2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemi Döneminde Çocukları Anlamak İçin Ailelere Öneriler
MAKALE #22041 © Yazan Psk.Sena KANDAŞ | Yayın Ocak 2021 | 1,105 Okuyucu
Korona pandemisi hakkında etrafta birçok bilgi mevcut fakat çocuklara bilgi verirken mümkün olduğunca televizyon ve haberlerde gördüğümüz her bilgiyi paylaşmamaya; net, dürüst, umut vadeden, çocukların yaşamlarına dair bilgileri paylaşmaya dikkat etmeliyiz. Örneğin; okul çağı için okulla ve sınavlarla ilgili bilgiler, daha küçük çocuklar için arkadaşları ve aile üyeleriyle görüşmelerini, dışarı çıkıp çıkarmamalarını ilgilendiren bilgileri onlara iletmemiz ve bunları da olumlu bir tavırla yapmamız kaygı ve korkularını azaltmamıza yardımcı olacaktır.
Çocuklarla bilgi paylaşırken aynı soruyu defalarca sormaları koronayla veya yaşadıkları kaygı durumuyla ilgili olabilir. Çocukların bu sordukları soruları hemen geçiştirmek yerine bu soruyu sormaya neden ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmalıyız. O konuyla ilgili korku ve endişe mi hissediyor yoksa üzüntü mü duyuyor?
Arkasında yatan duyguyu anlamaya çalışmamız hem bizim ona hemen sinirlenmememizi sağlayabilir hem de onu yüzeysel bir cevapla geçiştirmek ya da baskılamak yerine onun ihtiyacı olan cevabı vermemizi sağlayabilir. Aynı soruları sormalarının bir nedeni de güven ihtiyaçlarını karşılamak olabilir. Pandemi sürecinde çocukların rutinlerinin bozulması, eve kapanmak zorunda kalmaları, okula gidememeleri, arkadaşları ve aileleriyle her zaman görüşememeleri, ne zaman biteceği gibi birçok sorunun belirsiz kalması güvensizlik hissetmelerine sebep oluyor.
Bu dönemde güvende hissetmelerini sağlamak için çocukların rutinlerini devam ettirmek önemlidir. Böylece evde aynı şekilde devam eden süreçler eski hayatlarından değişen süreçlerin yarattığı kaygıyı azaltabilir. Bu rutinleri korumak için de ev içindeki kurallar mümkün olduğunca devam ettirilmeli, anne babalar çocukların duygularını daha yoğun yaşadığı anlarda sakin kalmaya ve onların duygularını anlamaya çalışmalı.
Ödev, uyku, yemek, eğitim, oyun, teknoloji saati gibi süreçlerle ilgili rutinleri mümkün olduğunca korumalıyız. Mesela bu dönemde çocukların eğitim süreci değişti ama ödevler devam ediyor bu yüzden bir ödev yapma rutini sağlamalıyız, uyku düzeni özellikle çocukların beyin gelişimi açısından önemli olduğu için düzenli bir uyku rutini oluşturmaya özen göstermeliyiz.
Çocuklar günlük yaşadıkları duyguları ve olayları oyunlarına taşırlar. Oyunlar aracılığıyla kendilerini rahatlatabilir, yaşadıkları olayları içselleştirebilirler. Bu dönemde korona ile ilgili yaşadıkları yoğun bir duygudan dolayı bazı oyunları tekrar edebilirler.
Burada da çocuğu “hayır yeter artık bu oyunu oynama” gibi engellemek yerine, neden onu oynama ihtiyacı duyuyor, o oyun ona ne ifade ediyor ve ne hissediyor bunu anlamaya odaklanmalıyız. Tabi ki çocuklarınızı siz daha iyi gözlemler ve anlarsınız eğer bu tekrarlamalar 2-3 ay gibi sürüyor, çocuk çok fazla etkileniyorsa da profesyonel bir yardım almak çocuğun ruh sağlığı açısından daha iyi olacaktır.
Düşünce, duygu ve davranışlarımızı bir bütün olarak değerlendirmek daha kalıcı bir sonuca ulaşmamızı sağlar.
Çocukların duygularını konuşmak, resimle anlatmalarını sağlamak, vücutlarına dönerek bu duygunun nerden geldiğini nerede hissettiklerini bulmalarına yardımcı olmak, bu duyguları hissettiğinde vücudunda neler olduğunu “vücut ısımız mı artıyor, ellerimiz mi titriyor terliyor, dişlerimizi mi sıkıyoruz, neler yaşıyoruz” diyerek bulmak çocukların duygularını fark etmelerini sağlar. Bu duyguyu hissettiklerinde kendilerini nasıl sakinleştirebileceklerini öğrenmelerine yardımcı olur.
Çocuklar, duygularını düzenlemeyi bir yetişkin yardımı ile öğrenebilirler. Çocuklar davranışsal problemler gösterdiğinde mümkün olduğuna sakin kalmaya çalışarak çocuğun duygusunu anlamaya çalışmalı, ağlama ihtiyacı varsa ağlarken yanında durmalı, vurma ihtiyacı varsa birine veya eşyaya zarar vermeden bir yastık gibi yumuşak bir şeye yöneltmeliyiz. Bu süreçte onunla empati kurarak onu anladığımızı gösteren şekilde onunla konuşarak ona yaşadığı duyguyu fark ettirmeliyiz.
Çocukların bu dönemde gösterdikleri problem davranışların arkasında yaşadıkları duyguları kendimize hatırlatırsak onlara sürekli sinirlenerek “neden böyle yapıyorsun bıktım artık senden sürekli ağlıyorsun bebek misin yalnız kalamıyorsun” gibi tepkiler vermek yerine sakin kalabilir ve çocuğun da kendisini rahatlatabilmesi için sakin bir ortam yaratabiliriz. Örneğin “biliyor musun yaşadığımız süreç bazen beni de çok yoruyor. Sanırım sende bu süreçte arkadaşlarını göremediğin ve okula gidemediğin için çok bunaldın. Zaman zaman bende kendimi çok bunalmış hissediyorum.” Gibi.
Örneğin; öncesinde de kaygı yaşayan bir çocuk oyuncağını kaybedince bağırmaya ve ağlamaya başlayarak olumsuz davranışlar sergileyebilir. Bu durumda;
“Yine niye böyle yapıyorsun sen hep bağırıyorsun ne kadar yaramaz bir çocuksun alt tarafı bir oyuncağını kaybettin” dediğimizde çocuğun savunma mekanizmaları da devreye gireceği için çocuk anlaşılmadığını hissedecek ve daha şiddetli tepki verecektir.
Onun yerine “Anlıyorum şu an çok kızgınsın, kendini sinirli hissediyorsun çünkü senin için değerli bir oyuncağını kaybettin. Biliyor musun bende eşyalarımı kaybettiğim zaman üzülüyorum bu çok doğal bir duygu bunu yaşamını anlıyorum” diyerek Çocuğa empati duyarak onu anladığımızı gösteririz çünkü anlaşıldığını hissetmek sizi dinlemesini ve rahatlamasını kolaylaştıracaktır. Empati kurduğunuzda beni anlıyor sanırım bende onu dinleyebilirim diye düşünecektir. “Hatta o kadar güçlü ki duygun vurma ihtiyacı hissettin. Burada yumuşak bir yastık var ona vurmak belki rahatlamana yardımcı olur böylece kendine ve başkasına da zarar vermemiş olursun. Ben buradayım senin yanındayım, sen duygularını ifade ederken de yanında olacağım.” Diyerek davranışını sağlıklı bir şekilde ifade etmesini de sağlayabiliriz.
Biraz sakinleştikten sonra ona da sorarak kendi cevaplarını bulmasını da pekiştirebiliriz. “Sence az önce ne oldu, nasıl hissettin. Bu duygu kızgınlık, kırgınlık, üzüntü, endişe, miydi? Ne yaparsan sence rahatlayabilirsin. Sence böyle hissetmene ve davranmana ne sebep oldu ne düşündüğün için böyle hissettin” diye sorabiliriz.
Çocuklara davranışlarına sebep olan duyguyu ve duyguya sebep olan düşüncelerini bulmayı öğreterek duygu ve davranışlarını kontrol edebilmeyi öğretebilirsiniz. Bu dönemde sakinleşmelerine yardımcı olmak için çocuklara öğretebileceğimiz davranışsal tekniklerden bazıları;
• Yumrukları sıkıp sonra rahat bırakmak
• Aşağıdan yukarıya tüm vücudu önce kasıp, sonra bırakmak
• Bir duvarın karşısına geçip, iki elle yaslanmak, itilebildiği kadar itilmesi ve sonra ellerin serbest bırakılması
• Tam 5 adım atarken (yürürken) bir kez derin ve yavaş nefes alınmalı, 5 adımda nefes tutulmalı, 5 adımda nefes yavaş yavaş verilmeli, bunun 5 ile 10 kez tekrarlanması
• Çocuklarla meditasyon denemeleri yapmak.
Çocuklar için duygularını ifade etme ve iyileştirmede en etkili yöntemlerden biri de tabi ki oyundur. Oyunda çocuk kendisini oyuncaklar aracılığıyla ifade ettiği için duygularını ve düşüncelerini daha rahat yansıtabilir.
Çocuklarla onların oyununa önem vererek, sadece onlara odaklanarak onları anlamaya çalışarak oyun oynamak aramızdaki ilişkiyi de güçlendirecektir. Çocuk gün içerisinde yaşadığı olayları ve duyguları oyuna yansıtarak kontrol edemediği olayları oyunda kontrol etme deneyimini yaşayabilir ya da yaşadığı kaygı, gerginlik gibi duyguları oyun içerisinde dengeleyebilir.
Çocuklarla kaliteli oyun oynamak için çok fazla oyun materyalimiz, özel oyun kutularımız, çok gelişmiş oyuncaklarımız olmasına gerek yok! Önemli olan çocuğun oyununa uyumlanarak onunla ilgilenmektir.
Saklambaç, evcilik, oyun hamuru ile oynamak, yastık savaşı yapmak, boğuşmak, el kremleriyle masaj yapmak, mutfakta beraber kurabiye- yemek yapmak, birlikte masallar oluşturmak, komik davranışlar- yüz ifadeleri yapmak gibi birçok oyun üretebilirsiniz.
Çocukları yanlış davranışlarında sürekli uyarmak yerine arada oyunla dikkatlerini dağıtmak ve farklı bir olaya yönlendirmekte yanlış davranışlarını ve gerginliklerini azaltacaktır.
Son olarak çocukları bol bol hareket etmeye, egzersiz yapmaya, dans etmeye ve hareketli oyunlara yönlendirerek enerjilerini atarak duygularını düzenlemelerine de yardımcı olabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pandemi Döneminde Çocukları Anlamak İçin Ailelere Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sena KANDAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sena KANDAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sena KANDAŞ Fotoğraf
Psk.Sena KANDAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sena KANDAŞ'ın Makaleleri
► Pandemi Döneminde Kaygı Psk.Kamil DEMİR
► Pandemi Döneminde Ebeveyn Rolleri Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Pandemi Döneminde Çocukları Anlamak İçin Ailelere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top