2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkinizde / Evliliğinizde Sorunları Gidermek - Terapiste Gitmeden Önce
MAKALE #21263 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Nisan 2020 | 1,998 Okuyucu
İLİŞKİNİZDE / EVLİLİĞİNİZDE SORUNLARI GİDERMEK ve ARANIZDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇİFT TERAPİSİNE GİTMEDEN ÖNCE YAPABİLECEKLERİNİZ NELERDİR?

İlişkilerin ne kadar zor olabileceğini tahmin etmek kolaydır. Mutlu ve sağlıklı ilişkiler için tamamen etkili bir yöntem olsaydı, elbette birisi onu paketleyip şu ana kadar satardı, değil mi?

Mükemmel bir ilişki için% 100 başarı garantili reçete bulunana kadar, sahip olduğumuz şeylerle ilişkilerimizi daha iyi bir seviyeye taşımak elimizden gelecek yegane şeylerden biridir. Peki elimizdeki şeyler neler? Örneğin; ilişki becerilerimizi geliştirmek, etkili iletişim kurmak, bağlantımızı geliştiren aktivitelere katılmak ve mücadele etmek için çift terapisini kullanmak bunlardan bir kaçı. Bu makalede çift terapisinin içeriği hakkında bilgiler ve ilişkinizi iyileştirecek birbirinizi daha iyi tanımanızı sağlayacak teknik ve etkinlikleri bulabileceksiniz.

Çift Terapisi Nedir ?

İster çiftler terapisi isterse çiftler için danışmanlık isteyin, kalifiye bir profesyonelle bu tür bir ilişki, çiftler için en zor veya duygusal olarak zorlayıcı problemleri çözme fırsatı sunar.
Bu sorunlar basit iletişim sorunlarından veya önemli anlaşmazlıklardan maddenin kötüye kullanımı sorunlarına ve/veya psikolojik bozukluklara kadar değişebilir.

Çift terapisi eşinizle yeniden bağlantı kurmanın veya aranızdaki farklılıkları düzeltmenin harika bir yolu olsa da, bir profesyonel görmeden kıvılcımı canlı ve ilişkiyi sağlıklı tutmanın da birçok yolu vardır.

İlişkinize biraz daha fazla çaba sarf etmek için asla çok geç veya çok erken değildir. Bağlantınızı geliştirmek istiyorsanız, eşinizle pratik yapmak için aşağıda açıklanan etkinlik ve egzersizlerden birini veya ikisini seçmenizi önermekteyiz.
Ayrıca evlilik ve aile terapisti ya da çiftler danışmanıysanız, bu aktivitelerden ve egzersizlerden bazılarını danışanlarınızla paylaşmayı düşünebilirsiniz.

Çiftler için En İyi İlişki Etkinlikleri Nelerdir?

Çiftlerin sağlıklı bir ilişki kurmak ve boşanma veya ayrılıktan kurtulmak için katılabilecekleri tek bir “en iyi” etkinlik yoktur, çünkü her çiftin “kendi en iyi uygulamaları” olacaktır.

Bazı çiftler için; bisiklete binmek, sevilen bir oyun oynamak veya birlikte müzik çalmak gibi ortak bir hobiyle birlikte çalışmak olabilir. Diğerleri için ise; yıldızlara bakarken, sabah kahvesinde veya gece yatakta uzanırken sık sık yaptıkları uzun konuşmalar olabilir.

Bu faaliyet ne olursa olsun, önemli olan tek şey faaliyettir ve karar verirken şu soruları sorarak başlayabilirsiniz:

• Birlikte yapabileceğimiz bir şey mi?
• Düzenli olarak yapabileceğiniz bir şey mi?
• Her iki kişi için de eğlenceli bir şey mi_
• Sağlıklı ve üretken bir şekilde iletişim kurmanızı sağlayan bir şey mi?

Bu dört kriter, faaliyet seçeneklerini çok fazla daraltmaz ve olması gereken de budur. Bir çift için iyi bir ilişki için reçete başka bir çift için işe yaramayabilir veya tam tersi olabilir. Her ilişki benzersizdir ve olduğu gibi benzersiz bir bağlantı olarak takdir edilmeli ve değerlendirilmelidir.

Siz ve eşiniz için en iyi aktivitenin ne olabileceği konusunda endişeleriniz varsa, aşağıdaki alıştırmalar iyi bir başlangıç olabilir.

Birbiriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için alıştırmalar:

1. Kaynaşma Alıştırması
Bunları okuldan, eğitimden veya yabancıların etkileşime girmeye veya birlikte çalışmaya zorlandığı başka bir bağlamdan hatırlayabilirsiniz. Bu kez, bir yabancıyla buzu kırmak zorunda kalmayacaksınız; onun yerine partnerinizi biraz daha iyi tanıyacaksınız.
Eşiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi bildiğinizi düşünseniz bile, onlara eğlenceli kaynaşma soruları sormak, eşiniz hakkında daha önce bilmediğiniz en az bir veya iki yeni gerçek ortaya çıkarma ihtimali ile doludur.

Onlara aşağıdaki gibi sorular sormayı deneyin:
• Bana kendin hakkında garip bir şey söyler misin?
• En sevdiğin dondurma çeşidini söyler misin?
• Bana rastgele mutlu bir çocukluk anını anlatır mısın?
Bu egzersizi partnerinizle biraz daha bağlantı kurmanız ve ilginç yeni şeyler öğrenmeye hazır olmanız gerektiğinde kullanın!

2. Hakikat Oyunu

Bu oyunda yapmanız gereken tek şey partnerinize sorular sormak ve partnerinizin sorularını dürüstçe cevaplamaktır. Bu oyunun tek amacı bağlantınızı geliştirmektir, böylece soruların içeriği en hafif konulardan (favori televizyon şovu veya ünlü çiftler) en ağırına (en büyük korku veya arzu, yaşamın anlamı) kadar değişebilir.

Örneğin, partnerinize aşağıdaki gibi sorular sorabilirsiniz:
• En büyük korkun ne?
• Şu anda dünyanın herhangi bir yerinde olsaydın, nerede olurdun ve neden?
• Kalbinin derinine işlemiş çocukluk anısı nedir?
• Hangi şarkı seninle gerçekten örtüşüyor?
• Sana ilham veren kim?

Bu basit oyun sizi ve partnerinizi birbirleriyle samimi ve anlamlı detaylar paylaşarak bağlantınızı geliştirebilir ve sağlıklı ilişki tabanınızı oluşturabilir.

3. Müzik Paylaşımları

Müzik derinden kişisel ve son derece anlamlı bir deneyim olabilir bununla birlikte başkalarıyla paylaşmak zor da olabilir. Partnerinizle bu kadar kişisel bir şeyi paylaşmanız ezici bir şekilde savunmasız hissetmenize neden olsa da, kazancı büyük olan bir risktir. Ödül, partnerinizle daha derin ve daha bağlantılı bir ilişki olabilir, bu kesinlikle riske değer bir şey!

En sevdiğiniz müzikleri düşünmek ve dinlemek için biraz zaman ayırın. Kişisel yaşam hikayenizle örtüşen şarkıları bulun, kişiliğinizi sergileyin veya en derin inançlarınızdan bazılarını dile getirin. Bu şarkıları partnerinizle nasıl ilişkilendirildiğine ve neden onunla paylaşmayı seçtiğinizi açıklayarak partnerinizle paylaşmayı deneyin.
Bu son derece kişisel egzersiz, sizi ve eşinizi birbirinize, kendinize ve ilişkinize daha iyi bir bakış açısı ile bırakabilir.

Samimiyeti geliştirmek için egzersizler:

1. Ruh Bakimi
Bu, sizin ve eşinizin daha derin bir düzeyde bağlantı kurmanıza yardımcı olacak yoğun bir egzersizdir. Bağlılık duygunuz üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
Bu egzersizi denemek için partnerinizi oturmuş pozisyonda tutun. Birbirinize o kadar yaklaşın ki dizleriniz neredeyse birbirine değsin ve birbirinizin gözlerine bakın.
Göz temasını üç ila beş dakika tutun. Endişelenmeyin, bu bir rekabet değil dolayısıyla göz kırpabilirsiniz! Ancak, sadece konuşmaktan kaçının. İlk başta garip olsa bile, birbirinizin gözlerine bakmaya devam edin. Sessizlik rahatsız edebilir, olsun, ikiniz için hoş veya ilişkiniz açısından anlamlı bir şarkı seçin ve şarkı bitene kadar göz teması tutun.

2. Arttırılmış Sarılma Süresi

Bu alıştırma, kulağa geldiği gibi kadar basit ve eğlenceli! Tek bir talimatı var; daha sık sarılmak.

Yatmadan önce bir cep telefonu, tablet veya kitapla dikkatinizi dağıtmak kolaydır, ancak sarılma, gününüzü bitirmek için çok daha iyi bir yoldur. Partnerinizle sarıldığınızda salınan kimyasallar ruh halinizi geliştirir, bağlantınızı derinleştirir ve hatta daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.

Bu egzersizin yatmadan hemen önce yapılması amaçlanmıştır, ancak yatmadan önce işe yaramazsa günün herhangi bir saatinde de kucaklaşabilirsiniz. Önemli olan bire bir zaman ayırmak, fiziksel sevgi göstermek ve eşinizle olan samimiyetinizi arttırmaktır. Bu egzersizde süreyle ilgili tereddütleriniz varsa; sevdiğiniz bir şarkı boyunca ya da sevdiğiniz dizi/filmde bazı sahnelerde sarılmak için fırsat yaratabilirsiniz.

3. Nefes Alın

Bu alıştırma, zihninizi etrafınızda olup bitenlerden ayırmanın ve eşinize odaklanmanın mükemmel bir yoludur.

Başlamak için ya partnerinizin yanına yatın ya da partnerinizle dik bir şekilde oturun. Birbirinizle yüzleşin ve alınlarınızı nazikçe bir araya getirin. Burunlarınızı çarpmamak için çenelerinizin eğildiğinden emin olun ve birkaç nefes için bu pozisyonda kalın.
Eşinizle senkronize olarak en az yedi yavaş, derin nefes alın. İlk başta zor olabilir, ama çok geçmeden alışabilirsiniz. Siz ve eşiniz egzersizin tadını çıkarırsanız, uzatmaktan çekinmeyin - birlikte 20 nefes alın veya 30 alın veya belirli bir süre boyunca birlikte nefes alın. Eşinizle bağlantılı hissetmek için hiçbir dezavantajı yoktur, bu yüzden devam edin!
Bu yakın nefes egzersizi sizi ve eşinizi samimi, bağlantılı bir alana sokacaktır. Yavaşlama ve birbirlerine yeniden odaklanma ihtiyacı duyduğunuzda pratik yapın.

4. Kesintisiz Dinleme

Bir başka basit ama güçlü egzersize “Kesintisiz Dinleme” denir ve tam olarak kulağa nasıl geliyorsa o şekilde uygulanan bir egzersizdir. Hepimizin duyulduğunu, anlaşıldığını ve önemsendiğini hissetmeye ihtiyacı vardır ve bu alıştırma hem sizin hem de eşinizin bu şekilde hissetmesine yardımcı olabilir.

Bu alıştırma için bir zamanlayıcı ayarlayın (genellikle üç ila beş dakika işinizi görür) ve eşinizin konuşmasına izin verin. Akıllarında ne varsa konuşabilirler - iş, okul, siz, çocuklar, arkadaşlar veya aile, stres – hepsi kabüldür.

O konuşurken sizin işiniz bir şey ve sadece bir şey yapmaktır: dinlemek. Zamanlayıcı kapanana kadar hiç konuşmayın. Eşinizi dinleyin ve her şeyi içinize çekin. Bu süre zarfında konuşmasanız da, eşinize beden dili, yüz ifadeleri veya anlamlı görünümlerle sözsüz cesaret veya empati vermekte özgürsünüz.

Zamanlayıcı çaldığında rolleri değiştirin ve egzersizi tekrar deneyin. Bir ortağın diğerinden daha fazla konuştuğunu görebilirsiniz, ki bu tamamen normaldir.

5. Mucize Sorusu

Bu egzersiz, çiftlerin bireysel olarak ve çift olarak inşa etmek istedikleri geleceği keşfetmeleri için harika bir yoldur. Hepimiz zaman zaman mücadele ediyoruz, ama bazen mücadele daha büyüktür, çünkü hedeflerimizin gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz - “Mucize Soru” nun sorulması size veya danışanlarınıza hedeflerinizi netleştirmede yardımcı olabilir.

Bu soru, her iki partnerin de kendi hayallerini ve arzularını araştırmasına ve partnerlerin hayallerini ve arzularını öğrenmelerine yardımcı olur. İlişkiden memnun olmak için bir çiftin hem kendilerinin hem de diğer önemli ihtiyaçlarını anlamalarına yardımcı olabilir.
Terapist Ryan Howes Mucize Soru’yu şu şekilde ifade eder:

“Diyelim ki bu gece sen uyurken bir mucize oldu. Yarın uyandığında, hayatının aniden daha iyi hale geldiğini gördün. Neler değişti?”

Her iki partner de günlük yaşamlarında imkansız olan bir cevap verebilirken, cevapları yine de faydalı olabilir. Çift terapisi bağlamında uygulanırsa, terapist danışanların şu soru ile gerçekçi olmayan mucizesini daha da detaylandırabilir : “Bu nasıl bir fark yaratır?”
Bir terapistin rehberliği olmadan bu egzersize katılıyorsanız, cevaplar gerçekçi olmayan veya imkansızsa, cevaba çok derinlemesine dalmaya çalışmayın. Bunun yerine, bu alıştırmayı partneriniz hakkında yeni bir şeyler öğrenmek ve geleceğinizi birlikte planlamak için bir fırsat olarak kullanın.

6. Haftalık CEO Toplantısı

Siz ve eşiniz, etkinlikler ve yükümlülüklerle dolu yaşamlara öncülük ediyorsanız, bu alıştırma bağlantı kurmak için harika bir yol olacaktır.

Bu egzersiz size ve eşinize, yetişkinler (çocuklara izin verilmez) olarak ve dikkat dağıtıcı olmadan (telefonlara, tabletlere veya dizüstü bilgisayarlara izin verilmez) etkileşimde bulunma fırsatı sunar.

Siz ve eşiniz için her ikinizin de nasıl yaptığınız, çift olarak ilişkiniz, bitmemiş argümanlar veya şikayetler veya herhangi bir ihtiyaç hakkında konuşmaları için haftada bir kez pazarlık edilemez bir süre (30 dakika) planlayın.
Egzersize aşağıdaki gibi sorularla başlayabilirsiniz:
• Bugün bizimle ilgili nasıl hissediyorsun?
• Geçtiğimiz haftadan bahsetmek istediğin herhangi bir konuda ilgili yarım kalan bir şey var mı?
• Önümüzdeki günlerde sana nasıl daha sevildiğini hissettirebilirim?

Bu soruların cevapları, kendiniz ve ilişkiniz hakkında sağlıklı ve üretken bir iletişimde sizi ve eşinizi yönlendirmelidir. Herhangi bir sorunun üstesinden gelmek ve işlerin halının altına süpürülmemesini sağlamak için bunu düzenli olarak yaptığınızdan emin olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkinizde / Evliliğinizde Sorunları Gidermek - Terapiste Gitmeden Önce" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Yazıları
► Psikiyatriye Gitmeden Önce Okunacak Yazı ÇOK OKUNUYOR Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişkinizde / Evliliğinizde Sorunları Gidermek - Terapiste Gitmeden Önce' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Fobiler Aralık 2021
◊ Panik Atak Aralık 2021
◊ Cised Katılım Belgesi Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top