2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Terapiyle Vajinismus Tedavisi
MAKALE #15999 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Ocak 2016 | 3,855 Okuyucu
Vajinismus cinsel birleşmenin mümkün olmadığı bir bozukluktur; çünkü vajinaya girme girişimleri vajina ağzının istem dışı bir şekilde spastik kasılmasına neden olur. Bu, oldukça nadir görülen bir durumdur. Cinsel terapilerimize yanıtı mükemmeldir.

Bulgular bu durumun asıl patolojisinin vajina ağzını kontrol eden kasların koşullu tepkisi olduğunu ileri sürmektedir. Görünen o ki bu kaslar, şiddetli bir spazmla tepki vermeye kolayca koşullanabilmektedir. Vajinal tepkiyi ortaya çıkarmaktan sorumlu olan koşulsuz uyaran, vajinal cinsel birleşmeyle bağlantılı herhangi bir acı kaynağı olabilir. Fiziksel hastalık, bilinçli ya da bilinçdışı korku ve/veya suçluluk gibi psikolojik olarak acı veren duygular, travmatik cinsel saldırılar, vajinismusun ortaya çıkması ve devam etmesi ile ilintilendirilmiştir. Bazen travmatik nedenin ne olduğu tespit edilemez. Vajinismus, vajinal girişi engelleyen fiziksel sorunlardan ve cinsel birleşmede bulunmaya karşı geliştirilen basit fobik kaçınmadan ayırt edilmelidir. Vajinismus teşhisi, en iyi pelvik muayenede (jinekolojik) yapılabilir.

Vajinismus sadece kadının bir sorunu değildir,çiftin ortak bir sorunudur ve paylaşılan bir rahatsızlıktır. Cinsel terapinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için çiftin birlikte sorumluluk alması ve katkı vermesi bu nedenle çok önemlidir. Çift için en uygun tedavi yaklaşımını bulmak için , terapilerimizde çiftin ayrıntılı olarak cinsel öyküsünü almayı cinsel terapistler olarak çok önemseriz.

Ağrıdan korkmak *vajinismusta sık gördüğümüz bir durumdur. Vajinismustan etkilenmiş olanlar için cinsel birleşme her zaman ağrıyı çağrıştırır. Bu ağrı, kişinin ilk deneyimlerinde gerçekten yaşadığı bir ağrı olabileceği gibi daha önce hiç yaşamadığı hayali bir ağrı algısıda olabilir. Önemli olan algıdır. Çünkü bu algı, sinir sistemine gönderdiği sinyallerle pelvik kaslarının kasılmasına sebep olur. Yapısal olarak bu kasılma vajinanın çapını daraltarak birleşmenin gerçekten ağrılı olmasına neden olabilir. Ayrıca vücudundan ve fonksiyonlarından korkma, bilinmeyenden korkma vajinismuslu kadınlarda sık gördüğümüz bir durumdur. Kendi cinsel organlarının yapısı ve yeri hakkında bilgi sahibi olmayan çok kadın vardır. ‘’İçime penis girerse ağrı,acı ve kanamam çok olur’’, ‘’ya birleşip ayrılmazsak,bizi o halde hastaneye götürürlerse ne yaparım?’’, ‘’cinsel birleşmenin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum’’,’’ya kanamam olmazsa ve bakire olmadığım için suçlanırsam’’ gibi endişelerin altında bu tür bilgisizlik yatar. Bu bilgisizlik, cinsel organlara ve cinselliğe karşı olumsuz bir tutumun gelişmesine neden olur. Bu olumsuz tutumlar, davranışları etkileyen bir dereceye ulaştığı taktirde ortaya vajinismus tablosu çıkar.

Kadınlar ilişki sırasından genelde kabul eden rolü benimser. Bazı kadınlar bu durumu kontrolü kaybetme olarak algılarlar. Bu da vajinismusa yol açan bir korkudur. Bu olumsuz duyguların üstesinden gelindiğinde , kişi kendini daha güvenli ve kontrolü ele geçirmiş hissedecektir. Süreç içerisnde yaşanan başarısız vajina içine girme deneyimleri,tampon kullanamama,ağrılı cinsel deneyim yada ağrılı jinekolojik muayene deneyimleri kadının yaşamında olumsuz izler bırakırlar. Bize cinsel terapiye başvuran kadınlar genel olarak cinsel ilişkiye giremeyen tek kadının kendileri olduğunu düşünürler. Öte yandan yine sıklıkla ilk ilişkilerinde yeterince ıslanmama sebebiyle ağrı,enfeksiyon,kanama gibi şikayetleri olan kadınlarda bir sonrakinin de ağrılı olabileceğini düşünerek vajinismus geliştirebilirler. Korkutucu veya ağrı verici olaylar,özellikle çocukluk çağında meydana gelmişse,cinsel birleşme konusunda kaçma refleksini tetikliyor olabilir. Anılarında ne olduğunu anlayamama veya korkutucu olay sırasında yalnız kalma gibi durumlar olayı kötüleştirebilen faktörlerdir. Unutulmamalıdır ki bu gibi durumlarda travmanın sadece genital bölge ile sınırlı olması gerekmez. *Vücuda kapana sıkılmış, ağrılı bir durum imajı veren herhangi bir travma bu duruma sebep olabilir.

Başarılı olmak bir son olmadığı gibi, başarısız olmak da ölüm değildir. Üzerinde durulacak olan cesarettir. İlk cinsel birleşme girişimindeki başarısızlıktan sonra her çift, genellikle sorunun geçici olduğunu ve çözüleceğini düşünür. Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik ve kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlar. Genellikle cinsel birleşme denemelerinden yorgun olma, uyku gelmesi, işin uzaması veya baş ağrıması gerekçeleriyle kaçınma ve erteleme başlar. Hal böyle olunca da cinsel birleşme denemeleri birkaç ay içinde giderek seyrelir ve çiftler sürtünme yoluyla boşalma alışkanlığı geliştirir. Çiftler genellikle ilk bir yıl içinde tedavi arayışına girer. Bunun en önemli nedeni ise anne baba olma arzusu ve çevreden gelen çocuk yapın baskısıdır. Bazı kadınlar ise cinsel yaşamda mutlaka cinsel ilişkiye gerek olmadığı yönünde bir takım savunma mekanizmaları bile geliştirerek, kendilerini rahatlatmaya çalışabilirler. İşte bu durumda sorun genellikle daha da büyür ve ilişkide tehlike çanları çalmaya başlar. Bazı çiftler, zaman kaybetmeden bir doktora başvururken, bazıları ise aradan 20 yıl geçmesine rağmen hala bu sorunla yaşamaya devam eder. Bu nedenle çiftlere önerimiz en azından 1 hafta kadar beklenmesi, sorunu kendi başlarına çözemezlerse profesyonel yardım almalarıdır. İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu; tedavinin etkin ve etik olup olmadığını sorgulamaktır. Çünkü çiftler çok çeşitli yanlış tedavi uygulamalarına maruz kalabilirler. Bunun sonucunda para ve zaman kaybederler. Ayrıca cinsel ilişkiye girememenin dayanılmaz ağırlığı altında ezilip ve zamanla cinsel yaşamdan soğumaya başlayabilirler. Hatta karamsarlığa kapılıp ilişkilerini yıpratmaya, birbirlerini suçlamaya başlayan ve sonucunda boşanan çiftlerin sayıları azımsanmayacak kadar da çoktur.

Cinsel terapistler olarak, danışanlarımıza vajinismusla savaşlarında sadece rehberlik yapabilir ve kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olabiliriz. Onun içindir ki, uzun zamandır uyum sağladıkları bu cinsel sorunlarından kurtulmalarını istemeleri çok önemlidir. Tedavinin de, başarının da başarısızlığından sorumluluğu kişilerindir. Çünkü kişi,’’ben kurtarılmalıyım, biri beni kurtarsın’’dediği zaman zavallı ve aciz olduğunu kabul etmiş olur, bu durumda vajinismus* bitmez. Ama ‘’ben kendimi kurtarmak istiyorum,inançlıyım,kararlıyım ama ne yapacağım konusunda bir rehbere ihtiyacım var’’ derseniz işte o noktada cinsel terapi devreye girer. Terapistler olarak asla kurtarıcı değiliz ancak kişi kendi içindeki gücü fark ederek kendini kurtarabilir. Her insanın içinde bir güç vardır. Kişi farkında olmadan bu gücü kendini yıkmak için, kendini hasta etmek için bilinçaltı olarak kullanabiliyor. Bizim görevimiz bu gücü ve bu gücün hatalı kullanıldığını danışanlara göstermektir. Ardından da bu güçle kendinizi nasıl iyi edeceğiniz konusunda sizlere yol gösterebiliriz. Şuna inanın Çaresiz değilsiniz, çare SİZsiniz.

Mutlu bir yaşam dileğiyle..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Terapiyle Vajinismus Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Vajinismus ve Cinsel Mitler Psk.Merve EKŞİ
► Vajinismus Tedavisi Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.Aysun DEVRAN
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.İlhan BOZKURT
► Vajinismus ve Tedavisi Psk.Eylem AYRANCI
► Cinsel İlişki Korkusu Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Cinsel Terapiyle Vajinismus Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:59
Top