2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir? Ebeveynlerin Bu Dönemi Mutlu Bir Şekilde Geçirebilmeleri İçin Öneriler
MAKALE #21268 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Nisan 2020 | 1,410 Okuyucu
Ergenler ebeveynlerini üzmeleriyle ünlüdür, bu nedenle bir gence ebeveynlik yapmakta zorlandığınızda yalnız olmadığını bilmelisiniz. Aslında bir ergenin ebeveynlerine meydan okuması için büyümenin sağlıklı bir parçasıdır - bu nedenle en azından ergenlik çağındaki çocuğunuzun size neden olduğu sorunların bir kısmı, kendi sorunlarını çözebilecek yetkin bir yetişkine dönüşmeleri için gereklidir.

Ancak çocuğunuz açıkça küstah davranışlar sergilemekte,ev işleri yapmayı reddetmekte ve sık sık meydan okurcasına ve huysuzsa davranmakta ise profesyonel bir yardıma ihtiyacınız olabilir. Bazen, durum ebeveynin tutumuna ince ayar yapmasını gerektirmektedir ancak her zaman, sorunlu bir gencin problemini çözmek için elinizden geleni yapmaya değerdir.

Ergenlik döneminde yaşanan zorlukları sağlıklı bir geçiş dönemine dönüştürmenin yolları olarak aşağıdaki önerileri sıralamaktayız:

1. Güç gösterileri ve çatışma beklenen bir şeydir; gerektiğinde konuşarak tartışmaktan çekinmeyiniz. Bu tatışmalar esnasında, sıcak ve sevgi dolu olmanız önemlidir.
Tartışma ortamı, ergenin sizin neye önem verdiğinizi ve neden önemsemeye değer olduğunu düşündüğünüzü keşfetmesi için harika bir yoldur. Araştırmalara göre, evinizde sevgi ve samimiyet olduğu sürece, siz ve ergeniniz çok tartışıyorsanız bile ebeveyn olarak sağlıklı bir rotada ilerlediğinizin işareti olarak değerlendirilebilmektedir.

2. Sakin Olun, Ebeveynlik Alanınıza Sahip Çıkın

Zor çocuklar bam telinize basmaktan ve sizi delirtmekten zevk alıyor gibi görünüyor olabilir. Ancak daha derin bir düzeyde, sizin yardımınız veya dikkatiniz için sesleniyor olma ihtimalleri çok yüksektir. Güçlü ve sakin kalmak için ilk önce ebeveynlerine ihtiyaçları vardır. Kurallara meydan okuyan ergen, yürümeye yeni başlayan çocuk gibi, ne kadar üzüntü verirlerse versinler, ebeveynlerinin sağlam durmalarına güvenebileceklerini bildiklerinde kendilerini en güvende hissederler.

Dolayısıyla genel olarak sakin kalmak için ne yapmanız gerekiyorsa yapmaya çalışmanız önerilmektedir. Nefes alma tekniklerini kullanmayı, ona kadar saymayı, dikkatli olmayı, doğada yürüyüş yapmayı, kendinize zaman vermeyi öğrenmeniz bu bağlamda yapılabilecekler olarak düşünülebilir. Çocuğunuzla etkileşime girerken kendinizi aklı başında ve makul tutmak için işe yarayan şeyleri yapın. Bir diğer deyişle övgülerinizin ve yasaklarınızın aşırıya kaçmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Her zamanki yöntemlerinizden hiçbiri işe yaramıyorsa (yani, çocuğunuz bam telinize tamamen basmışsa ve patlamak istiyorsanız) sakinleşene kadar bir şey söylemeyi ertelemek uygulanabilecek en iyi yöntemdir.

3.Birlikte Vakit Geçirin

Her gün, tüm odağınızın çocuğunuzda olduğu bir zamanınız olduğundan emin olun, konuşmak isteyebilecekleri herhangi bir şeyi dinleyebileceğiniz birkaç dakika ayırmanızın zamanla büyük fark yarattığını göreceksiniz.

Birlikte bir şeyler yapmak için haftada bir kez düzenli bir tarih belirleyin. Dondurma için dışarı çıkabilir, mahallede yürüyüş yapabilir veya birlikte bir egzersiz dersi alabilirsiniz.Bir süre sonra bu durumdan şikayet edebilirler ve bundan kurtulmaya çalışabilirler, ancak ne olursa olsun devam etmeli ve haftanızın rutin bir parçası gibi davranmaya çalışmalısınız.Çocuğunuz kesinlikle bunu bilmenize izin vermeyecektir - en azından büyüyene kadar değil - ama birlikte geçirdiğiniz zaman bir cankurtaran olabilir.

4. Gülümseyin, Mizah Ve Empati Duygularınıza Uyum Sağlayın.

Bir ergen büyümek ve kendi olmakla ilgili tüm değişiklikleri ve çatışmaları aynı anda yaşar. Biraz çaba sarf ederek, durumu ağırlaştırmak yerine neredeyse her zaman mizah bulabilir ve bunu çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Yanlarında herşeyi çok ciddiye almayan birileri olduğunu hissetmelerine izin verin. Açıkçası, çocuğunuza - asla - değil, kendinizin bulunduğu durumların saçmalıklarına gülmek ona başına gelen her şeyi büyütmemeye dair faydalı bir bakış açısı kazandıracaktır.

Çocuğunuzun aşırı tepkilerine aşırı tepki verseniz bile, kendinizi mizah ve empati ile gözlemleyerek kendinize de hafifçe gülmeyi deneyin.

5. Olumlu olmak &Yargılamamak

Genç olmanın zor nedenlerinden biri, yaygın yargılanma duygusudur. Çocuklar, başkalarının algılarından mutlulukla habersizdir, ancak gençler acı verici, acımasız bir şekilde farkındadır ve herkesin onlara kritik alaycı gözlerle baktığına inanmaktadır.
Bu yüzden, sadece gerçekten gerekli olduğunda müdahale edin. Sık uyarılar ve eleştiriden kaçının. Onları uyarabileceğiniz sonuçlara maruz kalıyorlarsa bile, küçük şeyleri anlaması için çocuğunuza güvenin.

Provokasyon ne olursa olsun, çocuğunuzun ona yönelen olumlu bakışlarınızı hissetmesini sağlayın. Bu, zararlı yönlerde yollarını kaybetmeleri ve güçlerini bulup geri dönmeleri arasındaki farkı yaratabilir.

6.Dinlemek

Ergenlik çağında çocuğunuz sorunlu göründüğünde, dinlemekten veya istedikleri takdirde problemlerini çözmekten mutlu olduğunuzu bilmelerini sağlayın.Hazır olduklarında size gelmelerine izin verin. Bunu zorlamayın, ancak istediklerinde danışılıyor olmanız, iyi bir karar ile tehlikeli bir karar arasındaki farkı yaratabilir.
Çocuğunuz konuşmak istediğinde, tamamen mevcut olun (dikkat dağıtıcı cihaz yok) ve tamamen olumlu olun (eleştiri yok, yargı yok). Hiçbir çözüm sunmayın, sadece onun dikkatini ve kabulünü almaya çalışmanız yeterlidir. Çocuğunuz ne yapması gerektiğini düşündüğünüzü sorarsa, cevap vermemek için elinizden geleni yapın. (Bu zor. Cevabı BİLDİĞİNİZİ düşüneceksiniz.) Bunun yerine, mümkün olan en iyi çözümleri belirlemelerini sağlayacak soruları sormaya çalışın. Bulduklarını düşündükleri herhangi bir çözüm, onlara verdiğiniz yüz çözüme değecektir.

7.Akrabalar ve topluluk üyeleriyle ilişkileri teşvik etmek.

Yetişkinlere yönelik destekleyici bir ağ, bir ergenin yaşamında kritik öneme sahip olabilir. Çocuğunuzu akrabalar, arkadaşlar, komşular ve diğer topluluk üyeleriyle bağlantı kurmaya teşvik etmek için elinizden geleni yapın. Onları sanatsal, atletik, dini, politik veya diğer olumlu topluluk gruplarına katılma konusunda destekleyin.

Diğer yetişkinler, çocuğunuz sizinle ve ailenin geri kalanıyla uyumsuz hissettiğinde alternatif perspektifler sağlayabilir. Dedesi, teyzeleri ve amcaları, ailenin arkadaşları ve diğerleriyle bağlantı kurmak, çocuğunuzun sizi ve kendilerini farklı gözlerden görmesine yardımcı olabilir ve aynı zamanda onları rahatsız eden şey hakkında konuşmak için bir güvenlik ağı sağlayabilir.

Birçok genç, ebeveynleri tarafından dramatik bir şekilde yanlış anlaşılıyor ve bu nedenle kendi evlerinde yalnız hissediyorlar. Yalnızlık hissine dayanan kararlar nadiren akıllıca olur. Öte yandan, bir sosyal destek ağına bağlı hissetmek, gence daha fazla güven ve iyileştirici bir bağlantı duygusu bulma konusunda destek olabilir.

8. Çocuğunuzun mümkün olduğunca eylemlerinin doğal sonuçlarına maruz kalmasına izin vermek.

Gençlerin hala güvenebilecekleri bir ev ve en az bir şefkatli ebeveynleri varken seçimlerinin doğal sonuçları öğrenmesi daha iyidir.

Eğer çocuğunuz kirli kıyafetlerini odasında biriktirirse, giyecekleri temiz bir şey kalmaz. (Kirli eşyalarını alıp yıkamayın.) Eğer ergen çocuğunuz ödevlerini yapmazsa veya derse devam etmezse, derslerde başarısız olmaya başlarlar. (Onları yaklaşmakta olan son teslim tarihlerinden kurtarmayın veya geç kalırlarsa okula bırakmayın.) Yeterli uyku alamazlarsa veya besleyici yemekler yemezlerse çok iyi hissetmezler. (İyi alışkanlıkları modellemek ve teşvik etmek için elinizden geleni yapın, ancak ısrarcı olmayın.) Daha ciddi kötü kararlarda (uyuşturucular, vandalizm, saldırganlık vb.) ise profesyonel yardım almanız için önem teşkil etmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir? Ebeveynlerin Bu Dönemi Mutlu Bir Şekilde Geçirebilmeleri İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Yazıları
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Bahattin GÖKTAN
► Mutlu Evlilikler İçin Öneriler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir? Ebeveynlerin Bu Dönemi Mutlu Bir Şekilde Geçirebilmeleri İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Fobiler Aralık 2021
◊ Panik Atak Aralık 2021
◊ Cised Katılım Belgesi Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:27
Top