2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri Nelerdir?Sosyal Fobinin Tedavisi Var Mıdır?
MAKALE #20393 © Yazan Uzm.Psk.Ece PINAR | Yayın Şubat 2019 | 2,575 Okuyucu
SOSYAL FOBİ NEDİR?

Kişiler başkaları tarafından eleştirileceği kaygısını yaşarlar.Kalabalık ortamlarda mahcup olmaktan ya da rezil olacağını düşündükleri için kaygı yaşarlar. kişiler, insanlarla etkileşim halinde olması gereken durumlardan veya başkalarının yanında yapmaları gereken durumlardan kaygı duyarlar. Bu yüzden mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışırlar. Diğer kişilerin yanında yemek yemekten, yazı yazmaktan ve onlarla iletişime geçmekten çekindikleri için bu gibi ortamlarda bulunmaktan kaçınırlar. Bu gibi korkulan durumlardan kaçınma davranışı genellikle çok belirgindir.Ve bazen bu durum kişilerde sosyal yalnızlıkla sonuçlanabilir

Belli ortamlarda özellikle de performans gösterilmesi gerekecek durumlarda az da olsa heyecanlanmak , çoğunlukla hepimizin yaşadığı sağlıklı bir durumdur. Çünkü bu durum kişinin içinde bulunduğu ortamı ciddiye aldığını gösterir ve kendini daha doğru ifade etmesini sağlar. Eğer bu kaygı yapacaklarımızı etkileyecek duruma geliyorsa ve bunun önüne geçiyorsa bu durumda bir uzmandan destek alınmalıdır.

SOSYAL FOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sosyal fobide başkalarının önünde konuşma, sunum yapma, yeme içme, yazı yazma, karşı cinsle buluşma, telefon konuşması yapma gibi durumlarda yaşanan yoğun kaygıya; titreme, terleme, çarpıntı, yüz kızarması, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, karın ağrısı, bulantı ve tuvalete gitme ihtiyacı gibi fiziksel belirtiler eklenir.

SOSYAL FOBİNİN NEDENLERİ ?

Sosyal fobinin gelişiminde genetik ve sosyal faktörler ve bunların etkileşiminin sorumlu olduğu düşünülmektedir. Aile içi çatışma, kayıplar, ebeveyn tarafından uygun davranışı sergileme konusunda sürekli uyarılma ya da her davranışın onaylanması ve eleştiri ile karşılaşmama, aşırı koruma, sosyal yoksunluk, sorun çözme becerileri konusunda yeterince destek olmama; alay konusu olma, küçük düşürücü şakalar gibi travmatik sosyal yaşantılar sosyal fobinin olası etkenleri arasındadır. Başkaları tarafından izleneceği, konuşurken söyleyeceklerini unutacağı, hata yapacağı, yazı yazarken ya da yemek yerken ellerinin titreyeceği, yüzünün kızaracağı korkusunu duyan kişi bu durumda diğerlerinin onu zayıf, beceriksiz, aptal olarak değerlendirebileceğine dair yoğun bir endişe duyar. Bu endişe ve korku kişiyi, başkalarıyla iletişime girmekten ya da bir eylemi başkalarının yanında yerine getirmesi gereken durumlardan olabildiğince kaçınmasına neden olur

Başkalarının yanında konuşmak, yiyip içmek, karşı cinsten birileriyle birlikte olmak çok zor hatta imkânsız bir hal alabilir. Amirleriyle ya da yetkili birileriyle konuşmada ve haklarını savunmada güçlük çekme, hayır diyememe, aşağılanma ve başaramama düşünceleri sıktır. Bu durum kişinin mesleki ya da akademik ortamlarda gerçek performansını göstermesine engel olabilir. Küçük düşme, becerememe korkusu ve eşlik eden yüzde kızarma, ellerde titreme, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bulantı ve karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler hastanın korktuğu tepkilerle karşılaşmasına neden olup kaygılarını daha da artırabilir.

Sosyal fobi okulda başarısızlığa ve akademik hayatın erken bitmesine yol açabilir. İş yaşamı ve karşı cinsle ilişkiler olumsuz etkilenebilir. Başkalarıyla etkileşime girmekten kaçınma ve yalnızlık; kendisinden beklenen performası gösterememek, başarısızlık hissi sıklıkla eşlik edebilecek depresyonun olası nedenleri arasındadır. Sosyal ortamlara girmeden ya da belli bir eylemi gerçekleştirmeden önce sakinleşmek amacıyla, alkol ve madde kullanımı zamanla bağımlılığa dönüşebilir.

SOSYAL FOBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sosyal fobi tedaviye oldukça iyi cevap veren bir rahatsızlıktır. Tedavi sürecinde ilaç ve psikososyal tedavi yaklaşımları ayrı veya birlikte kullanılabilir.Psikolojik tedavi yaklaşımında ağırlıklı olarak bilişsel-davranışsal psikoterapiler, sosyal beceri eğitimleri, gevşeme egzersizleri, bireysel ve sosyal etkinlik tedavileri uygulanabilmektedir. Psikolojik tedavilerle bireyler olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını tanıyabilmekte, önyargıları ile kendilerine yönelik olumsuz tutumlarını değiştirerek, daha gerçekçe beklenti ve davranış kalıpları oluşturabilmekte, başa çıkma stratejileri geliştirebilmekte, eksik olan becerileri kazanmakta ve iletişim güçlerini arttırmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri Nelerdir?Sosyal Fobinin Tedavisi Var Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ece PINAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ece PINAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece PINAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Ece PINAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ece PINAR'ın Makaleleri
► Sosyal Fobinin Nedenleri ve Tedavisi Psk.Gökhan BİNGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri Nelerdir?Sosyal Fobinin Tedavisi Var Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:12
Top