2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prostat Büyümesinin Lazer Tedavisi
MAKALE #2057 © Yazan Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN | Yayın Aralık 2008 | 16,506 Okuyucu
“GREENLİGHT LAZER” PROSTAT BUHARLAŞTIRMA AMELİYATI

Prostat büyümesi mutlaka ameliyatla mı tedavi edilir?


Hayır. Üroloğun yapacağı muayene ve tetkikler sonrasında bazı prostat büyümeleri takibe alınır, bazıları ise ilaçlarla tedavi edilir. Uzun yıllar başarıyla ilaç tedavisi alan prostat hastaları vardır. Bazı durumlarda ise, hekim ameliyata gerek görebilir.


Ameliyata karar verilirse, bunun seçenekleri nelerdir?


Prostat ameliyatı: açık ameliyat, kapalı ameliyat (TUR) ve lazerle prostat buharlaştırılması (greenlight) şeklinde yapılabilir. Belli bir büyüklüğü aşmış prostatlar için en uygun seçenek açık ameliyat iken, dünyada en çok yapılan ve altın standart kabul edilen yöntem TUR ameliyatıdır. Genellikle 70-80 grama kadar olan prostatlar için TUR uygundur.


Peki greenlight lazer ile prostat buharlaştırılması nedir?


Greenlight operasyonu bir lazer tedavisi. Bu tedavi ile büyümüş olan prostat bezi buharlaştırılıyor. ABD’de tıbbi cihazların kullanılmasını denetleyen kuruluş olan FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylanan bu yöntem bugün dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaya başlandı.


Bu yöntem nasıl uygulanıyor?


Bu işlem isteğe bağlı olarak bölgesel veya genel anestezi ile yapılabilmektedir. Lokal anestezi ile de yapıldığı iddia edilse de, kişisel tecrübemizde, hastaların lokal anestezi ile lazer uygulamasında ağrı duyduklarını gördük. Bu, ancak, küçük prostatlarda ve sedasyon yapıcı ilaçlar eşliğinde lokal anestezi ile uygulanabilir. Ortalama operasyon süresi prostatın büyüklüğüne göre 30-90 dakikadır. Tabii ki, çok büyük prostatlara uygulanmak istenirse, üç saat kadar uzayabilir. Hastaların çoğunluğunda işlem sonrasında bir süre mesane sondası takılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hastalarda da mesane sondası 24 saatten daha kısa bir süre kalmaktadır. Hastanede yatış süresi genellikle bir günü geçmez.


Greenlight lazer cihazı ile prostatın buharlaştırılması işlemi, özel olarak tasarlanmış fiber optik alıcı bir sistem içinden laser ışını uyarıları göndermek suretiyle yapılır. Bu fiber optik prob ise, bir sistoskop yardımıyla prostata kadar ulaştırılır. Işın uyarıları prostat dokusuna yöneltilerek çabuk ve nazik bir biçimde onu kansız bir şekilde buharlaştırır. Bu laser fotoselektiftir ve hemoglobine yüksek ilgisi vardır ve bu nedenle kanama gözlenmez. Ayrıca prostat dokusunu kömürleşme yapmadan ve artık doku bırakmadan etkin bir şekilde buharlaştırır. Bu laser 1-2 mm derine etki ettiğinden, etkisi kontrol altındadır. Buharlaşan alanın altında yaygın hasar yapmaz.


Bu yöntemin olumlu özellikleri nelerdir?


Greenlight lazer cihazı ile prostatın buharlaştırılması işlemi iki olumlu özelliği birleştirir: hem minimum travmalı girişimsel bir yöntem olup, hem de kısa sürede etkili çözüm sunan bir yöntemdir. TUR ya da açık prostat ameliyatı gibi tedavi yöntemleriyle aynı kısa sürede etkili çözüm sunar. Bu lazer dalgasını bu kadar özel yapan ise kanda absorbe olmasıdır. Hücre düzeyinde hızlı emiliminden dolayı, büyümüş olan prostat dokusunu buharlaştırır ve prostatın etrafını saran ince alanı (1-2 mm derinliğinde) kanamayı engelleyerek onarır.


Greenlight prostat buharlaştırma sisteminin avantajlarını sıralar mısınız?


1.Operasyon ve nekahat dönemi kısadır. Bu işlem neredeyse ayaktan yapılabilecek bir tedavi gibi. Hastanın prostatı küçükse ve mesane fonksiyonu iyi ise, ameliyattan sonra hastaya sonda konmadan birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebiliyor. Sonda konulmuşsa, en çok bir gece hastanede yatıyor. Kanama olmadığından, buna bağlı komplikasyonlar önlenmiş oluyor.


2.Ereksiyon sorununa –genellikle- yol açmaz. Greenlight lazer cihazı ile prostat buharlaştırılması işleminde, lazer, buharlaşan dokunun en fazla 1-2 m daha derinine etki ettiğinden çok daha derinlerden geçen sertleşme ile ilgili sinire zarar vermiyor. Bu durum, TUR dediğimiz kapalı ameliyat için de geçerli.


3.Retrograd ejakülasyon (meninin dışarı gelmemesi, idrar torbasına geri kaçması) görülme oranı nisbeten azdır


4.Greenlight lazer cihazı ile prostatın buharlaştırılması işlemini spinal veya genel anestezi ile yapmak mümkün. Genel anestezi alamayacak kadar genel durumu bozuk olan hastalarda ise, sedasyon denilen “sersemletici” ilaçlar eşliğinde lokal anestezi ile yapılabilmesi bu gibi hastalara özellikle ek avantaj sağlıyor. Özellikle ileri derecede kalp ve akciğer problemi olan ve bu nedenle ameliyat olamayacak olan hastalar, eğer prostat çok büyük değilse, bu yöntemde lokal anestezi ile opere olabilmektedir.


Lazer uygulaması için bir gramaj sınırı var mı?


Kamuoyunda ve lazerle ilgili reklamlarda, greenlight yönteminin her büyüklükteki prostata uygulanabileceği gibi bir kanaat uyandırılıyor. Ancak, aslında, lazer yönteminde prostat hacmi ve gramajı arttıkça, doğal olarak ameliyat süresi de artıyor. Teorik olarak, her büyüklükteki prostata yapılabilirse de, eğer aşırı kanama riski gibi hastaya özgü bir zorunluluk yoksa, lüzumsuz yere ameliyatı uzatmamak için nisbeten küçük prostatlarda bu yöntemi uygulamak lazım. Benim kanımca, 100 grama kadar olan prostatlarda greenlight daha uygun bir seçenektir. Daha büyüklerinde, açık ameliyat daha kısa ve toptan bir çözüm olur.


Lazerle prostat ameliyatında riskler ve muhtemel problemler nelerdir?


Çok büyük prostatlara bu yöntem uygulanmak istenirse, ya prostat tam olarak yok edilemez ve kısa süre sonra şikayetler tekrar başlar, ya da ameliyat açık veya kapalı operasyondan bile uzun sürer, hasta boştan yere fazla anestezi alır. Bir de bu yöntem, nisbeten yeni olup cerrahi tecrübe az olduğundan, eğer yetenekli ve becerikli cerrahların elinde yapılmazsa operasyon başarılı olmaz ve hasta bir türlü rahatlamaz.


Bu yöntem için uygun hastaları sıralar mısınız?


Sadece greenlight için değil, tüm prostat ameliyatları için uygun hastalar şunlardır:
  • İdrar tıkanıklığına yol açan prostatı olan her hasta
  • Cerrahi tedavi gerektirdiği bir ürologca saptanan tüm prostat büyümesi hastaları
  • İdrar kesesi boynunda daralma ve yükseklik olan hastalar
  • İlaç veya diğer tedavilerin başarısız olduğu hastalar
Şu halde her prostat büyümesi olan hastaya greenlight yöntemini mi uygulamak gerekir?


Hayır. Bir kere her prostat büyümesini ameliyat etmek tamamen ticari bir yaklaşımdır. Ne yazık ki, özellikle greenlight yönteminin yaygınlaşması böyle bir sonuç doğurdu. Yapılan reklamlarla, “bugün sünnet, yarın deniz” gibi algılanan bu yöntem, her hasta için şartmış ve idealmiş gibi uygulanmakta. Prostat büyümesi hastalarının bu konuya çok dikkat etmesi ve tabir caizse kandırılmaması gerekir. Birçok prostat büyümesi şikayeti, yatarken alınan hap şeklindeki ilaçlarla giderilebilmekte ve yıllarca başarıyla tedavi edilmektedir. Güvenilir bir üroloğun ameliyat endikasyonu koyduğu prostat büyümelerinde ise, hastanın yaşı, beklentileri, prostatın büyüklük ve diğer özellikleri, genel sağlık durumu göz önüne alınarak hasta bazında ameliyat türü seçilmelidir.


Prostat büyümesi şikayetleri olan hastalara son tavsiyeniz nedir?

Her hastalıkta olduğu gibi, burada da hastalığı teşhis ve tedavi edecek hekimin bilgisi, becerisi, dürüstlüğü en önemli unsurdur. Hastalar, kendilerini ticari bir meta olarak görmeyecek, onlara ailelerinden biri gibi yaklaşacak meslek ahlakına ve mesleki yeterliğe sahip hekimleri bulmak zorundadırlar. Ondan sonra, hekimlerine kendilerini teslim ederler, ya ilaçla, ya da kendilerine en uygun cerrahi yöntemle tedavi edilip dertlerinden kurtulurlar.


Prof.Dr.M.İhsan Karaman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prostat Büyümesinin Lazer Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.İhsan KARAMAN Fotoğraf
Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN'ın Makaleleri
► Prostat Kanserinin Modern Tedavisi: Hıfu Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Lazer ile Jinekomasti Tedavisi Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Leke Tedavisi ve Lazer Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Kulak Çınlamasında Lazer Tedavisi Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Prostat Büyümesinin Lazer Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Organ Estetiği Mart 2020
► Sinsi Katil: Sigara Mart 2020
► Tüm Yönleriyle Sünnet Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top