2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir Sebepleri Nelerdir ?
MAKALE #16742 © Yazan Uzm.Psk.Halil SAĞAT | Yayın Haziran 2016 | 3,232 Okuyucu
Çiftler evlendikleri gecenin ardından cinsel haz yaşayacakları bir gece hayal eder iken bir anda hiç beklemedikleri bir sorun olan vajinismus sorunu ile karşılaşabilirler.Bu sorun çiftlerin cinsel ilişkilerini zorlayabileceği gibi imkansız hale de getirebilmektedir.
Vajinismus bilimsel literatürlerde; kadınlarda penis ve vajen ilişkisini zorlayacak ve ya imkansız hale getirecek şekilde vajen kaslarının kasılması hali ile karakterize olan bir problem olarak tanımlanmaktadır.
Vajinismus problemine sahip olan pek çok kadın bilinçli olarak ilişki yaşamak istediklerinden bahsederler.Ancak koit ilişkisini yani penis vajen birlikteliğini, vajinal kasların kasılmalarından dolayı gerçekleştiremediklerinden söz ederler.Burada kadının istemsiz kas kasılmalarından dolayıkabahatinin olmadığının belirtilmesi önemlidir.Kimi erkekler vajinismusun sebebinin eşlerinin istememelerinden kaynaklandığını düşünnebiliyorlar.Ancak bunun sebepleri pek çok başlık altında incelenebildiği gibi daha çok ilk gece ilişkilerinin zorluklarından bahsedilen konuşmalardan daha genel ifade ile yanlış sosyal öğrenmeden kaynaklı bir takım işlevsel olmayan düşüncelerden ileri gelmektedir.Özellikle arkadaşları arasında konuşulurken kızlık zarının patladığı düşüncelerini duyan zihnimiz şöyle bir imge geliştirmektedir.Patlayan her ne olursa olsun bir bomba gibi patlar ve etrafa zarar verir.Ancak bu düşünce tamamiyle bir mitten ibarettir.Çünkü kızlık zarı diye tabir edilen zarın patlaması gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi yalnızca deforme olacağı söylemi daha yumuşak ve yeterli bir söylemdir.Yırtılma inancı öylesine şiddeti çağrıştırır ki aşırı kanama,kanın etrafa ve duvara sıçraması şeklindeki bilişsel çarpıtmalar ile kişi acı çekeceğini düşünür.Bunların hepsi mit olarak adlandırdığımız yanlış inançlar ,diğer pek çok faktör ile birlikte vajinismusun nedenlerindendir.
Vajinismus kadının ilişki sırasında bilinç dışı olarak kendisini tehlikeden korumak için vajinal kasılmaları oluşturduğu refleksif bir hareket olarak da tanımlanabilmektedir.Bu tehlike durumu geçmiş dönemlerde yaşamış olabileceği sarsıcı duygusal, cinsel taciz ,şiddet gibi bir takım bilinç dışı süreçlerlede ilintili olabilmektedir.Bunların yanısıra sahip oldukları olumsuz çocukluk deneyimleride bu psikolojik probleme yol açabilecek bir sebeptir.Bunlara şu örnekleri vermek mümkündür;cinsellik kötüdür öğretileri,şok edici bir takım cinsel görüntülere maruz kalmak veya yetersiz cinsel eğitim bunlardan bazılarıdır.
Fiziksel olmayan sebeplerin yanı sıra ise fiziksel sebeplerde vajinismusa yol açabilmektedir.Bunların en başında tıbbi durumlar gelmektedir.Bunlara örnek olarak;
İdrar yolları enfeksiyonları ya da idrar sorunları, maya enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, endometriyoz, cinsel organ ya da pelvik tümörler, kistler, kanser, vulvodini/vestubulodini, pelvik enflamasyon, liken planus, liken skleroz, egzama, psoriyaz, vajinal prolaps vb. verilebilmektedir.Yaş ile ilgili değişiklikler menapoz ve hormonal değişiklikler vajinal kuruluk,yetersiz kayganlık,vajinal atrofı gibi nedenler vajinismusa sebep olabilmektedir.
Bunların yanı sıra yetersiz ön sevişme ,yetersiz vajinal kayganlıktan kaynaklanan geçici acı gibi sebepler vajinismusun sebepleri arasında da gösterilebilmektedir.
Kimi zaman ise hiç bir nedene bağlı olmaksızın vajinismus problemi görülebilmektedir.
Eğer ki vajinismusun gerekli tetkiklerden sonra psikolojik olduğu anlaşıldı ise uygulanan bilişsel davranışçı tedavi+hipnoz+gevşeme teknikleri+cinsel eğitim gibi tedavi metodları ile ortadan kolayca kaldırılabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir Sebepleri Nelerdir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Halil SAĞAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Halil SAĞAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halil SAĞAT Fotoğraf
Uzm.Psk.Halil SAĞAT
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Halil SAĞAT'ın Yazıları
► Depresyon Nedir? Sebepleri ve Tedavisi Psk.Gülcem YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir Sebepleri Nelerdir ?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:41
Top