2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygı Bozukluğu / Anksiyete
YAZI #7275 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Aralık 2021
KAYGI BOZUKLUĞU / ANKSİYETE

Anksiyete diğer bir adıyla kaygı bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Herkes zaman zaman gelecekte olabilecek durumlara dair endişe duyabilir fakat kaygı bozukluğuna sahip kişiler, birçok durum ile ilgili aşırı, kontrol edilmesi zor ve uzun süre endişe duyar. Bu kişilerin endişelendikleri konular; sağlık, maddi durum, iş, ilişkiler, aile, çocuklarının başına gelen küçük talihsizlikler, yapılacak işler gibi herkesin kaygılandığı konular olsa da kaygı bozukluğu günlük olağan kaygıdan ayıran, yaşanan kaygının boyutu, süresi ve hayata olumsuz etkisidir. Kaygı bozukluğu olan kişiler sürekli gergin ve diken üstendedir. Kaslarda gerilme, kontrol edilemeyen bir huzursuzluk ve tedirginlik yaşarlar. Bu kaygılar hemen hemen her gün kendini gösterir.
Kaygı Bozukluğu tanısı için altı aylık bir süreçte kaygı duyularak geçirilen gün sayısı kaygısız geçen günlerden fazla olmalıdır. Kaygı bozukluğunda rol oynayan diğer bir etmen ise belirsizliğe tahammülsüzlüktür. Belirsizliğe tahammülsüzlük durumunda kişinin belirsizliğe dair birtakım olumsuz inançları vardır. Belirsiz bir durum veya olayla karşılaştığında olumsuz tepki verirler.


KAYGI BOZUKLUĞU/ ANKSİYETE BELİRTİLERİ
- Gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek
- Sürekli kötü olayların olacağı hissi, sürekli olumsuz düşünme
- Kalp atışlarında yaşanan aşırı hızlanma
- Titreme
- Aşırı terleme
- Yorgun ve güçsüz hissetme
- Odaklanma, konsantrasyon problemleri
- Ağız kuruluğu, mide problemleri
- Baş ağrıları
- Uyku problemleri
- Aşırı düşünmek
- Kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma hali
- Ölüm korkusu


KAYGI BOZUKLUĞU / ANKSİYETE KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLMEKTEDİR?
İstatistiklere göre, anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Yetişkinlerde de çocuklara kıyasla daha fazla görülmektedir. Başlangıç yaşı ergenliğin ileri dönemleri veya 20’li yaşların sonlarına denk gelebilir. Daha erken yaşlarda ortaya çıkması daha nadirdir. Çocuklarda ve gençlerde görülen kaygı bozukluklarının içeriği de farklılık gösterebilir. Ayrıca cinsiyete göre de kaygı bozukluğuyla birlikte görülen eş tanılar farklılık gösterir.


KAYGI BOZUKLUĞU/ ANKSİYETENİN BİRKAÇ TÜRÜ
- Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu: Ortada bir neden olmadan duyulan aşırı endişe ve gerginlik hissiyatı.
- Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
- Sosyal anksiyete bozukluğu; başkaları tarafından yargılanma veya olumsuz olarak görülme endişesi nedeniyle yüksek düzeyde anksiyete, korku ve sosyal durumlardan kaçınmaya neden olur.
- Spesifik Fobiler; Yükseklik korkusu şeklinde kendini gösterebilir. Bu korkuya sahip olan kişiler uçağa binmek ya da yüksek katlı evlerde oturmaktan dolayı endişe duyabilir.
- Agorafobi; kişinin paniğe kapılmasına ve kendini kapana kısılmış, çaresiz ve utanmış hissetmesine neden olabilecek yerlerden veya durumlardan korktuğu ve sıklıkla kaçındığı bir tür anksiyete bozukluğudur.
- Ayrılık Kaygısı; Bağlanılan kişiden (ebeveyn) ayrılmayı düşününce bile kişide yoğun strese ve korkuya sebep olan anksiyete bozukluğu çeşididir.
- Seçici Konuşmama; Çocuğun okul gibi bazı sosyal ortamlarda konuşma ve iletişim kurma becerilerini kullanmaması olarak ifade edilir.


KAYGI BOZUKLUĞU/ ANKSİYETE İÇİN RİKS FAKTÖRLERİ
- Travma; Travmatik olaylara maruz kalan bireylerin anksiyete bozukluğu yaşama oranı oldukça fazladır.
- Çocukluk döneminde, cinsel istismar ya da ihmal yaşanması anksiyete riskini oldukça artırmaktadır.
- Bir hastalıktan kaynaklanan stres; Kendi sağlığınız ya da çevrenizdeki kişileri sağlığından duyulan endişe ve stres hali anksiyete bozukluklarını artırabilir.
- Ailelerin tutumları; Aşırı korumacı tutum ve davranışlar anksiyeteye neden olabilir.
- Madde bağımlılığı anksiyete riskini artırır.
- Kişilik; Bazı kişiler, anksiyete bozukluklarına daha yatkındır.
- Özgüven eksikliği, alay konusu olma gibi olumsuz düşünceler, algılar anksiyete bozukluğuna sebep olabilir.
- İnflamasyon
- Beyindeki karar verme kısmında inflamason varsa anksiyeteye sebep olabilir
- Hormonlar; Yüksek kortizol, düzensiz troid fonksiyonları, düşük progesteron seviyesi gibi hormonlardaki dengesizlikler anksiyeteye neden olabilir.
- Anksiyete bozukluğu olan akrabalar; Anksiyete bozuklukları genetik olabilir.

TEDAVİ
Anksiyete bozukluğu, tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini düşürür ve depresyona neden olur. Hatta kişi içinde bulunduğu ruh halinden dolayı çıkmaza girerek madde bağımlılığına bile başlayabilir. Bu sebeplerle vakit kaybetmeden tedaviye başlamak şarttır. Psikoterapi, ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi ile tedavi mümkündür. Hangi tedavi yöntemine daha iyi cevap vereceğiniz, deneme-yanılma yoluyla saptanabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Makaleleri
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Eylem ESEN
► Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Nedir? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Sosyal Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Çiğdem KINIK
► Yaygın Anksiyete/ Kaygı Bozukluğu Psk.Yasemin MERİÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kaygı Bozukluğu / Anksiyete' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:00
Top