2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Şiddetle Başa çıkma
MAKALE #20982 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ATAŞ | Yayın Aralık 2019 | 1,414 Okuyucu
Kadınlarda şiddet sonrası başa çıkma üzerine yapılan çalışma şiddetin bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktığı ortamda, darp sonrası muayene işlemlerinde ulaşılan kadınlarla yapılmıştır. Kadınlar darp veya şiddet tehdidi sebebiyle emniyete ulaşmış ve emniyet vasıtasıyla acil servise yönlendirilen, şiddet sonrası şikayetleri sebebiyle polikliniğe başvurmuş kadınlardır. Kadınların %55’i acil servis tarafından şiddetten hemen sonra, %28.6’sı şiddet sonrası destek veya öyküsünde saptanmış, psikiyatri polikliniği tarafından, %10.2’si suisid girişim sonrası yönlendirilen, %4.1’i şiddet öyküsü saptanmış, kadın doğum polikliniği tarafından, %2’si nöroloji polikliniği tarafından psikososyal destek birimine yönlendirilen kadınlardır. Araştırmaya katılan kadınların yaşları 17 ile 54 arasında değişmekte ve yaş ortalamaları 30.8’dir.
Çalışmada şiddet süreğenleştikçe kadınların başa çıkma yöntemleri geliştirdikleri gözlenmiştir. Şiddete ilk ve son maruz kaldıklarında benzer oranda sosyal destek arama yöntemini tercih ettikleri görülmüştür. Şiddeti ilk yaşadıklarında herhangi bir şey yapmayıp kabullenmeye çalışan ve sosyal destek arayan kadınların oranı kurumsal destek aramayı tercih eden kadınlardan fazladır. Şiddet devam ettikçe kurumsal destek arama eğilimi artmış, eylemsizlik azalmıştır. Yarıdan fazlasının yöntem, başa çıkma davranışı geliştirdiği gözlenmiştir. Araştırmada beş kadından biri şiddetin giderek artması sebebiyle yöntem geliştirdiğini ifade etmektedir. Sekiz kadından biri, şiddet ortamında yaşayan çocuklarının fiziksel ve ruhsal sağlıkları üzerine endişeleri sebebiyle şiddetle başa çıkma yöntemi geliştirmektedir. Nedensel atıfların baş etme yöntemleri ile ilişkisine bakıldığında, “namus suçlamalarına” yönelik tartışmaların şiddeti tetiklediğini ifade eden kadınların başa çıkma yolları geliştirme açısından pasif davrandıkları gözlenmiştir. Benzer şekilde şiddetin nedenini “kendi eksikliklerine” atfeden kadınların başa çıkma yolları geliştirme açısından pasif davrandıkları gözlenmiştir. Bulgular, toplumsal sistemden beslenen cinsiyetçiliğin kadının problemle başa çıkma becerisi üzerindeki etkisini gözler önüne sermektedir.
Eve giren gelir açısından bakıldığında ekonomik düzey düşük olanlar, daha fazla ilişkilerini düzeltmeyi ve daha dayanıklı olmayı talep etmektedirler. Sosyoekonomik düzeyi düşük olanlar daha fazla sosyal destek arama yöntemini denemektedirler. Düşük sosyoekonomik düzey; kadının ekonomik katkısının olmaması ya da az olması durumunu ve kadının erkeğe karşı bağımlılık ilişkisini sürdürmeyi tercih ettiğini düşündürmektedir.
Kendine ait sağlık güvencesi olan kadınların oranı %26,5’tir. Bu bağlamda ekonomik özgürlüğün şiddetle başa çıkma yöntemleri, nedensel atıfları ve şiddet algıları üzerindeki etkisinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Psikiyatrik öykülere bakıldığında yarıdan fazlasının psikiyatrik öyküsü bulunmaktadır. Öykülerde en çok anksiyete tanısı olduğu gözlenmiştir. Depresyon öyküsü ikinci sırayı takip etmektedir.
Araştırmaya göre, yaklaşık 10 kadından 8’i doktorunun kendisine şiddet yaşantısı olup olmadığını sormasını beklemektedir.
Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda her geçen gün artan istatistiksel değerler şiddetin üretimini yansıttığı gibi, bu durum şiddetin gizlenen ve ölümlerle açığa çıkan yönünü de yansıtmaktadır. Hastane çalışmasında kadınların şiddet yaşantısıyla başa çıkmada kullandıkları yöntemlerin süreç içinde farklılaştığı, kimi kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden destek alarak baş etmeye çalıştıkları; kimi kadınların sağlık yakınmalarının, stres belirtilerinin yoğunlaştığı gözlenmiştir. Bu farklılıkta sosyoekonomik düzeyin, ekonomik bağımlılığın, sağlık güvencesinin, olayın nedenlerine yönelik atıfların etkili olduğu gözlenmiştir.
Şiddete yükledikleri nedensel atıfların ruh sağlığında ve kadınların geleceğe ilişkin beklentilerinde etkili olduğu gözlenmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Şiddetle Başa çıkma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gözde ATAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gözde ATAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ATAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ATAŞ
Eskişehir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ATAŞ'ın Yazıları
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Şiddetle Başa çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:50
Top