daha önce cinsel ilişki yaşanırken,geçirilen herhangi bir travma nedeniyle sonradan ilişkiye girememe durumudur.

VAJİNİSMUS YAYGINLIĞI;Bu konuda bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber oldukça yaygın olduğu bilinmektedir..Durumun hassasiyeti,mahremiyeti nedeniyle kişiler doktora veya psikoloğa başvurmamaktadırlar.Teknolojik gelişmeler nedeniyle(internet)son zamanlarda bu şikayetle uzmana başvuran hasta sayısında artış olmuştur.

VAJİNİSMUSDA BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?

-vajinismus tedavi edilemez!
-sadece kadına ait bir sorundur!
-tedavi uzun ve sıkıntılıdır!
-vajinismus tedavisi alınsa bile normal doğum söz konusu değildir!
-normal doğum vajinismusu otomatik olarak çözer!
-hormon bozukluğu vajinismusa nedendir!
-vajinismusu olan kadın,kadın değildir!
-cinsel isteksizliği olan her kadın da vajinismus vardır!
-bazı sakinleştirici ilaçlar veya alkol,kadının rahatlamasını sağlayacağı için cinsel ilişki öncesi rahatlıkla kullanılabilir!
-cinsel ilişki sırasında kadın kendini tümüyle partnerine bırakmalıdır!Hiçbir şey yapmamalıdır!
-cinsel ilişki öncesi sıcak suya veya buhara oturmak iyi gelir!
-partner(eş)cinsel ilişki için her zaman ısrarcı olmalıdır!
-kızlık zarının şekli ve durumu vajinismus için tek nedendir!
-kızlık zarına yapılacak cerrahi müdahale vajinismusu ortadan kaldırır!
-rahim ağzı dar olan kadında vajinismus olur!
-vajinismusu olan kadın gebe kalamaz!
-kadın gebe kalamıyorsa aşılama veya tüp bebekle çocuk sahibi olunmalıdır!
-tedavi için sadece jinekoloğa gitmek gerekir!
-tedavi alınsa bile tekrar eden bir durumdur!
-tedavide yapılan uygulamalar ve ev ödevleri kadının fiziksel sağlığına zarar verebilir!
Yukarıda sıraladığımız bu maddelerin hiçbirinin geçerliliği yoktur ve doğru değildir.

UZMANA NE ZAMAN DANIŞILMALI?

Vajinismusun bekli de en önemli aşamasıdır.Genellikle çiftler evliliğin ilk aylarında yardım almak için başvururlar.Ancak yanlış ve eksik bilgi,utanma,suçluluk duyguları(hem kadın,hem erkek için)kendini eksik görme,çevresine deşifre olma korkusunun bu başvuruyu ertelettiği aşikardır.2-3,8-10,11 ve yukarısı gibi evlilik yaşları olmasına rağmen uzmana başvurmayan çiftler hiç de küçümsenmeyecek sayıdadır.
Bu durumda yapılması gereken en doğru uygulama, en kısa zamanda ve en güvenilir uzmana başvurmaktır.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ;

Tedavinin ilk aşaması jinekoloğun hastayı muayene etmesi ve ilk görüşme için psikoloğa göndermesiyle başlar.İlk görüşmede hastadan aile ,özgeçmiş,cinsel bilgi durumu,cinsel hayatı,ilk cinsel ilişki durumu,partneriyle iletişimi gibi bilgiler alınır.Bu bilgiler doğrultusunda psikolog tarafından tedavisi planlanır.Bu tedavi BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ denilen ve duruma göre kadının tek başına veya partneriyle beraber yaptığı, bir takım ev ödevleri de içeren egzersizlerdir.Ayrıca DESTEK TERAPİ ve son zamanlarda vajinismus tedavisinde önemli yeri olan HİPNOZ da uygulanan tedavi teknikleri arasındadır.Tedavinin hemen hemen her aşamasında psikolog hastaya ve partnerine yol gösteren, onları tedavideki başarıları konusunda motive eden en önemli rehberdir.
Tedavi süreci 3-5 seans arasında tamamlanmaktadır.Tedavinin tek görüşme veya tek seans da tamamlanması gibi gerçek dışı bir durum söz konusu değildir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ SONRASI;

İster çok kısa bir zaman, isterse çok uzun bir zaman geçmiş olsun cinselliği hayatınızdan çıkararak yaşamak, insanın psikolojik ve fizyolojik doğasına aykırıdır.Tedaviyi başarıyla tamamladığınızda yaşamınız size geri verilmiş olacaktır.Hem benlik hem beden imajınız sizi daha çok memnun edecektir,yaşama,evliliğe,cinselliğe bakış açınız değişecek daha rahat ve sakın bir insan olacaksınız.Fiziksel hiçbir nedeni olmayan baş ağrısı,eklem ağrıları,uyuşmalar,yaşama dair isteksizlik,uykusuzluk gibi psikosomatik şikayetlerinizin yavaş yavaş ortadan katlığını göreceksiniz.Eğer bebek istiyorsanız sahip olabileceksiniz.Kısacası yaşamın tadına varacakve yolunuza devam edeceksiniz.

Ve şu cümleyi kullanacaksınız ’KEŞKE DAHA ÖNCE TEDAVİYE BAŞLASAYDIM’
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aysun DEVRAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aysun DEVRAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aysun DEVRAN'ın Makaleleri
► Vajinismus Tedavisi Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.İlhan BOZKURT
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.Eylem AYRANCI
► Hipnozla Vajinismus Tedavisi Psk.Fatih KİRİŞCİ
► Her Yönüyle Vajinismus Tedavisi Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:02
Top