2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fobiler
YAZI #7273 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Aralık 2021
FOBİLER
İnsanların çoğu bir ya da birden fazla şeyden korktuğunu kabul etmektedir. Bunlar örümcek, yılan, palyaço, asansör, yükseklik, kapalı alan vb. olabilmektedir. Bu tür korkular oldukça yaygın ve normaldir. Bu korkuların fobi tanı kapsamına girmesi için iki önemli belirleyicisi vardır. Bunlardan ilki Belirtilerin ciddi düzeyde duygusal strese sebep olması, ikincisi ise Bu korkulardan ötürü gündelik gündelik işlevselliğin zarar görmesidir.
Fobisi olan bireyler fobik uyaranla karşılaştıklarında ya da fobik uyaranla karşılaşmayı bekledikleri durumlarda hemen hemen her zaman korku tepkisi gösterirler. Korku duyulan uyarandan kaçınmanın hızlıca rahatlama sağlaması sebebiyle bu kişiler fobik uyaranla karşılaşma olasılıkları olan durumlardan da sıklıkla kaçınırlar.
Fobiler sadece belirli nesne ve durumlara karşı olması ve bu durum ve nesnelerden kaçınarak ya da hayatı bunlara göre düzenleyerek hayatını devam ettirebilmesi bu bozukluğa sahip kişilerim tedavi için başvurmasını da etkilemektedir.
İleri derecede fobisi olanların fobik uyaranla ilişkili fotoğraf veya görüntüler bile rahatsız olmalarına sebep olabilir. Fobisi olan kişiler içten içe korkularının aşırı veya tehlike ile orantısız olduğunu bilseler bile mantıklı düşünerek bu korkularının önüne geçemezler ve korkulan durumun yaratacağı tehlikeyi abartma eğilimindedirler.

FOBİ TANISI İÇİN;
- Bu psikolojik rahatsızlığa sahip kişiler yaratabileceği tehlike o kadar şiddetli olmasa bile bazı obje veya durumlardan korkarlar.
- Korku veya kaygı yaratan durumla veya obje ile karşılaşmamak için yoğun çaba gösterirler.
- Bu korku ve kaygılar, kişiler için sıkıntı yaratır ve olağan gündelik hayatlarında belirli bazı sorunlara yol açar.

ÖZGÜL FOBİLER KORKUNUN KAYNAĞINA GÖRE 5’E AYRILMIŞTIR;
- Hayvan fobileri
- Doğal çevre
- Kan, iğne, yaralanma
- Durumsal
- Diğer (paylaço, asansör, yükseklik, böcek vb.)

TEDAVİSİ
Fobilerin tedavisi mümkündür ve başarı sağlama ihtimali yüksektir. Tedavi için davranışçı tedaviler ve\ veya ilaç tedavisi kullanılır. İlaç tedavisi kendi başına yeterli olmadığı için genellikle bu iki tedavi yöntemi aynı anda uygulanır. Davranışçı terapiler, fobilerin birçoğunun tedavisinde başarı sağlamaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Makaleleri
► Fobiler Psk.Şafak AĞACA KEMAL
► Özgül Fobiler Psk.Gonca RASLAYAN
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Fobiler ve Tedavi Yöntemleri Psk.Alpaslan KESKİN
► Fobiler - Aşırı Korkular Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Özgül Fobiler, Anlamsız Korkularımız Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Korku Ama Korku Değil:Fobiler Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fobiler' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:01
Top