2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(Dehb) Nedir?
MAKALE #14119 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Şubat 2015 | 4,266 Okuyucu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu günümüzde en sık duyduğumuz fakat hakkında çok da doğru şeyler bilmediğimiz bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bütün çocuklarda görülebilmekle birlikte kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında daha sık görülmektedir.Genellikle erkek çocuklarında hiperaktivite yani aşırı hareketlilik hali daha sık görülürken kız çocuklarında dikkat eksikliği daha yoğun görülmektedir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle okul yaşlarında fark edilir fakat tanı alabilecek düzeyde olması için daha erken yaşlarda belirtilerini göstermesi gerekir.Yapılan araştırmalarda genetik bir yatkınlığın olduğu da görülmektedir.Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuk dikkatini toparlamakta güçlük çeker,dikkatini toparlayabilse de dikkat ve odaklanma süresi yaşıtlarına göre kısadır , ders başına ya da ödev başına oturmakta güçlük çeker,sık sık tuvalete gitme isteği,su içme isteği gibi istekleri olur fakat genellikle keyif aldığı bir şeyle uğraşıyor ise saatlerce sevdiği şeyin başında kalabilir(örneğin bilgisayarda oynadığı bir oyun başında,sevdiği bir çizgi film başında) .Bazen sevdiği şeyin başında kalabilen çocuk çok sevdiği bir oyun ya da oyuncaktan bile çabuk sıkılabilir . Oyun esnasında da oldukça hareketli ve sıkılgandır.Bir oyuncaktan diğerine çabuk geçerler ve sonrasında bazı çocuklar oynadığı oyuncağa zarar bile verebilir.

Okul yaşantısı içerisinde ise sınıfa ve okula,okulun kurallarına uyum sağlamakta zorlanırlar,eşyalarını sıklıkla kaybeder ya da okulda unuturlar,öğretmen ders anlatırken dersi bölebilir,şarkı söyleyebilir,sesler çıkarabilir,yakınında ki bir arkadaşıyla uğraşabilir ya da hiçbir şey bulamazsa elinde ki kalemiyle oynar ya da resim yapar.

Genellikle de öğretmenin çocukta ki farklılığı fark etmesi üzerine aile bilgilendirilir.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun zeka ile bir ilişkisi yoktur yani zeka geriliği ile hiçbir bağlantısı yoktur.Aksine beyin yapıları diğer çocuklardan daha farklıdır yani iyi bir çalışma ile çok başarılı yerlere gelebilirler.Bir çoğunun hayal gücü çok kuvvetlidir , bir çok kişinin aklına gelmeyecek enteresan sorular sorabilirler , yaratıcılardır .Farklı deneyimler hoşlarına gider.Daha önce de bahsettiğim gibi bazı çocuklarda dikkat eksikliği daha fazla görülürken bazılarında hiperaktivite yani aşırı hareketlilik hali daha fazla görülebilir.Fakat her hareketli çocuğa hiperaktif bu çocuk gibi bir etiketin yapıştırılması son derece yanlıştır.Ailelerde son zamanlarda benim çocuğum hiperaktif gibi bir söylem duyuyorum ve sanki bu durum bir gurur kaynağıymış gibi aktarılıyor. Lütfen kulaktan dolma bilgilerle ya da ders yapmak istemeyen , sürekli oyun oynamak isteyen bir çocuğa aile kendi düşüncesine göre bir tanı koymaya çalışmasın. Her hareketli çocuk ya da ders çalışmak istemeyen çocuk hiperaktif çocuk değildir.

Çocuklarınızı gözlemlerken kendi yaşıtlarından daha farklı görünüyorsa bir takım davranışları ve yukarıda belirttiğim özellikler çocuğunuzda var ise mutlaka bir uzmana götürmeli ve tanıyı bir uzman koymalıdır.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu doğru anne baba eğitimi,okul programı ve gerek duyulursa doğru ilaçlarla kişinin hayatını zorlaştırmadan hayatına devam etmesini sağlamaktadır.

Acaba benim çocuğumun da böyle bir durumu var mı dır? sorusunu soruyor iseniz en yakın zamanda size yardımcı olabilecek bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ederim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(Dehb) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(Dehb) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Zeka Testi Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:45
Top