2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir? Nedenleri Nelerdir?Vajinismus Tedavisi
MAKALE #8501 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Mart 2012 | 5,600 Okuyucu
Vajinismus Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus yüksek oranda yaşanan ciddi bir problemdir. Vajinismus genel olarak fiziksel hiçbir engel bulunmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye girememesi,buna izin vermemesi yada verememesi durumudur. Bazı kadınlar korku ve ne olacağına ilişkin yaşadığı kaygı ile erkeği ve erkeğin penisini vajinasına yanaştırmazken, bazı durumlarda ise erkek ile yakınlaşmakta sorun yaşamaz fakat vajina girişinde işler değişir , kadın bu hisleri yaşar ve ilişkiye izin vermez,veremez.

Vajinismus sorunu dünya üzerinde yaşanan bir problemdir. Ülkemizde ise bir çok kadının yaşadığı bir problem haline dönüşmüştür. Bilimsel verilere göre dünya ülkelerinde bu oran % 2-5 arası iken ülkemizde %10 lara ulaşmakta, yani her 10kadından bir tanesi bir süre de olsa bu sorunu yaşamaktadır.

Vajinismusa neden olabilecek çok fazla etken vardır fakat psikolojik kaygılar bu sebeplerden en yaygın olanlarındandır. Bu kaygılar genellikle kadının geçmişinde yaşadığı kötü cinsel tecrübeler ya da bilinç altında yatan gereksiz korkulardır. Psikolojik nedenlerden bazılarını sıralarsak ; çocuklukta yaşanan ve altta kalan korkular, aşırı tutucu,katı bir toplum düzeni içinde yaşamak zorunda olma ,belirli din ve ahlak kuralları ,suçluluk , yıkılmaz tabular,küçük yaştan itibaren ayıp, günah gibi kavramların bilinç altına yerleşmesi, cinsellik ve ilk cinsel deneyim konusunda yerleşmiş yanlış bilgi ve ön yargılar, bilinç altında penisin boyutuyla ilgili kulaktan dolma doğruluğu olmayan yanlış bilgilerin yer alması ve penisin vücuda girişine karşı bir korkunun oluşması. Bizim toplumumuz ve benzeri toplumlarda yerleşmiş ve değiştirilmesi güç olan kızlık zarı kavramı ve bu zarın herkesten korunması gereken inanılmaz bir yapı olduğu düşünceleri ki maalesef bu tutumlardan etkilenmiş kadınlar için vajinismus problemini yaşama riski çok daha yüksek orandadır. Ayrıca çocukluk döneminde yada ergenlik döneminde yaşanan olumsuzluklar, maruz kalınan kötü davranışlar. Taciz, tecavüz ,şiddet yada kötü aile tutumları da vajinismusa sebep olabilir.

Yapılan araştırmalarda ve bugüne kadar karşılaşılan vajinismus vakalarında görülüyor ki istenmeden yapılan evliliklerde yada çiftlerin cinsellikle ilgili eksik ve yanlış bilgilerinde, ilk ilişkideki olumsuzluklar,yanlış davranış yada önyargılar da beraberinde kaygı ve korku durumunu daha da artırıp vajinismusa yol açabiliyor. Hatta vajinismus sorunu ile daha önce hiç karşılaşmamış olan kadınlarda bile da bir takım kötü tecrübeler (düşük,kürtaj,kaygılı ve korkulu gerçekleşen bir jinekolojik muayene) sonucunda vajinismus problemi görülebilmektedir. Bazı kadınlarda ise bu sayılan sebeplerin hiçbirisi olmayabiliyor. Nedeni saptanamamış, bilinmeyen yada belirlenemeyen vajinusmus görülebiliyor. Bazende önceden tedavi olmuş olan kadınlarda problemin tekrarlaması görülebiliyor .Çoğu zaman bu kişileri incelendiğinde bu kadınların cinselliğe ve ilişkiye dair kaygı ve korkularının bulunduğu ve genellikle de öncesinde herhangi bir duruma maruz bırakıldıkları bulunuyor (tecavüz, taciz, sapkın ve istenmeyen fantezi içerikli ilişki).Bilinçaltındaki bu korkuları yenmek için kadının ve erkeğin rahatlatılması, iletişimlerinin güçlendirilmesi ,karşılıklı eşler olarak sevildiklerinin ve istendiklerinin bilinmesi, kadının gevşemesi,heyecan ve korkuları ortadan kaldırabilmek için gereken psikolojik desteğin verilmesi gerekmektedir.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus ile başvuran tüm danışanlarımızdan mutlaka fizyolojik bir problemin olup olmadığı saptamak için detaylı bir jinekolojik muayene istenmektedir. Eğer fizyolojik bir sorun yoksa o zaman terapi sürecine geçilmeli ve tedavi için gelen çift yada kadın danışan ilgiyle ve ayrıntılı olarak dinlenmelidir. Hissettikleri ve duyguları anlaşılmaya çalışılmalıdır.

Danışanla ilgili, ayrıntılı bir anemnezi alındıktan sonra tedavi sürecinde neler olacağı , neler yapılacağına dair bilgilendirme yapılır.Terapi sürecinin nasıl ilerleyeceği,bu tedavinin işe yarayıp yaramayacağı yada işe yarayabilmesi için danışanın yapması gerekenler,bu süreç içinde başına gelebilecek durumların hepsi açıklanmalıdır.

Vajinismus tedavisi için problemi çözmek istemek ve yapabileceğine inanmak önemli bir adımdır. İlk önce danışana insanın ruhsal ve anatomik yapısı anlatılmaktadır. Evli kişilerde tedavi sürecindeki terapi, terapist ve eşlerden oluşan bir üçgen arasında yürütülmektedir. Eşlerin terapiye katılması, destek olmaları ve anlayışı iyileşmeye ve sürecin hızına olumlu bir katkı sağlar. Üzerinde durulması gereken ve insanların korkarak tedaviye gelmelerini engelleyen konulardan biride bekar kadınların çevrenin ve terapistin tepkisinden çekinmesi durumudur.Aslında evli kadınlarla aynı problemleri yaşamaktadırlar. Terapi için kişinin evli olması gerekmemektedir.

Terapi ile vajinismus tedavisinde çiftlere yada kadına cinsel bilgilendirme yapılır. Kadına kendi cinsel anatomisiyle ilgili eğitim verilir. Kadın bu durumdan kurtulmayı istediği, yapabileceğine inandığı ve bilgilendiği bir hazırlanma aşamasını yaşar.Terapistin yardımıyla problemin üzerine giderek, çaba sarfederek çözebilme gücünü hisseder.

Danışana uygun cinsel terapi metodları,cinsel bilgilendirme, gevşeme egzersizleri, parmak egzersizleri, kegel egzersizleri ve hipnoterapi metodları bir bütün dahilinde uygulanır. Bu süreç danışana ve gösterdiği dirence göre değişiklik göstermektedir.Terapiye başlanılan ve devam edilen özellikle çiftlerde çok olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Ayrıca terapi süreci içerisinde çiftler arasındaki iletişiminde güçlendiği gözlemlenmektedir.Bu problemi aşmayı istediğiniz ve buna inandığınız andan itibaren kazanma yolunda ki ilk adımı atmış oluyorsunuz ve bu tedavi sürecinde ilgili ,size güven veren bir terapist sorununuzun ortadan kalkmasında size yardımcı olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir? Nedenleri Nelerdir?Vajinismus Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
► Vajinismus: Tanımı ve Nedenleri Psk.Gökhan GÖKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir? Nedenleri Nelerdir?Vajinismus Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Zeka Testi Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:06
Top